Soms hoef je niet ver van huis om een leuke wandeltocht te maken. De vier-parken-wandeling is er zo één voor Amsterdammers. Startend bij het Centraal Station knoop je al wandelend vier stadsparken aan elkaar. Op de koop toe wandel je door de Amsterdamse binnenstad weer terug naar het station.
Al ruim een halve eeuw woon ik in Amsterdam, maar ik had nooit bedacht dat je zo’n mooi rondje door Mokum kon maken, hoppend van park naar park, waarbij je grotendeels door het groen loopt. Dank aan Jan Everink van de website Filoscoop.com.
Kom je van buiten Amsterdam, kijk dan bij het verlaten van het station even achterom. Het stationsgebouw uit 1890 is prachtig. De bekende architect Pierre Cuypers tekende ervoor. Hij ontwierp tevens het Rijksmuseum, en je ziet de gelijkenis direct als je foto’s van beide gebouwen naast elkaar legt.
Vanaf het station wandel je de Haarlemmerdijk op. Een lange, smalle straat met een weelde aan winkeltjes en cafeetjes. Door de website NLstreets uitgeroepen tot leukste winkelstraat van Nederland. Nu in lockdown-tijd is het rustig en doe ik al wandelend aan window-shopping.
Je gaat de Haarlemmerpoort onderdoor en dat voelt altijd alsof je de stad uitloopt. Vroeger was dit ook een van de poorten die de stad uit leidden. In dit geval richting Haarlem, vandaar de naam. Het is alweer de vijfde Haarlemmerpoort: met elke stadsuitbreiding werd hij simpelweg een stuk verplaatst.
Snel betreed je nu je eerste park: het hippe Westerpark. Hier vind je creatieve bedrijfjes en trendy horeca-tentjes. Op deze zondag zijn jongeren zich sportend in het zweet aan het werken in serieuze bootcamps. Ik word al moe als ik ernaar kijk.
Je wandelt langs twee voormalige gashouders, die zijn omgevormd tot volmaakt ronde vijvers waarin eendjes en waterlelies drijven. In de rest van het park is het druk, maar hier is geen kip te bekennen.
Die gashouders zijn overblijfselen uit de tijd dat de Westergasfabriek nog echt een gasfabriek was. Die voorzag de hoofdstad van steenkoolgas dat werd gebruikt voor verlichting van straten en gebouwen. De Westergasfabriek is in 1883 gebouwd. Destijds was het de grootste steenkolengasfabriek van Nederland.
Je wandelt het Westerpark uit langs een paar stadstuinen, waaronder Nut & Genoegen. Genoeglijk wandelen is het hier zeker. Maar hierna is het even doorbijten, want je wandelt stadsdeel Bos & Lommer binnen. En niet het beste gedeelte. Weinig Bos, weinig Lommer maar wel de nodige Kommer & Kwel.
Het leed is snel geleden in het tweede park: het Erasmuspark. Een vriendelijke ijsbeer staat je daar op te wachten, een van de grappigste beelden van Amsterdam. Via een bruggetje steek je een vijver over en je komt bij een prachtig plantsoen, dat in lente en zomer bloemrijk is. ‘The Miracle Garden’ heet deze bloementuin, ontworpen door de Amsterdamse beeldend kunstenaar Elspeth Diederix.
Een eeuw geleden lag hier nog een Hollandse polder met sloten, weiden en tuinderijen. Het Erasmuspark is rond 1926 aangelegd in de stijl van de schilderijen van Mondriaan. Dezelfde harmonie tussen vlak, kleur en lijn vind je in het parkontwerp met harmonieuze belijning van paden, bomen en gras. Als je het weet, ga je het zien. Lijkt van J. Cruijff deze uitspraak, maar hij is toch echt van mij.
Via wat mindere straatjes, een megazwembad en een leuke kinderspeelplaats beland je in het bescheiden Rembrandtpark. Dat is vooral populair bij hondenuitlaters en gezinnetjes met kinderen. Maar tijdens de lockdown knalt ook dit park uit elkaar van de sportjongeren.
Het park ontstond rond 1973 op tuinbouwgrond van de Sloterpolder. Als je de beschrijving van Jan Everink volgt, loop je over het hoofdpad van het park. Een soort fiets- en wandelsnelweg. Volg daarom vooral mijn gps-track langs veel leukere paadjes. Je komt dan ook langs een kinderboerderij met supergrappige kunekune varkentjes. Plus een vijver waar in de zomer roodwangschildpadden rondscharrelen.
Vanuit het Rembrandtpark steek je een drukke weg over en dan loop je het park der parken binnen: het Vondelpark. Wat mij betreft het mooiste park van Amsterdam. Maar zo ongelofelijk druk op deze zondag dat het bijna niet leuk meer is. Doe deze wandeling dus bij voorkeur op een doordeweekse dag. Of na de lockdown.
Dan kun je genieten van kronkelige lanen, grillig gevormde vijvers en bosschages. Allemaal kenmerken van de romantische landschapsstijl die rond de aanleg in 1867 in zwang was. Dankzij die stijl moest de bezoeker zich middenin de natuur wanen. Gaat een beetje lastig alleen met honderd miljoen collega-bezoekers om je heen.
Initiatief tot de aanleg kwam van een groep Amsterdamse notabelen. Met het voor die tijd enorme bedrag van 83.000 gulden kochten ze twaalf hectare drassige grond net buiten de Leidsepoort. Notabelen wonen hier nog steeds, let maar op de kapitale villa’s die het park omringen.
Vlakbij het Leidseplein verlaat je het Vondelpark. En nu sta je voor een dilemma: pak je de tram of volg je wandelend mijn track naar het Centraal Station? Dat laatste raad ik natuurlijk aan. Je volgt een mooie route door de binnenstad en werkt tegelijk aan je coronakilo’s.
Zullen die kilo’s je worst wezen? Pak dan lijn 2 vanaf het Leidseplein. Die lijn is door het blad National Geographic Traveler uitgeroepen tot een van de mooiste van de wereld. Je komt langs bezienswaardigheden als de Amsterdamse grachten, het Rijksmuseum, het Stedelijk en het Van Gogh.
Routemaker Jan Everink suggereert om via Leidsestraat en Kalverstraat naar Amsterdam CS te lopen. Dat slaat natuurlijk nergens op, met alle respect. Gooi na het Vondelpark zijn routebeschrijving in een milieubewuste papierbak en volg mijn gps-track. Of loop onderstaande route (via je smartphone of met een geprint Google Maps kaartje op zak):
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.