's-Gravelandse Buitenplaatsen

's-Gravelandse Buitenplaatsen | Rondwandeling Natuurmonumenten Dit is misschien wel de mooiste wandeling over buitenplaatsen die je kunt maken in Nederland. De ene buitenplaats is nog indrukwekkender dan de andere. Acht buitenplaatsen uit de Gouden Eeuw krijg je voor je kiezen. Met intrigerende namen als Boekesteyn, Bantam, Jagtlust en Spanderswoud. Heerlijke wandeltocht!

Bezoekerscentrum Natuurmonumenten

De wandeling start bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in 's-Graveland. De bus vanuit station Bussum-Naarden stopt er vlak voor en er is een grote parkeerplaats. De wandelroute is gratis en uitstekend gemarkeerd. Wat houd je nog tegen?

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

's-Gravelandse Buitenplaatsen | Rondwandeling Natuurmonumenten

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling17 km

Wat voor soort wandeling?Rondwandeling

Startplaats of station van deze wandeling's-Graveland

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

De buitenplaatsen rond 's-Graveland noemen ze ook wel de Gooise Lusthoven. Geweldige naam, en ook helemaal passend: het hele gebied is een lust voor al je zintuigen. Ideaal wandelgebied, met gevarieerde bossen, tuinen, monumentale landhuizen. Plus een exotische verrassing...

Pittige wandeling; inkorten mogelijk

Met ruim 17 kilometer is dit een pittige wandeling. Heb je zin in iets korters? Dat kan: je kunt deze route inkorten tot 5 of 10 kilometer. Leuk met de kinderen bijvoorbeeld, voor wie de avontuurlijke en paddenstoelrijke bossen ook geweldig zijn.

Vergeet je verrekijker niet!

Direct vanaf het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten wandel je de gevarieerde bossen in. Oude bossen zijn het, met van die in elkaar gezakte eeuwenoude eiken en beuken, waar vogeltjes en eekhoorns dol op zijn. En ik ook. Opeens zie ik een ree tussen de bomen wegschieten. Shit, verrekijker vergeten!

Boeke = beuk

Over landgoed Boekesteyn wandel je hier. Met z'n prachtige, monumentale landhuis. ‘Boeke’ is oud-Hollands voor beuk. En beuken tref je hier in groten getale. Op het gazon aan de voorzijde van het landhuis prijken twee historische exemplaren als aanvullend bewijs.

 

Romantisch genieten

De tuinen rond het landhuis waren oorspronkelijk aangelegd in Franse stijl. Dat betekent: strakke symmetrische vormen. In de 18e eeuw kwam de Engelse landschapsstijl in de mode. De tuinen moesten nu romantisch en parkachtig zijn. Natuurlijk ogende boomgroepen, verrassende doorkijkjes, kronkelige paden. Romantisch genieten.

Voor rijke Amsterdammers

En zo rijg je al wandelend de ene buitenplaats aan de andere. Gooilust, Jagtlust, Spanderswoud, Hilverbeek: klinkende namen die staan voor oude loofbossen, houtwallen, vijverpartijen en weilanden. Halverwege de 17e eeuw hebben rijke Amsterdamse kooplieden ze aangelegd. Net als ik zagen ze het als een mooie kans om de hectiek van de stad te ontvluchten.

Oudste bio-tuinderij van NL

Bij 'Land en Boschzigt' kom je langs iets bijzonders: de oudste biologisch-dynamische tuinderij van Nederland. Verscholen tussen de bossen telen ze hier sinds 1947 boontjes, bietjes, sla en basilicum. De oude sfeervolle tuinschuur herbergt een uitgebreide natuurvoedingswinkel. In de serre kun je gezellig (biologische!) koffie drinken.

Wijngaard met geschiedenis

Al in de Gouden Eeuw teelden ze hier perziken, ananassen en abrikozen. De laatste 50 jaar was de prachtige tuin volkomen overwoekerd door berenklauwen, bramen en struikgewas. De tuinders van Land en Boschzigt hebben de tuin weer tot leven gewekt en omgetoverd tot een wijngaard. Die levert een soepel wit wijntje op. Met de geur van perzik, ananas en abrikoos...

Exotische bomen

In de schitterende Siertuin Gooilust, helemaal aan de zuidkant van deze wandeling, kom je bij de exotische bomen van Frans Blaauw. Hij was de laatste bewoner van het landgoed en verzamelde er een eeuw geleden bijzondere bomen, planten en dieren.

Kangoeroes, bizons & gnoes

Destijds liepen hier kangoeroes, bizons en gnoes te grazen. En waren er tientallen volières. Plus flamingo's in de vijvers. En Frans Blaauw legde een sterrenbos aan met een rododendronvallei. Die vallei ligt er nog steeds, direct na de siertuin loop je er dwars doorheen. Velen kennen Gooilust daarom als 'Het Bos van Blauw'.

Spanderswoud & Hilverbeek

Via buitenplaatsen Hilverbeek en Spanderswoud loop je weer naar het noorden. Ooit moet er in Spanderswoud veel hakhout hebben gestaan, want het buiten is er naar vernoemd. Prachtige waterpartijen vind je er, met kronkelende paden. Vooral in de herfst zijn hier allerlei soorten paddenstoelen te bewonderen, waaronder veel vliegenzwammen (rood met witte stippen).

Slingerpad Boekesteyn

Het laatste stuk voert over 'het slingerpad' van Boekesteyn. Onlangs is het pad weer in oorspronkelijke staat gebracht. En daardoor slinger je weer over Boekesteyn zoals de landschapsarchitecten het in de 18e eeuw bedoeld hebben.

Swiebertje op Boekesteyn

Tot slot nog iets grappigs voor alle 50-plussers: het souterrain van Boekesteyn figureerde in de jaren ’70 als de keuken van Saartje, de beroemde huishoudster van de burgemeester in ‘Swiebertje’. Deze razend populaire televisieserie ging over landloper en bon vivant Swiebertje, gespeeld door Joop Doderer. Tussen 1955 en 1975 werd de serie uitgezonden door de NCRV.

Wie jong is zal me voor gek verklaren, maar voor alle anderen roep ik bij landhuis Boekesteyn keihard: “Pipóóóó! Kóéien!”

Villa HeidebosMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een hotelletje in de buurt en je hebt een superweekend. Mijn tip: Villa Heidebos. Krijgt van 108 gasten op Trivago.nl gemiddeld een 9,7.

Foto's van deze wandeling


Cameranu: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera's en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Tags: rondwandelingen, Natuurmonumenten, buitenplaatsen

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!