Vier-parken-wandeling: rondwandeling door Amsterdam Vier-parken-wandeling: rondwandeling door Amsterdam
Noord-Holland – stadswandeling – 14km

Vier-parken-wandeling: rondwandeling door Amsterdam

Vier-parken-wandeling: rondwandeling door Amsterdam Vier-parken-wandeling: rondwandeling door Amsterdam
Noord-Holland – stadswandeling – 14km

Vier-parken-wandeling: rondwandeling door Amsterdam

Soms hoef je niet ver van huis om een leuke wandeltocht te maken. De vier-parken-wandeling is er zo één voor Amsterdammers. Startend bij het Centraal Station knoop je al wandelend vier stadsparken aan elkaar. Op de koop toe wandel je door de Amsterdamse binnenstad weer terug naar het station.

Aan de wandel

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
 • Bijzondere parkenwandeling
 • Leukste winkelstraat van NL
 • Westerpark en Westergasfabriek
 • IJsbeer in het Erasmuspark
 • Vondelpark
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Parkhoppen

Al ruim een halve eeuw woon ik in Amsterdam, maar ik had nooit bedacht dat je zo’n mooi rondje door Mokum kon maken, hoppend van park naar park, waarbij je grotendeels door het groen loopt. Dank aan Jan Everink van de website Filoscoop.com.

Stationsgebouw van Pierre Cuypers

Kom je van buiten Amsterdam, kijk dan bij het verlaten van het station even achterom. Het stationsgebouw uit 1890 is prachtig. De bekende architect Pierre Cuypers tekende ervoor. Hij ontwierp tevens het Rijksmuseum, en je ziet de gelijkenis direct als je foto’s van beide gebouwen naast elkaar legt.

Vier-parken-wandeling | Rondwandeling door Amsterdam

Leukste winkelstraat van NL

Vanaf het station wandel je de Haarlemmerdijk op. Een lange, smalle straat met een weelde aan winkeltjes en cafeetjes. Door de website NLstreets uitgeroepen tot leukste winkelstraat van Nederland. Nu in lockdown-tijd is het rustig en doe ik al wandelend aan window-shopping.

Vier-parken-wandeling | Rondwandeling door Amsterdam

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Haarlemmerpoort

Je gaat de Haarlemmerpoort onderdoor en dat voelt altijd alsof je de stad uitloopt. Vroeger was dit ook een van de poorten die de stad uit leidden. In dit geval richting Haarlem, vandaar de naam. Het is alweer de vijfde Haarlemmerpoort: met elke stadsuitbreiding werd hij simpelweg een stuk verplaatst.

Hip Westerpark

Snel betreed je nu je eerste park: het hippe Westerpark. Hier vind je creatieve bedrijfjes en trendy horeca-tentjes. Op deze zondag zijn jongeren zich sportend in het zweet aan het werken in serieuze bootcamps. Ik word al moe als ik ernaar kijk.

Vier-parken-wandeling | Rondwandeling door Amsterdam

Gashouders

Je wandelt langs twee voormalige gashouders, die zijn omgevormd tot volmaakt ronde vijvers waarin eendjes en waterlelies drijven. In de rest van het park is het druk, maar hier is geen kip te bekennen.

Vier-parken-wandeling | Rondwandeling door Amsterdam

Grootste steenkolengasfabriek

Die gashouders zijn overblijfselen uit de tijd dat de Westergasfabriek nog echt een gasfabriek was. Die voorzag de hoofdstad van steenkoolgas dat werd gebruikt voor verlichting van straten en gebouwen. De Westergasfabriek is in 1883 gebouwd. Destijds was het de grootste steenkolengasfabriek van Nederland.

Vier-parken-wandeling | Rondwandeling door Amsterdam

Kommer & Kwel

Je wandelt het Westerpark uit langs een paar stadstuinen, waaronder Nut & Genoegen. Genoeglijk wandelen is het hier zeker. Maar hierna is het even doorbijten, want je wandelt stadsdeel Bos & Lommer binnen. En niet het beste gedeelte. Weinig Bos, weinig Lommer maar wel de nodige Kommer & Kwel.

IJsberen in het Erasmuspark

Het leed is snel geleden in het tweede park: het Erasmuspark. Een vriendelijke ijsbeer staat je daar op te wachten, een van de grappigste beelden van Amsterdam. Via een bruggetje steek je een vijver over en je komt bij een prachtig plantsoen, dat in lente en zomer bloemrijk is. ‘The Miracle Garden’ heet deze bloementuin, ontworpen door de Amsterdamse beeldend kunstenaar Elspeth Diederix.

Vier-parken-wandeling | Rondwandeling door Amsterdam

Park in Mondriaan-stijl

Een eeuw geleden lag hier nog een Hollandse polder met sloten, weiden en tuinderijen. Het Erasmuspark is rond 1926 aangelegd in de stijl van de schilderijen van Mondriaan. Dezelfde harmonie tussen vlak, kleur en lijn vind je in het parkontwerp met harmonieuze belijning van paden, bomen en gras. Als je het weet, ga je het zien. Lijkt van J. Cruijff deze uitspraak, maar hij is toch echt van mij.

Vier-parken-wandeling | Rondwandeling door Amsterdam

Rembrandtpark

Via wat mindere straatjes, een megazwembad en een leuke kinderspeelplaats beland je in het bescheiden Rembrandtpark. Dat is vooral populair bij hondenuitlaters en gezinnetjes met kinderen. Maar tijdens de lockdown knalt ook dit park uit elkaar van de sportjongeren.

Kunekune varkentjes

Het park ontstond rond 1973 op tuinbouwgrond van de Sloterpolder. Als je de beschrijving van Jan Everink volgt, loop je over het hoofdpad van het park. Een soort fiets- en wandelsnelweg. Volg daarom vooral mijn gps-track langs veel leukere paadjes. Je komt dan ook langs een kinderboerderij met supergrappige kunekune varkentjes. Plus een vijver waar in de zomer roodwangschildpadden rondscharrelen.

Vier-parken-wandeling | Rondwandeling door Amsterdam

Mooiste park van Amsterdam

Vanuit het Rembrandtpark steek je een drukke weg over en dan loop je het park der parken binnen: het Vondelpark. Wat mij betreft het mooiste park van Amsterdam. Maar zo ongelofelijk druk op deze zondag dat het bijna niet leuk meer is. Doe deze wandeling dus bij voorkeur op een doordeweekse dag. Of na de lockdown.

Romantische landschapsstijl

Dan kun je genieten van kronkelige lanen, grillig gevormde vijvers en bosschages. Allemaal kenmerken van de romantische landschapsstijl die rond de aanleg in 1867 in zwang was. Dankzij die stijl moest de bezoeker zich middenin de natuur wanen. Gaat een beetje lastig alleen met honderd miljoen collega-bezoekers om je heen.

Vier-parken-wandeling | Rondwandeling door Amsterdam

83.000 gulden

Initiatief tot de aanleg kwam van een groep Amsterdamse notabelen. Met het voor die tijd enorme bedrag van 83.000 gulden kochten ze twaalf hectare drassige grond net buiten de Leidsepoort. Notabelen wonen hier nog steeds, let maar op de kapitale villa’s die het park omringen.

Vier-parken-wandeling | Rondwandeling door Amsterdam

Tram of benenwagen?

Vlakbij het Leidseplein verlaat je het Vondelpark. En nu sta je voor een dilemma: pak je de tram of volg je wandelend mijn track naar het Centraal Station? Dat laatste raad ik natuurlijk aan. Je volgt een mooie route door de binnenstad en werkt tegelijk aan je coronakilo’s.

Vier-parken-wandeling | Rondwandeling door Amsterdam

Tram 2: mooiste lijn ter wereld

Zullen die kilo’s je worst wezen? Pak dan lijn 2 vanaf het Leidseplein. Die lijn is door het blad National Geographic Traveler uitgeroepen tot een van de mooiste van de wereld. Je komt langs bezienswaardigheden als de Amsterdamse grachten, het Rijksmuseum, het Stedelijk en het Van Gogh.

Routesuggestie binnenstad Amsterdam

Routemaker Jan Everink suggereert om via Leidsestraat en Kalverstraat naar Amsterdam CS te lopen. Dat slaat natuurlijk nergens op, met alle respect. Gooi na het Vondelpark zijn routebeschrijving in een milieubewuste papierbak en volg mijn gps-track. Of loop onderstaande route (via je smartphone of met een geprint Google Maps kaartje op zak):

 • Vanaf het Vondelpark over het Max Euwe Plein naar het Leidseplein
 • Langs de Schouwburg de Leidsestraat in en linksaf de Prinsengracht op
 • Door de Runstraat (heerlijk winkelstraatje met leuke kroegjes) naar het Spui (bezoek Atheneum Boekhandel of het wereldberoemde Begijnhof)
 • De Spuistraat in, het Rokin met oogkleppen op oversteken
 • Loop richting Oudemanhuispoort, langs de Universiteitsgebouwen
 • Duik de Staalstraat in (superstraatje, heerlijke bonbonwinkel Puccini Bomboni)
 • Overbrug de Amstel en stiefel richting Waterlooplein
 • Laat je mond openvallen vanwege de pracht van De Waag
 • Schuim de Gelderse Kade af naar Amsterdam CS

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
vierparkenwandeling amsterdam-10
vierparkenwandeling amsterdam-11
vierparkenwandeling amsterdam-12
vierparkenwandeling amsterdam-13
vierparkenwandeling amsterdam-14
vierparkenwandeling amsterdam-15
vierparkenwandeling amsterdam-16
vierparkenwandeling amsterdam-17
vierparkenwandeling amsterdam-18
vierparkenwandeling amsterdam-19
vierparkenwandeling amsterdam-20
vierparkenwandeling amsterdam-21
vierparkenwandeling amsterdam-22
vierparkenwandeling amsterdam-22a
vierparkenwandeling amsterdam-23
vierparkenwandeling amsterdam-24
vierparkenwandeling amsterdam-25
vierparkenwandeling amsterdam-26
vierparkenwandeling amsterdam-27
vierparkenwandeling amsterdam-28
vierparkenwandeling amsterdam-29
vierparkenwandeling amsterdam-30
vierparkenwandeling amsterdam-31
vierparkenwandeling amsterdam-32

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy