Noord-Hollandpad etappe 10 | Wandeling van Halfweg naar Ouderkerk

Noord-Hollandpad etappe 10 van Halfweg naar Ouderkerk

Onbegrijpelijk dat het Noord-Hollandpad door de jury van de Wandelbeurs is uitgeroepen tot wandelroute van 2012. Het kan niet anders of hier spelen vriendjespolitiek of steekpenningen een rol. Of misschien was de jury van z’n padje af? Maar goed, deze etappe tussen Halfweg en Ouderkerk kent weer wat lichtpuntjes na de ondermaatse etappe 9. Zoals de intrigerende Suikerfabriek en het traject langs de Nieuwe Meer.

Horizonvervuiling

Reken ook hier weer op een aardige dosis lelijkheid. Horizonvervuiling van windmolens, kassen, bedrijventerreinen en nieuwbouwellende in Sloten. Snelwegherrie is nooit ver weg. Het is dat het zulk adembenemend novemberweer was, anders had ik subiet aan de Prozac gemoeten.

 

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

  Noord-Hollandpad etappe 10 van Halfweg naar Ouderkerk
 

Aan de wandel?

  Afstand van deze wandeling25 km
  Wat voor soort wandeling?Noord-Hollandpad
  Startplaats of station van deze wandelingStation Halfweg-Zwanenburg
  Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 67/100
  Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling
  Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Maar laten we niet flauw doen: de route kent zeker leuke en bijzondere stukken. Zoals het prachtige industrieel erfgoed aan het begin: de Suikerfabriek in Halfweg. Ik ken hem nog ‘in functie’, op fietstochtjes richting het Kopje van Bloemendaal vanuit Amsterdam. Stinken dat-ie deed! Nu staat hij werkloos blikvanger te wezen.

Fotogenieke silo’s

Loop even verder de route op en kijk dan over je schouder: de enorme zilveren silo’s en de stenen gebouwen eromheen spiegelen zich in het water en vormen een fotogeniek plaatje.

Ringvaart van de Haarlemmermeer

Daar moet je een tijdje op teren. Want de saaie grasdijk langs de ringvaart van de Haarlemmermeer gaat eindeloos door. Niet verkeerd, maar op een gegeven moment heb je het wel gezien. Gelukkig werd ik flink opgejaagd door twee pitbulls die mij onaangelijnd stonden aan te grijnzen in het zoveelste hondenlosloopgebied.

Osdorp & Slotervaart

Langs de rare rafelranden van Osdorp & Slotervaart loop je naar De Nieuwe Meer. Daar volgt een traject dat zeer de moeite waard is. Even echt genieten van het weidse uitzicht over het water en het mooie wandelpad tussen de bomen. Het tweede hoogtepunt van deze wandeling.

Pontje over De Nieuwe Meer

In de zomer kun je je luie kont met een pontje naar de overkant van De Nieuwe Meer laten transporteren. Maar luie donders missen dan wel dit mooie stuk. Niet doen dus. Overigens moet je wel een cruisegebied met loslopende mannen voor lief nemen. Ach, ze bijten in ieder geval niet.

Wereldkampioenschappen roeien

Ook het Amsterdamse Bos, gegraven door werklozen in de jaren dertig van de vorige eeuw, is de moeite waard. Je loopt langs de Bosbaan, met een prachtig terras. Hier werden in 2014 de wereldkampioenschappen roeien gehouden.

Kalfjeslaan

Weet je?
Het Amsterdamse Bos is in de crisisjaren dertig van de vorige eeuw gegraven door werklozen. Toen heette het nog Bosplan, en de gemeente startte ermee onder de leuze ‘Vijf jaar werk voor duizend man’. Het werk duurde veel langer en alleen al tussen 1934 en 1940 werkten er 20.000 mensen in het Bos. De laatste bomen werden op 25 maart 1970 geplant door schoolkinderen op de nationale boomplantdag. Overigens is ook de Bosbaan waar je langskomt met de hand gegraven.

Op de route loop je verder over de Kalfjeslaan, de aloude flaneerboulevard van Amsterdammers en Amstelveners, en je duikt recreatiegebied Middelpolder in. Daar kun je kiezen tussen asfaltpaden of zeer zompige laarzenpaden door verzopen weilanden. Mijn laarzen en mijn zwembroek had ik dit keer thuisgelaten, dus ik koos voor het steen.

Heempark Elsenhove

Op het eind is heempark Elsenhove, groene oase tussen Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel, nog een aardige afsluiter.

Niet 22 maar 25 kilometer

Nog even klagen: de wandeling is zeker 3 kilometer langer dan staat aangegeven: 25 in plaats van 22 kilometer.

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!