Roots-wandeling Zuid-Kennemerland vanuit Overveen Roots-wandeling Zuid-Kennemerland vanuit Overveen
Noord-Holland – rondwandeling – 15km

Roots-wandeling Zuid-Kennemerland vanuit Overveen

Roots-wandeling Zuid-Kennemerland vanuit Overveen Roots-wandeling Zuid-Kennemerland vanuit Overveen
Noord-Holland – rondwandeling – 15km

Roots-wandeling Zuid-Kennemerland vanuit Overveen

Fraaie wandeling langs alle hoogtepunten van de Kennemerduinen. Over mulle zandspoortjes en schelpenpaadjes wandel je van duinmeer naar duinmeer. Ondertussen bestijg je menig uitzichtpunt, waar je ver uitkijkt over de golvende duinenrij die hier liefst vijf kilometer breed is. Geschikt voor elk seizoen en elk weertype.

Aan de wandel

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Schitterend duingebied
  • Veel schelpen- en zandpaadjes
  • Vier uitzichtpunten
  • Oosterplas & Vogelmeer
  • Over het brede strand
  • Haardvuurtje bij Parnassia
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Glibberen over de klinkers

Bitterkoud is het vandaag, met een hardnekkige mist. Nordic walkers glibberen over de smalle klinkerweg bij het pittoreske stationnetje van Overveen. Officieel begint de wandeling pas bij duiningang Koevlak, maar daar kun je alleen met de auto komen. Pak je de trein, dan voeg je (heen en terug) zo’n drie kilometer toe aan deze rondwandeling uit de Roots-gids ‘De 21 mooiste wandelingen door de Nationale Parken van Nederland’. Vandaag staat Nationaal Park Zuid-Kennemerland op het program.

Deze gids op Bol.com >>

Boerderij Koevlak

Bij ingang Koevlak – genoemd naar een boerderij uit 1795 – staat een handvol auto’s op deze winterse vrijdagochtend. Druk kan het hier op zonnige zondagen en in vakantietijd zijn. En als Max Verstappen door de bochten scheurt van het nabije Zandvoortse circuit, kun je je wandelheil beter elders zoeken. Maar tegenover die kleine minpunten bieden de Kennemerduinen een berg aan wandeltroeven.

Roots-wandeling Zuid-Kennemerland vanuit Overveen

Veel afwisseling

Zo vind je veel afwisseling in de brede duinenrij. Je wandelt door stille bossen, met veel naaldbomen maar ook eeuwenoude, kromgegroeide eiken en berken. Zandpaadjes laten je klimmen van duintop naar duintop. En al snel na Koevlak kom je langs het verstilde duinmeertje ‘t Wed.

Roots-wandeling Zuid-Kennemerland vanuit Overveen

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

IJsbad

Slapende zwanen trekken zich niets aan van de groepjes naaktzwemmers die vandaag hun ijsbad nemen volgens de Wim Hof-methode. Blijkbaar word je daar behalve gezond ook giechelig van, want lachsalvo’s ketsen over het vlakke water. Ik kruip nog eens lekker weg in m’n jas met verantwoord ganzendons, want de gevoelstemperatuur ligt op min vijf graden. Ieder z’n ding.

Roots-wandeling Zuid-Kennemerland vanuit Overveen

Zanderige paadjes

Zelf moet ik dan weer flink klimmen over zanderige paadjes, om hijgend het eerste uitzichtpunt te bereiken. Van hieruit heb je fraai zicht op het meer en een flink deel van de duinen. Heel in de verte pas zie je bebouwing: de flats van Zandvoort.

Roots-wandeling Zuid-Kennemerland vanuit Overveen

Uitzichtpunt Konijnenberg

Door de bossen daal je af over een zigzaggend pad bezaaid met dennenappels. Een langgerekt duindal brengt je naar het volgende uitzichtpunt: Konijnenberg dat een fraai 360-graden uitzicht biedt over het hele duingebied. In de verte stiefelen twee wandelaars als miniatuurpoppetjes over een schelpenpaadje.

Roots-wandeling Zuid-Kennemerland vanuit Overveen

IJspegels & Heilige Land

De eerste ijspegels van het jaar klampen zich vast aan kale takken. Bevroren besjes geven wat kleur aan een landschap dat zich vandaag vooral in grijstinten hult. De wandeling voert door duingebieden met mooie veldnamen: Heilige Land, Grote Markt en Halve Bosch. Je kronkelt mee met de smalle éénpersoonspaadjes. Tot je, na een flinke klim, het mooiste meer van vandaag in het vizier krijgt: het Vogelmeer.

Roots-wandeling Zuid-Kennemerland vanuit Overveen Roots-wandeling Zuid-Kennemerland vanuit Overveen

Vogelparadijs

Een toepasselijke naam, want dit forse duinmeer is een eldorado voor vogels en vogelaars. Het oogt alsof het daar al ligt sinds de laatste ijstijd. Maar je wordt voor het lapje gehouden: ze hebben het in de jaren vijftig van de vorige eeuw gegraven, net als de andere duinmeertjes waar je onderweg langskomt.

Roots-wandeling Zuid-Kennemerland vanuit Overveen

IJsvogel en roerdomp

Op de zanderige oevers van het Vogelmeer broeden grauwe ganzen, kievieten, kleine plevieren en drie soorten futen. IJsvogel en roerdomp worden regelmatig gesignaleerd in het riet. Oeverzwaluwen vind je hier ook en een kolonie aalscholvers is heer en meester over het eilandje.

Roots-wandeling Zuid-Kennemerland vanuit Overveen

Uitzichtpunt Hazenberg

En weer ga je klimmen, naar uitzichtpunt Hazenberg dit keer. Je krijgt opnieuw uitzicht om van te watertanden, maar nu doemt de zee op aan de horizon, vandaag gehuld in nevelen. Plus strandtent Parnassia, waar je vervolgens, via een fraaie route, op afkoerst.

Roots-wandeling Zuid-Kennemerland vanuit Overveen

Pauze bij het haardvuur

Na al die stappen door mul zand smeken de benen om een pauze, en dat lukt hier uitstekend. In de winter stoken ze een haardvuurtje, waar je je koude tenen kunt opwarmen. Een choco met slagroom is een goed idee. Of misschien toch niet, want daarna lonkt de waterkou buiten niet echt meer, terwijl de route nog nog wel zeven kilometer telt.

Roots-wandeling Zuid-Kennemerland vanuit Overveen

Grauwe zee

Vooruit dan maar weer… De route gaat het strand op, waar het vandaag zeer rustig is. Wat hondenuitlaters, een koppel moedige surfers. Meeuwen scheren boven de grauwe, woelige zee. Een lekker uitwaaistukje dat veel te snel voorbij is.

Roots-wandeling Zuid-Kennemerland vanuit Overveen

Dronken Del

De klim brengt je over een hoge duinkam en nu betreed je nog stillere duingebieden, met weer die leuke veldnamen: Grote Olmen, Ogenkuil, De Grote Pan. En zelfs Dronken Del, waar zou die vandaan komen? Wees niet verbaasd als je hier een damhert, een ree of zelfs een vos op je pad treft, want die komen hier in groten getale voor.

Roots-wandeling Zuid-Kennemerland vanuit Overveen

Zonneharpen

De zon breekt intussen door en zet de nog mistige duinen in een bijzonder licht. Verderop schieten zonneharpen dwars door een eikenlaan – m’n camera lijkt verheugd te klikken. En na nog wat omzwervingen door bossen, langs de spiegelgladde Oosterplas en een verscholen paadje met mysterieuze, kromgegroeide bomen komt Koevlak alweer in zicht.

Roots-wandeling Zuid-Kennemerland vanuit Overveen

Roots-gids 'Mooiste wandelingen door nationale parken'

Dit is een van de wandelingen uit de fraaie wandelgids ‘De 21 mooiste wandelingen door de nationale parken van Nederland’, uitgegeven door natuurmagazine Roots.

Deze wandelgids met 21 rondwandelingen nodigt uit om alle parken te bezoeken, van het ruige waddeneiland Schiermonnikoog tot het bosrijke De Meinweg in Limburg. De mooie gids heeft ruim aandacht voor alle natuurschoon én de iconische dieren en planten die je onderweg tegenkomt.

Meer info over deze gids >>

Deze gids op Bol.com >>

Gidswandelingen op Frankwandelt

De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.

 

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T5, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
roots-wandeling-overveen-10
roots-wandeling-overveen-11
roots-wandeling-overveen-12
roots-wandeling-overveen-13
roots-wandeling-overveen-14
roots-wandeling-overveen-15
roots-wandeling-overveen-16
roots-wandeling-overveen-17
roots-wandeling-overveen-18
roots-wandeling-overveen-19
roots-wandeling-overveen-20
roots-wandeling-overveen-21
roots-wandeling-overveen-22
roots-wandeling-overveen-23
roots-wandeling-overveen-24
roots-wandeling-overveen-25
roots-wandeling-overveen-26
roots-wandeling-overveen-27
roots-wandeling-overveen-28
roots-wandeling-overveen-29
roots-wandeling-overveen-30
roots-wandeling-overveen-31
roots-wandeling-overveen-32
roots-wandeling-overveen-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy