Trage Tocht Santpoort-Zuid: Kennemerduinen, Vogelmeer & Parnassia Trage Tocht Santpoort-Zuid: Kennemerduinen, Vogelmeer & Parnassia
Noord-Holland – Trage Tocht – 16km

Trage Tocht Santpoort-Zuid: Kennemerduinen, Vogelmeer & Parnassia

Trage Tocht Santpoort-Zuid: Kennemerduinen, Vogelmeer & Parnassia Trage Tocht Santpoort-Zuid: Kennemerduinen, Vogelmeer & Parnassia
Noord-Holland – Trage Tocht – 16km

Trage Tocht Santpoort-Zuid: Kennemerduinen, Vogelmeer & Parnassia

Over onverharde schelpenpaadjes wandel je door een van de mooiste wandelgebieden van Nederland: de Kennemerduinen. Topwandeling, ook letterlijk: je beklimt een paar hoge uitzichtpunten. Daar zie je hoe schitterend de brede duinenrij aan de verre horizon een duik neemt in de golvende zee.

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Heerlijk duingebied
  • Veel onverharde schelppaadjes
  • Uitzichtpunten
  • Vogelmeer met aalscholverskolonie
  • Strandtent Parnassia
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Feest der herkenning

Voor vaste klanten van de Kennemerduinen (zoals wij) heeft deze wandeling weinig nieuws te bieden. Hij rijgt de prachtigste paadjes en gebieden aan elkaar, maar die zijn voor ons inmiddels overbekend. Niet dat dat erg is, integendeel: het is telkens weer een feest der herkenning.

Bovenaan je bucketlist

Wandelend en genietend van het overdadige natuurschoon vragen we ons af: hoe zal deze wandeling zijn voor wie nog nooit een stap in deze duinen heeft gezet? Een ware wandelhemel moet dan voor je opengaan. Ken je de Kennemerduinen niet, zet deze Trage Tocht dan bovenaan je bucketlist. Ken je ze wel, doe dat dan ook maar.

Trage Tocht Santpoort-Zuid | Kennemerduinen, Vogelmeer & Parnassia

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Schattig stationnetje

Zelfs de wandeling door Santpoort-Zuid is al leuk. Vanaf het schattige stationnetje uit 1898 (van dezelfde ontwerper als station Haarlem) wandel je over verrassende, onverharde paadjes door mooie villawijken naar de duinen.

Wuivende rietkragen, bloeiende waterlelies

Al snel na duiningang Bleek & Berg loopt de route over het zandstrandje van de Oosterplas, een spiegelglad duinmeer met wuivende rietkragen, bloeiende waterlelies en kinderen die een duik nemen. Dan moeten we in de benen: via een zanderig pad ploeteren we omhoog naar De Starreberg, dat ons fraai zicht over brede duinen voorschotelt. Die kleuren vandaag oranje van de duindoorn.

Trage Tocht Santpoort-Zuid | Kennemerduinen, Vogelmeer & Parnassia

Witbloeiende parnassia & nachtegalen

De Kennemerduinen zijn hier sowieso rijk bedeeld met flora en fauna. Kom je op een rustige dag dan maak je kans een damhert of zelfs een vosje te spotten. Konikpaarden, shetlandpony’s en Schotse hooglandrunderen helpen de duinen open te houden. Hierdoor krijgen bijzondere planten zoals het duinviooltje de ruimte om te groeien. In de nattere delen groeien witbloeiende parnassia en orchideeën. Ook zandhagedis en rugstreeppad kun je hier vinden. Kom je tegen schemering, dan verwennen nachtegalen je oren.

Vogelmeer met aalscholverskolonie

Een ware overdosis vogels tref je bij het Vogelmeer, dat er schitterend bijligt tussen de hoge duinen. Een eilandje in het midden is het domicilie van een kolonie aalscholvers. Het meer ziet eruit alsof het er al sinds mensenheugenis ligt. Niets is minder waar: het is in de jaren vijftig van de vorige eeuw gegraven.

Trage Tocht Santpoort-Zuid | Kennemerduinen, Vogelmeer & Parnassia

Paviljoen Parnassia & breed strand

Een half uurtje verder opent de duinenrij zich en lonkt opeens de kust. En daar gaan we natuurlijk even wat drinken bij strandpaviljoen Parnassia, met een dijk van een terras dat weids uitzicht biedt op zee. Dan wandelen we een stuk over het prachtige brede strand. Lekker rustig is het hier, zelfs op deze zondag in de vakantieperiode.

Kleurige vliegers

Kitesurfers kunnen vandaag dankzij een stevige zeebries hun hart ophalen. En wij kunnen weer onze lol op met de aanblik van de vele kleurige vliegers boven woelige baren. Veel te snel houdt de strandwandeling weer op en we duiken wederom de duinen in.

Trage Tocht Santpoort-Zuid | Kennemerduinen, Vogelmeer & Parnassia Trage Tocht Santpoort-Zuid | Kennemerduinen, Vogelmeer & Parnassia

Dronkendel & Ogenkuil

Door stille duinen wandelen we, met fascinerende namen als Ogenkuil, De Blink, Klein Doornen en Dronkendel. En dronken van geluk wandelen we weer terug naar het schattige stationnetje van Santpoort-Zuid.

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling heb ik langer dan drie jaar geleden gedaan. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.

Bekijk op Wandelzoekpagina.nl >>

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
trage tocht santpoort zuid-10
trage tocht santpoort zuid-11
trage tocht santpoort zuid-12
trage tocht santpoort zuid-13
trage tocht santpoort zuid-14
trage tocht santpoort zuid-15
trage tocht santpoort zuid-16
trage tocht santpoort zuid-17
trage tocht santpoort zuid-18
trage tocht santpoort zuid-19
trage tocht santpoort zuid-20
trage tocht santpoort zuid-21
trage tocht santpoort zuid-22
trage tocht santpoort zuid-23
trage tocht santpoort zuid-24
trage tocht santpoort zuid-25
trage tocht santpoort zuid-26
trage tocht santpoort zuid-27
trage tocht santpoort zuid-28
trage tocht santpoort zuid-29
trage tocht santpoort zuid-30
trage tocht santpoort zuid-31
trage tocht santpoort zuid-32
trage tocht santpoort zuid-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy