natuurhuisje banner 750px
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Noord-Hollandpad etappe 10 | Wandeling van Halfweg naar Ouderkerk

Noord-Hollandpad etappe 10 | Wandeling van Halfweg naar Ouderkerk

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling25 km

Wat voor soort wandeling?Noord-Hollandpad

Startplaats of station van deze wandelingHalfweg-Zwanenburg (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 67/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Onbegrijpelijk dat het Noord-Hollandpad door de jury van de Wandelbeurs is uitgeroepen tot wandelroute van 2012. Was de jury van z’n padje af? Maar goed, deze etappe tussen Halfweg en Ouderkerk kent weer wat lichtpuntjes na de ondermaatse etappe 9. Zoals de intrigerende Suikerfabriek en het traject langs het Nieuwe Meer.

Overzichtspagina Noord-Hollandpad >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Horizonvervuiling

Reken ook hier weer op een aardige dosis lelijkheid. Horizonvervuiling van windmolens, kassen, bedrijventerreinen en nieuwbouwellende in Sloten. Snelwegherrie is nooit ver weg. Het is dat het zulk adembenemend novemberweer was, anders had ik subiet aan de Prozac gemoeten.

Suikerfabriek in Halfweg

Maar laten we niet flauw doen: de route kent zeker leuke en bijzondere stukken. Zoals het prachtige industrieel erfgoed aan het begin: de Suikerfabriek in Halfweg. Ik ken hem nog ‘in functie’, op fietstochtjes richting het Kopje van Bloemendaal vanuit Amsterdam. Stinken dat-ie deed! Nu staat hij werkloos blikvanger te wezen.

Noord-Hollandpad etappe 10 | Wandeling van Halfweg naar Ouderkerk

Fotogenieke silo’s

Loop even verder de route op en kijk dan over je schouder: de enorme zilveren silo’s en de stenen gebouwen eromheen spiegelen zich in het water en vormen een fotogeniek plaatje.

Ringvaart van de Haarlemmermeer

Daar moet je een tijdje op teren. Want de saaie grasdijk langs de ringvaart van de Haarlemmermeer gaat eindeloos door. Niet verkeerd, maar op een gegeven moment heb je het wel gezien. Gelukkig werd ik flink opgejaagd door twee pitbulls die mij onaangelijnd stonden aan te grijnzen in het zoveelste hondenlosloopgebied.

Noord-Hollandpad etappe 10 | Wandeling van Halfweg naar Ouderkerk

Osdorp & Slotervaart

Langs de rare rafelranden van Osdorp & Slotervaart loop je naar De Nieuwe Meer. Daar volgt een traject dat zeer de moeite waard is. Even echt genieten van het weidse uitzicht over het water en het mooie wandelpad tussen de bomen. Het tweede hoogtepunt van deze wandeling.

Pontje over De Nieuwe Meer

In de zomer kun je je luie kont met een pontje naar de overkant van De Nieuwe Meer laten transporteren. Maar luie donders missen dan wel dit mooie stuk. Niet doen dus. Overigens moet je wel een cruisegebied met loslopende mannen voor lief nemen. Ach, ze bijten in ieder geval niet.

Noord-Hollandpad etappe 10 | Wandeling van Halfweg naar Ouderkerk

Wereldkampioenschappen roeien

Ook het Amsterdamse Bos, gegraven door werklozen in de jaren dertig van de vorige eeuw, is de moeite waard. Je loopt langs de Bosbaan, met een prachtig terras. Hier werden in 2014 de wereldkampioenschappen roeien gehouden.

Kalfjeslaan

Op de route loop je verder over de Kalfjeslaan, de aloude flaneerboulevard van Amsterdammers en Amstelveners, en je duikt recreatiegebied Middelpolder in. Daar kun je kiezen tussen asfaltpaden of zeer zompige laarzenpaden door verzopen weilanden. Mijn laarzen en mijn zwembroek had ik dit keer thuisgelaten, dus ik koos voor het steen.

Noord-Hollandpad etappe 10 | Wandeling van Halfweg naar Ouderkerk

Weet je?

Het Amsterdamse Bos is in de crisisjaren dertig van de vorige eeuw gegraven door werklozen. Toen heette het nog Bosplan, en de gemeente startte ermee onder de leuze ‘Vijf jaar werk voor duizend man’. Het werk duurde veel langer en alleen al tussen 1934 en 1940 werkten er 20.000 mensen in het Bos. De laatste bomen werden op 25 maart 1970 geplant door schoolkinderen op de nationale boomplantdag. Overigens is ook de Bosbaan waar je langskomt met de hand gegraven.

Heempark Elsenhove

Op het eind is heempark Elsenhove, groene oase tussen Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel, nog een aardige afsluiter.

Niet 22 maar 25 kilometer

Nog even klagen: de wandeling is zeker 3 kilometer langer dan staat aangegeven: 25 in plaats van 22 kilometer.

Supermooi gidsje van het Noord-Hollandpad

Eind 2019 verscheen de geheel herziene editie van de wandelgids van het Noord-Hollandpad.‘Noord-Hollandpad. Je kunt hem onder andere bestellen bij Bol.com.

Deze gids op Bol.com >>

 

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

Tags: Noord-Hollandpad, 20-25 km, langeafstandswandelingen, LAW's

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>