Texel op wieltjes: mooiste skatetocht van Nederland Texel op wieltjes: mooiste skatetocht van Nederland
Noord-Holland – skatetocht – 40km

Texel op wieltjes: mooiste skatetocht van Nederland

Texel op wieltjes: mooiste skatetocht van Nederland Texel op wieltjes: mooiste skatetocht van Nederland
Noord-Holland – skatetocht – 40km

Texel op wieltjes: mooiste skatetocht van Nederland

Eens per jaar maak ik de prachtige lange skatetocht over Texel uit mijn onvolprezen skate-bijbel ‘Kroonroutes in-line’. Volgens samensteller en skater van het eerste uur Volkert Vos is dit de mooiste skateroute van Nederland. En ik geef ‘m gelijk. Waar anders vind je die weidse ruimte, die rust, die strakke asfaltpaden en die enorme afwisseling van bos, polder, duinen en zee? Antwoord: nergens, alleen op Texel.

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Skateroute over Texel
  • Heerlijk glad asfalt
  • Duinen en bossen
  • Het Geheim van Texel
  • Pittoreske dorpjes
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Zonovergoten dag

Veel zit mee vandaag: het is een zonovergoten dag, graadje of 22, tophumeur. Alleen de wind, die zit fiks tegen. Als het in Nederland waait, dan wááááááit het op Texel. Vanaf startpunt ’t Horntje heb ik een straffe wind tegen tot ongeveer halverwege de route. Maar vandaag ben ik een positivo, want ik weet nu al: de tweede helft laat ik me terugblazen richting boot.

Flinke portie tegenwind

Je start direct vanaf de boot in ’t Horntje. Van daaruit skate je een flink stuk langs de Pontweg – de hoofdweg van het eiland. Even doorploegen over wisselvallig asfalt, maar dan heb je wel direct het minste deel achter de kiezen. Vaak heb je op dat stuk bij goed weer (=oostenwind) ook en flinke portie tegenwind.

Skaten op Texel | Mooiste skatetocht van Nederland

Gepolijste paden

Via Oudeschild rol je richting het dorpje De Waal dwars door de polder, een prachtstuk, met gepolijste betonpaden. Daarna is het nog even afzien door De Koog, waar je moet slalommen om geen dagjesmensen tussen je wieltjes te vermalen.

Het Geheim van Texel

Een paar kilometer verder begint mijn favoriete deel: over droomasfalt zoef je door rustige bossen en duinen aan de Noordzee-kant van het eiland. Dat bosgedeelte luistert naar de mysterieuze naam ‘Het Geheim’, wat zeker bijdraagt aan het skate-genot.

Skaten op Texel | Mooiste skatetocht van Nederland

Kerktorentje van Den Hoorn

Toetje vormt een mooi stuk door open duingebied en langs het pittoreske Den Hoorn (werp even een blik op het ranke kerktorentje!) terug naar de boot.

Dorpjes onderweg

Het eerste dorpje, Oudeschild, tref je na een uurtje skaten. Het is niet moeders mooiste, maar wel mooi gelegen direct aan de Waddenzee, met een intiem haventje. En het fijne is: je kunt er heerlijk zitten op een terrasje met uitzicht op die haven. Laat de koffie met appelgebak maar aanrukken dan!

Skaten op Texel | Mooiste skatetocht van Nederland

Schilderachtig dorpje

Daarna kom je door het pittoreske De Waal. Als je het nog niet kent, loont het de moeite om even door het schilderachtige dorpsstraatje te lopen (schilderachtig=klinkers=niet skatebaar).

Kronen van je kiezen

Na een pittig/mooi stuk door de polder, arriveer je in de toeristenellende van De Koog (snel doorskaten maar!). Den Hoorn is eveneens een aardig dorp, met leuke horeca. Trek wel even je skates uit als je het dorp in wilt: er liggen zeer skate-vijandige klinkers die je kronen van je kiezen trillen.

Skaten op Texel | Mooiste skatetocht van Nederland

Wegdek

Niet elke kilometer van deze lange tocht is even goed, maar er zijn gedeeltes bij waar elke skater van zal watertanden. Waar ik het over heb? Over het wegdek natuurlijk. Wat de ijskwaliteit voor de schaatser is, is de wegdek-kwaliteit voor de skater.

Ondergrond is King

Maakt het de wandelaar bijvoorbeeld niet bijster veel uit wat de ondergrond is waarop hij loopt, voor de skater is die ondergrond het Alfa en Omega van het skaten. Een tocht wordt een marteling als je het als skater met hobbelige keien moet doen. De schoonheid van het landschap zal je dan verder worst wezen.

Skaten op Texel | Mooiste skatetocht van Nederland

Galgary-asfalt

Echt topasfalt – vergelijkbaar met het ijs op snelle schaatsbanen als die van Galgary of Salt Lake City – ligt tussen Oudeschild en De Waal, en tussen De Waal en De Koog. Als je daar windje mee hebt, is het op en top genieten. Datzelfde geldt voor grote delen van het duingebied aan de Noordzee-kant, en dan vooral het stuk door de bossen. Wegdek waar skaters van dromen. En ook nog eens grotendeels autovrij.

Afwisseling

Texel is misschien niet het allermooiste Waddeneiland. Maar het is zeker het meest afwisselende.

Skaten op Texel | Mooiste skatetocht van Nederland

Nederland in het klein

Het eiland wordt ook wel ‘Nederland in het klein’ genoemd, omdat je er alle landschapstypes hebt: bos, duin, strand, polder. En Texel staat bekend om z’n goede fietspaden. Tel al die pluspunten bij elkaar op en je hebt de meest ideale mix voor een prachtige skatetocht.

Gidsje niet meer verkrijgbaar

Het goed geschreven, mooi vormgegeven en handzame boekje waar deze route in staat, is niet meer verkrijgbaar. Echt jammer is dat. Volkert heeft mij laten weten dat hij zijn 'bakens heeft verzet'.

Pdf van deze skatetocht

Met toestemming van Volkert kun je hier een pdf van deze skatetocht downloaden (2mb, helaas van slechte kwaliteit, maar dan kun je zien hoe intensief ik het boekje gebruik....).

Filmpje van deze skatetocht

Bekijk een kort filmpje van deze skatetocht.

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

skaten texel 011
skaten texel 015
skaten texel 025
skaten texel 033
skaten texel 036
skaten texel 037
skaten texel 038
skaten texel 039
skaten texel 043
skaten texel 044
skaten texel 047
skaten texel 050
skaten texel 051
skaten texel 052
skaten texel 053
skaten texel 060
skaten texel 062
skaten texel 065
skaten texel 069
skaten texel 070
skaten texel 073
skaten texel 074
skaten texel 075
skaten texel 076
skaten texel 079
skaten texel 081
skaten texel 090
skaten texel 092
skaten texel 095
skaten texel 098
skaten texel 100
skaten texel 102
skaten texel 107
skaten texel 110
skaten texel 111
skaten texel 118
skaten texel 123

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy