Wandelroutes Kennemerduinen: drie prachtige paaltjeswandelingen Wandelroutes Kennemerduinen: drie prachtige paaltjeswandelingen
Noord-Holland – rondwandelingen – 6-11km

Wandelroutes Kennemerduinen: drie prachtige paaltjeswandelingen

Wandelroutes Kennemerduinen: drie prachtige paaltjeswandelingen Wandelroutes Kennemerduinen: drie prachtige paaltjeswandelingen
Noord-Holland – rondwandelingen – 6-11km

Wandelroutes Kennemerduinen: drie prachtige paaltjeswandelingen

Laat ik maar eens uit de kast komen: ik vind paaltjeswandelen leuk! Daarom kunnen ze niet ontbreken op Frankwandelt. Hieronder mijn favoriete korte wandelroutes van paaltje naar paaltje in de prachtige Kennemerduinen vanuit Bloemendaal. Duinwandelingen tussen 6 en 11 kilometer, elk met een eigen karakter.

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Schitterende duinen
  • Vergezichten
  • Over het brede strand
  • Vogelrijk Vogelmeer
  • Strandtent Parnassia
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Prachtig duingebied

Veel fout kun je natuurlijk niet doen als je routes uitzet in dit schitterende duingebied. Maar de drie wandelingen zijn goed gekozen en mikken op ‘voor ieder wat wils’.

Bleek en Berg

Dit deel van de Kennemerduinen luistert naar de naam Bleek en Berg. Die naam herinnert aan de 17de eeuwse blekerijen. Waar nu de sportvelden liggen, aan de rand van de duinen, bevond zich toen een blekersbedrijf, waar grote lappen linnen lagen te bleken op het gras. Met helder duinwater spoelden de blekers de stof.

Wandelroutes Kennemerduinen | Prachtige Paaltjeswandelingen

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

 

1. Groene route: 6km

Klein duimpje onder de paaltjeswandelingen. Maar wel eentje met haar op z’n tanden. Van de drie wandelingen kent deze de grootste hoogteverschillen (relatief dan hè – we zijn nog steeds in Nederland).

Prachtige uitzichten

Dat klimmen leidt tot fikse rek in de kuitjes, maar ook tot prachtige uitzichten waarvan je al uithijgend kunt genieten.

Dit is echt een leuke, afwisselende kleine wandeling door duin en bos. Mooiste stuk zit bijna aan het einde: je gaat met een machtige slinger door weids en open duinlandschap. Fototoestel in de aanslag!

Overigens was dit vroeger de blauwe route, maar van wandelaar Eva begreep ik dat hij van kleur verschoten is naar groen.

Wandelroutes Kennemerduinen | Prachtige Paaltjeswandelingen

 

2. Rode route: 11km

Mijn favoriet, omdat je duin, bos én strand aandoet. Dat strand heeft als extra voordeel dat je horeca op je route treft: strandtent Parnassia. Niet meer zo leuk oubollig als vroeger. Hippere eigenaren hebben de tent gepimpt en omgedoopt in ‘Parnassia aan Zee’ (PAZ).

Wereldterras met uitzicht op zee

Van mij hoeft dat hippe niet zo. Serveer gewoon lekkere koffie en krokante kroketten. En dat doen ze goed: biokoffie en kroketten van Van Dobbe. Magnifiek uitzicht op zee. Wereldterras bij mooi weer. Wel veel honden. En jengelende kinderen. Moet je tegen kunnen. En zo zie je maar weer: Frankwandelt heeft altijd wel wat te zeuren.

Vogelmeer: het allermooiste duinmeer

Ow ja, je komt ook langs het allermooiste duinmeer (ik kan het weten, want ik ken ze allemaal): het Vogelmeer. Ga daar even lekker op je gemak op een bankje zitten met een verrekijker en beloer vogels, of – leuker nog – mensen die vogels beloeren (zitten vreemde vogels tussen).

Wandelroutes Kennemerduinen | Prachtige Paaltjeswandelingen

 

3. Gele route: 9km

Karakter: rust en stilte van de binnenduinen. De route loopt van zuid naar noord en weer terug. Parallel aan het strand dus, waar je ver vanaf blijft. Je gaat veel door bos en door open duingebied.

Vossen & reeën

Dikke kans dat je een vos of ree op je pad treft als je op stillere dagen gaat. Mooie route voor bezinning in je eentje. Of om eens goed bij te kletsen met de vogels en de bomen, als dat zeg maar jouw ding is.

Oosterplas: mooi stil meertje

Alledrie de routes komen overigens langs de Oosterplas, een mooi stil meertje met een zandstrand waar je lekker je boterhammetje kunt oppeuzelen. En alledrie komen ze bij de start en aan het eind door mooi bos, met bijzondere bomen. Vooral de ‘liggende wilgen’ zijn een lust voor het oog.

Wandelroutes Kennemerduinen | Prachtige Paaltjeswandelingen

 

Hoe kom je er?

Met de trein zijn de routes niet direct bereikbaar. Reken op een klein half uur lopen vanaf station Santpoort-Zuid. Best een leuk wandelingetje langs mooie huizen.

De routes beginnen bij duiningang Bleek en Berg. Die ligt achter de hockeyvelden aan de Bergweg in Bloemendaal. Ga je daar met de auto naartoe, dan kun je het beste dit adres invoeren in je navigatie:

  • Bergweg 66
  • 2061 KB Bloemendaal

Zo moet je er kunnen komen. Bij die ingang zie je duidelijk een grote plattegrond plus een paal met alledrie de routes erop, pal achter het clubhuis van de hockeyclub.

Gratis parkeren

Met de auto heb je aan de Bergweg, ongeveer 400 meter voor de duiningang, een gratis parkeerterrein. Rijd je door tot de duinen, dan kun je je auto prima kwijt, maar moet je flink in de buidel tasten.

Wandelroutes Kennemerduinen | Prachtige Paaltjeswandelingen

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

kennemerduinen paaltjeswandelingen-10
kennemerduinen paaltjeswandelingen-11
kennemerduinen paaltjeswandelingen-12
kennemerduinen paaltjeswandelingen-13
kennemerduinen paaltjeswandelingen-14
kennemerduinen paaltjeswandelingen-15
kennemerduinen paaltjeswandelingen-16
kennemerduinen paaltjeswandelingen-17
kennemerduinen paaltjeswandelingen-18
kennemerduinen paaltjeswandelingen-19
kennemerduinen paaltjeswandelingen-20
kennemerduinen paaltjeswandelingen-21
kennemerduinen paaltjeswandelingen-22
kennemerduinen paaltjeswandelingen-23
kennemerduinen paaltjeswandelingen-24
kennemerduinen paaltjeswandelingen-25

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy