Rondwandeling Kennemerduinen: bos-, duin- & strandwandeling Rondwandeling Kennemerduinen: bos-, duin- & strandwandeling
Noord-Holland – rondwandeling – 21km

Rondwandeling Kennemerduinen: bos-, duin- & strandwandeling

Rondwandeling Kennemerduinen: bos-, duin- & strandwandeling Rondwandeling Kennemerduinen: bos-, duin- & strandwandeling
Noord-Holland – rondwandeling – 21km

Rondwandeling Kennemerduinen: bos-, duin- & strandwandeling

Heerlijke lange rondwandeling door een van de mooiste duingebieden van Nederland: de Kennemerduinen en Duin- en Kruidberg. Hoogtepunt na hoogtepunt knoopt deze wandeling aan elkaar met een lang lint van kronkelende schelp- en zandpaadjes. Flink wat klimmen en dalen = gratis workout + spierpijn. Frankwandelt-rating AAA+.

Aan de wandel

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Schitterend duingebied
  • Lekkere klimpaadjes
  • Landhuis en Brasserie DenK
  • Hubertuspad
  • Strand en uitspanning Parnassia
  • Bekroond met de Frankwandelt-rating AAA+
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

De tel ben ik allang kwijt, maar vanaf Santpoort-Noord moet ik inmiddels honderden keren deze schitterende duinen in zijn gelopen. Vrijwel altijd word ik daar enorm vrolijk van. Nationaal Park Zuid-Kennemerland heet het hier officieel, maar ik noem deze duinen voor het gemak altijd de Kennemerduinen.

Fikse kuitenbijters

Een van de mooiste duingebieden die ik ken (en ik ken ze allemaal). Ongerept, extreem afwisselend, bijna alleen maar onverharde paadjes, en ook nog eens glooiend tot je een ons weegt. Af en toe zitten er fikse kuitenbijtertjes tussen.

Rondwandeling Kennemerduinen | Bos-, duin & strandwandeling

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Hoogtepunten in de duinen

Deze meer dan prachtige wandeling van Alex Buis (in zijn serie ‘Weg van de Buis’) toont je alle hoogtepunten van deze duinen. Twee keer letterlijk: je klimt een uitzichtpunt op, met een weids 360-graden panorama over de verre omtrek. De zee zie je schitteren aan de einder.

Brasserie DenK

Snel na de start op het stationnetje van Santpoort-Noord kom je over Landgoed Duin & Kruidberg. Met z’n sfeervolle Engelse landgoedtuin en z’n imposante landhuis, waar je wat kunt nuttigen in Brasserie DenK. Het landhuis, omgeven door oeroude beuken en eiken, spiegelt zich bevallig in de romantische vijver.

Rondwandeling Kennemerduinen | Bos-, duin & strandwandeling

Jagen over het Hubertuspad

Dan volgt een traject over mulle zand- (zwaar lopen) en schelpenpaadjes. Af en toe krijg je wat klinkers onder je wandelschoenen. De meeste paadjes ken ik natuurlijk, maar het allermooiste pad was mij onbekend: het Hubertuspad. Dat loopt door de gelijknamige vallei en is genoemd naar de patroonheilige van de jagers. Die naam stamt uit de tijd dat dit duingebied nog privé-eigendom was en hier veel gejaagd werd.

Mooiste paadje van NL

Een heerlijk, supersmal en mul zandpaadje is het. En mocht iemand de verkiezing ‘Het mooiste paadje van Nederland’ organiseren, dan nomineer ik het Hubertuspad. Omhoog en omlaag gaat het, en het pad slingert dat het een lieve lust is door z’n brede vallei. Aan het eind klim ik omhoog en ik puf even uit op het bankje dat een waanzinnig mooi uitzicht biedt op duinlandschap.

Rondwandeling Kennemerduinen | Bos-, duin & strandwandeling

Strand & Parnassia

Dan koerst de route af op het strand. Na een vermoeiende klim (2 stappen vooruit, 1 stap terug), laat ik me in sneltreinvaart afrollen naar zee. Een paar kilometer lang waai ik heerlijk uit. Tot ik bij strandtent Parnassia weer naar de duinen klim.

Rondwandeling Kennemerduinen | Bos-, duin & strandwandeling

Open haard & lekkere koffie

Parnassia biedt lekkere koffie en een al even lekker openhaardvuur. Aanrader voor een tussenstop om even bij te komen, want je bent hier pas halverwege deze heerlijke tocht. Die gaat verder over een klinkerweggetje richting het Vogelmeer.

Rondwandeling Kennemerduinen | Bos-, duin & strandwandeling

Uitzichtpunt Hazenberg & Bruid van Haarlem

Vlak daarvoor klim je via een houten trap naar uitzichtpunt Hazenberg, bovenop een duintop. Daar kijk je uit op de ‘Bruid van Haarlem’. Dit duingebied is vernoemd naar het wilgenroosje, waarvan de zaadpluizen doen denken aan een bruidssluier.

Aardkundig monument

Dit duin is zo bijzonder dat het tot ‘aardkundig monument’ is gebombardeerd, waardoor het extra beschermde status heeft gekregen. In 2003 is dit u-vormige duin aan de windkant ontdaan van alle begroeiing. Hierdoor krijgt de wind weer greep op het kale zand. Het stuivende duin ‘wandelt’ met de wind mee, en verplaatst zich tot vijf meter per jaar.

Rondwandeling Kennemerduinen | Bos-, duin & strandwandeling

Vogelmeer

In een iets hoger tempo wandel ik richting mijn lievelingsduinmeer: het prachtige Vogelmeer. Een zeer toepasselijke naam, want vele vogels tref je hier. De meeste zitten op twee kleine eilandjes in het meer. Aan de overzijde zie je een zeer steile oever waar oeverzwaluwen bivakkeren.

Rondwandeling Kennemerduinen | Bos-, duin & strandwandeling

Gedenkstenen uit WOII

De route passeert het Vogelmeer en verdwijnt via kronkelpaadjes in dennenbossen. Je treft hier onder meer twee gedenkstenen waar in 1943 10 gijzelaars door de Duitsers als vergeldingsactie werden gefusilleerd.

Rondwandeling Kennemerduinen | Bos-, duin & strandwandeling

Oosterplas & Starrenberg

Verderop kom je langs nog een mooi, verstild duinmeer: de Oosterplas. En je krijgt opnieuw een weids panorama op de Starrenberg. Dan wandel je via de duinrandbossen, met een paar enorme beuken, terug naar Brasserie DenK en het station. Supertocht!

Weg van de Buis: Santpoort 1

En dan nog een vraag die je misschien hebt: deze wandeling heet ‘Weg van de Buis: Santpoort 2’, waar is wandeling ‘Santpoort 1’ dan? Heb ik ook gelopen en is ook bijzonder mooi. Iets minder gevarieerd, maar wel nóg stiller.

Naar rondwandeling 1 >>

Mooiste duinwandelingen op een rij

Speciaal voor jou heb ik de mooiste duinwandelingen op een rij gezet.

Snel prachtig wandelen? De mooiste duinroutes >>

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
rondwandeling santpoort noord-10
rondwandeling santpoort noord-11
rondwandeling santpoort noord-12
rondwandeling santpoort noord-13
rondwandeling santpoort noord-14
rondwandeling santpoort noord-15
rondwandeling santpoort noord-16
rondwandeling santpoort noord-17
rondwandeling santpoort noord-18
rondwandeling santpoort noord-19
rondwandeling santpoort noord-20
rondwandeling santpoort noord-21
rondwandeling santpoort noord-22
rondwandeling santpoort noord-23
rondwandeling santpoort noord-24
rondwandeling santpoort noord-25
rondwandeling santpoort noord-26
rondwandeling santpoort noord-27
rondwandeling santpoort noord-28
rondwandeling santpoort noord-29
rondwandeling santpoort noord-30
rondwandeling santpoort noord-31

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy