De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Trage Tocht Bussum | Bussumerheide, Spanderswoud & buitenplaatsen ‘s-Graveland

Trage Tocht Bussum | Bussumerheide, Spanderswoud & ‘s-Graveland

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling16 km

Wat voor soort wandeling?Trage Tocht

Startplaats of station van deze wandelingBussum (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 83/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Bekijk de wandelgidsBekijk de wandelgids

Deze prachtige Trage Tocht knoopt zeer verschillende Gooise streken op een verrassende manier aan elkaar. Onverharde paadjes nemen je mee over de Bussumerheide en de landgoederen Spanderswoud, Boekesteyn en Schaep en Burgh. Wát een variatie!

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Trage Tochten >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Spanderswoud én Bussumerheide

In alle gebieden die deze Trage Tocht doorkruist, ben ik veel vaker geweest. Maar nooit heb ik ze allemaal in één tocht bewandeld. Ik besefte ook niet dat landgoed Spanderswoud zo dicht tegen de Bussumerheide aanschurkt. Briljant om ze in één tocht te combineren, omdat ze zo sterk van elkaar verschillen.

Drukke heide

Na een kilometertje saaie nieuwbouw ga je de grote Bussumerheide op. Op deze zonnige zondag is die prachtig, maar ook druk. Vooral hondenuitlaters weten de heide goed te vinden. Gelukkig zijn Gooise honden beschaafd. Het zou me zelfs niet verbazen als ze bekakt blaffen.

Trage Tocht Bussum | Bussumerheide, Spanderswoud & ‘s-Graveland

Zandpadgarantie (pfff)

Die heide is heerlijk uitgestrekt, met donkergroene naaldbossen in de vage verte. Het is wel even doorbuffelen over eindeloze zandpaden. Even loop ik te foeteren op de vermaarde zandpadgarantie waar Trage Tochten het patent op hebben.

Doodwegen (brrr)

Let overigens even op die lange rechte zandpaden. De Bussumerheide telt er zeven. Ze eindigen allemaal bij het Sint Janskerkhof in Laren. Doodwegen worden ze genoemd, omdat ze vanuit de omliggende dorpen naar het kerkhof lopen.

Trage Tocht Bussum | Bussumerheide, Spanderswoud & ‘s-Graveland

Langste natuurbrug ter wereld

In een wijde boog leidt de Trage Tocht over de heide, die door schapen en koeien in vorm wordt gehouden. Even verderop duikt de wandeling het bos in en ga je ‘Natuurbrug Crailo’ op, met 800 meter de langste natuurbrug ter wereld. Die zorgt ervoor dat Frankwandelt – in het kielzog van ander wild – kan oversteken naar het Spanderswoud.

Zanderij Crailo

Zanderij Crailo heet het hier. In 1843 werd die afgegraven voor de aanleg van de aanpalende spoorlijn. Je wandelt door een verrassend gebiedje met kanaaltjes en een riet- en kikkerrijke plas. Die kun je oversteken via een houten vlonderpad, maar de Trage Tocht voert langs de oevers. Charolais runderen houden mij scherp in het oog, en ik hen.

Trage Tocht Bussum | Bussumerheide, Spanderswoud & ‘s-Graveland

Gooise Lusthoven

Eén kanaaltje voert je mee naar Spanderswoud, een van de vele buitenplaatsen van ‘s-Gravenland. Die buitenplaatsen noemen ze ook wel de Gooise Lusthoven. Geweldige naam, en ook helemaal passend: dit hele gebied is een lust voor al je zintuigen. Dicht bos, weilanden en prachtige waterpartijen wisselen elkaar af. Hier vind je in de lente vele rododendrons, en in de herfst een overdaad aan paddenstoelen.

Zevenarmige linde

De Trage Tocht komt pal langs de monumentale boerderij Stofbergen, waar je een zevenarmige linde kunt bewonderen. Deze sprookjesboom is rond 1700 geplant en werd al in 1783 in een lofdicht beschreven. Draai je je hoofd om, dan kijk je uit over de weilanden met in het midden een onwaarschijnlijk grote eik van 350 jaar oud.

Trage Tocht Bussum | Bussumerheide, Spanderswoud & ‘s-Graveland Trage Tocht Bussum | Bussumerheide, Spanderswoud & ‘s-Graveland

Veld vol margrieten

Verderop, op landgoed Boekesteyn, wordt het zo mogelijk nog mooier. Boeke is oud-Hollands voor beuk, en eeuwenoude beuken vind je hier volop. De wandeling gaat langs de rand van een veld waar ontelbare margrieten, korenbloemen en klaprozen zorgen voor een ware kleurenexplosie.

Trage Tocht Bussum | Bussumerheide, Spanderswoud & ‘s-Graveland

Schaep en Burgh

Via restaurant Brambergen van Natuurmonumenten kom je op een volgend landgoed: Schaep en Burgh. Leuke paadjes slingeren door dit park in Engelse landschapsstijl. Op je pad tref je het schitterende landhuis, tal van monumentale bomen en romantische vijvers.

Trage Tocht Bussum | Bussumerheide, Spanderswoud & ‘s-Graveland

Franse soldaten

Dan wandel je over de heide van de Fransche Kamp, die z’n naam ontleent aan de 3000 Franse soldaten die hier rond 1672 bivakkeerden in het ‘Fransche kamp’. En dan is de zeer gevarieerde wandelkoek van deze Trage Tocht echt op.

Wandelgids ‘Wandelen in Groot Amsterdam’

Dit is een van de wandelingen uit de supermooie gids ‘Wandelen in Groot Amsterdam’ van Rutger Burgers. Met 15 rondwandelingen die binnen een half uur van hartje Amsterdam liggen. 11 van de 15 tochten zijn mét zandpadgarantie van 80%!

Bekijk deze wandelgids >>

 

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: rondwandelingen, Trage Tochten, 15-20

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>