De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Wandelen over het Trekvogelpad | Traject Weesp-Amsterdam

Trekvogelpad van Weesp naar Amsterdam

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling20 km

Wat voor soort wandeling?Trekvogelpad

Startplaats of station van deze wandelingWeesp of A’dam Muiderpoort

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 70/100

Koningsdag, wat een feest! De meute trekt Amsterdam in om zich met z’n allen – heel gezellig – als haringen in een ton samen te persen. Ik trek de stad juist uit. Naar Weesp, voor de etappe van het Trekvogelpad naar Amsterdam. Koningsdag zoals Koningsdag bedoeld is (voor Frankwandelt).

Update: etappe bestaat niet meer

Deze etappe van Weesp naar Amsterdam heb ik in 2012 gelopen. Inmiddels bestaat deze etappe van het Trekvogelpad niet meer. Het huidige Trekvogelpad heb ik helemaal gelopen, en alle etappes heb ik voor je beschreven, in woord en beeld. Benieuwd?

Oranjegekte

Het is heerlijk rustig en onderweg waag ik me af en toe ook nog een beetje in de Oranjegekte. Al is het maar voor een glaasje ranja tegen de ouderwetse prijs van 25 cent.

Trekvogelpad van Weesp naar Amsterdam

Weesp: mooie binnenstad

De wandeling start in Weesp. Klinkt saai, maar het is best een aardig plaatsje met een mooi oud binnenstadje en terrasjes langs de kades. Het stadje dateert al uit de 12de eeuw.

Winston Gerschtanowitz: géén Weesper mop

Zowel Midas Dekkers als Winston Gerschtanowitz woont in Weesp, en Wendy van Dijk is er geboren. Maar dit volstrekt terzijde. Ook terzijde: iemand die in Weesp is geboren, wordt een Weesper Mop genoemd, de naam van het plaatselijke amandelkoekje.

Trekvogelpad van Weesp naar Amsterdam

Intiem dijkje

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Via het aanpalende Driemond loop je de bebouwing uit langs het riviertje Gaasp. Na een nog jong bos en een oude polder voert de wandeling plots over een verrassend intiem dijkje: de Overdiemerweg. Het laatste stuk is recht-zo-die-gaat langs het brede Amsterdam-Rijnkanaal, terug naar Amsterdam, waar de festiviteiten nog lang niet over zijn.

Langs de idyllische Gaasp

De tocht voert grotendeels langs water. Je pikt in Weesp nog een stukje Vecht mee. Daarna kom je langs de Gaasp, dat zich kronkelend voortbeweegt over een lappendeken van akkers en weilanden gedecoreerd met schapen en lammetjes.

Trekvogelpad van Weesp naar Amsterdam

Kaarsrecht Amsterdam-Rijnkanaal

Het indrukwekkend brede Amsterdam-Rijnkanaal is daarentegen kaarsrecht, maar niet minder mooi. Rijen hoge bomen accentueren nog die rechtlijnigheid, evenals de lange rijnaken die gestaag langstrekken. Een mooi schouwspel, voortdurend verandert je uitzicht. Let ook even op de prachtig vormgegeven Nescio-brug, met 780 meter de langste fiets- en voetgangersbrug van Nederland.

Oranje-in-het-klein

Met Oranjefestiviteiten heb ik nooit zoveel, maar toegegeven: langs deze route zijn ze wel erg leuk en schattig. Het is allemaal op veel kleinere schaal dan in Amsterdam natuurlijk.

Trekvogelpad van Weesp naar Amsterdam

Relaxte sfeer

Op een terras in Weesp zijn de gasten in oranje gekleed. De sfeer is relaxt, mensen doen aardig tegen elkaar en lachen veel. Volgens de ober is het hier rustig omdat de meeste Weespenaren naar Amsterdam zijn om feest te vieren. Mooi zo!

Hans van der Togt

In Driemond is een kinderfeest met een soort oranje Rad van Fortuin gaande. De presentator heeft overduidelijk niet de Schwung van Hans van der Togt. Vinden wij helemaal niet erg hoor.

Trekvogelpad van Weesp naar Amsterdam

Overdiemerweg

“Meneer, meneer, wilt u wat bij ons kopen? Limo, oranje-cakejes, een biertje misschien?” Langs het mooie, intieme dijkje Overdiemerweg, staat plots een Oranje-kraampje met vrolijke kinderen en hun familie. Gezellig sfeertje, en het komt me ook net goed uit want ik heb dorst als een postpaard, dus kom maar op met die felgroene ranja voor slechts 25 cent.

Diemerbos

Er zit ook wat bos in de wandeling. Nou ja, bos is een groot woord. Het betreft namelijk het piepjonge Diemerbos, onderdeel van natuurgebied Gaasp en Diem. De bomen werden in het begin van de jaren negentig aangeplant in een open polder met veel water.

Trekvogelpad van Weesp naar Amsterdam

Oeroude stammen

Maar bij de graafwerkzaamheden voor het bos werden in de veengrond oeroude stammen gevonden. Wat bleek? Lang geleden was hier ook al bos! Een aantal van de gevonden stammen werd naast de paden gelegd. Leuk gezicht!

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: Trekvogelpad, langeafstandswandelingen, LAW's

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>