De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Texel op wieltjes | Mooiste skatetocht van Nederland

Skaten op Texel | Mooiste skatetocht van Nederland

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling40 km

Wat voor soort wandeling?Skatetocht

Startplaats of station van deze wandeling't Horntje bij de veerpont

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 90/100

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Eens per jaar maak ik de prachtige lange skatetocht over Texel uit mijn onvolprezen skate-bijbel ‘Kroonroutes in-line’. Volgens samensteller en skater van het eerste uur Volkert Vos is dit de mooiste skateroute van Nederland. En ik geef ‘m gelijk. Waar anders vind je die weidse ruimte, die rust, die strakke asfaltpaden en die enorme afwisseling van bos, polder, duinen en zee? Antwoord: nergens, alleen op Texel.

Zonovergoten dag

Veel zit mee vandaag: het is een zonovergoten dag, graadje of 22, tophumeur. Alleen de wind, die zit fiks tegen. Als het in Nederland waait, dan wááááááit het op Texel. Vanaf startpunt ’t Horntje heb ik een straffe wind tegen tot ongeveer halverwege de route. Maar vandaag ben ik een positivo, want ik weet nu al: de tweede helft laat ik me terugblazen richting boot.

Flinke portie tegenwind

Je start direct vanaf de boot in ’t Horntje. Van daaruit skate je een flink stuk langs de Pontweg – de hoofdweg van het eiland. Even doorploegen over wisselvallig asfalt, maar dan heb je wel direct het minste deel achter de kiezen. Vaak heb je op dat stuk bij goed weer (=oostenwind) ook en flinke portie tegenwind.

Skaten op Texel | Mooiste skatetocht van Nederland

Gepolijste paden

Via Oudeschild rol je richting het dorpje De Waal dwars door de polder, een prachtstuk, met gepolijste betonpaden. Daarna is het nog even afzien door De Koog, waar je moet slalommen om geen dagjesmensen tussen je wieltjes te vermalen.

Het Geheim van Texel

Een paar kilometer verder begint mijn favoriete deel: over droomasfalt zoef je door rustige bossen en duinen aan de Noordzee-kant van het eiland. Dat bosgedeelte luistert naar de mysterieuze naam ‘Het Geheim’, wat zeker bijdraagt aan het skate-genot.

Skaten op Texel | Mooiste skatetocht van Nederland

Kerktorentje van Den Hoorn

Toetje vormt een mooi stuk door open duingebied en langs het pittoreske Den Hoorn (werp even een blik op het ranke kerktorentje!) terug naar de boot.

Dorpjes onderweg

Het eerste dorpje, Oudeschild, tref je na een uurtje skaten. Het is niet moeders mooiste, maar wel mooi gelegen direct aan de Waddenzee, met een intiem haventje. En het fijne is: je kunt er heerlijk zitten op een terrasje met uitzicht op die haven. Laat de koffie met appelgebak maar aanrukken dan!

Skaten op Texel | Mooiste skatetocht van Nederland

Schilderachtig dorpje

Daarna kom je door het pittoreske De Waal. Als je het nog niet kent, loont het de moeite om even door het schilderachtige dorpsstraatje te lopen (schilderachtig=klinkers=niet skatebaar).

Kronen van je kiezen

Na een pittig/mooi stuk door de polder, arriveer je in de toeristenellende van De Koog (snel doorskaten maar!). Den Hoorn is eveneens een aardig dorp, met leuke horeca. Trek wel even je skates uit als je het dorp in wilt: er liggen zeer skate-vijandige klinkers die je kronen van je kiezen trillen.

Skaten op Texel | Mooiste skatetocht van Nederland

Wegdek

Niet elke kilometer van deze lange tocht is even goed, maar er zijn gedeeltes bij waar elke skater van zal watertanden. Waar ik het over heb? Over het wegdek natuurlijk. Wat de ijskwaliteit voor de schaatser is, is de wegdek-kwaliteit voor de skater.

Ondergrond is King

Maakt het de wandelaar bijvoorbeeld niet bijster veel uit wat de ondergrond is waarop hij loopt, voor de skater is die ondergrond het Alfa en Omega van het skaten. Een tocht wordt een marteling als je het als skater met hobbelige keien moet doen. De schoonheid van het landschap zal je dan verder worst wezen.

Skaten op Texel | Mooiste skatetocht van Nederland

Galgary-asfalt

Echt topasfalt – vergelijkbaar met het ijs op snelle schaatsbanen als die van Galgary of Salt Lake City – ligt tussen Oudeschild en De Waal, en tussen De Waal en De Koog. Als je daar windje mee hebt, is het op en top genieten. Datzelfde geldt voor grote delen van het duingebied aan de Noordzee-kant, en dan vooral het stuk door de bossen. Wegdek waar skaters van dromen. En ook nog eens grotendeels autovrij.

Afwisseling

Texel is misschien niet het allermooiste Waddeneiland. Maar het is zeker het meest afwisselende.

Skaten op Texel | Mooiste skatetocht van Nederland

Nederland in het klein

Het eiland wordt ook wel ‘Nederland in het klein’ genoemd, omdat je er alle landschapstypes hebt: bos, duin, strand, polder. En Texel staat bekend om z’n goede fietspaden. Tel al die pluspunten bij elkaar op en je hebt de meest ideale mix voor een prachtige skatetocht.

Gidsje niet meer verkrijgbaar

Het goed geschreven, mooi vormgegeven en handzame boekje waar deze route in staat, is niet meer verkrijgbaar. Echt jammer is dat. Volkert heeft mij laten weten dat hij zijn 'bakens heeft verzet'.

Pdf van deze skatetocht

Met toestemming van Volkert kun je hier een pdf van deze skatetocht downloaden (2mb, helaas van slechte kwaliteit, maar dan kun je zien hoe intensief ik het boekje gebruik....).

Bekijk de wandelreizen van SNPPlan je wandelvakantie bij SNP voor 2021

Actieve wandelreizen: SNP Natuurreizen is erin gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen. Bekijk de mogelijkheden voor als we weer mogen!

Vakantieplannen maken

Uiteraard houdt SNP zich aan het advies om tot medio maart 2021 niet naar het buitenland op vakantie te gaan. Maar plannen maken voor daarna mag natuurlijk wel. Dat kan zonder zorgen: je mag bij SNP tot 30 dagen voor vertrek je reis kosteloos omboeken of annuleren. En ze vragen géén aanbetaling. Zo kun jij met een goed gevoel nu al je vakantie voor 2021 boeken.

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

Filmpje van deze skatetocht

Bekijk een kort filmpje van deze skatetocht.

 

Tags: Texel

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>