Trage Tocht Bussum: Bussumerheide, Spanderswoud & buitenplaatsen ‘s-Graveland Trage Tocht Bussum: Bussumerheide, Spanderswoud & buitenplaatsen ‘s-Graveland
Noord-Holland – Trage Tocht – 16km

Trage Tocht Bussum: Bussumerheide, Spanderswoud & buitenplaatsen ‘s-Graveland

Trage Tocht Bussum: Bussumerheide, Spanderswoud & buitenplaatsen ‘s-Graveland Trage Tocht Bussum: Bussumerheide, Spanderswoud & buitenplaatsen ‘s-Graveland
Noord-Holland – Trage Tocht – 16km

Trage Tocht Bussum: Bussumerheide, Spanderswoud & buitenplaatsen ‘s-Graveland

Deze prachtige Trage Tocht knoopt zeer verschillende Gooise streken op een verrassende manier aan elkaar. Onverharde paadjes nemen je mee over de Bussumerheide en de landgoederen Spanderswoud, Boekesteyn en Schaep en Burgh. Wát een variatie!

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Fraaie landgoederen
  • Bussumerheide
  • Lekkere zandpaadjes
  • Langste natuurbrug ter wereld
  • Verrassend natuurgebiedje Crailo
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Spanderswoud én Bussumerheide

In alle gebieden die deze Trage Tocht doorkruist, ben ik veel vaker geweest. Maar nooit heb ik ze allemaal in één tocht bewandeld. Ik besefte ook niet dat landgoed Spanderswoud zo dicht tegen de Bussumerheide aanschurkt. Briljant om ze in één tocht te combineren, omdat ze zo sterk van elkaar verschillen.

Drukke heide

Na een kilometertje saaie nieuwbouw ga je de grote Bussumerheide op. Op deze zonnige zondag is die prachtig, maar ook druk. Vooral hondenuitlaters weten de heide goed te vinden. Gelukkig zijn Gooise honden beschaafd. Het zou me zelfs niet verbazen als ze bekakt blaffen.

Trage Tocht Bussum | Bussumerheide, Spanderswoud & ‘s-Graveland

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Zandpadgarantie (pfff)

Die heide is heerlijk uitgestrekt, met donkergroene naaldbossen in de vage verte. Het is wel even doorbuffelen over eindeloze zandpaden. Even loop ik te foeteren op de vermaarde zandpadgarantie waar Trage Tochten het patent op hebben.

Doodwegen (brrr)

Let overigens even op die lange rechte zandpaden. De Bussumerheide telt er zeven. Ze eindigen allemaal bij het Sint Janskerkhof in Laren. Doodwegen worden ze genoemd, omdat ze vanuit de omliggende dorpen naar het kerkhof lopen.

Trage Tocht Bussum | Bussumerheide, Spanderswoud & ‘s-Graveland

Langste natuurbrug ter wereld

In een wijde boog leidt de Trage Tocht over de heide, die door schapen en koeien in vorm wordt gehouden. Even verderop duikt de wandeling het bos in en ga je ‘Natuurbrug Crailo’ op, met 800 meter de langste natuurbrug ter wereld. Die zorgt ervoor dat Frankwandelt – in het kielzog van ander wild – kan oversteken naar het Spanderswoud.

Zanderij Crailo

Zanderij Crailo heet het hier. In 1843 werd die afgegraven voor de aanleg van de aanpalende spoorlijn. Je wandelt door een verrassend gebiedje met kanaaltjes en een riet- en kikkerrijke plas. Die kun je oversteken via een houten vlonderpad, maar de Trage Tocht voert langs de oevers. Charolais runderen houden mij scherp in het oog, en ik hen.

Trage Tocht Bussum | Bussumerheide, Spanderswoud & ‘s-Graveland

Gooise Lusthoven

Eén kanaaltje voert je mee naar Spanderswoud, een van de vele buitenplaatsen van ‘s-Gravenland. Die buitenplaatsen noemen ze ook wel de Gooise Lusthoven. Geweldige naam, en ook helemaal passend: dit hele gebied is een lust voor al je zintuigen. Dicht bos, weilanden en prachtige waterpartijen wisselen elkaar af. Hier vind je in de lente vele rododendrons, en in de herfst een overdaad aan paddenstoelen.

Zevenarmige linde

De Trage Tocht komt pal langs de monumentale boerderij Stofbergen, waar je een zevenarmige linde kunt bewonderen. Deze sprookjesboom is rond 1700 geplant en werd al in 1783 in een lofdicht beschreven. Draai je je hoofd om, dan kijk je uit over de weilanden met in het midden een onwaarschijnlijk grote eik van 350 jaar oud.

Trage Tocht Bussum | Bussumerheide, Spanderswoud & ‘s-Graveland Trage Tocht Bussum | Bussumerheide, Spanderswoud & ‘s-Graveland

Veld vol margrieten

Verderop, op landgoed Boekesteyn, wordt het zo mogelijk nog mooier. Boeke is oud-Hollands voor beuk, en eeuwenoude beuken vind je hier volop. De wandeling gaat langs de rand van een veld waar ontelbare margrieten, korenbloemen en klaprozen zorgen voor een ware kleurenexplosie.

Trage Tocht Bussum | Bussumerheide, Spanderswoud & ‘s-Graveland

Schaep en Burgh

Via restaurant Brambergen van Natuurmonumenten kom je op een volgend landgoed: Schaep en Burgh. Leuke paadjes slingeren door dit park in Engelse landschapsstijl. Op je pad tref je het schitterende landhuis, tal van monumentale bomen en romantische vijvers.

Trage Tocht Bussum | Bussumerheide, Spanderswoud & ‘s-Graveland

Franse soldaten

Dan wandel je over de heide van de Fransche Kamp, die z’n naam ontleent aan de 3000 Franse soldaten die hier rond 1672 bivakkeerden in het ‘Fransche kamp’. En dan is de zeer gevarieerde wandelkoek van deze Trage Tocht echt op.

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling heb ik langer dan drie jaar geleden gedaan. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.

Bekijk op Wandelzoekpagina.nl >>

 

Wandelgids ‘Wandelen in Groot Amsterdam’

Dit is een van de wandelingen uit de supermooie gids ‘Wandelen in Groot Amsterdam’ van Rutger Burgers. Met 15 rondwandelingen die binnen een half uur van hartje Amsterdam liggen. 11 van de 15 tochten zijn mét zandpadgarantie van 80%!

Meer info over deze gids >>

Deze gids op Bol.com >>

Gidswandelingen op Frankwandelt

De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.

 

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
trage tocht bussum-10
trage tocht bussum-11
trage tocht bussum-12
trage tocht bussum-13
trage tocht bussum-14
trage tocht bussum-15
trage tocht bussum-16
trage tocht bussum-17
trage tocht bussum-18
trage tocht bussum-19
trage tocht bussum-20
trage tocht bussum-21
trage tocht bussum-22
trage tocht bussum-23
trage tocht bussum-24
trage tocht bussum-25
trage tocht bussum-26
trage tocht bussum-27
trage tocht bussum-28
trage tocht bussum-29
trage tocht bussum-30
trage tocht bussum-31
trage tocht bussum-32
trage tocht bussum-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy