Waterkeringpad: over oude zeedijken van Muiden naar Huizen Waterkeringpad: over oude zeedijken van Muiden naar Huizen
Noord-Holland – tweedaagse wandeling – 22km

Waterkeringpad: over oude zeedijken van Muiden naar Huizen

Waterkeringpad: over oude zeedijken van Muiden naar Huizen Waterkeringpad: over oude zeedijken van Muiden naar Huizen
Noord-Holland – tweedaagse wandeling – 22km

Waterkeringpad: over oude zeedijken van Muiden naar Huizen

‘s Ochtends vroeg baadt het Muiderslot in betoverend strijklicht. Een vervelender start is denkbaar. Ook de eerste wandelkilometers zijn fantastisch, hoewel ze over modderige dijken gaan. Andere troeven zijn Naarden Vesting en het weidse zicht over IJmeer en Gooimeer. Drie snelwegen strooien wat roet in het eten. Gelukkig verzorgt vissersdorpje Huizen een aangename finish.

Aan de wandel
Wandelkaart route

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Over eeuwenoude zeedijken
  • Uitzichten over het IJmeer
  • Eilandje Pampus & Muiderslot
  • Naarden Vesting
  • Visserdorpje Huizen
  • Drie keer de snelweg onderdoor
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Waterkeringpad: twee etappes

Het Waterkeringpad loopt van Amsterdam naar Huizen in twee etappes. Hieronder een verslag van etappe 2 van Muiden naar Huizen. Benieuwd naar etappe 1 van Amsterdam naar Muiden? Staat voor je klaar.

Waterkeringpad 1: Amsterdam-Muiden >>

Het Perfecte Plaatje

Nog even over dat winterse strijklicht. Vanaf de hoge vestingwal voorbij het Muiderslot kun je foto’s schieten die in het programma ‘Het Perfecte Plaatje’ hoge ogen zouden gooien. Vanochtend ben ik niet de enige die in de weer is met een camera.

Waterkeringpad Muiden - Huizen Waterkeringpad Muiden - Huizen

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

IJsvogel...

Een koppel zwanen trekt zich van de drukte niets aan en is lekker aan het ijsbadderen. Een aalscholver laat op een paaltje z’n veren droogföhnen. Aanpalend neemt een ijsvogel een zonnebad. Of nee... uhm, het is een gefiguurzaagd exemplaar, geplaatst door een Muidenaar met humor.

Waterkeringpad Muiden - Huizen

Over de modderdijk

Met moeite neem ik afscheid van dit idyllische tafereeltje. Deel 2 van het Waterkeringpad neemt me mee over een oude zeedijk richting Muiderberg, die het achterliggende land in vroeger eeuwen beschermde tegen de kuren van de Zuiderzee. Benedendijks mag het droog zijn, na alle regen van de afgelopen maand is de dijk zelf een modderpoel. En dus worden het kilometers waarbij je na elke twee stappen vooruit, er ongewild weer eentje naar achteren doet. Al dat gebalanceer is vast heel goed voor je core-spieren.

Waterkeringpad Muiden - Huizen

Pampus en kuifeenden

Glijdend en glibberend is het toch wel genieten op de dijk. Aan je rechterhand krijg je vergezichten over de polder, in de wintermaanden het domein van duizenden ganzen. Links scheert je blik over het IJmeer, met in de mistige verte het eilandje Pampus. Dichterbij dobberen duizenden watervogels, waaronder vele kuifeenden – herkenbaar aan hun zwart-witte verenpak en hun oplichtende felgele ogen.

Waterkeringpad Muiden - Huizen Waterkeringpad Muiden - Huizen

De Steenen Beer

Vestingstad Muiden en de dijk waarover je wandelt zijn onderdeel van de Hollandse Waterlinie, die de vijand buiten de deur moest houden door land onder water te zetten. Onderweg zie je oude verdedigingswerken. Direct na het Muiderslot bijvoorbeeld stuit je op De Steenen Beer, een versterkte dam met een sluis waarmee ze de polders onder water konden zetten. Op je pad tref je ook tankversperringen die stammen uit de Tweede Wereldoorlog en die er nu uitzien als kunstwerken.

Waterkeringpad Muiden - Huizen Waterkeringpad Muiden - Huizen

Wankele hekjes

Ondanks alle modder is dit een toptraject, al moet je ook niet bang zijn om voortdurend wankele hekjes over te klimmen. Rustig is het hier, ondanks dat ook het Zuiderzeepad en het Noord-Hollandpad de dijk volgen. Aan de overkant van het IJmeer doemt de hoogbouw van Almere op.

Waterkeringpad Muiden - Huizen

Hazen aan de rammel

De zeedijk waar je over wandelt beschermde vroeger tegen stormvloed op zee, maar is ook een zegen voor veel dieren. Watervogels vinden hier beschutting en voedsel, en onlangs is hier zelfs de zeearend opgedoken. In de avondschemering zie je zoogdieren als vos en wezel langs de dijk scharrelen. En in de weilanden kun je in het vroege voorjaar de hazen achter elkaar aan zien rennen tijdens de rammeltijd – de paringstijd waarin ze het op de heupen krijgen.

Waterkeringpad Muiden - Huizen

Snelwegen op je pad

Muiderberg komt in zicht, met z’n kerkje en z’n haventje. In de zomer is het hier een levendige boel, nu is het uitgestorven. Dan volgen mindere kilometers. Je moet snelwegen onderdoor, en dat betekent: veel horizonvervuiling en lawaaiige aan- en afvoerroutes. Gelukkig blijven de paadjes modderig…

Naarden Vesting

Het fraaie Naarden Vesting verhoogt al snel de stemming. Je wandelt langs de stervormige oude muren van de best bewaarde vestingstad van Nederland, die ook al onderdeel is van de Hollandse Waterlinie. De muren zijn aangelegd tussen 1675 en 1685. Mooie plek om op een bankje even te lunchen.

Waterkeringpad Muiden - Huizen

Natuurgebied langs het Gooimeer

Na je derde snelweg kom je langs een paar oude wielen – ronde, diepe plassen die het gevolg zijn van een dijkdoorbraak. De zeedijken geven verderop het stokje over aan nogal saaie paden door bosgebied. Wel kom je hier langs het voormalige landhuis van John de Mol, ‘House of Dreams’, met een opvallend smeedijzeren toegangshek.

Waterkeringpad Muiden - Huizen

Rietrijk natuurgebied

Mooier wordt het verderop, langs het Gooimeer. Je kijkt uit over een rietrijk en kletsnat natuurgebied, waar aan het gekwetter te horen veel vogels zich schuilhouden.

Waterkeringpad Muiden - Huizen

Vissersdorpje Huizen

Was vestingstadje Muiden – het startpunt – fraai en idyllisch, het vissersdorpje Huizen – de finish – biedt daar flink tegenop. Het haventje grossiert in kleurrijke zeilboten, wapperende vlaggetjes, houten huisjes en klotsend water. Ze herinneren aan het vissersverleden van het dorpje dat al uit de middeleeuwen stamt.

Waterkeringpad Muiden - Huizen

Fotogenieke kalkovens

Let ook op de fotogenieke kalkovens waar ze tot 1989 schelpen uit de zee verbrandden tot ongeblust kalk. In Huizen werd in vroeger eeuwen nog meer gestookt: hier stonden ooit achttien visrokerijen. Vissen doen ze niet meer sinds de afsluiting van de toenmalige Zuiderzee. Leuk om even een rondje door het dorp te lopen. En dan is de bushalte niet ver meer.

Waterkeringpad Muiden - Huizen

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T5, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
waterkeringpad-muiden-huizen-10
waterkeringpad-muiden-huizen-11
waterkeringpad-muiden-huizen-12
waterkeringpad-muiden-huizen-13
waterkeringpad-muiden-huizen-14
waterkeringpad-muiden-huizen-15
waterkeringpad-muiden-huizen-16
waterkeringpad-muiden-huizen-17
waterkeringpad-muiden-huizen-18
waterkeringpad-muiden-huizen-19
waterkeringpad-muiden-huizen-20
waterkeringpad-muiden-huizen-21
waterkeringpad-muiden-huizen-22
waterkeringpad-muiden-huizen-23
waterkeringpad-muiden-huizen-24
waterkeringpad-muiden-huizen-25
waterkeringpad-muiden-huizen-26
waterkeringpad-muiden-huizen-27
waterkeringpad-muiden-huizen-28
waterkeringpad-muiden-huizen-29
waterkeringpad-muiden-huizen-30
waterkeringpad-muiden-huizen-31
waterkeringpad-muiden-huizen-32
waterkeringpad-muiden-huizen-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy