Wandelen door de binnenduinen van Kennemerland | Rondwandeling vanuit Overveen

Rondwandeling door de binnenduinen vanuit Overveen

De duinen tussen Overveen en Zandvoort behoren tot mijn favoriete wandelgebieden, ze zijn bijna mijn tweede thuis. De binnenduinen liggen daar vlakbij, maar gek genoeg had ik daar nog nooit een stap gezet. Dankzij deze superleuke wandeling nu wel. Wat is het prachtig in dit deel van Kennemerland! Heerlijke door het bos gestruind. Twee parels van buitenplaatsen – Elswout en Koningshof – kreeg ik er gratis bij.

Overveen

Overveen is sowieso een genot om doorheen te kuieren. Vanaf het mooie stationnetje wandel je langs kasten van villa's, verscholen achter hoge bomen. Let vooral op de witte villa Berg en Dal uit 1905. Gebouwd in de pittoreske landhuisstijl die eind negentiende eeuw in zwang kwam, de Nederlandse variant op art nouveau en jugendstil.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

  Rondwandeling door de binnenduinen vanuit Overveen
 

Aan de wandel?

  Afstand van deze wandeling15 km
  Wat voor soort wandeling?Rondwandeling
  Startplaats of station van deze wandelingStation Overveen
  Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 80/100
  Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling
  Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Hier in de binnenduinen van Kennemerland merk je weinig van de nabije zee. Anders dan in de schrale duinen stikt de grond hier van de humus. Abelen-iepenbossen tieren welig. In het voorjaar is de bodem bedekt met een deken van bloemen als bosanemoon, voorjaarshelmbloem en daslook. Snoeihard genieten!

Breedste duinen van NL

De duinen hier horen tot de breedste van ons land. Pal aan zee waait de wind het hardst en is de begroeiing laag. In het midden hebben hoge struiken de overhand. Op de luwe binnenduinrand reikt het groen het hoogst. Hier ontstond in vroeger eeuwen een lange ketting van buitenplaatsen. Rijke kooplieden uit Amsterdam wisten het natuurschoon en de goede jachtmogelijkheden op waarde te schatten en bouwden er hun buitenhuizen.

Buitenplaats Elswout

Buitenplaats Elswout is een waar sprookje. Dromerige Orangerie, kronkelige paden en beekjes, grote hoogteverschillen, witte bruggetjes en romantische prieeltjes. Zonlicht streelt zachtjes bomen van meer dan 250 jaar. Heerlijke plek om mindfull te wandelen. Mindless mag ook. Elswout geldt als een van de mooiste buitenplaatsen van ons land. Mind you.

Het Grote Huis van Elswout is een zeldzaam staaltje negentiende-eeuwse eclectische architectuur. Duur woord, maar het betekent gewoon dat architect Constantijn Muysken uit allerlei stijlen heeft geput. Belangrijkste inspiratiebron: de zestiende-eeuwse villa’s buiten Rome.

Mysterieus Koningshof

Op landgoed Koningshof loop je door een duinlandschap met doornstruweel en dennenbos. Maar ook met oude eiken en enorme beuken, wat het landgoed een mysterieuze sfeer geeft. Het imposante landhuis uit 1900 speelt hier overduidelijk de hoofdrol. Heerlijk huis, verscholen tussen het groen. Let even op het torentje, de serres, erkers en de markante schoorstenen en nokbekroningen. De naam ‘Koningshof’ dankt de buitenplaats aan de eigenaar van een verdwenen boerderij, Jan Hendrik de Koning, die leefde rond 1750.

Jac. P. Thijsse

De natuur van de binnenduinrand heeft altijd tot de verbeelding gesproken. Het gebied was in trek bij schrijvers, maar ook bij de eerste natuurbeschermers eind 19e eeuw. Jac. P. Thijsse, Frederik van Eeden en Jacobus Craandijk struinden door het gebied en schreven erover. Vooral Thijsse wist met zijn Verkade-albums een groot publiek te bereiken. De minder bekende leraar/schrijver/tekenaar Craandijk kon er ook wat van, lees hier een citaat uit zijn boek 'Wandelingen door Nederland met pen en potlood'.

Hotel Bleecker in BloemendaalMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een hotelletje in de buurt en je hebt een superweekendje. Mijn tip: Hotel Bleecker in Bloemendaal

Hotel Bleecker in hartje Bloemendaal is een prachtig klein boutiquehotel in het gezellige centrum en toch op loopafstand van de duinen. Krijgt van 425 gasten op Trivago.nl een 8,7. “Leuk hotel, prima uitvalsbasis voor een fiets- of wandeltocht in de prachtige Kennemerduinen.”

Bekijk mijn foto's van deze wandeling


Cameranu: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera's en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Tags: rondwandelingen, 15-20 km, 10-15 km, Kennemerduinen

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!