natuurhuisje banner 750px
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Noord-Hollandpad etappe 5 | Wandeling van Den Oever naar Kolhorn

Noord-Hollandpad etappe 5 van Den Oever naar Kolhorn

Tjongejonge, je moet wel van graspaden houden om deze etappe van het Noord-Hollandpad op waarde te kunnen schatten. Nog nooit zoveel over gras gewandeld, na afloop had ik een groene waas voor mijn ogen. Ondanks dat: een zeer lange (30 kilometer) maar/en aardige etappe over het vroegere, ganzenrijke eiland Wieringen tussen Den Oever en Kolhorn. Je wandelt over dijken: zeedijken, kanaaldijken, polderdijken. Een dijk van een wandeling dus. Met 100% nattevoeten-garantie!

Trek wandelschoenen aan

Boven de wandeling in het (prachtige!) gidsje staat: “wandelschoenen aangeraden”. Meestal doe ik dat ook, het is alweer een tijdje geleden dat ik op pumps ging wandelen. Maar ik kan je verzekeren: als je geen laarzen draagt of waterdichte schoenen met Gamaschen kom je thuis met doorweekte schoenen.

Hard ehhh.. nat gras

Je loopt namelijk over gras dat ook na een droge periode flink nat kan zijn. Zeker op plekken waar niet gegraasd of gemaaid wordt en het gras twee kontjes hoog is. M’n broek was tot m’n knieën zeiknat. Waterdichte schoenen helpen niet: het vocht sijpelt via je sokken je schoenen in en je loopt de soppen in je sokken.

Schapen: wat erin gaat...

Nog een waarschuwing: op de dijken waar schapen grazen is het gras rijkelijk voorzien van... stront. In Nederland heb ik me niet eerder op de terugtocht per trein hoeven schamen. Nu wel. Met natte, bemodderde broekspijpen stonk ik een uur in de wind en ik was me daar pijnlijk bewust van. Dat rode signaalhoofd was dus niet van de zon, want die scheen amper op deze muisgrijze dag.

95 procent onverharde paden

Misschien is het een idee om in een plastic zakje extra sokken, broek en schoenen (pumps?) mee te nemen? Positief is dat de wandeling voor 95 procent over onverharde paden gaat....

 

Tags: meerdaagse wandelingen, Noord-Hollandpad

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>