Noord-Hollandpad etappe 2 | De Waal - Den Helder Noord-Hollandpad etappe 2 | De Waal - Den Helder
Noord-Holland – langeafstandspad – 17km

Noord-Hollandpad etappe 2 | De Waal - Den Helder

Noord-Hollandpad etappe 2 | De Waal - Den Helder Noord-Hollandpad etappe 2 | De Waal - Den Helder
Noord-Holland – langeafstandspad – 17km

Noord-Hollandpad etappe 2 | De Waal - Den Helder

Het pittoreske dorpje De Waal is een mooie plek voor koffie op het terras van hotel De Waal. Dan begint een etappe die aanvankelijk scheutig is met asfalt maar niet met hoogtepunten. Totdat je opeens een schilderachtig weggetje inslaat met mooi zicht op de Hoge Berg. Dan komt het helemaal goed, wandel je door een schitterend natuurgebied en langs de mooie waddenzee. Lekkerrrrr!

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Fraai natuurgebied
  • Langs de Waddenzee
  • Pittoresk dorpje De Waal
  • Schilderachtige paadjes
  • Ook veel asfalt
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Graspaden & asfalt shuffle

Gek is het wel, de vorige etappe van De Cocksdorp naar De Waal gaat zo ongeveer alleen maar over graspaden. Het werd me groen voor de ogen en ik snakte naar wat metertjes asfalt. Die krijg ik nu kilometerslang voor m'n kiezen. Be carefull what you wish for.

De Waal: verstild dorpje

De start in De Waal is superleuk. Heerlijk verstild dorpje. Niet verpest door toerisme. Wel in bezit van lekkere horeca, een parmantig kerkje, mooie houten huisjes plus een dijk van een geschiedenis. Heel vroeger klotste de zee rond het dorp en lag Texel 'aan de overkant'. Bijna niet voor te stellen.

Noord-Hollandpad etappe 2 | Wandeling De Waal – Den Helder

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Schilderachtig Skillepaadje

Je wandelt over een slingerend traject over de zuidwestkant van het eiland richting Veerhaven 't Horntje. Het eerste stuk is niet heel bijzonder maar slijt nogal wat rubber van je schoenzolen. Maar genoeg gezeurd over asfalt, want even voorbij Den Burg schiet je het Skillepaadje in, een schilderachtig weggetje dat richting het dorpje Oudeschild voert.

Weilandpaden met tuûnwallen

Over holle wegen gaat het, over schelpenpaadjes en over weilandpaden, omzoomd met opgestapelde graszoden, de zogenaamde ‘tuûnwallen’ in het Texels. Opeens ben ik zomaar aan het fluiten. Het landschap is zo wonderschoon, ik wandel hier in een wandeldroom.

Noord-Hollandpad etappe 2 | Wandeling De Waal – Den Helder

De Gouden Driehoek

Nog heerlijker wordt het in een gebied dat luistert naar de naam De Gouden Driehoek, waar je tastbare herinneringen vindt aan de Gouden Eeuw, zoals fort De Schans en de Zeemanskerk. Ook Texel profiteerde van de enorme rijkdom van de 17de eeuw. Vlakbij, op de Rede van Texel in Oudeschild, gingen de joekels van VOC-schepen voor anker.

Visserskerkje van Oudeschild

De natuur mag hier lekker haar gang gaan, zie ik aan de bloemrijke velden en slootkanten. Ik wandel dwars door weilanden, van hekje naar hekje, terwijl nieuwsgierige koeien me willen besnuffelen. In de verte piept het pittoreske visserskerkje van Oudeschild boven het landschap uit, terwijl rechts de Hoge Berg zich verheft.

Noord-Hollandpad etappe 2 | Wandeling De Waal – Den Helder

Hoge Berg uit de ijstijd

Die Hoge Berg stamt nog uit een ijstijd, toen gletsjers het keileem opstuwden tot 15,3 meter boven NAP. Je vindt hier veel stolpboerderijen, tuûnwallen en karakteristieke schapenboeten, schuurtjes voor de opslag van hooi en gereedschap. Typische Texelse landschapselementen die op de rest van het eiland verdwenen tijdens de ruilverkaveling in de jaren vijftig.

Landschapsreservaat met Zandkuil

Vanwege het landschappelijk belang van dit gebied is het in 1968 aangewezen als landschapsreservaat. Op de Hoge Berg vind je ook De Zandkuil, het enige insectenreservaat in Nederland. De vegetatie op de hellingen van deze Zandkuil is ideaal voor de graafbijen en -wespen die daar leven.

Noord-Hollandpad etappe 2 | Wandeling De Waal – Den Helder

Oudeschild: thuishaven van de vissersvloot

Dan loop je door de buitenrand van Oudeschild. De route voert niet door het dorp, maar het loont de moeite om het leuke haventje te bezoeken. Het 17de eeuwse Oudeschild is de thuishaven van de Texelse vissersvloot. Rond het weekend ligt de haven vol met moderne kotters. Je kunt vanuit Oudeschild een boottocht maken op de Waddenzee. In de restaurants rond de haven staan de menu's vol met vis.

Fort De Schans

Neem nog even een kijkje bij het gerestaureerde fort De Schans (1575), dat eeuwenlang de schepenrijke Rede van Texel moest bewaken en waar ooit nog Napoleon heeft rondgelopen (op 16 oktober 1811). Daarna klim je de brede Waddendijk op. En dan sta je plots in een totaal ander landschap. Je kijkt uit over weidse Wadden aan de ene kant en puur boerenland aan de andere kant. Wie van uitwaaien houdt, komt hier uitstekend aan z'n trekken.

Noord-Hollandpad etappe 2 | Wandeling De Waal – Den Helder

Texelerdijk & Mokbaai

Tot slot wandel je nog een mooi stuk over de smalle Texelerdijk. Toen de aangrenzende slibben en schorren nog niet drooggelegd waren, moest dit dijkje in z'n eentje het water keren. Respect! In een weidse slinger loop je door de mooie duinen van de Mokbaai naar de Veerhaven. Officieel moet je als uitsmijter nog vanaf de veerpont naar het station van Den Helder lopen. Ongetwijfeld leuk, maar na al die kilometers heb ik zoiets van: Dikke Doei!

 

Wandelgids Noord-Hollandpad

Het Noord-Hollandpad wandelen wordt een feestje met de mooie gids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

 

Foto's van deze wandeling

noordhollandpad de waal den helder-10
noordhollandpad de waal den helder-11
noordhollandpad de waal den helder-12
noordhollandpad de waal den helder-13
noordhollandpad de waal den helder-14
noordhollandpad de waal den helder-15
noordhollandpad de waal den helder-16
noordhollandpad de waal den helder-17
noordhollandpad de waal den helder-18
noordhollandpad de waal den helder-19
noordhollandpad de waal den helder-20
noordhollandpad de waal den helder-21
noordhollandpad de waal den helder-22
noordhollandpad de waal den helder-23
noordhollandpad de waal den helder-24
noordhollandpad de waal den helder-25
noordhollandpad de waal den helder-26
noordhollandpad de waal den helder-27
noordhollandpad de waal den helder-28
noordhollandpad de waal den helder-29

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy