natuurhuisje banner 750px
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Tijdpad Castricum | Noord-Hollands Duinreservaat

Tijdpad Castricum | Noord-Hollands Duinreservaat

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling10 km

Wat voor soort wandeling?Rondwandeling

Startplaats of station van deze wandelingCastricum (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 82/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Heerlijke rondwandeling door de duinen vanuit Castricum. Historie is het thema van het Tijdpad, vandaar de naam. Maar de natuur eist nadrukkelijk de hoofdrol op. Via kleine paadjes doorkruis je een van de mooiste duingebieden van Nederland. Wist je dat in de Tweede Wereldoorlog De Nachtwacht van Rembrandt hier lag opgeslagen?

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Toegangskaartje kopen

De wandeling start bij station Castricum. Je volgt de witte driehoekjes vanaf ingang noordzijde bij de spoorwegovergang. Vergeet niet een toegangskaartje te kopen voor de duinen. Dit kan bij de VVV op station Castricum of bij de kaartautomaat waar je langskomt (betalen met pin).

Ongebaande paden

Het Noordhollands Duinreservaat behoort tot mijn favoriete wandelgebieden. En ik ben de enige niet: het kan hier flink druk zijn. Het leuke van het Tijdpad is dat je vooral de ongebaande, zeer rustige paden volgt. Kleine paadjes, soms dwars door de bush bush. Wij van Frankwandelt kunnen daar nooit genoeg van krijgen.

Tijdpad Castricum | Noord-Hollands Duinreservaat

Het Oer-IJ: grillige vertakking van de Rijn

Tussen Wijk aan Zee en Bergen strekt het enorme Noordhollands Duinreservaat zich uit, 5300 hectare groot. Rond Bergen zijn de duinen veel hoger dan hier bij Castricum. Dat de duinen hier zo laag zijn komt doordat hier duizenden jaren geleden het Oer-IJ stroomde. Een grillige vertakking van de Rijn, die bij Castricum in zee uitmondde.

Tijdreizen

Sindsdien heeft dit gebied vele metamorfosen ondergaan. Het leuke van het Tijdpad: het stuurt je op ontdekkingstocht door de rijke geschiedenis van deze duinen. Je gaat lekker tijdreizen dus.

Tijdpad Castricum | Noord-Hollands Duinreservaat

Zand voor de spoorlijn

Nog even over het oeroude Oer-IJ. Dit deltagebied slibde langzaam dicht en werd tegen het einde van de Middeleeuwen overstoven door zand. Bij de aanleg van de spoorlijn in 1865 was veel zand nodig. De hoog opgestoven duinen kwamen goed van pas. In deze 'Zanderij' stuitten ze kort geleden bij het omzetten van bollengrond op een oud schip, bijna 2 meter onder het maaiveld. Gezien de diepte moet dit schip hier minstens 12 eeuwen hebben gelegen.

Rijke natuur

En zo gaat het nog een tijdje door, de kennismaking met het roemruchte verleden van deze zalige duinen. Vergeet intussen niet om je heen te kijken in dit bosrijke gebied, want het is rijk bedeeld met natuur.

Tijdpad Castricum | Noord-Hollands Duinreservaat

Hof van Kijk-Uit

Je komt langs het Hof van Kijk-Uit, een voormalig jachtopzienershuis, eind 19e eeuw gebouwd in de chaletstijl. In de late Middeleeuwen werd hier namelijk nogal wat gejaagd. De duinen barsten van de jaagbare dieren. Herten, fazanten, konijnen,wilde zwijnen. Overigens mochten alleen edelen jagen. Stropers kregen een boete en verloren hun rechteroog. Recidivisten verspeelden ook hun linkeroog. Lekkere tijd toch?

Tijdpad Castricum | Noord-Hollands Duinreservaat

Waar is de Brabantsche Landbouw?

Het Tijdpad schijnt ook langs een monumentale boerderij te komen. Ik heb de route twee keer gelopen, maar die bijzondere boerderij twee keer straal gemist. Het is de zogeheten 'Brabantsche Landbouw', een 18e-eeuwse duinboerderij die haar naam ontleent aan de destijds moderne, Brabantse variant op het oude potstal-systeem. Een gemengd bedrijf met melkkoeien, jongvee en schapen.

Tijdpad Castricum | Noord-Hollands Duinreservaat

Zuiver water uit De Kwal

Verderop kom je langs nog iets bijzonders: De Kwal. Dit is de lokale bijnaam van een woest bruisende bron. Water uit het IJsselmeer wordt hier via een 52 kilometer lange leiding de duinen ingepompt, waar het gezuiverd wordt tot drinkwater. Zo’n 25 miljard liter per jaar. Het gezuiverde water gaat vervolgens nog naar Bergen, waar waterbedrijf PWN kalk en ijzer eruit zeeft. Proost!

Tijdpad Castricum | Noord-Hollands Duinreservaat

Schelpenvissers & paardenkarren

Klim vlakbij De Kwal even het hoge uitzichtpunt op. Prachtige vergezichten krijg je: over de duinen tot aan zee in het westen en de Hoogovens in het zuiden. Vanaf het uitzichtduin naar het oosten kun je de loop van de oude schelpen- of schulpweg richting strand zien. Over deze weg reden vroeger schelpenvissers of ‘schulpers’ met hun paardenkarren van en naar zee. Aan de binnenduinrand werden de schelpen in grote kalkovens verpoederd tot ongebluste kalk, onmisbaar voor de mortel in de bouw.

Tijdpad Castricum | Noord-Hollands Duinreservaat

De Kunstbunker

Vanaf het uitzichtpunt wandel je over de Oude Schulpweg terug naar Castricum. Let vlak voor het Hof van Kijk-Uit, waar je in het begin langskwam, even op. Je wandelt langs De Kunstbunker, begin 1940 gebouwd in opdracht van het Amsterdamse Stedelijk Museum. Het museum zag de oorlog aankomen en wilde kunst veilig opbergen. Muren en dak zijn van 1,5 meter dik gewapend beton.

Tijdpad Castricum | Noord-Hollands Duinreservaat

De Nachtwacht

In de bunker werden wereldberoemde kunstwerken van onder anderen Vincent van Gogh en Rembrandt van Rijn ondergebracht. Zelfs Rembrandts Nachtwacht lag hier opgeslagen. Die Nachtwacht paste niet in z'n frame door de bunkerdeur. Op het grasveld voor jachthuis Kijk-Uit werd het doek op een cilinder gerold en in de bunker geplaatst. Mooi verhaal toch?

 

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

Tags: rondwandelingen, 10-15 km, 5-10 km, Noord-Hollands Duinreservaat

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>