Roots-wandeling Vooroever & Vlietlanden: vogelen bij Medemblik Roots-wandeling Vooroever & Vlietlanden: vogelen bij Medemblik
Noord-Holland – Roots-wandeling – 19km

Roots-wandeling Vooroever & Vlietlanden: vogelen bij Medemblik

Roots-wandeling Vooroever & Vlietlanden: vogelen bij Medemblik Roots-wandeling Vooroever & Vlietlanden: vogelen bij Medemblik
Noord-Holland – Roots-wandeling – 19km

Roots-wandeling Vooroever & Vlietlanden: vogelen bij Medemblik

Aardige wandeling door het gebied Vooroever in West-Friesland, in 1991 aangelegd om de IJsselmeeroevers te verrijken met natuur en recreatiemogelijkheden. En dat is gelukt: het is een waar vogelparadijs én je kunt er kitesurfen en picknicken. Je wandelt ook door het waterrijke natuurgebied Vlietlanden en het schilderachtige Medemblik, de oudste én kleinste stad van West-Friesland.

Aan de wandel

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Waterrijk natuurgebied
  • Vogelparadijs
  • Weidse IJsselmeer
  • Historisch stadje
  • Kasteel Radboud
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Droomstart in Medemblik

Deze wandeling van natuurmagazine Roots kent een droomstart in Medemblik. Je loopt langs het weidse IJsselmeer, met golven die zowat over je schoenen klotsen en dobberende zeilscheepjes in de verte. Al snel wandel je door de prachtige haven het stadje binnen.

Roots-wandeling Vooroever & Vlietlanden bij Medemblik

Historische zeilschepen

Die Oude Haven herbergt – behalve een woud aan toeristische boten – ook flink wat historische zeilschepen. Met de monumentale herenhuizen en grachtenpanden langs de kade maakt de haven een pittoreske indruk. In vroeger eeuwen was Medemblik een echte havenstad aan de woeste Zuiderzee. Die functie verloor het stadje nadat de Afsluitdijk de Zuiderzee bedwong tot het kabbelende IJsselmeer.

Roots-wandeling Vooroever & Vlietlanden bij Medemblik

Kasteel Radboud

Medemblik is de oudste stad van West-Friesland: het verkreeg in 1289 stadsrechten van graaf Floris V van Holland, die deze regio toen net had onderworpen aan zijn gezag. Hij liet Kasteel Radboud bouwen, waar je langskomt. Het kasteel uit 1288 was een ‘dwangburcht’: van hieruit kon Floris V de West-Friezen goed onder de duim houden. Nu kun je koffiedrinken op het gemoedelijke terras.

Roots-wandeling Vooroever & Vlietlanden bij Medemblik

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

De Nachtwacht

Leuk weetje: op 4 september 1939 werd Rembrandts schilderij De Nachtwacht hier in veiligheid gebracht voor de Duitsers. Het beroemdste schilderij van Nederland verhuisde in mei 1940 naar een bunker in de Castricumse duinen.

Recreatiegebied

Na al die geschiedenislessen gaan we nu toch echt op pad. Dat gaat kilometers lang met zicht op het weidse IJsselmeer. Je wandelt hier door het natuur- en recreatiegebied De Vooroever. De eerste kilometers ligt hierbij de nadruk op ‘recreatiegebied’, met tal van strandjes, picknickbanken, kitesurfers en ander watervertier.

Roots-wandeling Vooroever & Vlietlanden bij Medemblik

Ruiger en bloemrijker

Leuk, maar daar komen we natuurlijk niet voor. We komen voor natuur en vooral: vogels. Gelukkig krijgen we die verderop. De drukke watersport verdwijnt naar de achtergrond, de begroeiing wordt ruiger, avontuurlijker en bloemrijker. Vele watervogels begeleiden nu je stappen. Baltsende futen, grote zilverreigers, lepelaars en ontelbare Canadese ganzen, die hier hun broedgebied hebben.

Roots-wandeling Vooroever & Vlietlanden bij Medemblik

Smalle eilandjes

Broeden doen ook de aalscholvers: een grote kolonie bivakkeert in de kale bomen op de smalle eilandjes in het IJsselmeer. In voorjaar en zomer vind je hier weidevogels als kieviten, tureluurs en grutto’s. Het hele jaar door kun je grauwe ganzen, kuifeenden en bergeenden spotten. In de rietlanden zie en hoor je veel kleine vogels, zoals rietgors en rietzanger.

Roots-wandeling Vooroever & Vlietlanden bij Medemblik

Uitzichttoren

Heerlijk zijn hier de uitzichten die je krijgt op het IJsselmeer. Soms verscholen achter beboste vogeleilandjes, maar dikwijls krijg je ansichtwaardige doorkijkjes op de getemde zee. Helemaal in het zuiden wandel je over een spannend paadje dat pal aan het IJsselmeer eindigt. Daar vind je ook een uitzichttoren, die je nu (juli 2021) overigens niet kunt beklimmen.

Roots-wandeling Vooroever & Vlietlanden bij Medemblik Roots-wandeling Vooroever & Vlietlanden bij Medemblik

Stoomgemaal Vier Noorder Koggen

Kijk trouwens ook af en toe landinwaarts. Daar zie je bijvoorbeeld pal langs de hoge dijk waarover je loopt het ‘Stoomgemaal Vier Noorder Koggen’ uit 1869. Dit is een van de gemalen waarmee het waterschap de polders in de 19de eeuw leegpompte in de toenmalige Zuiderzee. Je vindt hier nu het Nederlands Stoommachinemuseum plus een uitspanning voor koffie en lekkers.

Roots-wandeling Vooroever & Vlietlanden bij Medemblik

Natuurgebied De Vlietlanden

Voorbij dat stoomgemaal verlaat de route het IJsselmeer en je trekt door natuurgebied De Vlietlanden. De wandeling voert langs de Grote Vliet, een forse plas waar je overigens weinig van ziet. Het vele riet onttrekt het water aan het zicht. Aan het vele gekwaak en gekwetter te horen hebben de kikkers en de vogels het hier voor het zeggen.

Roots-wandeling Vooroever & Vlietlanden bij Medemblik

Kerkje van Onderdijk

Helaas: heel fraai is dit traject niet. Er is nogal wat horizonvervuiling, je stappen gaan vaak over asfalt en het gebied is ook nogal aangeharkt. Toch krijg je hier ook af en toe fraaie uitzichten over rietvelden die zich uitstrekken tot de horizon en waar in de verte het kerkje van Onderdijk uit oppiept.

Roots-wandeling Vooroever & Vlietlanden bij Medemblik

Vrolijk door Medemblik

Langs een drukke weg loop je weer naar het IJsselmeer, waar je deels via hetzelfde traject terugkeert naar Medemblik. Een nogal saai stuk van een paar kilometer. Gelukkig brengt Medemblik je opnieuw in een opperbeste stemming, door z’n vele terrasjes, z’n historische straatjes en die prachtige haven waar je niet snel genoeg van krijgt. Al met al een aanrader, maar hou rekening met taaie/saaie delen.

Roots-gids 'De mooiste wandelingen langs water'

Dit is een van de wandelingen uit de fraaie wandelgids ‘De mooiste wandelingen langs water’, uitgegeven door natuurmagazine Roots.

De Roots-gids telt 17 wandelroutes langs zee, beekjes, vennen en rivieren. De gids biedt duidelijke routebeschrijvingen en kaartjes, plus veel leuke informatie. Gratis GPS-tracks zijn beschikbaar. Inspirerend is de prachtige fotografie door natuurfotografen. Ook de mooiste natuurbaden staan op een rij.

Meer info over deze gids >>

Deze gids op Bol.com >>

Gidswandelingen op Frankwandelt

De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.

 

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
roots wandeling medemblik-10
roots wandeling medemblik-11
roots wandeling medemblik-12
roots wandeling medemblik-13
roots wandeling medemblik-14
roots wandeling medemblik-15
roots wandeling medemblik-16
roots wandeling medemblik-17
roots wandeling medemblik-18a
roots wandeling medemblik-19
roots wandeling medemblik-20
roots wandeling medemblik-21
roots wandeling medemblik-22
roots wandeling medemblik-23
roots wandeling medemblik-24
roots wandeling medemblik-25
roots wandeling medemblik-26
roots wandeling medemblik-27
roots wandeling medemblik-28
roots wandeling medemblik-29
roots wandeling medemblik-30
roots wandeling medemblik-31
roots wandeling medemblik-32
roots wandeling medemblik-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy