Waterkeringpad: over oude zeedijken van Amsterdam naar Muiden Waterkeringpad: over oude zeedijken van Amsterdam naar Muiden
Noord-Holland – tweedaagse wandeling – 18km

Waterkeringpad: over oude zeedijken van Amsterdam naar Muiden

Waterkeringpad: over oude zeedijken van Amsterdam naar Muiden Waterkeringpad: over oude zeedijken van Amsterdam naar Muiden
Noord-Holland – tweedaagse wandeling – 18km

Waterkeringpad: over oude zeedijken van Amsterdam naar Muiden

Het leuke Waterkeringpad voert je over oude zeedijken. Ze beschermden ons in vroeger eeuwen tegen de Zuiderzee, de ‘waterwolf’ die regelmatig z’n tanden liet zien. Je wandelt langs sluizen en forten, ziet het eilandje Pampus in de verte en eindigt bij het Muiderslot. Dag 1: van Amsterdam naar Muiden.

Aan de wandel
Wandelkaart route

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Rafelrandjes van de stad
  • Over eeuwenoude zeedijken
  • Natuurgebied Diemerpark
  • Uitzichten over het IJmeer
  • Eilandje Pampus & Muiderslot
  • Bebouwing en wegen zijn nooit ver weg
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Waterkeringpad: twee etappes

Het Waterkeringpad loopt van Amsterdam naar Huizen in twee etappes. Hieronder een verslag van etappe 1 van Amsterdam naar Muiden. Benieuwd naar etappe 2 van Muiden naar Huizen? Staat voor je klaar.

Waterkeringpad 2: Muiden-Huizen >>

Hartje Chinatown

Dat je vandaag over oude zeedijken wandelt, merk je direct bij de start. Vlak bij het Centraal Station pak je de Zeedijk, in de 13de eeuw aangelegd om Amsterdam tegen overstromingen van het IJ te beschermen. In de vorige eeuw overspoelde iets anders de Zeedijk: de drughandel. Nu is het een sfeervolle straat vol cafés, toko’s en ouderwetse winkeltjes. Je wandelt door hartje Chinatown, met straatnaambordjes in het Nederlands én in het Chinees.

Waterkeringpad Amsterdam - Muiden

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Café ‘t Mandje

Op de Zeedijk vind je Chinees restaurant Nam Kee, bekend van de roman ‘De oesters van Nam Kee’. Beroemd is ook café ‘t Mandje van de stoere lesbo Bet van Beeren. Sinds 1927 bestierde ze hier een van de weinige openbare gelegenheden voor homoseksuelen. Mede dankzij haar is Amsterdam nu een belangrijke gay-stad.

Waterkeringpad Amsterdam - Muiden

Monumentale Waag

Je wandelt over de Nieuwmarkt, met als blikvanger de monumentale Waag. Na alle drukte van de binnenstad kom je daarna op adem op de stille Hoogtekadijk. Ook deze oude dijk is ooit aangelegd om het water van het IJ te keren. Dat stond toen nog in open verbinding met de onvoorspelbare Zuiderzee, het huidige IJsselmeer.

Waterkeringpad Amsterdam - Muiden

Rafelrandjes van Amsterdam

Bij de molen van brouwerij ‘t IJ neemt het Zeeburgerpad het stokje over. Hier overvalt je het gevoel dat je de stad uitloopt. Het rustige weggetje telt een rommelige verzameling bedrijfjes ( waaronder ‘De betere balkonhekken’), pakhuizen, chique én aftandse woonboten. Een van de gekke rafelrandjes die Amsterdam nog rijk is. Nieuwbouw snoept helaas steeds meer van dat soort plekken op. Ook het Zeeburgerpad gaat straks helaas op de schop.

Waterkeringpad Amsterdam - Muiden Waterkeringpad Amsterdam - Muiden

Vrijplaats voor hippies

Bij Herberg Zeeburg, waar ooit paardenrennen werden georganiseerd, steekt het Waterkeringpad het brede kanaal over. En je wandelt alweer door een gek gebied met jachthavens en de roemruchte camping Zeeburg, in de jaren zeventig van de vorige eeuw een vrijplaats voor hippies uit alle windstreken.

Waterkeringpad Amsterdam - Muiden

Langs de Diemerzeedijk

Nu doorkruis je landelijk gebied, al zijn wegen, bruggen, elektriciteitsmasten en spoorlijnen nooit ver weg. En ook hier pak je een oude waterkering: de Diemerzeedijk, in de dertiende eeuw aangelegd om het land te beschermen tegen, alweer, de Zuiderzee. Nu wandel je langs getemd water waar vogels een goed leven hebben. De oude zeedijk volg je helemaal – bijna zeven kilometer – tot in Muiden.

Waterkeringpad Amsterdam - Muiden

Kaardebollen fotograferen

Maar voor je daar arriveert wandel je door het Diemerpark, ooit een van de meest vervuilde gebieden van Nederland. De gemeente heeft het verpakt met een strik eromheen: nu is het een natuurgebied met rijke flora en fauna. Er zijn vossen, reeën, ringslangen en boommarters gespot. Een laagje rijp zorgt vandaag voor een fraai winterlandschap. Fietsers stappen af om de bevroren kaardebollen langs het pad te fotograferen.

Waterkeringpad Amsterdam - Muiden

IJspret

Je loopt langs het water, waarbij je aan de overkant IJburg ziet liggen. Een laagje ijs vanwege de nachtelijke vrieskou zorgt vandaag voor een gladde spiegel. Een zwaan klapwiekt eerst met grote stappen over de ijsvloer, om vervolgens bij het afremmen meterslang op de bibs verder te glijden.

Waterkeringpad Amsterdam - Muiden

Sluizen en forten

Je passeert oude sluizen die een belangrijke rol speelden in het bedwingen van de Zuiderzee, zoals de Ipenslotersluis en de Diemerdammersluis. Niet alleen het water was overigens een vijand: het oude Fort Diemerdam waar je langskomt, was een van de verdedigingswerken van de Stelling van Amsterdam.

Voor Pampus liggen

Tot nog toe wandelde je vooral over steen, maar nu pak je de verhoogde grasdijk langs het weidse IJmeer. Dat geeft mooie vergezichten. Heel in de verte zie je het eilandje Pampus, bekend van de uitdrukking ‘voor Pampus liggen’. Vroeger was dit een ondiepte in de Zuiderzee. Als de VOC-schepen naar Amsterdam voeren, werd hier bij eb de toegang tot het IJ geblokkeerd en moesten ze wachten tot het vloed werd.

Waterkeringpad Amsterdam - Muiden

Zeearend spotten

Op de dijk tref ik een vogelaar die me enthousiast wijst op een miniem speldenknopje bovenin een kale boom aan de horizon: een zeearend. Het mag dan de grootste roofvogel van Nederland zijn, met een spanwijdte van 2.5 meter, maar m’n verrekijker maakt er nog steeds geen chocola van.

Moord op het Muiderslot

Nu nader je onmiskenbaar het vestingstadje Muiden: het imposante Muiderslot domineert de skyline. Rond 1280 werd het in opdracht van graaf Floris V gebouwd. Wrang: na een valkenjacht werd Floris door jachtgenoten Gijsbrecht IV van Amstel en Herman van Woerden gevangen gezet in z’n eigen kasteel. Bij een ontsnappingspoging werd hij gedood met 22 messteken. Geen half werk dus.

Waterkeringpad Amsterdam - Muiden

Tweedaagse wandeling

Half werk heb ik zelf wel verricht: er is nog een deel 2 van het Waterkeringpad, van Muiden naar Huizen. Bestorm ik binnenkort. Hou Frankwandelt in de gaten!

Waterkeringpad Amsterdam - Muiden

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T5, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
waterkeringpad-amsterdam-muiden-10
waterkeringpad-amsterdam-muiden-11
waterkeringpad-amsterdam-muiden-12
waterkeringpad-amsterdam-muiden-13
waterkeringpad-amsterdam-muiden-14
waterkeringpad-amsterdam-muiden-15
waterkeringpad-amsterdam-muiden-16
waterkeringpad-amsterdam-muiden-17
waterkeringpad-amsterdam-muiden-18
waterkeringpad-amsterdam-muiden-19
waterkeringpad-amsterdam-muiden-20
waterkeringpad-amsterdam-muiden-21
waterkeringpad-amsterdam-muiden-22
waterkeringpad-amsterdam-muiden-23
waterkeringpad-amsterdam-muiden-24
waterkeringpad-amsterdam-muiden-25
waterkeringpad-amsterdam-muiden-26
waterkeringpad-amsterdam-muiden-27
waterkeringpad-amsterdam-muiden-28
waterkeringpad-amsterdam-muiden-29
waterkeringpad-amsterdam-muiden-30
waterkeringpad-amsterdam-muiden-31
waterkeringpad-amsterdam-muiden-32
waterkeringpad-amsterdam-muiden-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy