Noord-Hollandpad etappe 7 | Krommenie - Halfweg Noord-Hollandpad etappe 7 | Krommenie - Halfweg
Noord-Holland – langeafstandspad – 25km

Noord-Hollandpad etappe 7 | Krommenie - Halfweg

Noord-Hollandpad etappe 7 | Krommenie - Halfweg Noord-Hollandpad etappe 7 | Krommenie - Halfweg
Noord-Holland – langeafstandspad – 25km

Noord-Hollandpad etappe 7 | Krommenie - Halfweg

Deze etappe is tot nog toe het dieptepunt van het Noord-Hollandpad. Het gebied waar je doorheen komt heeft bijzonder weinig charme: het pad gaat vooral over asfalt, de rumoerige A9 is nooit ver weg, je wandelt pal onder een aanvliegroute naar Schiphol, de spaarzame bezienswaardigheden zijn saai, de horeca deprimerend en er ligt ook al geen (leuk) dorpje op de route. Kortom, een afrader dus, deze etappe.

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Unesco Werelderfgoed
  • Stelling van Amsterdam
  • Oude suikerfabriek
  • Heel veel asfalt
  • Rumoerige snelweg en vliegtuigen
  • Saaie etappe
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Laaggespannen verwachtingen

Ik had eerlijk gezegd al bijzonder laaggespannen verwachtingen van deze etappe. En die werden geheel bewaarheid. Natuurlijk is het gebied tussen Krommenie en Halfweg niet echt een ‘natural beauty’.

Eén groot weiland

Het is eigenlijk één groot weiland met flink wat horizonvervuiling van windmolens, elektriciteitsmasten, opslagloodsen, snelweg en modderige koeien die hoognodig moeten badderen. Jammer dat de route niet langs het industriële erfgoed van de Zaanstreek leidt. Dat is misschien lelijk, maar dan wel interessant lelijk.

Noord-Hollandpad etappe 9 | Wandeling van Krommenie naar Halfweg

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Even zeuren

Ik zeur gewoon nog even gezellig door. Het Noord-Hollandpad is me tot nog toe bitter tegengevallen. Ik ben erachter gekomen dat Noord-Holland, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Utrecht, helemaal geen wandelprovincie is. Op de schitterende, heerlijke, prachtige duinen na natuurlijk, die zijn ‘hors catégorie’.

Stinkende cacaofabriek

Waterland is ook mooi, maar dan meer om te fietsen dan om te wandelen. Afijn, de routemakers hebben ervoor gekozen zowel de duinen als Waterland links (en rechts) te laten liggen. Kan. Mag. Maar waarom dan niet de oude industrie van de Zaanstreek aangedaan? Waarom mag je wel de stinkende cacao- en marmoleumfabrieken ruiken, maar ze niet zien? Waarom negeert het pad een aantal charmante dorpen, zoals Spaarndam?

Noord-Hollandpad etappe 9 | Wandeling van Krommenie naar Halfweg

Uithuilen & opnieuw beginnen

Nee, deze etappe moet over, beste routemakers. Uithuilen en opnieuw beginnen. Sorry, ik kan er niks mooiers van maken.

Graspaden, graspaden & nog eens graspaden

En geachte routemakers, af en toe een graspad is prima, maar mijn hemel: ik kan na 110 kilometer Noord-Hollandpad toch echt geen nat graspad meer zien. Ik heb er ‘s nachts nachtmerries van. Ook op deze route is het de bedoeling dat je het natte gras induikt. Zo’n pad mag leuk lijken, ik vind het bijzonder irri om natte poten op te lopen terwijl op deze etappe de graspaden een paar meter naast kurkdroge asfaltweggetjes lopen. Toch maar de ‘asfalt shuffle’ gedaan dus.

Noord-Hollandpad etappe 9 | Wandeling van Krommenie naar Halfweg

Unesco Werelderggoed

Afijn, even uit de klaagmodus. Want op zich is natuurlijk wél interessant dat je langs de Stelling van Amsterdam loopt. Dat is niet zomaar iets, maar door de Unesco erkend Werelderfgoed vanwege de grote culturele waarde.

Stelling van Amsterdam

De Stelling van Amsterdam is een verdedigingslinie rond Amsterdam die in oorlogstijd het laatste toevluchtsoord voor leger en regering was. De stelling is aangelegd tussen 1880 en 1914. Ze bestaat uit 46 forten en batterijen, talloze dijken, dammen en sluizen. De vijand werd op afstand gehouden door het polderland buiten de stelling onder water te zetten. Begaanbare plekken werden door forten verdedigd.

Noord-Hollandpad etappe 9 | Wandeling van Krommenie naar Halfweg

Fort Veldhuis

Wat je in de praktijk van de Stelling van Amsterdam ziet is natuurlijk niet meer dan wat dijken en grote klompen gewapend beton. Hoogtepunten als het Muiderslot heb je hier niet. Maar gebruik je fantasie en je ziet de waarde ervan. Bij Fort Veldhuis is het oorlogsmuseum, en buiten zie je een paar verroeste onderdelen van gevechtsvliegtuigen.

Middeleeuwse zeedijken

Je fantasie moet op deze wandeling overuren draaien. Want bedenk bij die eindeloze saaie stukken langs grasdijken maar dat die dijkjes wel uit de middeleeuwen stammen: ze zijn destijds aangelegd om de zee te keren die via het toen nog ongetemde IJ de polders dreigde terug te pikken.

Noord-Hollandpad etappe 9 | Wandeling van Krommenie naar Halfweg

Weet je?

Tegenwoordig heet de oude Suikerfabriek in Halfweg ‘SugarCity’. De 21.000 m² grote fabriekshal wordt gebruikt voor grootschalige evenementen. De vroegere suikersilo’s zijn tot kantoren verbouwd. SugarCity geldt als industrieel erfgoed. Overigens is hier in 1981 de televisieserie De Fabriek opgenomen.

Noord-Hollandpad etappe 9 | Wandeling van Krommenie naar Halfweg

Markante suikersilo’s

Hoogtepunt van de wandeling is de binnenkomst in Halfweg. Niet alleen kun je dan na 25 lange kilometers een puntje draaien aan deze etappe, ook zie je nog even iets heel interessants: de oude Suikerfabriek in Halfweg, gebouwd in 1919. Behalve de markante suikersilo’s, die ‘s avonds sfeervol verlicht zijn, valt Huis Swanenburg op. Het prachtige huis werd in 1645 gebouwd als kantoor van het Hoogheemraadschap Rijnland.

 

Wandelgids Noord-Hollandpad

Het Noord-Hollandpad wandelen wordt een feestje met de mooie gids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

 

Foto's van deze wandeling

noordhollandpad krommenie halfweg-10
noordhollandpad krommenie halfweg-11
noordhollandpad krommenie halfweg-12
noordhollandpad krommenie halfweg-13
noordhollandpad krommenie halfweg-14
noordhollandpad krommenie halfweg-15
noordhollandpad krommenie halfweg-16
noordhollandpad krommenie halfweg-17
noordhollandpad krommenie halfweg-18
noordhollandpad krommenie halfweg-19
noordhollandpad krommenie halfweg-20
noordhollandpad krommenie halfweg-21
noordhollandpad krommenie halfweg-22
noordhollandpad krommenie halfweg-23
noordhollandpad krommenie halfweg-24
noordhollandpad krommenie halfweg-25
noordhollandpad krommenie halfweg-26
noordhollandpad krommenie halfweg-27
noordhollandpad krommenie halfweg-28
noordhollandpad krommenie halfweg-29
noordhollandpad krommenie halfweg-30

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy