Noord-Hollandpad etappe 10 | Abcoude - ’s-Graveland Noord-Hollandpad etappe 10 | Abcoude - ’s-Graveland
Noord-Holland – langeafstandspad – 23km

Noord-Hollandpad etappe 10 | Abcoude - ’s-Graveland

Noord-Hollandpad etappe 10 | Abcoude - ’s-Graveland Noord-Hollandpad etappe 10 | Abcoude - ’s-Graveland
Noord-Holland – langeafstandspad – 23km

Noord-Hollandpad etappe 10 | Abcoude - ’s-Graveland

Ook deze etappe kent weer een tweedeling. Het eerste deel voert je over wegen waar nogal wat auto’s overheen gaan. Het riviertje de Angstel kronkelt gelukkig idyllisch. En ook de mooie landhuizen langs de route maken veel goed. Deel 2 voert over onverharde paden dwars door het fotogenieke plassengebied en door het mooie dorpje Vreeland. Dan wordt het Noord-Hollandpad – eindelijk! – Genieten met een grote G.

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Idyllisch riviertje
  • Fraaie landhuizen
  • Fotogeniek plassengebied
  • Pittoresk dorpje
  • Veel over asfalt
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Asfalt shuffle

Die vele kilometers ‘asfalt shuffle’, dat is echt too much. Vooral dat traject langs de Rijksstraatweg is doorbijten. Was er geen list te bedenken, beste routemaker? Maar misschien kon de route hier echt niet anders.

Abcoude: mMooi binnestadje

Je wandelt door het sympathieke binnenstadje van Abcoude, mooi gelegen op het kruispunt van Gein en Angstel. Langs dat laatste riviertje voert het Noord-Hollandpad kilometerslang, en dat is (afgezien van het asfalt) geen straf. Weidse uitzichten over polderland, in taartpunten gesneden door slootjes en bespikkeld met knotwilgen.

Noord-Hollandpad etappe 12 | Wandeling Abcoude – ’s-Graveland

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Kasteel Loenersloot

De A2 is gelukkig niet hoorbaar, alleen zichtbaar in de verte, met z’n onafzienbare stroom speelgoedautootjes. Verderop, stampend over de drukke Rijksstraatweg, heb je nog iets moois in het vooruitzicht: vlak voor Loenersloot tref je Kasteel Loenersloot op je pad, en dat ligt er echt heerlijk bij, verscholen tussen de bomen. In de kasteeltuin aten wij ons broodje en voelden we ons even de Koning te rijk.

Verscholen tussen de bomen

Het kasteel domineert sinds het jaar 1250 het dorp Loenersloot. Begonnen met alleen een donjon (toren), is in de loop der eeuwen veel aan- en bijgebouwd, maar ook veel afgebroken. In 2012 is het kasteel ingrijpend gerestaureerd.

Noord-Hollandpad etappe 12 | Wandeling Abcoude – ’s-Graveland

Restaurant De Nederlanden

In en na Vreeland wordt de route goddelijk. Wij gingen een petitfourtje eten in het bekende restaurant De Nederlanden, dat op Iens.nl geweldige beoordelingen krijgt en (zagen wij later) een heuse Michelinster heeft. En inderdaad, de ontvangst is zeer gastvrij en ook de prijzen doen die ster eer aan.

Vreeland

Vreeland, schitterend gelegen aan de Vecht, is sowieso een genot om doorheen te lopen. Mooie huizen en oude straatjes met klinkertjes. Vreeland, hoe klein ook, had van 1265 tot 1560 stadsrechten, maar die zijn het stadje ontnomen. Ooit stond hier Slot Vredelant, gebouwd rond 1253 in opdracht van de Utrechtse bisschop Hendrik van Vianden.

Noord-Hollandpad etappe 12 | Wandeling Abcoude – ’s-Graveland

Gebroeders Van Aemstel

Het slot is meermalen belegerd, onder meer door Graaf Floris V, om de gebroeders van Aemstel uit het slot te krijgen. Helaas is Vredelant met de grond gelijk gemaakt in 1528. Tegenwoordig ligt het archeologische monument onder een grastapijt, in de jaren 70 nog in gebruik als voetbalveldje.

Nederhorst den Berg

Nederhorst den Berg, een stuk verderop, ligt ook al mooi langs De Vecht. Je ziet er verder niet veel van. En wat je vooral mist als je de route braaf volgt, is de grootste troef: Kasteel Nederhorst. Onbegrijpelijk dat de route er niet even langs voert, zoals ik wel meer onbegrijpelijk vind aan de ‘mooiste wandelroute van 2012’. Met alle respect. Anyways: noemenswaardig voor liefhebbers van het Sinterklaasjournaal is nog dat Dieuwertje Blok hier is geboren (8 augustus 1957).

Noord-Hollandpad etappe 12 | Wandeling Abcoude – ’s-Graveland

Weet je?

Als het weer eens vriest dat het kraakt zijn de Ankeveense Plassen topfavoriet bij schaatsend Holland. Doordat de plassen een prima waterkwaliteit hebben, ligt er snel prachtig, zwart natuurijs. De eerste kortebaanwedstrijden worden vaak in Ankeveen verreden. Ook voor toertochten en marathonafstanden lenen de plassen zich uitstekend.

Ankeveense Plassen

Dan volgt het mooiste stuk: je trekt dwars door het plassengebied, met onder andere de Ankeveense Plassen, geliefd bij vogels: we zagen vele ganzen, zwanen en een hele troep ooievaars zich opmaken voor de winter.

Noord-Hollandpad etappe 12 | Wandeling Abcoude – ’s-Graveland

Vechtplassen

De Ankeveense Plassen maken deel uit van de Vechtplassen. Het veenlandschap met plassen, smalle slootjes en stroken land is ontstaan door het afgraven van veen. Je wandelt over smalle paden en dijkjes dwars door het gebied. Aan weerszijden heb je weids uitzicht op de plassen.

 

Wandelgids Noord-Hollandpad

Het Noord-Hollandpad wandelen wordt een feestje met de mooie gids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

 

Foto's van deze wandeling

noordhollandpad abcoude sgraveland-10
noordhollandpad abcoude sgraveland-11
noordhollandpad abcoude sgraveland-12
noordhollandpad abcoude sgraveland-13
noordhollandpad abcoude sgraveland-14
noordhollandpad abcoude sgraveland-15
noordhollandpad abcoude sgraveland-16
noordhollandpad abcoude sgraveland-17
noordhollandpad abcoude sgraveland-18
noordhollandpad abcoude sgraveland-19
noordhollandpad abcoude sgraveland-20
noordhollandpad abcoude sgraveland-21
noordhollandpad abcoude sgraveland-22
noordhollandpad abcoude sgraveland-23
noordhollandpad abcoude sgraveland-24
noordhollandpad abcoude sgraveland-25
noordhollandpad abcoude sgraveland-26
noordhollandpad abcoude sgraveland-27
noordhollandpad abcoude sgraveland-28
noordhollandpad abcoude sgraveland-29
noordhollandpad abcoude sgraveland-30
noordhollandpad abcoude sgraveland-31
noordhollandpad abcoude sgraveland-32
noordhollandpad abcoude sgraveland-33
noordhollandpad abcoude sgraveland-34
noordhollandpad abcoude sgraveland-35
noordhollandpad abcoude sgraveland-36
noordhollandpad abcoude sgraveland-37
noordhollandpad abcoude sgraveland-38
noordhollandpad abcoude sgraveland-39
noordhollandpad abcoude sgraveland-40
noordhollandpad abcoude sgraveland-41

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy