Trage Tocht Blaricum: Tafelberg- en Blaricummerheide Trage Tocht Blaricum: Tafelberg- en Blaricummerheide
Noord-Holland – Trage Tocht – 10km

Trage Tocht Blaricum: Tafelberg- en Blaricummerheide

Trage Tocht Blaricum: Tafelberg- en Blaricummerheide Trage Tocht Blaricum: Tafelberg- en Blaricummerheide
Noord-Holland – Trage Tocht – 10km

Trage Tocht Blaricum: Tafelberg- en Blaricummerheide

Schitterende rondwandeling! Staat de heide in bloei (vanaf half augustus), dan is deze tocht over de Tafelberg- en Blaricummerheide zwaar aan te bevelen. Maar deze Trage Tocht heeft meer in huis: over onverharde paadjes wandel je ook nog door de zalige bossen van landgoederen Bikbergen en Crailo.

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Fraaie landgoederen
  • Bloeiende heide in augustus
  • Veel onverharde paadjes
  • Mooi gelegen horeca
  • Uitzichten over de heide
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Restaurant De Tafelberg: ideaal startpunt

Vanaf het ideaal gelegen restaurant De Tafelberg (appeltaart = niet te versmaden) lopen we zo de weidse heide op. Die staat vandaag (13 augustus) te bloeien alsof het een spreekwoordelijke lieve lust is.

In ganzenpas over paarse heide

Over smalle paadjes die ons tot ganzenpas dwingen, lopen we tussen paarsgekleurde velden. Twee soorten heide bespeuren we: dopheide en kraaiheide. En daar houdt het wel een beetje op met onze heidekennis. Maar niet met ons genieten, want we genieten dat het een spreekwoordelijke aard heeft.

Trage Tocht Blaricum | Tafelberg- en Blaricummerheide

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Hooggelegen Tafelbergheide

Maar genoeg over oud-Hollandse spreekwoorden, we komen hier om te wandelen. En we zijn lang niet de enigen op deze zondag. Met z’n allen beklimmen we de hooggelegen Tafelbergheide, tussen Blaricum en Bussum.

Landijs: bedankt!

De hoogteverschillen hier danken we aan het landijs uit de Riss-ijstijd. Dat ijs heeft het land ook opgeduwd tot het hoogste punt: de Tafelberg, waaraan deze heide haar naam ontleent. Deze heuvel is met 36.4 meter het hoogste punt van de provincie Noord-Holland. Vreemd genoeg loopt deze Trage Tocht daar niet overheen. Is de routemaker hem vergeten? Of had hij geen puf voor een klim?

Trage Tocht Blaricum | Tafelberg- en Blaricummerheide

Oude oriëntatietafel

Nog even over die naam: Tafelberg. Die heeft niets te maken met de berg bij het Zuid-Afrikaanse Kaapstad. Ze is ontleend aan een oude oriëntatietafel op deze heuvel, die helaas verloren is gegaan. Een scherf ervan kun je nog bezichtigen in het Museum Hilversum.

Klei voor je boerderij

We komen op de heide langs een paar opvallende diepe kuilen. Leemkuilen zijn het. De vroegere bewoners van Het Gooi groeven hier naar klei. Daarmee maakten ze de vloeren en erven van hun boerderijen bikkelhard. Ook die klei hebben we te danken aan de Riss-ijstijd: gletsjers vervoerden het uit Scandinavië naar Nederland.

Trage Tocht Blaricum | Tafelberg- en Blaricummerheide

IJzeren Veld & Bikbergen

Dan verruilen we paarse heide voor groene bossen. En verandert de wandeling compleet van karakter. We wandelen over landgoed IJzeren Veld, een bescheiden maar charmant landgoed met avontuurlijke kronkelpaadjes. En even verderop gaan we door afwisselend bos met oude beukenlanen over het al even aangename landgoed Bikbergen.

Middeleeuwse akker

Die lanen zijn al in 1820 aangelegd en de leeftijd is de bomen aan te zien. Verderop komen we nog langs een akker uit de middeleeuwen. En regelmatig krijgen we mooie doorkijkjes naar velden vol manshoog mais. Aan de bosranden bespeuren we statige villa's.

Trage Tocht Blaricum | Tafelberg- en Blaricummerheide

Aangelegd door Zocher (die van het Vondelpark)

En verder gaat het, over landgoed Crailo. Het bos hier is aangelegd door onder anderen J.D. Zocher jr. (die samen met zijn zoon het Vondelpark ontwierp). Hoogste punt op Crailo is de Trapjesberg, waar we vlak langs komen. Leuk om even te beklimmen, al is het uitzicht nul komma nul.

Blaricummerheide met witte koeien

En dan gaan we als toetje nogmaals de schitterende paarse heide op. De Blaricummerheide heet dit gedeelte. We zien witte koeien op hun dooie gemak rondlopen. Ze steken mooi af tegen de kleurige heide. Samen met Drentse heideschapen houden ze de heide open.

Trage Tocht Blaricum | Tafelberg- en Blaricummerheide Trage Tocht Blaricum | Tafelberg- en Blaricummerheide

Makke heideschapen (maar niet heus)

En die laatste ontmoeten we even verderop bij de schaapskooi, waar het lekker druk is. Iedereen wil namelijk de schapen komen bewonderen. Lekker mak staan ze complete balen hooi weg te schransen. Hoewel, mak? We zien twee mannetjes die elkaar als wilde stieren op de hoorns nemen. Keer op keer knallen ze zeer hoorbaar met de koppen tegen elkaar. Au!

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling heb ik langer dan drie jaar geleden gedaan. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.

Bekijk op Wandelzoekpagina.nl >>

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
trage tocht blaricum-10
trage tocht blaricum-11
trage tocht blaricum-12
trage tocht blaricum-13
trage tocht blaricum-14
trage tocht blaricum-15
trage tocht blaricum-16
trage tocht blaricum-17
trage tocht blaricum-18
trage tocht blaricum-19
trage tocht blaricum-20
trage tocht blaricum-21
trage tocht blaricum-22
trage tocht blaricum-23
trage tocht blaricum-24
trage tocht blaricum-25
trage tocht blaricum-26
trage tocht blaricum-27
trage tocht blaricum-28
trage tocht blaricum-29
trage tocht blaricum-30
trage tocht blaricum-31

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy