De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Noord-Hollandpad etappe 13 | Wandeling van ’s-Graveland naar Huizen

Noord-Hollandpad etappe 13 | Wandeling van ’s-Graveland naar Huizen

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling15 km

Wat voor soort wandeling?Noord-Hollandpad

Startplaats of station van deze wandeling’s-Graveland (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 71/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk het wandelkaartje

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Laatste etappe van het Noord-Hollandpad! Een zucht van opluchting gaat door Frankwandelt, want het was een bevalling. Hoewel deze etappe zeker prima delen kent. Je wandelt door de mooie landgoederen Boekesteyn en Spanderswoud. En over het dak van het Gooi: de Bussumerheide. Na de wandeling kun je lopen opscheppen: je komt over het hoogste punt van het Gooi én over de langste natuurbrug ter wereld.

Overzichtspagina Noord-Hollandpad >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Hoogste punt van Noord-Holland

Het Noord-Hollandpad kent talloze raadsels. Waarvan de grootste is: waarom, in naam van alles wat idioot is, is dit pad door de Wandelbeurs tot beste wandelroute van 2012 uitgeroepen? Zelfs Joost kan dit niet weten. Ook op deze etappe weer een mysterie: de route laat het allerhoogste punt van het Gooi links liggen. Daar wil elke wandelaar toch heen, of ben ik nou gek?

Landgoederen van Natuurmonumenten

Je start vanuit het aardige dorpje ’s-Graveland bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, een bezoekje waard. Natuurmonumenten beheert hier een handvol landgoederen, en deze etappe pikt er een aantal mee. Leuk: de dooie bomen onderweg.

Noord-Hollandpad etappe 13 | Wandeling van ’s-Graveland naar Huizen

Lord of the Rings

Dat gestorven hout laat Natuurmonumenten in overvloed liggen en staan. Meer nog dan bij hun levende soortgenoten heb ik bij dooie bomen het gevoel dat ze elk moment kunnen gaan bewegen, als de Ents, de boomachtige wezens uit Lord Of The Rings. En er staat heel wat sprookjesachtig dood hout op het program, op de landgoederen Boekesteyn en Spanderswoud.

Natuurbrug Zanderij Crailoo

Op het Trekvogelpad kwam ik er dit jaar ook overheen: de indrukwekkende natuurbrug Zanderij Crailoo. Je zou het misschien niet zeggen, maar dit is de langste natuurbrug ter wereld. Die brug is aangelegd voor de dieren. Direct na opening door toenmalig koningin Beatrix bleek de brug al een doorslaand succes: gemiddeld staken 10 reeën per dag de brug over. Ook vos en konijn passeren dagelijks.

Noord-Hollandpad etappe 13 | Wandeling van ’s-Graveland naar Huizen

Bussumerheide

Als de heide bloeit, zijn Bussumerheide, Blaricummerheide en Tafelbergheide natuurlijk de hoogtepunten van deze etappe. Vanaf half augustus heb je daar de meeste kans op. Nu, in de winter, was die heide weliswaar lekker weids maar ook nogal dor. Toch prachtig om door deze heuvelachtige gebieden te struinen en lekker ver te kunnen kijken. Loop op de Tafelbergheide wel even 500 meter op en 500 meter neer naar het hoogste punt, de Tafelberg (36,4 meter), anders mis je het mooiste uitzichtspunt.

Huizen

Als ik in de deprimerende buitenwijken van Huizen arriveer, begint het zachtjes te regenen. En dat vind ik wel passend: het Noord-Hollandpad kent zeker mooie stukjes, maar vrijwel elke etappe is het ook vet zeuren. Of je krijgt zoveel gras voor je voeten dat het groen voor je ogen wordt. Of je loopt voortdurend door de schapenstront te banjeren. Of je kunt nieuwe knieën bestellen vanwege het vele asfalt. Of de vliegtuigen razen je om de oren. Of een combinatie van alles.

Noord-Hollandpad etappe 13 | Wandeling van ’s-Graveland naar Huizen

Boerenstraatjes

Afijn, onder een stormparapluutje loop ik kilometers door bloedsaaie nieuwbouwwijken en een verpest winkelcentrum, om dan opeens door het mooie oude dorp te komen, met boerenklinkerstraatjes. Vroeger woonden hier vissers en keuterboertjes, nu mensen met geld.

Weet je?

Het ecoduct Natuurbrug Zanderij Crailoo is 800 meter lang, 50 meter breed en overspant een spoorlijn, een provinciale weg en een bedrijventerrein. Voor de bouw was 685.000 kuub grond nodig: ruim 45.000 vrachtwagens vol. De brug verbindt Spanderswoud met Bussumerheide. Ook de dierensoort mens maakt er dankbaar gebruik van: jaarlijks meer dan 180.000 voetgangers en fietsers.

Noord-Hollandpad etappe 13 | Wandeling van ’s-Graveland naar Huizen

De Kalkovens

In het haventje nodigen de imposante kalkovens zeker nog uit om je camera te heffen. Van 1918 tot 1989 werd het gezicht van de Gooise havenplaats Huizen bepaald door vier kalkovens. Die moesten schelpen uit de zee verbranden tot ongeblust kalk. Nu zijn de kalkovens omgetoverd tot een Fletcher Hotel.

Verlengde limo

Pal aan het water eindigt het Noord-Hollandpad. Wat schetst mijn verbazing? Daar staat een enorm verlengde limo me op te wachten plus een hele rits fotografen. Maar de teleurstelling volgt snel: ze komen niet voor mij maar voor een stralend bruidspaar. Eenzaam druip ik af door de regen naar de bushalte.

Noord-Hollandpad etappe 13 | Wandeling van ’s-Graveland naar Huizen

 

Supermooi gidsje van het Noord-Hollandpad

Eind 2019 verscheen de geheel herziene editie van de wandelgids van het Noord-Hollandpad.‘Noord-Hollandpad. Je kunt hem onder andere bestellen bij Bol.com.

Deze gids op Bol.com >>

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>