Trage Tocht Hilversum: Hoorneboegse Heide & Zonnestraal Trage Tocht Hilversum: Hoorneboegse Heide & Zonnestraal
Noord-Holland – Trage Tocht – 14km

Trage Tocht Hilversum: Hoorneboegse Heide & Zonnestraal

Trage Tocht Hilversum: Hoorneboegse Heide & Zonnestraal Trage Tocht Hilversum: Hoorneboegse Heide & Zonnestraal
Noord-Holland – Trage Tocht – 14km

Trage Tocht Hilversum: Hoorneboegse Heide & Zonnestraal

Hele leuke en gevarieerde wandeling. Op je onverharde pad vind je heide, gemengde bossen, een heerlijk lommerrijk kanaal en ook nog bijzondere architectuur. Probeer wel zondagen te vermijden. Dan heersen de honden en de sportvliegtuigjes... Aanrader!

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Lekker veel onverharde paadjes
  • Bloeiende heide in augustus
  • Statige beukenlanen
  • Sanatorium Zonnestraal
  • Drukte op zonnige zondagen
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Begraafplaats met uitzicht

Over morsdood gesproken: deze Trage Tocht start bij een begraafplaats. Loont de moeite hem even op te lopen. Ons aller lot is de dood, daar valt weinig aan te sleutelen. Maar hier lig je de rest van je bestaanloosheid wel op een benijdenswaardige plek vol licht, lucht en ruimte. En kijk je bij wijze van spreken uit over een schitterend heideveld.

Levendig heideveld

Vandaag, een zondag, is het op dat uitgestrekte heideveld een levendige bedoening. We spotten bijzonder veel loslopende honden met hun baasjes. Groepen joggers lopen ook al los. En in de lucht scheren sport- en zweefvliegtuigjes af en aan. Genoeg te zien dus.

Trage Tocht Hilversum | Hoorneboegse Heide & Zonnestraal

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Kronkelen over de heide

Over leuke paadjes kronkelen we over de heide. En soms is dat aanpoten door het mulle zand. Maar mooi is het wel hier aan het randje van het Gooi. Sneller dan ons lief is verdwijnen we in landgoedbos Hoogt van ‘t Kruis. Maar ook hier is het aangenaam wandelen. Naaldbos en loofbos wisselen elkaar lekker af. En de paadjes blijven onverhard en kronkelig.

Landgoed Einde Gooi

Via statige beukenlanen op landgoed Einde Gooi (grappige naam) bereiken we een van de hoogtepunten van deze mooie wandeling: het Tienhovens Kanaal, dat de grens tussen Holland en Utrecht markeert. Het kanaal uit 1824 moest een handelswaterweg tussen Amsterdam en Amersfoort worden, maar liep vast in de hoge zandgronden van de Gooise stuwwal.

Trage Tocht Hilversum | Hoorneboegse Heide & Zonnestraal

Bijzondere planten & dieren

Het onvoltooide kanaal is nu flink dichtgegroeid met struikgewas, waterlelies en overhangende bomen. Bijzondere planten en dieren vind je hier. Ideaal ook voor de ijsvogel, lijkt ons.

Trage Tocht Hilversum | Hoorneboegse Heide & Zonnestraal

Genieten in het kwadraat

Vanaf de door bomen omzoomde kade genieten we in het kwadraat: aan de ene kant strekt dat lommerrijke kanaal zich uit, aan de andere kant krijgen we doorkijkjes op de middeleeuwse veenontginningen van Polder Achttienhoven. Wat koeien kijken terug maar zeggen boe noch bah.

Trage Tocht Hilversum | Hoorneboegse Heide & Zonnestraal

Sanatorium Zonnestraal

Na omzwervingen door de bossen en langs akkers en weilanden met paarden die elkaar zoenen komen we bij alweer iets bijzonders: de fraaie architectuur op landgoed Zonnestraal. Hier vind je het voormalige sanatorium, met gebouwen die een schoolvoorbeeld vormen van ‘het Nieuwe Bouwen’. Ontworpen door de beroemde architect Jan Duiker.

Duiker-blauw

En dat betekent: strak wit beton met raamkozijnen in ‘Duiker-blauw’. Op het terras van brasserie Zonnestraal strijken we even neer voor een koffie. Er is net een ‘curiosa-markt’ gaande op Zonnestraal, dus er is genoeg te zien. Van chique Gooise dames tot motorboys met sleeve-tattoos.

Trage Tocht Hilversum | Hoorneboegse Heide & Zonnestraal

Diamantslijpers met tbc

Zonnestraal was trouwens een nogal bijzonder sanatorium. Het complex uit 1928 was oorspronkelijk bestemd voor diamantslijpers die tuberculose hadden opgelopen. Sinds 2010 is Zonnestraal een officiële kandidaat voor de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het heeft nog steeds een medische functie.

Hoogste punt op de heide

Goedgemutst komen we via wat kronkels door de bossen en wat kaarsrechte beukenlanen weer op de heide terecht. We koersen af op het hoogste punt op de Hoorneboegse Heide. En laven ons nog één keer aan de paarse gloed.

Trage Tocht Hilversum | Hoorneboegse Heide & Zonnestraal

Openingstijden brasserie Zonnestraal

Voor ons wandelaars is de koffiepauze heilig. Brasserie Zonnestraal is de enige horeca op de route en is op zaterdag gesloten. Op doordeweekse dagen is hij open van 10-17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling heb ik langer dan drie jaar geleden gedaan. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.

Bekijk op Wandelzoekpagina.nl >>

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
trage tocht hilversum-10
trage tocht hilversum-11
trage tocht hilversum-12
trage tocht hilversum-13
trage tocht hilversum-14
trage tocht hilversum-15
trage tocht hilversum-16
trage tocht hilversum-17
trage tocht hilversum-18
trage tocht hilversum-19
trage tocht hilversum-20
trage tocht hilversum-21
trage tocht hilversum-22
trage tocht hilversum-23
trage tocht hilversum-24
trage tocht hilversum-25
trage tocht hilversum-26
trage tocht hilversum-27
trage tocht hilversum-28
trage tocht hilversum-29
trage tocht hilversum-30
trage tocht hilversum-31
trage tocht hilversum-32

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy