Wandeling door de Gouden Eeuw van Amsterdam Wandeling door de Gouden Eeuw van Amsterdam
Noord- Holland – stadswandeling – 8km

Wandeling door de Gouden Eeuw van Amsterdam

Wandeling door de Gouden Eeuw van Amsterdam Wandeling door de Gouden Eeuw van Amsterdam
Noord- Holland – stadswandeling – 8km

Wandeling door de Gouden Eeuw van Amsterdam

Stadswandeling met in de hoofdrol de Amsterdamse grachten. En wat zijn ze mooi! Je komt langs alle grachtenpaleisjes die er in de Gouden Eeuw toe deden. Langs heerlijke plekken als de Noordermarkt en de 9 straatjes. En langs liefst 6 musea. Toffe tocht!

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
 • Amsterdamse grachten
 • Huis met de Hoofden
 • Kraakcomplex 'De Groote Keijser'
 • Magere Brug & De Waag
 • Veel musea onderweg
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Amsterdam acht keer anders

Deze rondwandeling komt uit de mooie wandelgids 'Amsterdam acht keer anders' van stadsgids Gerard Goudriaan. Voor mij begint hij op 10 minuten lopen van m'n huis, maar als je van ver moet komen: je start direct vanaf het Centraal Station.

Grachtengordel: kroonjuweel van Amsterdam

Denk bij Amsterdam de grachtengordel weg. Wat hou je dan over? Juist: niet veel. De grachtengordel is hét superkroonjuweel van onze hoofdstad. Vanaf Amsterdam CS steven je erop af, dompel je je er in onder en raak je zwaar onder de indruk van haar schoonheid. Zeker weten.

Rondwandeling Amsterdamse Grachten & Gouden Eeuw

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Een Amsterdammer die z'n stad niet kent...

Als geboren en getogen Amsterdammer dacht ik dat ik de stad ken als m'n broekzak. Maar vandaag kom ik erachter: wat weet ik eigenlijk weinig van Amsterdam. Ik fiets vrijwel dagelijks over de Amsterdamse grachten. Maar heb ik ooit echt m'n ogen de kost gegeven? Nee, moet ik tot mijn schande bekennen.

Los gaan in de grachtengordel

Vandaag komt daar verandering in. Want met m'n mooie gidsje ga ik helemaal los in de grachtengordel. En dat gidsje schotelt me hoogtepunt na hoogtepunt voor. Met zo'n Amsterdams accent zegt het: "Keik den man, je hep toch oowguh in je hasses!"

Rondwandeling Amsterdamse Grachten & Gouden Eeuw

Huis met de Hoofden

En ik sie, ik bedoel: zie de grachtengordel zoals ik hem niet eerder zag. Op de Keizersgracht kijk ik m'n ogen uit bij het gigantische 'Huis met de Hoofden', gebouwd voor een schatrijke kousenhandelaar (waar je al niet rijk mee kunt worden...). Hij pakte uit met een huis dat twee keer zo groot was als de andere huizen in de buurt. Een patjepeeër eerste klas dus. Maar een mooi pand is het wel, met borstbeelden van Romeinse goden op de gevel. Vandaar de naam.

Balthasar, slavenhandelaar en... Amnesty

Verderop ben ik jaloers op de vermogende bankier Balthasar. Die heeft een pand laten bouwen dat acht vensters breed uitkijkt op de Keizersgracht. Na Balthasar zwaaide hier een slavenhandelaar de scepter. Nu biedt het onderkomen aan Amnesty International. Het kan verkeren.

Rondwandeling Amsterdamse Grachten & Gouden Eeuw

Stulpjes van Amsterdamse kooplieden

Je verbaast je gaandeweg over de bijzondere geschiedenis van de grachtengordel. De gids geeft lekker veel info daarover. Dat-ie ontstaan is in de Gouden Eeuw, vanaf 1613. En dat-ie te danken is aan de groei en bloei van de stad vanaf eind 16de eeuw als gevolg van de exploderende handel. De jaloersmakende grachtenpanden waar de wandeling langsvoert, waren destijds de stulpjes van de rijke Amsterdamse kooplieden.

Grandeur aan de Herengracht

De grachten, die moesten Amsterdam het aanzien geven dat paste bij een rijke handelsstad. De grandeur was vooral te vinden aan de Heren- en Keizersgracht: brede grachten met woonhuizen als paleizen.

Rondwandeling Amsterdamse Grachten & Gouden Eeuw

Fotografiemuseum FOAM

Nu zitten er vaak hotels, kantoren of appartementjes in die immense panden. Een paar musea hebben onderdak gekregen in een indrukwekkend grachtenhuis. De moeite waard om er binnen te lopen. Fotografiemuseum FOAM bijvoorbeeld, een van mijn lievelingsmusea. En de burgemeester woont ook in een aardig optrekje. Je komt er langs - vergeet niet te zwaaien naar Eberhard!

Pulitzer & De Groote Keijser

En langs nog veel meer grachtenpanden-met-een-verhaal kom je. Het chique Pulitzer-hotel bijvoorbeeld, dat in maar liefst 25 historische panden kamers heeft. Een luxe suite boek je al voor 900 euro per nacht... Of het beruchte kraakcomplex 'De Groote Keijser': hét symbool van de Amsterdamse kraakbeweging, met bewoners die het pand ombouwden tot een onneembaar fort.

Rondwandeling Amsterdamse Grachten & Gouden Eeuw

Magere Brug & De Waag

Via het brede water van de Amstel - in de verte schemert de Magere Brug - en de Nieuwmarkt met z'n mooie Waag loop je terug naar Amsterdam CS. Prachtwandeling!

Rondwandeling Amsterdamse Grachten & Gouden Eeuw

Musea op je pad

Dit zijn de musea waar de wandeling langsvoert:

 • Cromhouthuis en Bijbels Museum: binnenkijken in één van de mooiste 17de eeuwse grachtenhuizen
 • Museum Het Grachtenhuis: 17e eeuws grachtenhuis met een verborgen kerk
 • Museum Van Loon: het huis van VOC-oprichter Willem van Loon
 • Fotografiemuseum FOAM: prachtig grachtenpand met geweldige fotoexpo's
 • Tassenmuseum Hendrikje: grootste tassenmuseum ter wereld, niet te missen voor tassenfetisjisten
 • Museum Willet-Holthuysen: bijzonder mooie stadstuin

 

Wandelgids 'Amsterdam acht keer anders'

De mooie gids waarin deze wandeling beschreven staat, is onmisbaar. Hij maakt er een ware ontdekkingstocht van door dit deel van Amsterdam. Met veel achtergrondinformatie en allerlei leuke weetjes over wat je onderweg tegenkomt. En gelardeerd met mooie foto's.

De gids is van de hand van Gerard Goudriaan. Gerard is gepokt en gemazeld als stadsgids in Amsterdam. En daarom is hij bij uitstek geschikt om de Amsterdamse schatten voor je op te delven.

Meer info over deze gids >>

Deze gids op Bol.com >>

Gidswandelingen op Frankwandelt

De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.

 

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

amsterdam acht keer anders
amsterdam gouden eeuw stadswandeling-10
amsterdam gouden eeuw stadswandeling-11
amsterdam gouden eeuw stadswandeling-12
amsterdam gouden eeuw stadswandeling-13
amsterdam gouden eeuw stadswandeling-14
amsterdam gouden eeuw stadswandeling-15
amsterdam gouden eeuw stadswandeling-16
amsterdam gouden eeuw stadswandeling-17
amsterdam gouden eeuw stadswandeling-18
amsterdam gouden eeuw stadswandeling-19
amsterdam gouden eeuw stadswandeling-20
amsterdam gouden eeuw stadswandeling-21
amsterdam gouden eeuw stadswandeling-22
amsterdam gouden eeuw stadswandeling-23
amsterdam gouden eeuw stadswandeling-24
amsterdam gouden eeuw stadswandeling-25
amsterdam gouden eeuw stadswandeling-26
amsterdam gouden eeuw stadswandeling-27
amsterdam gouden eeuw stadswandeling-28
amsterdam gouden eeuw stadswandeling-29
amsterdam gouden eeuw stadswandeling-30
amsterdam gouden eeuw stadswandeling-31
amsterdam gouden eeuw stadswandeling-32
amsterdam gouden eeuw stadswandeling-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy