Afwisselende wandeling door de binnenstad langs plekken die herinneren aan markante Amsterdammers. Zo wandel je langs Nederlands eerste gay-café ‘t Mandje waar de vrijgevochten Bet van Beeren de scepter zwaaide, langs standbeelden van Simon Carmiggelt en Spinoza, langs het Anne Frankhuis en Villa Heineken en nog veel meer. Heerlijke middag gehad, ondanks het grauwe weer.
Routemaker Gerard Goudriaan had een lastige klus te klaren, want Amsterdam barst van de markante figuren. Hij heeft er dus heel wat moeten laten schieten, maar z’n keuze brengt een kleurrijk palet aan Bekende Amsterdammers voor het voetlicht. Terwijl je de BA’ers passeert kom je ook op vele markante plekken van de binnenstad. Dat maakt deze ontdekkingstocht extra leuk.
Vanaf het Amsterdamse Centraal Station loop je over de spuuglelijke Damrak – waarom doet niemand daar wat aan? – naar je eerste markante Amsterdammer. Al snel kom je namelijk langs een zeer markant gebouw: de Beurs van Berlage. Naamgever is Hendrik Petrus Berlage, Amsterdammer en een van de belangrijkste architecten van Nederland. Zijn Beurs markeert de start van de moderne architectuur in ons land.
We wandelen een van de oudste straten van Amsterdam in: de Warmoesstraat. In de 16e eeuw woonden hier de rijkste burgers van Amsterdam. De naam is afgeleid van warmoezerijen, naar de handel in groenten. In de jaren 1980 zou ‘heroïne-straat’ een toepasselijker naam geweest zijn, want destijds was het een van de beruchtste straten van Nederland. Hier vind je een beeldje van Vondel, de beroemdste schrijver en dichter van de Gouden Eeuw, die hier woonde.
In de Warmoesstraat kijk je je ogen uit. Je vindt hier prachtige pandjes en een keur aan winkeltjes. Veel seksshops, de bekende Condomerie (‘s werelds eerste condooms-speciaalzaak), ouderwetse winkeltjes plus een hele batterij aan bruine kroegjes. Allemaal gesloten natuurlijk, want we zitten midden in de lockdown.
En zo komen we langs tal van bijzondere plekken die een rol hebben gespeeld in het leven van beroemde Amsterdammers. We kunnen aan de Oudezijds Voorburgwal op een bankje zitten naast majoor Alida Bosshardt, soldate van het Leger des Heils. Beroemd werd ze onder meer doordat ze in 1965 met een vermomde prinses Beatrix over de Wallen liep om De Strijdkreet te verkopen.
Maar het is veel te koud om op een bankje te verpozen. Op deze grijze winterdag snijdt de kille wind dwars door onze jassen. Vanwege de lockdown kunnen we helaas niet opwarmen in café ‘t Mandje van de stoere lesbo Bet van Beeren. Sinds 1927 bestierde ze hier een van de weinige openbare gelegenheden voor homoseksuelen. Mede dankzij haar is Amsterdam nu een belangrijke gay-stad.
We wandelen verder, schuifelen door donkere steegjes, zien een schildering van Karel Appel, komen langs het huis waar Rembrandt woonde (je raadt het al: het Rembrandthuis), kijken bij de Amstel peinzend naar het prachtige beeld van Spinoza, die terugpeinst, brengen een toost uit bij Villa Heineken (alcoholvrije foto hieronder), groeten schrijvers Simon Carmiggelt (‘Kronkel’) en Harry Mulisch, althans hun beeldje respectievelijk woonhuis.
Intussen zijn we na alle verkleumde indrukken wel toe aan een heerlijke warme koffie to go. En terwijl we al koffieleutend gáán, zien we op een tak van een gigantische plataan bij het Leidseplein een van de leukste beeldjes van Amsterdam: Het Zagertje. Dit iconische beeld uit 1989 is van een anonieme Amsterdamse kunstenaar. Of hij markant is, weet ik niet. Alleen de gemeente schijnt te weten wie het is. Komt overigens niet voor in de routebeschrijving, maar krijg je er van mij gratis bij.
En nog is de koek (to go) niet op. Je loopt langs tal van andere beelden of huizen van beroemde Mokummers, waaronder de wat deprimerende beelden van Johnny Jordaan en co op het Johnny Jordaanplein. Uiteraard komt, aan het eind, de wandeling langs het Anne Frankhuis. Normaal gesproken staan hier lange rijen met toeristen, maar nu is het vervreemdend leeg en stil.
Overigens is deze geweldige tocht geen rondwandeling. Je eindigt bij de Westertoren op de Westermarkt, waar je de tram kunt pakken naar het Centraal Station. Maar je kunt het ook heel makkelijk wandelen (1,5 kilometer), bijvoorbeeld met mijn GPS-track. Pak je ook nog een prachtig stukje Jordaan mee.
De gids is van de hand van Gerard Goudriaan. Gerard is gepokt en gemazeld als stadsgids in Amsterdam. En daarom is hij bij uitstek geschikt om de Amsterdamse schatten voor je op te delven.
De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.