Rondwandeling Kennemerduinen | Weg van de Buis: Santpoort 1

Rondwandeling Kennemerduinen | Weg van de Buis: Santpoort 1 Twee prachtige rondwandelingen door de Kennemerduinen heeft routemaker Alex Buis uitgezet. Dit is nummer 1. Over bijna alleen maar onverharde paadjes slingert deze wandeling door de Kennemerduinen en Duin- en Kruidberg. Heerlijke wandeltocht voor rustzoekers.

Rondwandeling 2 vanuit Santpoort-Noord

Rondwandeling 2 vanuit Santpoort-Noord heb ik ook gelopen. Hij is nog net iets gevarieerder. Bij die wandeling ga je ook het strand op en je komt langs de populaire strandtent Parnassia. Op deze eerste rondwandeling blijf je dichter bij de binnenduinrand.

Naar rondwandeling 2 >>

Rondwandeling Kennemerduinen | Weg van de Buis: Santpoort 1

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling16 km

Wat voor soort wandeling?Weg van de Buis

Startplaats of station van deze wandelingSantpoort-Noord (station)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Vele onbekende paadjes

De routemaker levert een prestatie van formaat. Want ondanks dat ik al zo’n 25 jaar in dit duingebied kom, voert deze tocht me over vele onbekende paadjes. Heerlijke zanderige slingerpaadjes, waar ik bijzonder weinig andere wandelaars tref.

Landhuis & brasserie DenK

Net als bij tocht 2 wandel je snel na station Santpoort-Noord over landgoed Duin- en Kruidberg, met z’n prachtige landhuis. Bij brasserie DenK kun je op de koffie. Lekkere taartjes hebben ze er ook, en in de zomer kun je op het ruime terras genieten van het uitzicht over de romantische vijver.

Hooggelegen paadjes, dichte beukenbossen

Daarna is het even flink klimmen naar het eerste hooggelegen paadje. Dat is gelijk zo mooi dat je mond ervan openvalt. Het paadje slingert door ruime bossen gevuld met gigantische beuken. In het voorjaar betekent dit dat vogelconcerten je pas begeleiden. Bijzonder aangenaam.

Veel klimmen en dalen

Na een forse lus door de bossen van de binnenduinrand zak je af naar het zuiden, richting de Kennemerduinen. Verkijk je niet op de 16 kilometer die deze wandeling telt: door het vele stijgen en dalen is het een pittige wandeling.

 

Brederodeberg: hoogste berg

Langs knoestige oude eiken en kastanjes plus wat fraaie picknickveldjes ga je. En dan verandert het boslandschap: nu wandel je door een fors naaldbos naar de Brederodeberg: met 45 meter de hoogste top van de Kennemerduinen. Prachtige uitzichten zijn je deel.

Beschut duinmeer

Bij de Oosterplas, een prachtig beschut duinmeer, openen de bossen zich. Vanaf nu wandel je door meer open duinlandschap, waarbij je volop kunt genieten van de eindeloze uitzichten over deze prachtige duinen.

Olmenpad: mijn lievelingspaadje

Nog een paar keer klim je naar een uitzichtpunt, onder andere bij de Starreberg. Dan volgt een van mijn lievelingspaadjes in deze duinen: het smalle Olmenpad. Stijgend en dalend, en heen en weer slingerend volg je dit minieme zandspoor door een landschap van duintopjes en duinpannetjes. In één daarvan zag ik ooit een roestbruine vos wegschieten. Prachtig gezicht.

Topwandeling

Na nog wat omzwervingen bereik je weer het landhuis van Duin- en Kruidberg en brasserie Denk. Topwandeling!

NB: onderstaande foto's zijn in de herfst en de winter geschoten. Ik heb deze wandeling namelijk al twee keer gelopen, zo mooi is-ie!

Mooiste duinwandelingen op een rij

Speciaal voor jou heb ik de mooiste duinwandelingen op een rij gezet.

Mooiste duinwandelingen op Frankwandelt >>

 

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 

Tags: rondwandelingen, 15-20 km, Kennemerduinen, Weg van de Buis

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!