De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Trage Tocht Egmond aan den Hoef | Duinen & Bollenvelden

Trage Tocht Egmond aan den Hoef | Duinen & Bollenvelden

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling14 km

Wat voor soort wandeling?Trage Tocht

Startplaats of station van deze wandelingGasterij 't Woud (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 84/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Prachtige wandeling door het Noordhollands Duinreservaat met uitzichten over on-Nederlands landschap. Je komt langs duinakkertjes waar de mens al eeuwen gewassen verbouwt. Kleurrijke bollenvelden zorgen voor extra afwisseling. Het idyllische Egmond aan den Hoef biedt historie en horeca.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Trage Tochten >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Een wandeling die alles heeft

Soms maak je een wandeling die alles in zich heeft wat een wandelaar zich maar kan wensen. Dit is er zo eentje. Bewaar hem voor een zonovergoten dag. En kies bij voorkeur de lente, als de bloembollen asociaal mooi staan te bloeien.

Gasterij Het Woud: koffie & lekkers

Bij startpunt Gasterij Het Woud kun je neerploffen voor koffie en lekkers. Maar wij gaan gelijk de duinen in. En die zijn hier niet alleen mooi, maar ook gelijk flink heuvelachtig. Over een ienieminie zandpaadje ploeteren we voort.

Trage Tocht Egmond aan den Hoef | Duinen & Bollenvelden

Bloeiende bollen

De eerste kilometers scheren langs de binnenrand van de duinen. Af en toe schemert de polder tussen de bomen door. En al snel komen de eerste bollenvelden in zicht. Buiten het seizoen zullen ze niet opvallen. Maar van april tot en met juni staan ze in volle glorie te bloeien. Zo heftig dat het gewoon pijn aan mijn ogen doet.

De drie Egmonden

De prachtige plaatjes buitelen hier over elkaar. Verderop zetten mensen hun auto aan de kant om die ansichten in hun smartphone te vangen. Rond 'De drie Egmonden' (Binnen, Aan den Hoef en Aan Zee) bloeit eigenlijk het hele jaar wel iets. In het voorjaar zijn het narcissen, blauwe druifjes, hyacinten en natuurlijk tulpen. In de zomer bloeien lelies, orchideeën, gladiolen en zonnebloemen.

Trage Tocht Egmond aan den Hoef | Duinen & Bollenvelden

Tulpenmanie

De bloembollenteelt van Egmond kwam in de 17e eeuw flink op stoom. Vooral de tulpenmanie speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling tot wat nu bekend staat als de Egmondse Bollenstreek.

Rustiek duindorpje

Wij wandelen verder en komen in Egmond aan den Hoef. Een rustiek duindorpje met een handvol karakteristieke stolpboerderijen plus de bezienswaardige ruïne van het middeleeuwse 'Slot op den Hoef'. Het kasteel werd in de 11de eeuw gebouwd. En vervolgens: verwoest & herbouwd & verwoest & herbouwd & verwoest. Die laatste keer door de Geuzen. Toen hebben ze het maar zo gelaten.

Trage Tocht Egmond aan den Hoef | Duinen & Bollenvelden

Appeltaart van Roos

Culinaire tip: vlak na het dorpscentrum van Egmond kom je langs restaurant Smakelijk, waar ze gruwelijk lekkere appeltaart van banketbakkerij Roos serveren.

Descartes & Hitchcock

De dorpelingen die je tegenkomt, worden ook wel Hoevers genoemd. De beroemde Franse filosoof René Descartes ('Ik denk, dus ik ben') heeft hier ook een tijd gewoond. En begin 20ste eeuw streek er een Amerikaanse schilderskolonie neer, met onder meer de kunstenaars Gari Melchers en George Hitchcock, de belangrijkste voorman van de Egmondse School. Zijn schilderij Tulip culture (De tulpentuin, 1889) bracht in 2010 ruim 1,7 miljoen dollar op bij Sotheby's. Schitterend doek.

Trage Tocht Egmond aan den Hoef | Duinen & Bollenvelden

Vrienden & vijanden

De filosoof René Descartes had ook een leuke uitspraak over Egmond: “Egmond is een mooie plaats om te wonen, want je vijanden zullen je er niet zoeken, en je vrienden kunnen je er uitstekend vinden.”

Mooiste duingebied van NL

Met die wijsheid op zak trekken we verder en nu verandert deze Trage Tocht in een onvervalste duinwandeling door een van de mooiste duingebieden van Nederland. De duinen bij Egmond verschillen van die rond Bergen en Schoorl. Ze zijn opener en 'blonder', en het zand is kalkrijker. Je merkt het aan de vegetatie: veel blauwe zeedistel, duindoorn en dauwbraam. In de vele duinpoelen huizen onder andere de rugstreeppad en verschillende soorten salamanders.

Trage Tocht Egmond aan den Hoef | Duinen & Bollenvelden

Zeedorpenlandschap met akkertjes

Beroemd is het zeedorpenlandschap waar we nu doorheen lopen. We wandelen over een netwerk van akkertjes die uitgegraven zijn in de duinpannen. Ze zijn zo zanderig dat we ons afvragen of hier überhaupt wel iets groeit.

Blanke top der duinen

Mooier en mooier wordt de wandeling. De duinen rijzen hier soms bijna loodrecht uit het landschap op. We klimmen een paar keer naar de spreekwoordelijke blanke top der duinen. Dat maakt de tocht over mulle zandpaadjes er niet lichter op. Maar de extra rek in onze kuiten nemen we graag op de koop toe.

Trage Tocht Egmond aan den Hoef | Duinen & Bollenvelden

Wilde paarden & poetsdoeken

Dan volgen we kilometerslang een zandig paadje tussen duinmeertjes en hoge toppen. Wilde paarden steken decoratief af tegen azuurblauwe hemel. Aan de meertjes rusten Schotse Hooglanders uit. Waarvan is me een raadsel, want een razend druk leven hebben ze toch niet. Poetsdoeken worden ze ook wel genoemd. Of ze het daarmee eens zijn, weet ik niet.

Grillig kreupelhout

Wat is het hier heerlijk rustig, zelfs op deze zonovergoten lentezondag. We steken een 'pas' over en belanden tussen grillig kreupelhout. Even verder zien we Gasterij 't Woud alweer lonken met z'n uitnodigende terras. Superwandeling voor op je bucketlist.

Snel prachtig wandelen? Alle Trage Tochten >>

Trage Tochten & Groene Wissels: betaald per 2021

Trage Tochten en Groene Wissels waren altijd gratis te downloaden. Helaas zijn dit vanaf 2021 betaalde route. Kijk voor meer informatie op Wandelzoekpagina.nl.

Ga naar Wandelzoekpagina.nl >>

 

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: rondwandelingen, Trage Tochten, 10-15 km, duinwandelingen

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>