De duinen tussen Overveen en Zandvoort behoren tot mijn favoriete wandelgebieden. De binnenduinen liggen daar vlakbij, maar gek genoeg had ik daar nog nooit een stap gezet. Dankzij deze superleuke wandeling nu wel. Wat is het prachtig in dit deel van Kennemerland! Heerlijke door het bos gestruind. Twee parels van buitenplaatsen – Elswout en Koningshof – kreeg ik er gratis bij.
Overveen is sowieso een genot om doorheen te kuieren. Vanaf het mooie stationnetje wandel je langs kasten van villa's, verscholen achter hoge bomen. Let vooral op de witte villa Berg en Dal uit 1905. Gebouwd in de pittoreske landhuisstijl die eind negentiende eeuw in zwang kwam, de Nederlandse variant op art nouveau en jugendstil.
Hier in de binnenduinen van Kennemerland merk je weinig van de nabije zee. Anders dan in de schrale duinen stikt de grond hier van de humus. Abelen-iepenbossen tieren welig. In het voorjaar is de bodem bedekt met een deken van bloemen als bosanemoon, voorjaarshelmbloem en daslook.
De duinen hier horen tot de breedste van ons land. Pal aan zee waait de wind het hardst en is de begroeiing laag. In het midden hebben hoge struiken de overhand. Op de luwe binnenduinrand reikt het groen het hoogst. Hier ontstond in vroeger eeuwen een lange ketting van buitenplaatsen. Rijke kooplieden uit Amsterdam wisten het natuurschoon en de goede jachtmogelijkheden op waarde te schatten en bouwden er hun buitenhuizen.
Buitenplaats Elswout is een waar sprookje. Dromerige Orangerie, kronkelige paden en beekjes, grote hoogteverschillen, witte bruggetjes en romantische prieeltjes. Zonlicht streelt zachtjes bomen van meer dan 250 jaar. Heerlijke plek om mindfull te wandelen. Mindless mag ook. Elswout geldt als een van de mooiste buitenplaatsen van ons land. Mind you.
Het Grote Huis van Elswout is een zeldzaam staaltje negentiende-eeuwse eclectische architectuur. Duur woord, maar het betekent gewoon dat architect Constantijn Muysken uit allerlei stijlen heeft geput. Belangrijkste inspiratiebron: de zestiende-eeuwse villa’s buiten Rome.
Op landgoed Koningshof loop je door een duinlandschap met doornstruweel en dennenbos. Maar ook met oude eiken en enorme beuken, wat het landgoed een mysterieuze sfeer geeft. Het imposante landhuis uit 1900 speelt hier overduidelijk de hoofdrol. Heerlijk huis, verscholen tussen het groen. Let even op het torentje, de serres, erkers en de markante schoorstenen en nokbekroningen. De naam ‘Koningshof’ dankt de buitenplaats aan de eigenaar van een verdwenen boerderij, Jan Hendrik de Koning, die leefde rond 1750.
De natuur van de binnenduinrand heeft altijd tot de verbeelding gesproken. Het gebied was in trek bij schrijvers, maar ook bij de eerste natuurbeschermers eind 19e eeuw. Jac. P. Thijsse, Frederik van Eeden en Jacobus Craandijk struinden door het gebied en schreven erover. Vooral Thijsse wist met zijn Verkade-albums een groot publiek te bereiken. De minder bekende leraar/schrijver/tekenaar Craandijk kon er ook wat van.
Jacobus Craandijk over de binnenduinen: “Voorbij de zanderij dalen wij een weinig. Het vergezicht wordt minder uitgestrekt: het verandert, maar het vermindert niet in schoonheid, naarmate wij dichter de bossen van Elswout naderen, 't wordt hoe langer hoe schoner, als de vlakte aan de ene zijde wordt begrensd door het krachtig geboomte der lustplaats, wier rasters het rulle zandspoor volgen, terwijl in 't verschiet de donkere, golvende lijnen van den Hout de gezichtseinder omzoomen, en ter linkerhand, boven de toppen van het lager liggend plantsoen, het torentje van Overveen in het zonlicht blinkt.” Mooi hè?
De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.