Wandelen in de Kennemerduinen | 3 korte wandelroutes

Kennemerduinen: paaltjeswandelingen langs bos, duin en strandLaat ik maar eens uit de kast komen: <<schaam>> ik vind paaltjeswandelen leuk <<schaam>>. Daarom kunnen ze niet ontbreken op deze wandelwebsite. Hieronder mijn favoriete korte wandelroutes van paaltje naar paaltje in de prachtige Kennemerduinen vanuit Bloemendaal. Duinwandelingen tussen 6 en 11 kilometer, elk met een eigen karakter.

Prachtig duingebied

Veel fout kun je natuurlijk niet doen als je routes uitzet in dit schitterende duingebied. Maar de drie wandelingen zijn goed gekozen en mikken op ‘voor ieder wat wils’.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Kennemerduinen: paaltjeswandelingen langs bos, duin en strand

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling6 | 9 | 11 km

Wat voor soort wandeling?Rondwandelingen

Startplaats of station van deze wandelingSantpoort-Zuid

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Bleek en Berg

Dit deel van de Kennemerduinen luistert naar de naam Bleek en Berg. Die naam herinnert aan de 17de eeuwse blekerijen. Waar nu de sportvelden liggen, aan de rand van de duinen, bevond zich toen een blekersbedrijf, waar grote lappen linnen lagen te bleken op het gras. Met helder duinwater spoelden de blekers de stof.

Brede duinen mét nachtegalen

Het zijn nog jonge duinen, gevormd vanaf de tiende eeuw na Christus. Die duinen zijn hier lekker breed, zo’n 5 kilometer. Genoeg ruimte om te dwalen dus. Extra leuk wordt het overigens tegen de avond in mei, als de vele nachtegalen hun hoogste lied zingen.

 

1. Groene route: 6km

Kennemerduinen: paaltjeswandelingen langs bos, duin en strand

Klein duimpje onder de paaltjeswandelingen. Maar wel eentje met haar op z’n tanden. Van de drie wandelingen kent deze de grootste hoogteverschillen (relatief dan hè – we zijn nog steeds in Nederland).

Prachtige uitzichten

Dat klimmen leidt tot fikse rek in de kuitjes, maar ook tot prachtige uitzichten waarvan je al uithijgend kunt genieten.

Dit is echt een leuke, afwisselende kleine wandeling door duin en bos. Mooiste stuk zit bijna aan het einde: je gaat met een machtige slinger door weids en open duinlandschap. Fototoestel in de aanslag!

Overigens was dit vroeger de blauwe route, maar van wandelaar Eva begreep ik dat hij van kleur verschoten is naar blauw.

2. Rode route: 11km

Kennemerduinen: paaltjeswandelingen langs bos, duin en strand

Mijn favoriet, omdat je duin, bos én strand aandoet. Dat strand heeft als extra voordeel dat je horeca op je route treft: strandtent Parnassia. Niet meer zo leuk oubollig als vroeger. Hippere eigenaren hebben de tent gepimpt en omgedoopt in ‘Parnassia aan Zee’ (PAZ).

Wereldterras met uitzicht op zee

Van mij hoeft dat hippe niet zo. Serveer gewoon lekkere koffie en krokante kroketten. En dat doen ze goed: biokoffie en kroketten van Van Dobbe. Magnifiek uitzicht op zee. Wereldterras bij mooi weer. Wel veel honden. En jengelende kinderen. Moet je tegen kunnen. En zo zie je maar weer: Frankwandelt heeft altijd wel wat te zeuren.

Vogelmeer: het allermooiste duinmeer

Ow ja, je komt ook langs het allermooiste duinmeer (ik kan het weten, want ik ken ze allemaal): het Vogelmeer. Ga daar even lekker op je gemak op een bankje zitten met een verrekijker en beloer vogels, of – leuker nog – mensen die vogels beloeren (zitten vreemde vogels tussen).

3. Gele route: 9km

Kennemerduinen: paaltjeswandelingen langs bos, duin en strand

Karakter: rust en stilte van de binnenduinen. De route loopt van zuid naar noord en weer terug. Parallel aan het strand dus, waar je ver vanaf blijft. Je gaat veel door bos en door open duingebied.

Vossen & reeën

Dikke kans dat je een vos of ree op je pad treft als je op stillere dagen gaat. Mooie route voor bezinning in je eentje. Of om eens goed bij te kletsen met de vogels en de bomen, als dat zeg maar jouw ding is.

Oosterplas: mooi stil meertje

Alledrie de routes komen overigens langs de Oosterplas, een mooi stil meertje met een zandstrand waar je lekker je boterhammetje kunt oppeuzelen. En alledrie komen ze bij de start en aan het eind door mooi bos, met bijzondere bomen. Vooral de ‘liggende wilgen’ zijn een lust voor het oog.

Kennemerduinen: paaltjeswandelingen langs bos, duin en strand

Hoe kom je er?

Met de trein zijn de routes niet direct bereikbaar. Reken op een klein half uur lopen vanaf station Santpoort-Zuid. Best een leuk wandelingetje langs mooie huizen.

De routes beginnen bij duiningang Bleek en Berg. Die ligt achter de hockeyvelden aan de Bergweg in Bloemendaal. Het precieze adres daarvan is:

  • Bergweg 62
  • 2061 KB Bloemendaal

Zo moet je er kunnen komen. Bij die ingang zie je duidelijk een grote plattegrond plus een paal met alledrie de routes erop, pal achter het clubhuis van de hockeyclub. Hieronder zie je het startpunt op Google Maps.

Gratis parkeren

Met de auto heb je aan de Bergweg, ongeveer 400 meter voor de duiningang, een gratis parkeerterrein. Rijd je door tot de duinen, dan kun je je auto prima kwijt, maar moet je flink in de buidel tasten.

Hotel Bleecker in BloemendaalMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een hotelletje in de buurt en je hebt een superweekendje. Mijn tip: Hotel Bleecker in Bloemendaal

Hotel Bleecker in hartje Bloemendaal is een prachtig klein boutiquehotel in het gezellige centrum en toch op loopafstand van de duinen. Krijgt van 425 gasten op Trivago.nl een 8,7. “Leuk hotel, prima uitvalsbasis voor een fiets- of wandeltocht in de prachtige Kennemerduinen.”

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.


Cameranu: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera's en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Bekijk een filmpje van deze wandeling

Tags: rondwandelingen, 10-15 km, 5-10 km, Kennemerduinen

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!