Het leuke Waterkeringpad voert je over oude zeedijken. Ze beschermden ons in vroeger eeuwen tegen de Zuiderzee, de ‘waterwolf’ die regelmatig z’n tanden liet zien. Je wandelt langs sluizen en forten, ziet het eilandje Pampus in de verte en eindigt bij het Muiderslot. Dag 1: van Amsterdam naar Muiden.
Het Waterkeringpad loopt van Amsterdam naar Huizen in twee etappes. Hieronder een verslag van etappe 1 van Amsterdam naar Muiden. Benieuwd naar etappe 2 van Muiden naar Huizen? Staat voor je klaar.
Waterkeringpad 2: Muiden-Huizen >>
Dat je vandaag over oude zeedijken wandelt, merk je direct bij de start. Vlak bij het Centraal Station pak je de Zeedijk, in de 13de eeuw aangelegd om Amsterdam tegen overstromingen van het IJ te beschermen. In de vorige eeuw overspoelde iets anders de Zeedijk: de drughandel. Nu is het een sfeervolle straat vol cafés, toko’s en ouderwetse winkeltjes. Je wandelt door hartje Chinatown, met straatnaambordjes in het Nederlands én in het Chinees.
Op de Zeedijk vind je Chinees restaurant Nam Kee, bekend van de roman ‘De oesters van Nam Kee’. Beroemd is ook café ‘t Mandje van de stoere lesbo Bet van Beeren. Sinds 1927 bestierde ze hier een van de weinige openbare gelegenheden voor homoseksuelen. Mede dankzij haar is Amsterdam nu een belangrijke gay-stad.
Je wandelt over de Nieuwmarkt, met als blikvanger de monumentale Waag. Na alle drukte van de binnenstad kom je daarna op adem op de stille Hoogtekadijk. Ook deze oude dijk is ooit aangelegd om het water van het IJ te keren. Dat stond toen nog in open verbinding met de onvoorspelbare Zuiderzee, het huidige IJsselmeer.
Bij de molen van brouwerij ‘t IJ neemt het Zeeburgerpad het stokje over. Hier overvalt je het gevoel dat je de stad uitloopt. Het rustige weggetje telt een rommelige verzameling bedrijfjes ( waaronder ‘De betere balkonhekken’), pakhuizen, chique én aftandse woonboten. Een van de gekke rafelrandjes die Amsterdam nog rijk is. Nieuwbouw snoept helaas steeds meer van dat soort plekken op. Ook het Zeeburgerpad gaat straks helaas op de schop.
Bij Herberg Zeeburg, waar ooit paardenrennen werden georganiseerd, steekt het Waterkeringpad het brede kanaal over. En je wandelt alweer door een gek gebied met jachthavens en de roemruchte camping Zeeburg, in de jaren zeventig van de vorige eeuw een vrijplaats voor hippies uit alle windstreken.
Nu doorkruis je landelijk gebied, al zijn wegen, bruggen, elektriciteitsmasten en spoorlijnen nooit ver weg. En ook hier pak je een oude waterkering: de Diemerzeedijk, in de dertiende eeuw aangelegd om het land te beschermen tegen, alweer, de Zuiderzee. Nu wandel je langs getemd water waar vogels een goed leven hebben. De oude zeedijk volg je helemaal – bijna zeven kilometer – tot in Muiden.
Maar voor je daar arriveert wandel je door het Diemerpark, ooit een van de meest vervuilde gebieden van Nederland. De gemeente heeft het verpakt met een strik eromheen: nu is het een natuurgebied met rijke flora en fauna. Er zijn vossen, reeën, ringslangen en boommarters gespot. Een laagje rijp zorgt vandaag voor een fraai winterlandschap. Fietsers stappen af om de bevroren kaardebollen langs het pad te fotograferen.
Je loopt langs het water, waarbij je aan de overkant IJburg ziet liggen. Een laagje ijs vanwege de nachtelijke vrieskou zorgt vandaag voor een gladde spiegel. Een zwaan klapwiekt eerst met grote stappen over de ijsvloer, om vervolgens bij het afremmen meterslang op de bibs verder te glijden.
Je passeert oude sluizen die een belangrijke rol speelden in het bedwingen van de Zuiderzee, zoals de Ipenslotersluis en de Diemerdammersluis. Niet alleen het water was overigens een vijand: het oude Fort Diemerdam waar je langskomt, was een van de verdedigingswerken van de Stelling van Amsterdam.
Tot nog toe wandelde je vooral over steen, maar nu pak je de verhoogde grasdijk langs het weidse IJmeer. Dat geeft mooie vergezichten. Heel in de verte zie je het eilandje Pampus, bekend van de uitdrukking ‘voor Pampus liggen’. Vroeger was dit een ondiepte in de Zuiderzee. Als de VOC-schepen naar Amsterdam voeren, werd hier bij eb de toegang tot het IJ geblokkeerd en moesten ze wachten tot het vloed werd.
Op de dijk tref ik een vogelaar die me enthousiast wijst op een miniem speldenknopje bovenin een kale boom aan de horizon: een zeearend. Het mag dan de grootste roofvogel van Nederland zijn, met een spanwijdte van 2.5 meter, maar m’n verrekijker maakt er nog steeds geen chocola van.
Nu nader je onmiskenbaar het vestingstadje Muiden: het imposante Muiderslot domineert de skyline. Rond 1280 werd het in opdracht van graaf Floris V gebouwd. Wrang: na een valkenjacht werd Floris door jachtgenoten Gijsbrecht IV van Amstel en Herman van Woerden gevangen gezet in z’n eigen kasteel. Bij een ontsnappingspoging werd hij gedood met 22 messteken. Geen half werk dus.
Half werk heb ik zelf wel verricht: er is nog een deel 2 van het Waterkeringpad, van Muiden naar Huizen. Bestorm ik binnenkort. Hou Frankwandelt in de gaten!
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.