De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Trage Tocht Blaricum | Tafelberg- en Blaricummerheide

Trage Tocht Blaricum | Tafelberg- en Blaricummerheide

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling10 km

Wat voor soort wandeling?Trage Tocht

Startplaats of station van deze wandelingHuizen (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 83/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Schitterende rondwandeling! Staat de heide in bloei (vanaf half augustus), dan is deze tocht over de Tafelberg- en Blaricummerheide zwaar aan te bevelen. Maar deze Trage Tocht heeft meer in huis: over onverharde paadjes wandel je ook nog door de zalige bossen van landgoederen Bikbergen en Crailo.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Trage Tochten >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Restaurant De Tafelberg: ideaal startpunt

Vanaf het ideaal gelegen restaurant De Tafelberg (appeltaart = niet te versmaden) lopen we zo de weidse heide op. Die staat vandaag (13 augustus) te bloeien alsof het een spreekwoordelijke lieve lust is.

In ganzenpas over paarse heide

Over smalle paadjes die ons tot ganzenpas dwingen, lopen we tussen paarsgekleurde velden. Twee soorten heide bespeuren we: dopheide en kraaiheide. En daar houdt het wel een beetje op met onze heidekennis. Maar niet met ons genieten, want we genieten dat het een spreekwoordelijke aard heeft.

Trage Tocht Blaricum | Tafelberg- en Blaricummerheide

Hooggelegen Tafelbergheide

Maar genoeg over oud-Hollandse spreekwoorden, we komen hier om te wandelen. En we zijn lang niet de enigen op deze zondag. Met z’n allen beklimmen we de hooggelegen Tafelbergheide, tussen Blaricum en Bussum.

Landijs: bedankt!

De hoogteverschillen hier danken we aan het landijs uit de Riss-ijstijd. Dat ijs heeft het land ook opgeduwd tot het hoogste punt: de Tafelberg, waaraan deze heide haar naam ontleent. Deze heuvel is met 36.4 meter het hoogste punt van de provincie Noord-Holland. Vreemd genoeg loopt deze Trage Tocht daar niet overheen. Is de routemaker hem vergeten? Of had hij geen puf voor een klim?

Trage Tocht Blaricum | Tafelberg- en Blaricummerheide

Oude oriëntatietafel

Nog even over die naam: Tafelberg. Die heeft niets te maken met de berg bij het Zuid-Afrikaanse Kaapstad. Ze is ontleend aan een oude oriëntatietafel op deze heuvel, die helaas verloren is gegaan. Een scherf ervan kun je nog bezichtigen in het Museum Hilversum.

Klei voor je boerderij

We komen op de heide langs een paar opvallende diepe kuilen. Leemkuilen zijn het. De vroegere bewoners van Het Gooi groeven hier naar klei. Daarmee maakten ze de vloeren en erven van hun boerderijen bikkelhard. Ook die klei hebben we te danken aan de Riss-ijstijd: gletsjers vervoerden het uit Scandinavië naar Nederland.

Trage Tocht Blaricum | Tafelberg- en Blaricummerheide

IJzeren Veld & Bikbergen

Dan verruilen we paarse heide voor groene bossen. En verandert de wandeling compleet van karakter. We wandelen over landgoed IJzeren Veld, een bescheiden maar charmant landgoed met avontuurlijke kronkelpaadjes. En even verderop gaan we door afwisselend bos met oude beukenlanen over het al even aangename landgoed Bikbergen.

Middeleeuwse akker

Die lanen zijn al in 1820 aangelegd en de leeftijd is de bomen aan te zien. Verderop komen we nog langs een akker uit de middeleeuwen. En regelmatig krijgen we mooie doorkijkjes naar velden vol manshoog mais. Aan de bosranden bespeuren we statige villa's.

Trage Tocht Blaricum | Tafelberg- en Blaricummerheide

Aangelegd door Zocher (die van het Vondelpark)

En verder gaat het, over landgoed Crailo. Het bos hier is aangelegd door onder anderen J.D. Zocher jr. (die samen met zijn zoon het Vondelpark ontwierp). Hoogste punt op Crailo is de Trapjesberg, waar we vlak langs komen. Leuk om even te beklimmen, al is het uitzicht nul komma nul.

Blaricummerheide met witte koeien

En dan gaan we als toetje nogmaals de schitterende paarse heide op. De Blaricummerheide heet dit gedeelte. We zien witte koeien op hun dooie gemak rondlopen. Ze steken mooi af tegen de kleurige heide. Samen met Drentse heideschapen houden ze de heide open.

Trage Tocht Blaricum | Tafelberg- en Blaricummerheide Trage Tocht Blaricum | Tafelberg- en Blaricummerheide

Makke heideschapen (maar niet heus)

En die laatste ontmoeten we even verderop bij de schaapskooi, waar het lekker druk is. Iedereen wil namelijk de schapen komen bewonderen. Lekker mak staan ze complete balen hooi weg te schransen. Hoewel, mak? We zien twee mannetjes die elkaar als wilde stieren op de hoorns nemen. Keer op keer knallen ze zeer hoorbaar met de koppen tegen elkaar. Au!

Snel prachtig wandelen? Alle Trage Tochten >>

Trage Tochten & Groene Wissels: betaald per 2021

Trage Tochten en Groene Wissels waren altijd gratis te downloaden. Helaas zijn dit vanaf 2021 betaalde route. Kijk voor meer informatie op Wandelzoekpagina.nl.

Ga naar Wandelzoekpagina.nl >>

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: rondwandelingen, Trage Tochten, 10-15 km, heidewandelingen

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>