De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Noord-Hollandpad etappe 6 | Wandeling van Kolhorn naar Obdam

Noord-Hollandpad etappe 6 | Wandeling van Kolhorn naar Obdam

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling22 km

Wat voor soort wandeling?Noord-Hollandpad

Startplaats of station van deze wandelingKolhorn (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 70/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Ook op deze etappe krijg je een overdaad aan natte grasdijken voor je kiezen. Je start in Kolhorn, een pittoresk plaatsje met een café plus heerlijk terras. Dan slinger je over graspaden en landweggetjes door het typische Westfriese landschap. Grazende koeien, schapen die blatend voor je op de loop gaan, opvliegende ganzen, af en toe een mooi molentje aan de einder. En water, veel water.

Overzichtspagina Noord-Hollandpad >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Buurtbus Obdam – Kolhorn

Het allerleukste van de wandeling is... de rit per buurtbus van station Obdam naar Kolhorn. Met twee wandeldames op leeftijd hijs ik me in het krakkemikkige noodbusje met strakke vering van Connexxion (de echte bus had panne), en dan begint een prachtige rit door het weidse land. De buschauffeur vertelt. Over het Noord-Hollandpad dat hij als z’n broekzak kent, over het landschap van z'n jeugd (veel veranderd is het niet), en over z’n versleten knieën.

Waterdichte schoenen

Ook dit is weer een tocht waar je zeker waterdichte schoenen voor aanmoet. En houd rekening met alle hekjes waar je overheen moet klauteren. Het gidsje spreekt eufemistisch van een ‘rolstoelonvriendelijke’ wandeling. Ik zou eerder willen spreken van ronduit rolstoelvijandig.

Noord-Hollandpad etappe 6 | Wandeling van Kolhorn naar Obdam

Vissersdorp aan de Zuiderzee

Kolhorn is behalve heel mooi ook heel oud: het dorpje wordt voor het eerst genoemd in 1288. Tot 1844 lag dit vissersdorp aan de Zuiderzee. Kolhorn is grotendeels rijksbeschermd dorpsgezicht. Het dorp heeft ook een dorpskerk uit de 17de eeuw: de mooie Laurenskerk.

VOC-schepen

Vanaf 1300 is Kolhorn overslagplaats van wier voor de dijkenbouw, en later ook van turf. In de 17e en 18e eeuw ging Kolhorn mee in de vaart der volkeren: schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en de West-Indische Compagnie werden hier gelost en geladen met goederen van en voor Amsterdam. Na de aanleg van het Noordhollandsch Kanaal in 1824 droogde die stroom op en moest Kolhorn het weer hebben van vis, wier en zeevaart.

Noord-Hollandpad etappe 6 | Wandeling van Kolhorn naar Obdam

Westfriese Omringdijk

Overblijfselen van vroeger tijden kom je nog tegen op de Westfriese Omringdijk waar je kilometers lang overheen wandelt. Op de dijk staan nog oude boeten (schuren). Hierin werden vroeger turf en andere handelswaar opgeslagen in afwachting van verder vervoer landinwaarts. In de boeten zijn twee musea gehuisvest.

Noord-Hollandpad etappe 6 | Wandeling van Kolhorn naar Obdam

Nederlands Parfumflessenmuseum

Behalve Nieuwe Niedorp heb ik ook iets anders leuks gemist omdat de route er niet langskomt: het Nederlands Parfumflessenmuseum in Winkel, gevestigd in het schitterende gemeentehuis uit 1599. Zag ik pas later. Leek mij wel een hoogtepunt van deze etappe. Zestig jaar geleden begon de eigenaresse van het museum, Carina van Zoonen, op zesjarige leeftijd met het verzamelen van parfumflesjes. Inmiddels telt haar collectie 7000 flessen. Afijn: ik moet nog een keer terug.

Oudste dijk van Nederland

Die Westfriese Omringdijk is de oudste dijk van Nederland. De dijk van 126 kilometer lang omsluit Westfriesland volledig. Een provinciaal wereldwonder van zo’n 800 jaar oud. De dijk slingert als een groene route door het landschap. Er is langer aan gewerkt dan aan de piramiden van Egypte en de Chinese Muur, zo’n 120 jaar lang. Nou jij weer.

Noord-Hollandpad etappe 6 | Wandeling van Kolhorn naar Obdam

Drie raadsels

Stolpboerderijen en lintdorpen vind je op je pad. Hoewel, op je pad: een enorm raadsel is dat het Noord-Hollandpad om het schattige dorpje Nieuwe Niedorp loopt. Je komt er op zo’n kilometer afstand langs. Gelukkig reed onze buschauffeur er doorheen. Kapitale boerderijen langs een mooie sloot met bomen. Een scheve kerktoren uit 1684. Een schutsluisje uit 1684. En herberg De Roode Eenhoorn uit 1530. Waarom het Nieuwe Niedorp heet is ook een raadsel, want het dorp stamt uit 1298. Een derde raadsel: inwoners van het dorp worden 'dotten' genoemd.

Supermooi gidsje van het Noord-Hollandpad

Eind 2019 verscheen de geheel herziene editie van de wandelgids van het Noord-Hollandpad.‘Noord-Hollandpad. Je kunt hem onder andere bestellen bij Bol.com.

Deze gids op Bol.com >>

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: Noord-Hollandpad, langeafstandswandelingen, LAW's

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>