Trage Tocht Hilversum | Hoorneboegse Heide & Zonnestraal

Trage Tocht Hilversum Hele leuke en gevarieerde wandeling. Op je onverharde pad vind je heide, gemengde bossen, een heerlijk lommerrijk kanaal en ook nog bijzondere architectuur. Probeer wel zondagen te vermijden. Dan heersen de honden en de sportvliegtuigjes... Aanrader!

Paarse heidepracht (een beetje)

Wij gingen vooral ook even checken of de heide bloeit in 2018. Onze verwachtingen waren door de enorme zomerdroogte bijzonder laag gespannen. Maar wat blijkt: behalve veel morsdode heide zien we vandaag ook wat paarse pracht. Wat een bof!

Trage Tocht Hilversum

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling14 km

Wat voor soort wandeling?Trage Tocht

Startplaats of station van deze wandelingHilversum (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 82/100

Bekijk het wandelkaartjeKaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Begraafplaats met uitzicht

Over morsdood gesproken: deze Trage Tocht start bij een begraafplaats. Loont de moeite hem even op te lopen. Ons aller lot is de dood, daar valt weinig aan te sleutelen. Maar hier lig je de rest van je bestaanloosheid wel op een benijdenswaardige plek vol licht, lucht en ruimte. En kijk je bij wijze van spreken uit over een schitterend heideveld.

Levendig heideveld

Vandaag, een zondag, is het op dat uitgestrekte heideveld een levendige bedoening. We spotten bijzonder veel loslopende honden met hun baasjes. Groepen joggers lopen ook al los. En in de lucht scheren sport- en zweefvliegtuigjes af en aan. Genoeg te zien dus.

Kronkelen over de heide

Over leuke paadjes kronkelen we over de heide. En soms is dat aanpoten door het mulle zand. Maar mooi is het wel hier aan het randje van het Gooi. Sneller dan ons lief is verdwijnen we in landgoedbos Hoogt van ‘t Kruis. Maar ook hier is het aangenaam wandelen. Naaldbos en loofbos wisselen elkaar lekker af. En de paadjes blijven onverhard en kronkelig.

Landgoed Einde Gooi

Via statige beukenlanen op landgoed Einde Gooi (grappige naam) bereiken we een van de hoogtepunten van deze mooie wandeling: het Tienhovens Kanaal, dat de grens tussen Holland en Utrecht markeert. Het kanaal uit 1824 moest een handelswaterweg tussen Amsterdam en Amersfoort worden, maar liep vast in de hoge zandgronden van de Gooise stuwwal.

Bijzondere planten & dieren

Het onvoltooide kanaal is nu flink dichtgegroeid met struikgewas, waterlelies en overhangende bomen. Bijzondere planten en dieren vind je hier. Ideaal ook voor de ijsvogel, lijkt ons.

 

Genieten in het kwadraat

Vanaf de door bomen omzoomde kade genieten we in het kwadraat: aan de ene kant strekt dat lommerrijke kanaal zich uit, aan de andere kant krijgen we doorkijkjes op de middeleeuwse veenontginningen van Polder Achttienhoven. Wat koeien kijken terug maar zeggen boe noch bah.

Sanatorium Zonnestraal

Na omzwervingen door de bossen en langs akkers en weilanden met paarden die elkaar zoenen komen we bij alweer iets bijzonders: de fraaie architectuur op landgoed Zonnestraal. Hier vind je het voormalige sanatorium, met gebouwen die een schoolvoorbeeld vormen van ‘het Nieuwe Bouwen’. Ontworpen door de beroemde architect Jan Duiker.

Duiker-blauw

En dat betekent: strak wit beton met raamkozijnen in ‘Duiker-blauw’. Op het terras van brasserie Zonnestraal strijken we even neer voor een koffie. Er is net een ‘curiosa-markt’ gaande op Zonnestraal, dus er is genoeg te zien. Van chique Gooise dames tot motorboys met sleeve-tattoos.

Diamantslijpers met tbc

Zonnestraal was trouwens een nogal bijzonder sanatorium. Het complex uit 1928 was oorspronkelijk bestemd voor diamantslijpers die tuberculose hadden opgelopen. Sinds 2010 is Zonnestraal een officiële kandidaat voor de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het heeft nog steeds een medische functie.

Hoogste punt op de heide

Goedgemutst komen we via wat kronkels door de bossen en wat kaarsrechte beukenlanen weer op de heide terecht. We koersen af op het hoogste punt op de Hoorneboegse Heide. En laven ons nog één keer aan de paarse gloed.

Openingstijden brasserie Zonnestraal

Voor ons wandelaars is de koffiepauze heilig. Brasserie Zonnestraal is de enige horeca op de route en is op zaterdag gesloten. Op doordeweekse dagen is hij open van 10-17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 

Tags: rondwandelingen, Trage Tochten, 10-15 km, heidewandelingen

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!