Wandeling door de Gouden Eeuw van Amsterdam
Aan de wandel?
8 km
Stadswandeling
Amsterdam CS (station)
Frankwandelt-rating: 80/100

Amsterdam acht keer anders
Deze rondwandeling komt uit de mooie wandelgids 'Amsterdam acht keer anders' van stadsgids Gerard Goudriaan. Voor mij begint hij op 10 minuten lopen van m'n huis, maar als je van ver moet komen: je start direct vanaf het Centraal Station.
Grachtengordel: kroonjuweel van Amsterdam
Denk bij Amsterdam de grachtengordel weg. Wat hou je dan over? Juist: niet veel. De grachtengordel is hét superkroonjuweel van onze hoofdstad. Vanaf Amsterdam CS steven je erop af, dompel je je er in onder en raak je zwaar onder de indruk van haar schoonheid. Zeker weten.
Een Amsterdammer die z'n stad niet kent...
Als geboren en getogen Amsterdammer dacht ik dat ik de stad ken als m'n broekzak. Maar vandaag kom ik erachter: wat weet ik eigenlijk weinig van Amsterdam. Ik fiets vrijwel dagelijks over de Amsterdamse grachten. Maar heb ik ooit echt m'n ogen de kost gegeven? Nee, moet ik tot mijn schande bekennen.
Los gaan in de grachtengordel
Vandaag komt daar verandering in. Want met m'n mooie gidsje ga ik helemaal los in de grachtengordel. En dat gidsje schotelt me hoogtepunt na hoogtepunt voor. Met zo'n Amsterdams accent zegt het: "Keik den man, je hep toch oowguh in je hasses!"
Huis met de Hoofden
En ik sie, ik bedoel: zie de grachtengordel zoals ik hem niet eerder zag. Op de Keizersgracht kijk ik m'n ogen uit bij het gigantische 'Huis met de Hoofden', gebouwd voor een schatrijke kousenhandelaar (waar je al niet rijk mee kunt worden...). Hij pakte uit met een huis dat twee keer zo groot was als de andere huizen in de buurt. Een patjepeeër eerste klas dus. Maar een mooi pand is het wel, met borstbeelden van Romeinse goden op de gevel. Vandaar de naam.
Balthasar, slavenhandelaar en... Amnesty
Verderop ben ik jaloers op de vermogende bankier Balthasar. Die heeft een pand laten bouwen dat acht vensters breed uitkijkt op de Keizersgracht. Na Balthasar zwaaide hier een slavenhandelaar de scepter. Nu biedt het onderkomen aan Amnesty International. Het kan verkeren.
Stulpjes van Amsterdamse kooplieden
Je verbaast je gaandeweg over de bijzondere geschiedenis van de grachtengordel. De gids geeft lekker veel info daarover. Dat-ie ontstaan is in de Gouden Eeuw, vanaf 1613. En dat-ie te danken is aan de groei en bloei van de stad vanaf eind 16de eeuw als gevolg van de exploderende handel. De jaloersmakende grachtenpanden waar de wandeling langsvoert, waren destijds de stulpjes van de rijke Amsterdamse kooplieden.
Grandeur aan de Herengracht
De grachten, die moesten Amsterdam het aanzien geven dat paste bij een rijke handelsstad. De grandeur was vooral te vinden aan de Heren- en Keizersgracht: brede grachten met woonhuizen als paleizen.
Fotografiemuseum FOAM
Nu zitten er vaak hotels, kantoren of appartementjes in die immense panden. Een paar musea hebben onderdak gekregen in een indrukwekkend grachtenhuis. De moeite waard om er binnen te lopen. Fotografiemuseum FOAM bijvoorbeeld, een van mijn lievelingsmusea. En de burgemeester woont ook in een aardig optrekje. Je komt er langs - vergeet niet te zwaaien naar Eberhard!
Pulitzer & De Groote Keijser
En langs nog veel meer grachtenpanden-met-een-verhaal kom je. Het chique Pulitzer-hotel bijvoorbeeld, dat in maar liefst 25 historische panden kamers heeft. Een luxe suite boek je al voor 900 euro per nacht... Of het beruchte kraakcomplex 'De Groote Keijser': hét symbool van de Amsterdamse kraakbeweging, met bewoners die het pand ombouwden tot een onneembaar fort.
Magere Brug & De Waag
Via het brede water van de Amstel - in de verte schemert de Magere Brug - en de Nieuwmarkt met z'n mooie Waag loop je terug naar Amsterdam CS. Prachtwandeling!
Musea op je pad
Dit zijn de musea waar de wandeling langsvoert:
- Cromhouthuis en Bijbels Museum: binnenkijken in één van de mooiste 17de eeuwse grachtenhuizen
- Museum Het Grachtenhuis: 17e eeuws grachtenhuis met een verborgen kerk
- Museum Van Loon: het huis van VOC-oprichter Willem van Loon
- Fotografiemuseum FOAM: prachtig grachtenpand met geweldige fotoexpo's
- Tassenmuseum Hendrikje: grootste tassenmuseum ter wereld, niet te missen voor tassenfetisjisten
- Museum Willet-Holthuysen: bijzonder mooie stadstuin
Onmisbare wandelgids
De gids is van de hand van Gerard Goudriaan. Gerard is gepokt en gemazeld als stadsgids in Amsterdam. En daarom is hij bij uitstek geschikt om de Amsterdamse schatten voor je op te delven.
Plan je wandelvakantie bij SNP voor 2021
Vakantieplannen maken
Uiteraard houdt SNP zich aan het advies om tot medio maart 2021 niet naar het buitenland op vakantie te gaan. Maar plannen maken voor daarna mag natuurlijk wel. Dat kan zonder zorgen: je mag bij SNP tot 30 dagen voor vertrek je reis kosteloos omboeken of annuleren. En ze vragen géén aanbetaling. Zo kun jij met een goed gevoel nu al je vakantie voor 2021 boeken.
Foto’s van deze wandeling
Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
De beste camera’s en verrekijkers!
Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.
Tags: rondwandelingen, stadswandelingen, 5-10 km