Noord-Hollandpad etappe 11 | ’s-Graveland - Huizen Noord-Hollandpad etappe 11 | ’s-Graveland - Huizen
Noord-Holland – langeafstandspad – 15km

Noord-Hollandpad etappe 11 | ’s-Graveland - Huizen

Noord-Hollandpad etappe 11 | ’s-Graveland - Huizen Noord-Hollandpad etappe 11 | ’s-Graveland - Huizen
Noord-Holland – langeafstandspad – 15km

Noord-Hollandpad etappe 11 | ’s-Graveland - Huizen

Laatste etappe van het Noord-Hollandpad! Een zucht van opluchting gaat door Frankwandelt, want het was een bevalling. Hoewel deze etappe zeker prima delen kent. Je wandelt door de mooie landgoederen Boekesteyn en Spanderswoud. En over het dak van het Gooi: de Bussumerheide. Na de wandeling kun je lopen opscheppen: je komt over het hoogste punt van het Gooi én over de langste natuurbrug ter wereld.

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Fraaie landgoederen
  • Bloeiende heide in augustus
  • Bezoekerscentrum Natuurmonumenten
  • Oude dorp van Huizen
  • Ook lelijke stukken
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Hoogste punt van Noord-Holland

Het Noord-Hollandpad kent talloze raadsels. Waarvan de grootste is: waarom, in naam van alles wat idioot is, is dit pad door de Wandelbeurs tot beste wandelroute van 2012 uitgeroepen? Zelfs Joost kan dit niet weten. Ook op deze etappe weer een mysterie: de route laat het allerhoogste punt van het Gooi links liggen. Daar wil elke wandelaar toch heen, of ben ik nou gek?

Landgoederen van Natuurmonumenten

Je start vanuit het aardige dorpje ’s-Graveland bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, een bezoekje waard. Natuurmonumenten beheert hier een handvol landgoederen, en deze etappe pikt er een aantal mee. Leuk: de dooie bomen onderweg.

Noord-Hollandpad etappe 13 | Wandeling van ’s-Graveland naar Huizen

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Lord of the Rings

Dat gestorven hout laat Natuurmonumenten in overvloed liggen en staan. Meer nog dan bij hun levende soortgenoten heb ik bij dooie bomen het gevoel dat ze elk moment kunnen gaan bewegen, als de Ents, de boomachtige wezens uit Lord Of The Rings. En er staat heel wat sprookjesachtig dood hout op het program, op de landgoederen Boekesteyn en Spanderswoud.

Natuurbrug Zanderij Crailoo

Op het Trekvogelpad kwam ik er dit jaar ook overheen: de indrukwekkende natuurbrug Zanderij Crailoo. Je zou het misschien niet zeggen, maar dit is de langste natuurbrug ter wereld. Die brug is aangelegd voor de dieren. Direct na opening door toenmalig koningin Beatrix bleek de brug al een doorslaand succes: gemiddeld staken 10 reeën per dag de brug over. Ook vos en konijn passeren dagelijks.

Noord-Hollandpad etappe 13 | Wandeling van ’s-Graveland naar Huizen

Bussumerheide

Als de heide bloeit, zijn Bussumerheide, Blaricummerheide en Tafelbergheide natuurlijk de hoogtepunten van deze etappe. Vanaf half augustus heb je daar de meeste kans op. Nu, in de winter, was die heide weliswaar lekker weids maar ook nogal dor. Toch prachtig om door deze heuvelachtige gebieden te struinen en lekker ver te kunnen kijken. Loop op de Tafelbergheide wel even 500 meter op en 500 meter neer naar het hoogste punt, de Tafelberg (36,4 meter), anders mis je het mooiste uitzichtspunt.

Huizen

Als ik in de deprimerende buitenwijken van Huizen arriveer, begint het zachtjes te regenen. En dat vind ik wel passend: het Noord-Hollandpad kent zeker mooie stukjes, maar vrijwel elke etappe is het ook vet zeuren. Of je krijgt zoveel gras voor je voeten dat het groen voor je ogen wordt. Of je loopt voortdurend door de schapenstront te banjeren. Of je kunt nieuwe knieën bestellen vanwege het vele asfalt. Of de vliegtuigen razen je om de oren. Of een combinatie van alles.

Noord-Hollandpad etappe 13 | Wandeling van ’s-Graveland naar Huizen

Boerenstraatjes

Afijn, onder een stormparapluutje loop ik kilometers door bloedsaaie nieuwbouwwijken en een verpest winkelcentrum, om dan opeens door het mooie oude dorp te komen, met boerenklinkerstraatjes. Vroeger woonden hier vissers en keuterboertjes, nu mensen met geld.

Weet je?

Het ecoduct Natuurbrug Zanderij Crailoo is 800 meter lang, 50 meter breed en overspant een spoorlijn, een provinciale weg en een bedrijventerrein. Voor de bouw was 685.000 kuub grond nodig: ruim 45.000 vrachtwagens vol. De brug verbindt Spanderswoud met Bussumerheide. Ook de dierensoort mens maakt er dankbaar gebruik van: jaarlijks meer dan 180.000 voetgangers en fietsers.

Noord-Hollandpad etappe 13 | Wandeling van ’s-Graveland naar Huizen

De Kalkovens

In het haventje nodigen de imposante kalkovens zeker nog uit om je camera te heffen. Van 1918 tot 1989 werd het gezicht van de Gooise havenplaats Huizen bepaald door vier kalkovens. Die moesten schelpen uit de zee verbranden tot ongeblust kalk. Nu zijn de kalkovens omgetoverd tot een Fletcher Hotel.

Verlengde limo

Pal aan het water eindigt het Noord-Hollandpad. Wat schetst mijn verbazing? Daar staat een enorm verlengde limo me op te wachten plus een hele rits fotografen. Maar de teleurstelling volgt snel: ze komen niet voor mij maar voor een stralend bruidspaar. Eenzaam druip ik af door de regen naar de bushalte.

Noord-Hollandpad etappe 13 | Wandeling van ’s-Graveland naar Huizen

 

Wandelgids Noord-Hollandpad

Het Noord-Hollandpad wandelen wordt een feestje met de mooie gids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

 

Foto's van deze wandeling

noordhollandpad sgraveland huizen-10
noordhollandpad sgraveland huizen-11
noordhollandpad sgraveland huizen-12
noordhollandpad sgraveland huizen-13
noordhollandpad sgraveland huizen-14
noordhollandpad sgraveland huizen-15
noordhollandpad sgraveland huizen-16
noordhollandpad sgraveland huizen-17
noordhollandpad sgraveland huizen-18
noordhollandpad sgraveland huizen-19
noordhollandpad sgraveland huizen-20
noordhollandpad sgraveland huizen-21
noordhollandpad sgraveland huizen-22
noordhollandpad sgraveland huizen-23a
noordhollandpad sgraveland huizen-23b
noordhollandpad sgraveland huizen-24a
noordhollandpad sgraveland huizen-24b
noordhollandpad sgraveland huizen-24c
noordhollandpad sgraveland huizen-25
noordhollandpad sgraveland huizen-26
noordhollandpad sgraveland huizen-27

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy