Trage Tocht Amsterdam Houthavens: architectuurwandeling Trage Tocht Amsterdam Houthavens: architectuurwandeling
Noord-Holland – Trage Tocht – 13km

Trage Tocht Amsterdam Houthavens: architectuurwandeling

Trage Tocht Amsterdam Houthavens: architectuurwandeling Trage Tocht Amsterdam Houthavens: architectuurwandeling
Noord-Holland – Trage Tocht – 13km

Trage Tocht Amsterdam Houthavens: architectuurwandeling

Bijzonder leuke en gevarieerde architectuurwandeling door de levendige Amsterdamse Houthavens en het hippe gebied rond de Westergasfabriek. Ook de Spaarndammerbuurt met het monumentale gebouw ‘Het Schip’ staat op het program.

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Architectuurwandeling
  • Rustiek Prinseneiland
  • Amsterdamse School-stijl
  • Gebouw Het Schip
  • Westergasfabriek
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Neem er de tijd voor

Deze stadswandeling telt 13 kilometer. Een wandelklus die je in 2.5 uur kunt klaren. Mijn advies: doe dat niet. Neem de tijd voor deze rondwandeling, want er is zo ongelofelijk veel te zien en te genieten dat je er gerust een dag volle dag mee zoet kan zijn.

Architectuur & stedenbouw

Vanaf Amsterdam CS wandel je van oud naar nieuw, waarbij architectuur en stedenbouw je leidraad zijn. Op het station voert deze Trage Tocht je door de drukke, gloednieuwe galerij aan de IJ-zijde, met mooi zicht op het het water aan de ene kant en een keur aan winkels aan de andere kant. En daartussen een menigte aan jakkerende reizigers die je moet zien te ontwijken.

Trage Tocht Amsterdam Houthavens | Architectuurwandeling

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Gemoedelijk Prinseneiland

Die drukte hou je al snel voor gezien en je koerst af op de Westelijke Eilanden. Als geboren en getogen Amsterdammer kom ik eigenlijk bijzonder weinig in dit gebied. Onterecht, want het heeft een heerlijke, geheel eigen sfeer. Hier op het Prinseneiland zou je die het beste kunnen omschrijven als gemoedelijk, bijna dorps. Je wandelt langs pakhuizen, steekt via oude ophaalbrugjes mooie grachten over. En komt onderweg bijna geen sterveling tegen.

Rust & ruimte

Wat een genot! Terwijl de Amsterdamse binnenstad onder de voet gelopen wordt door toeristen en je je adem geregeld moet inhouden vanwege alle hash-walmen, vind je hier nog rust en ruimte. De spaarzame mensen die ik hier tegenkom groeten me zelfs. Zou het komen door de grote smile op m’n gezicht omdat ik de wandeling zo leuk vind?

Trage Tocht Amsterdam Houthavens | Architectuurwandeling

Westergasfabriek: hip & happening

Verderop wandel ik via het Westerpark het terrein van de Westergasfabriek op, waar weer een andere sfeer heerst. Die is ook gemoedelijk, maar tegelijk heel hip & happening. Hier zetelen allerlei creatieve bedrijfjes en bewonderen hipsters elkaars staartjes in koffietentjes. Of val ik nu door de mand en zijn dit hang-outs waar ze bezig zijn aan een deep dive in een customer journey?

Gashouders: vijvers met waterlelies

Dromend hoe ik Frankwandelt ook wat meer hip & happening kan maken – een staartje? een baardje? – wandel ik verder op m’n degelijke vibramzolen. In het Westerpark kom ik langs twee voormalige gashouders, die zijn omgevormd tot volmaakt ronde vijvers waarin eendjes en nogal wat waterlelies drijven. Bijzonder leuk, ook al voel ik geen behoefte aan een deep dive.

Trage Tocht Amsterdam Houthavens | Architectuurwandeling

Spaarndammerbuurt: beetje aggenebbisj

Heel anders wordt het als de tocht me onder het spoor doorvoert naar de Spaarndammerbuurt. Vroeger woonde ik op een steenworp afstand in de Staatsliedenbuurt, maar ik ging nooit de grens over. De Spaardammerbuurt was vroeger een beetje aggenebbisj: een armoedige, rommelige wijk. Wat dat betreft is er weinig veranderd, merk ik als ik uitwijk voor een man met een dikke buik, een tattoo-sleeve en twee chagrijnige pittbulls, die ongetwijfeld “helemaal niets doen”.

Het Schip: hoogtepunt van de Amsterdamse School

Gelukkig voert de tocht hier langs iets bijzonders: Het Schip, een van de hoogtepunten van de bouwstijl die Amsterdamse School wordt genoemd. Neem vooral de tijd om deze fonkelende parel aan alle kanten te bewonderen. Het heeft inderdaad iets van een gigantisch schip, maar dan wel eentje die uitbundig en fantasierijk als een drama queen is uitgedost. Het Schip heeft ook een interessant museum aan boord, dat uiteraard is gewijd aan de Amsterdamse School.

Trage Tocht Amsterdam Houthavens | Architectuurwandeling

Houthavens: ruimte & bedrijvigheid

Dan ga ik weer een grens over en trekt de Trage Tocht de Houthavens in. Het contrast met de wat benauwende Spaarndammerbuurt kan niet groter zijn. Hier ademt alles ruimte en vernieuwende bedrijvigheid.

Minervahaven: start-ups & hippe bedrijven

In de Minervahaven maken houthandels geleidelijk plaats voor allerlei start-ups en hippe bedrijven als United Studio’s Mediahaven en Calvin Klein. Ook het grote Theater Amsterdam vind je hier. De Voedselbank schurkt aan tegen Brandt & Levie Worstmakers.

Trage Tocht Amsterdam Houthavens | Architectuurwandeling

Futuristische architectuur

Aan de andere van de Minervahaven kijk je over het weidse IJ uit op ook al zo’n creatieve pleisterplaats: de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Op de kade vind je moderne, bijna futuristische architectuur. Veel glaswerk gecombineerd met strakke lijnen en soms juist fantasierijke vormen. Ik kijk m’n ogen uit, ondertussen uitwijkend voor langs zoevende elektrische wagentjes.

Haparandadam & REM-eiland

Loop aan het eind van de Minervahaven zeker even over de Haparandadam. Aan het eind vind je het markante REM-eiland waar in 1964 piratenzender TV Noordzee haar illegale uitzendingen verzorgde. Het uitzicht is geweldig. Gigantische schepen schuiven onverstoorbaar langs over het brede IJ. In de verte schemeren Amsterdam Tower en Eye filmtheater. Alles leeft en kolkt en bruist hier, en vanzelf ga ook ik bruisen. Gekker moet het niet worden!

Trage Tocht Amsterdam Houthavens | Architectuurwandeling

Autoluwe wijken & bakfietsmoeders

En dat wordt het ook niet. Door autoluwe straten met fonkelnieuwe woningbouw, overdadig veel bakfietsmoeders en gelukkig spelende blonde kindertjes hop ik van eiland naar eiland op weg naar een kostelijk toetje: de Silodam.

Graansilo’s van de Silodam

Aan het einde van de lange kade van de Silodam zijn de voormalige graansilo's omgebouwd tot markante appartementencomplexen. Eén ervan torent als een groot schip op poten hoog boven het water, terwijl het IJ eronderdoor klotst. Mooi gezicht.

Trage Tocht Amsterdam Houthavens | Architectuurwandeling

IJDock: scheermesscherp gebouw

Via het Westerdok kom je nog door het IJDock, een aangeplempt schiereiland in het IJ. Hier vind je een keur aan opvallende gebouwen, waaronder het nieuwe Paleis van Justitie. Een van de gebouwen heeft een scheermesscherpe hoek waaraan je je bijna zou kunnen snijden. Inmiddels zit ik zo vol met indrukken dat ik eigenlijk niets meer opneem. Deze schitterende tocht ga ik zeker herhalen!

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling heb ik langer dan drie jaar geleden gedaan. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.

Bekijk op Wandelzoekpagina.nl >>

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
trage tocht amsterdam houthavens-10
trage tocht amsterdam houthavens-11
trage tocht amsterdam houthavens-12
trage tocht amsterdam houthavens-13
trage tocht amsterdam houthavens-14
trage tocht amsterdam houthavens-15
trage tocht amsterdam houthavens-16
trage tocht amsterdam houthavens-17
trage tocht amsterdam houthavens-18
trage tocht amsterdam houthavens-19
trage tocht amsterdam houthavens-20
trage tocht amsterdam houthavens-21
trage tocht amsterdam houthavens-22
trage tocht amsterdam houthavens-23
trage tocht amsterdam houthavens-24
trage tocht amsterdam houthavens-25
trage tocht amsterdam houthavens-26
trage tocht amsterdam houthavens-27
trage tocht amsterdam houthavens-28
trage tocht amsterdam houthavens-29
trage tocht amsterdam houthavens-30
trage tocht amsterdam houthavens-31
trage tocht amsterdam houthavens-32
trage tocht amsterdam houthavens-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy