Noord-Hollandpad etappe 12 | Wandeling van Abcoude naar ’s-Graveland

Noord-Hollandpad etappe 12 van Abcoude naar ’s-Graveland

Ook deze etappe kent weer een tweedeling. Het eerste deel voert je over wegen waar nogal wat auto’s overheen gaan. Het riviertje de Angstel kronkelt gelukkig idyllisch. En ook de mooie landhuizen langs de route maken veel goed. Deel 2 voert over onverharde paden dwars door het fotogenieke plassengebied en door het mooie dorpje Vreeland. Dan wordt het Noord-Hollandpad – eindelijk! – Genieten met een grote G.

Asfalt shuffle

Die vele kilometers ‘asfalt shuffle’, dat is echt too much. Vooral dat traject langs de Rijksstraatweg is doorbijten. Was er geen list te bedenken, beste routemaker? Maar misschien kon de route hier echt niet anders.

 

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

  Noord-Hollandpad etappe 12 van Abcoude naar ’s-Graveland
 

Aan de wandel?

  Afstand van deze wandeling23 km
  Wat voor soort wandeling?Noord-Hollandpad
  Startplaats of station van deze wandelingStation Abcoude
  Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 72/100
  Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling
  Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Je wandelt door het sympathieke binnenstadje van Abcoude, mooi gelegen op het kruispunt van Gein en Angstel. Langs dat laatste riviertje voert het Noord-Hollandpad kilometerslang, en dat is (afgezien van het asfalt) geen straf. Weidse uitzichten over polderland, in taartpunten gesneden door slootjes en bespikkeld met knotwilgen.

Kasteel Loenersloot

De A2 is gelukkig niet hoorbaar, alleen zichtbaar in de verte, met z’n onafzienbare stroom speelgoedautootjes. Verderop, stampend over de drukke Rijksstraatweg, heb je nog iets moois in het vooruitzicht: vlak voor Loenersloot tref je Kasteel Loenersloot op je pad, en dat ligt er echt heerlijk bij, verscholen tussen de bomen. In de kasteeltuin aten wij ons broodje en voelden we ons even de Koning te rijk.

Verscholen tussen de bomen

Het kasteel domineert sinds het jaar 1250 het dorp Loenersloot. Begonnen met alleen een donjon (toren), is in de loop der eeuwen veel aan- en bijgebouwd, maar ook veel afgebroken. In 2012 is het kasteel ingrijpend gerestaureerd.

Restaurant De Nederlanden

In en na Vreeland wordt de route goddelijk. Wij gingen een petitfourtje eten in het bekende restaurant De Nederlanden, dat op Iens.nl geweldige beoordelingen krijgt en (zagen wij later) een heuse Michelinster heeft. En inderdaad, de ontvangst is zeer gastvrij en ook de prijzen doen die ster eer aan.

Vreeland

Vreeland, schitterend gelegen aan de Vecht, is sowieso een genot om doorheen te lopen. Mooie huizen en oude straatjes met klinkertjes. Vreeland, hoe klein ook, had van 1265 tot 1560 stadsrechten, maar die zijn het stadje ontnomen. Ooit stond hier Slot Vredelant, gebouwd rond 1253 in opdracht van de Utrechtse bisschop Hendrik van Vianden.

Gebroeders Van Aemstel

Het slot is meermalen belegerd, onder meer door Graaf Floris V, om de gebroeders van Aemstel uit het slot te krijgen. Helaas is Vredelant met de grond gelijk gemaakt in 1528. Tegenwoordig ligt het archeologische monument onder een grastapijt, in de jaren 70 nog in gebruik als voetbalveldje.

Nederhorst den Berg

Nederhorst den Berg, een stuk verderop, ligt ook al mooi langs De Vecht. Je ziet er verder niet veel van. En wat je vooral mist als je de route braaf volgt, is de grootste troef: Kasteel Nederhorst. Onbegrijpelijk dat de route er niet even langs voert, zoals ik wel meer onbegrijpelijk vind aan de ‘mooiste wandelroute van 2012’. Met alle respect. Anyways: noemenswaardig voor liefhebbers van het Sinterklaasjournaal is nog dat Dieuwertje Blok hier is geboren (8 augustus 1957).

Weet je?
Als het weer eens vriest dat het kraakt zijn de Ankeveense Plassen topfavoriet bij schaatsend Holland. Doordat de plassen een prima waterkwaliteit hebben, ligt er snel prachtig, zwart natuurijs. De eerste kortebaanwedstrijden worden vaak in Ankeveen verreden. Ook voor toertochten en marathonafstanden lenen de plassen zich uitstekend. Kijk voor schaatsnieuws op www.ankeveenseijsclub.nl.

Ankeveense Plassen

Dan volgt het mooiste stuk: je trekt dwars door het plassengebied, met onder andere de Ankeveense Plassen, geliefd bij vogels: we zagen vele ganzen, zwanen en een hele troep ooievaars zich opmaken voor de winter.

Vechtplassen

De Ankeveense Plassen maken deel uit van de Vechtplassen. Het veenlandschap met plassen, smalle slootjes en stroken land is ontstaan door het afgraven van veen. Je wandelt over smalle paden en dijkjes dwars door het gebied. Aan weerszijden heb je weids uitzicht op de plassen.

Villa HeidebosMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een hotelletje in de buurt en je hebt een superweekend. Mijn tip: Villa Heidebos. Krijgt van 108 gasten op Trivago.nl gemiddeld een 9,7.

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!