Stadswandeling met in de hoofdrol de Amsterdamse grachten. En wat zijn ze mooi! Je komt langs alle grachtenpaleisjes die er in de Gouden Eeuw toe deden. Langs heerlijke plekken als de Noordermarkt en de 9 straatjes. En langs liefst 6 musea. Toffe tocht!
Deze rondwandeling komt uit de mooie wandelgids 'Amsterdam acht keer anders' van stadsgids Gerard Goudriaan. Voor mij begint hij op 10 minuten lopen van m'n huis, maar als je van ver moet komen: je start direct vanaf het Centraal Station.
Denk bij Amsterdam de grachtengordel weg. Wat hou je dan over? Juist: niet veel. De grachtengordel is hét superkroonjuweel van onze hoofdstad. Vanaf Amsterdam CS steven je erop af, dompel je je er in onder en raak je zwaar onder de indruk van haar schoonheid. Zeker weten.
Als geboren en getogen Amsterdammer dacht ik dat ik de stad ken als m'n broekzak. Maar vandaag kom ik erachter: wat weet ik eigenlijk weinig van Amsterdam. Ik fiets vrijwel dagelijks over de Amsterdamse grachten. Maar heb ik ooit echt m'n ogen de kost gegeven? Nee, moet ik tot mijn schande bekennen.
Vandaag komt daar verandering in. Want met m'n mooie gidsje ga ik helemaal los in de grachtengordel. En dat gidsje schotelt me hoogtepunt na hoogtepunt voor. Met zo'n Amsterdams accent zegt het: "Keik den man, je hep toch oowguh in je hasses!"
En ik sie, ik bedoel: zie de grachtengordel zoals ik hem niet eerder zag. Op de Keizersgracht kijk ik m'n ogen uit bij het gigantische 'Huis met de Hoofden', gebouwd voor een schatrijke kousenhandelaar (waar je al niet rijk mee kunt worden...). Hij pakte uit met een huis dat twee keer zo groot was als de andere huizen in de buurt. Een patjepeeër eerste klas dus. Maar een mooi pand is het wel, met borstbeelden van Romeinse goden op de gevel. Vandaar de naam.
Verderop ben ik jaloers op de vermogende bankier Balthasar. Die heeft een pand laten bouwen dat acht vensters breed uitkijkt op de Keizersgracht. Na Balthasar zwaaide hier een slavenhandelaar de scepter. Nu biedt het onderkomen aan Amnesty International. Het kan verkeren.
Je verbaast je gaandeweg over de bijzondere geschiedenis van de grachtengordel. De gids geeft lekker veel info daarover. Dat-ie ontstaan is in de Gouden Eeuw, vanaf 1613. En dat-ie te danken is aan de groei en bloei van de stad vanaf eind 16de eeuw als gevolg van de exploderende handel. De jaloersmakende grachtenpanden waar de wandeling langsvoert, waren destijds de stulpjes van de rijke Amsterdamse kooplieden.
De grachten, die moesten Amsterdam het aanzien geven dat paste bij een rijke handelsstad. De grandeur was vooral te vinden aan de Heren- en Keizersgracht: brede grachten met woonhuizen als paleizen.
Nu zitten er vaak hotels, kantoren of appartementjes in die immense panden. Een paar musea hebben onderdak gekregen in een indrukwekkend grachtenhuis. De moeite waard om er binnen te lopen. Fotografiemuseum FOAM bijvoorbeeld, een van mijn lievelingsmusea. En de burgemeester woont ook in een aardig optrekje. Je komt er langs - vergeet niet te zwaaien naar Eberhard!
En langs nog veel meer grachtenpanden-met-een-verhaal kom je. Het chique Pulitzer-hotel bijvoorbeeld, dat in maar liefst 25 historische panden kamers heeft. Een luxe suite boek je al voor 900 euro per nacht... Of het beruchte kraakcomplex 'De Groote Keijser': hét symbool van de Amsterdamse kraakbeweging, met bewoners die het pand ombouwden tot een onneembaar fort.
Via het brede water van de Amstel - in de verte schemert de Magere Brug - en de Nieuwmarkt met z'n mooie Waag loop je terug naar Amsterdam CS. Prachtwandeling!
Dit zijn de musea waar de wandeling langsvoert:
De gids is van de hand van Gerard Goudriaan. Gerard is gepokt en gemazeld als stadsgids in Amsterdam. En daarom is hij bij uitstek geschikt om de Amsterdamse schatten voor je op te delven.
De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.