De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Noord-Hollandpad etappe 1 | Wandeling De Cocksdorp – De Waal

Noord-Hollandpad etappe 1 | Wandeling De Cocksdorp – De Waal

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling20 km

Wat voor soort wandeling?Noord-Hollandpad

Startplaats of station van deze wandelingDe Cocksdorp (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 75/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk het wandelkaartje

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Helemaal in het topje van Texel begint het Noord-Hollandpad, vlak boven het dorpje De Cocksdorp bij Paal 33. Een reis van jewelste, maar dan heb je ook wat: het complete waddeneiland ligt aan je voeten. De tocht voert pal langs het wad, over grasdijken met schaapjes, door eindeloze polder. Na 20 kilometer kun je uitrusten in het pittoreske De Waal. Mooie wandeling.

Overzichtspagina Noord-Hollandpad >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Mooi & lelijk

Het Noord-Hollandpad heb ik al grotendeels gelopen: ik wandelde van Den Oever naar Huizen. Maar de eerste 4 etappes lagen nog op me te wachten. Deze startetappe is gelijk één van de mooiste. Mocht het jouw eerste zijn: geniet er extra van, want het pad kent ook nogal wat lelijke delen.

Heerlijk Texel

Texel is een heerlijk eiland. Een dagje Texel voelt als een mini-vakantie. Altijd kom ik vrolijk en opgeladen terug na een bezoek aan dit waddeneiland. Veel verkeerds kun je in mijn ogen dus niet doen als je een wandeling uitzet op het eiland.

Noord-Hollandpad etappe 1 | Wandeling De Cocksdorp – De Waal

Groene Wissel & NS-wandeling

Deze etappe (en ook de volgende) van het Noord-Hollandpad is lang niet de mooiste wandeling op Texel. Ik liep een Groene Wissel en de NS-wandeling die mooier zijn. Toch is ook deze wandeling niet te versmaden.

Noord-Hollandpad etappe 1 | Wandeling De Cocksdorp – De Waal

Grasdijk met schaapjes

Je start dichtbij de rode vuurtoren en bij strandpaviljoen Kaap Noord, vanwaar je mooi uitkijkt over het wad. Over een kaarsrechte grasdijk met schaapjes voert je pad richting De Cocksdorp, met CeeOoCeeKaa. Het uitgestrekte wad, Vlieland in de verte en het aanlokkelijke kerkje van De Cocksdorp strelen je ogen. Bedenk even dat waar je nu loopt een paar eeuwen geleden louter zee klotste. Pas in 1835 is dit deel van het eiland ingepolderd.

Kwelders & kreken

Bij het schilderachtige De Cocksdorp duik je die Eierlandsepolder in. Tal van kwelders en kreken zie je onderweg. Zigzaggend loop je door een natuurreservaat van Staatsbosbeheer, over soms drassige weilandpaden.

Noord-Hollandpad etappe 1 | Wandeling De Cocksdorp – De Waal Noord-Hollandpad etappe 1 | Wandeling De Cocksdorp – De Waal

Onverhard & volgepoept

De route is lekker onverhard: 95% van de paden is zijdezacht voor je voeten. Dat heeft ook een keerzijde: de grasdijken waar je overheen loopt zijn aardig ondergepoept door alle schapen die erop grazen. Opletten geblazen dus of je haalt een bruin voetje.

Touwtrekpontje

Verderop bereik je het brede Eierlandse Kanaal waar je een work-out voor je kiezen krijgt: je moet jezelf met een touwtrekpontje overtrekken naar de Binnendijk, en daar zijn aardig wat spierballen voor nodig.

Noord-Hollandpad etappe 1 | Wandeling De Cocksdorp – De Waal

Waal en Burg

Via alweer een grasdijk gaat het vele kilometers langs deze mooie, maar op den duur wat eentonige dijk. Schapen gaan voor je op de vlucht, en je moet via overstapjes menig hekje passeren. Over een oude helmdijk daal je af naar het polderreservaat Waal en Burg van Natuurmonumenten (alleen buiten het broedseizoen toegankelijk).

Zeekreek

Over gras- en landwegen, langs een vogelkijkhut en een oude met riet omzoomde zeekreek beland je op de middeleeuwse Burgerdijk. En dan komt eindelijk het mooie dorpje De Waal in zicht, dat gelukkig met een mooi terras in gezegend.

Noord-Hollandpad etappe 1 | Wandeling De Cocksdorp – De Waal Noord-Hollandpad etappe 1 | Wandeling De Cocksdorp – De Waal

Kleinste dorpje van Texel

De Waal was ooit een boeren- en vissersdorpje op het oude land van Texel. Nu is het een verstild dorpje omgeven door landerijen. Met 400 inwoners is De Waal het kleinste dorp van Texel. Je kunt goed zien hoe hoog het dorp ligt ten opzichte van de omringende polder.

Fraaie Bomendiek

Voordat die polder voor het eerst werd drooggemaakt (1436) kon de zee vrij tussen De Waal en het hoge land rond Den Burg stromen. De dorpelingen brachten met dammen verbindingen tussen de hoger gelegen delen aan. De fraaie Bomendiek (je loopt eroverheen) is één van die eerste dammen.

Noord-Hollandpad etappe 1 | Wandeling De Cocksdorp – De Waal

Cultuurhistorisch Museum

Wil je meer weten over de geschiedenis van De Waal en Texel? Er is een leuk Cultuurhistorisch Museum in het dorp, gevestigd in een authentieke stolpboerderij.

Supermooi gidsje van het Noord-Hollandpad

Eind 2019 verscheen de geheel herziene editie van de wandelgids van het Noord-Hollandpad.‘Noord-Hollandpad. Je kunt hem onder andere bestellen bij Bol.com.

Deze gids op Bol.com >>

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: Noord-Hollandpad, 15-20 km, Texel

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>