De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Trage Tocht Crailo | Tafelbergheide, landgoed Oud-Bussem & Naarder Eng

Trage Tocht Crailo | Tafelbergheide & landgoed Oud-Bussem

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling15 km

Wat voor soort wandeling?Trage Tocht

Startplaats of station van deze wandelingHuizen (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 81/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Prachtige Trage Tocht in het Gooi tussen Naarden, Bussum en Huizen. Oude bossen, landgoederen, heidevelden en akkers wisselen elkaar af. Twee keer krijgen we weids zicht op het Gooimeer. En ondertussen genieten we van adembenemende herfstkleuren. Absoluut een aanrader!

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Trage Tochten >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Kapitale villa’s

Vanaf de bushalte lopen we al snel door een het-leven-is-goed-buurtje met kapitale villa’s. “Wat voor mensen wonen toch in dit soort kasten van huizen?”, vragen we ons af. Jaloers zijn we natuurlijk niet, want wij hoeven immers veel minder ramen te lappen.

Zilverzacht herfstlicht

Even verder lopen we de heide op, met kolossale vliegendennen en parmantige berken voorzien van een subtiele herfsttooi. Zo halverwege november zijn de bomen en bossen misschien wel op hun mooist, met dat zilverzachte licht dat over goudgele bladeren strijkt.

Trage Tocht Crailo | Tafelbergheide & landgoed Oud-Bussem

Schilderachtige bosrand

Verderop piept een verscholen landhuis op in de verkleurde bosrand, we blijven even stilstaan om van dit schilderijtje te genieten. Die bosrand duiken we in. Oud bos is het, met een afwisseling van eiken- en beukenlanen. En hier ook die oogverblindende kleurenpracht van de herfst.

Goeie koeien

We passeren een weiland waar ondanks de kou nog koeien grazen. Altijd een fijn gezicht, en in deze klimaatcrisis natuurlijk helemaal OK: koeien in de wei = bijna stikstofvrij. Goed bezig dames!

Trage Tocht Crailo | Tafelbergheide & landgoed Oud-Bussem

Weids zicht op het Gooimeer

Deze Trage Tocht grossiert in mooie uitzichten. Over heidevelden en weilanden, en verderop over het weidse Gooimeer. Vanaf een hooggelegen punt scheert onze blik over het meer. In de vage verte zien we wat speelgoedautootjes over snelweg A6 kruipen. En Almere ligt ergens aan de overkant. Maar wij zien vooral spiegelglad water, dobberende zwanenpaartjes en jagende aalscholvers.

Gooise roddels

Over een pad met houten treden klimmen we nog wat hoger naar een uitzichtpunt. Daar houdt een stoer hondje met een felle blaf de wacht voor drie dames op leeftijd die vanaf een bankje van het uitzicht genieten. Maar daar natuurlijk vooral zitten om de laatste Gooise roddels uit te wisselen.

Trage Tocht Crailo | Tafelbergheide & landgoed Oud-Bussem

Zuiderzeeduinen

Landgoed Oud-Naarden heet het hier. Bossen met daarin flink wat heuveltjes: de duinen van de voormalige Zuiderzee. Hier klotsten dus ooit de zoute golven van een echte zee. Zou je niet zeggen als je het getemde Gooimeer in de diepte ziet rusten.

Naarder Eng = niet eng

We lopen Landgoed Naarder Eng binnen. Eng is een Gooise naam voor bouwland. De eikenbossen op het landgoed werden vroeger flink benut. Van het hout maakten ze looizuur voor de leerlooierijen. Het hakhout gebruikten ze als brandhout voor de visrokerijen. Boeren maakten er stelen van voor hun gereedschap en daken voor hun huizen. En wij? Wij genieten er alleen maar van.

Trage Tocht Crailo | Tafelbergheide & landgoed Oud-Bussem

Theehuis Bos en Hei

Na een welkome pauze op het gezellige terras van Theehuis Bos en Hei gaat de tocht verder door een bonte verzameling bossen, landgoederen, heideveldjes, akkers en laag gelegen weilanden. Die weilanden markeren de plekken waar het zand voor de Amsterdamse grachtengordel is gewonnen in de 17de eeuw. Raar idee.

Druk op de Tafelbergheide

We betreden de hooggelegen Tafelbergheide. En vooral hier merken we dat we lang niet de enigen zijn op deze mooie zondagmiddag. Wandelaars, joggers, fietsers en enthousiaste honden lopen flink in elkaars comfort zone. Het is dan ook een prachtig heideveld met aardig wat hoogteverschillen.

Trage Tocht Crailo | Tafelbergheide & landgoed Oud-Bussem

Hoogste punt van Noord-Holland

Dat reliëf in het landschap danken we aan het landijs uit de Riss-ijstijd. Dat ijs heeft het land ook opgeduwd tot het hoogste punt: de Tafelberg, waaraan deze heide haar naam ontleent. Deze heuvel is met 36.4 meter het hoogste punt van de provincie Noord-Holland.

Prachtige tocht

Die berg hoeven we van de routemaker niet te slechten (waarvoor dank). Met gulle slingers door nog veel meer herfstbossen wandelen we weer terug naar de bus. Prachtige tocht al met al!

Snel prachtig wandelen? Alle Trage Tochten >>

Trage Tochten & Groene Wissels: betaald per 2021

Trage Tochten en Groene Wissels waren altijd gratis te downloaden. Helaas zijn dit vanaf 2021 betaalde route. Kijk voor meer informatie op Wandelzoekpagina.nl.

Ga naar Wandelzoekpagina.nl >>

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: rondwandelingen, Trage Tochten, 15-20 km, 10-15 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>