Noord-Hollandpad etappe 6 | Akersloot - Krommenie Noord-Hollandpad etappe 6 | Akersloot - Krommenie
Noord-Holland – langeafstandspad – 16km

Noord-Hollandpad etappe 6 | Akersloot - Krommenie

Noord-Hollandpad etappe 6 | Akersloot - Krommenie Noord-Hollandpad etappe 6 | Akersloot - Krommenie
Noord-Holland – langeafstandspad – 16km

Noord-Hollandpad etappe 6 | Akersloot - Krommenie

Na vier etappes van het Noord-Hollandpad valt het kwartje: Noord-Holland is geen wandelprovincie. Het landschap is te plat, te weids en soms ook bijzonder lelijk. Je loopt eindeloze einden door gebied met weinig variatie. Zeker op deze miezerige zondag tussen Akersloot en Krommenie viel ik zowat in slaap. Gelukkig hield het vele vliegverkeer me wakker. Gek genoeg heb ik toch lekker gelopen.

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Waterrijke etappe
  • Dwars door weilanden
  • Mooi dorpje Krommenie
  • Saaie kilometers
  • Vliegtuigherrie
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Zaanstreek & Gooi

Want leuk is het wel om van de kop van ‘mijn’ provincie helemaal naar de staart te lopen, dus ik ga hem zeker afmaken. Ik verheug me op de volgende etappes. Die gaan eerst door het industrieel erfgoed van de Zaanstreek. Ook het Gooi is natuurlijk niet te versmaden. Ben benieuwd.

Driehuizen: officieel startpunt

De etappe start overigens ‘officieel’ in Driehuizen. Maar dat charmante gehuchtje is volledig verstoken van openbaar vervoer. Niks, niente, nada, rien du tout. Ja, een ‘zonetaxi’, whatever that may be. Hoe kun je daar dan een route laten starten? Zijn ze nou helemaal van de woelmuizen besnuffeld bij het Noord-Hollandpad?

Noord-Hollandpad etappe 8 | Wandeling van Akersloot naar Krommenie

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Water, heel veel water

Akersloot: een in slaap gesukkeld dorp met bijzonder weinig sjeu. Na de (ook al saaie) jachthaven loop je door weilanden en langs water, heel veel water. Deze etappe gaat grotendeels langs de grillige oeverlanden van het Alkmaarder- en Uitgeestermeer, en grotendeels over verharde paden en wegen.

Rolstoelvijandig

In de routebeschrijving staat dat de route ‘deels rolstoelvriendelijk’ is. Als rolstoelbezitter heb je daar natuurlijk bijzonder weinig aan als je wielen vervolgens vastlopen in het modderweiland waar je óók doorheen moet. Zelfs op de turbostand kom je daar niet doorheen, dat kan ik je verzekeren.

Noord-Hollandpad etappe 8 | Wandeling van Akersloot naar Krommenie

Dwars door de weilanden

Afijn, dat stuk dwars door de weilanden is (afgezien van de modder) wel weer leuk, en tevens het hoogtepunt van deze wandeling. Over een dijkje loop je pal langs het Alkmaardermeer. En dat bochtige dijkje was in dit jaargetijde voorzien van de prachtigste paddenstoelen.

Rattekop & rottekop

In het vele riet schijnt de Noordse woelmuis te schuilen. Schuilen deed hij, want ik heb hem niet gezien. Jammer, want het is een bijzonder schattig diertje, dat op de Rode lijst van zeer streng beschermde zoogdieren staat. De volksmond noemt hem ook wel rattekop, rottekop en zeemol. Het zal je maar gezegd worden.

Noord-Hollandpad etappe 8 | Wandeling van Akersloot naar Krommenie

Dorregeest & Uitgeest

Je loopt langs de oude strandwallen, molens en gemalen van Dorregeest en Uitgeest. Speciaal voor deze route zijn doodlopende voetpaden door veenpoldertjes en over graskades met elkaar verbonden.

Weet je?

De 17e eeuw was voor Uitgeest een bloeitijd. Geld verdienden ze met de Oostzeehandel, haringvisserij en walvisvangst. En in het dorp werden houtzaagmolens gebouwd, je wandelt pal langs een paar exemplaren. Uitgeestenaar Cornelis Corneliszoon van Uitgeest (1550-1607) is overigens uitvinder van de houtzaagmolen.

Noord-Hollandpad etappe 8 | Wandeling van Akersloot naar Krommenie

Voormalige zeedijken

Je wandelt ook over voormalige zeedijken. Bijvoorbeeld de Lagendijk onder Uitgeest. Die dijk is in de middeleeuwen opgeworpen om het oprukkende water van IJ en Zuiderzee tegen te houden. Later, na de afdamming van de Krommenie en de inpoldering van het IJ is hij zo verlaagd dat hij nauwelijks meer als dijk te herkennen is. Overigens moet je deze zeer lange dijk met aardig wat autoverkeer delen, dat is niet zonder meer een genoegen.

Krommeniedijk

Vergeet vlak voor Krommenie niet het dorpje Krommeniedijk even in te lopen (de route scheert er langs), een mooi dorpje met leuke houten dijkhuisjes, een charmant kerkje en een lapjeskat die de wacht houdt.

 

Wandelgids Noord-Hollandpad

Het Noord-Hollandpad wandelen wordt een feestje met de mooie gids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

 

Foto's van deze wandeling

noordhollandpad akersloot krommenie-10
noordhollandpad akersloot krommenie-11
noordhollandpad akersloot krommenie-12
noordhollandpad akersloot krommenie-13
noordhollandpad akersloot krommenie-14
noordhollandpad akersloot krommenie-15
noordhollandpad akersloot krommenie-16
noordhollandpad akersloot krommenie-17
noordhollandpad akersloot krommenie-18
noordhollandpad akersloot krommenie-19
noordhollandpad akersloot krommenie-20
noordhollandpad akersloot krommenie-21
noordhollandpad akersloot krommenie-22
noordhollandpad akersloot krommenie-23
noordhollandpad akersloot krommenie-24
noordhollandpad akersloot krommenie-25

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy