Rondwandeling Ilpendam: Purmerringvaart & Purmerbos Rondwandeling Ilpendam: Purmerringvaart & Purmerbos
Noord-Holland – rondwandeling – 15km

Rondwandeling Ilpendam: Purmerringvaart & Purmerbos

Rondwandeling Ilpendam: Purmerringvaart & Purmerbos Rondwandeling Ilpendam: Purmerringvaart & Purmerbos
Noord-Holland – rondwandeling – 15km

Rondwandeling Ilpendam: Purmerringvaart & Purmerbos

Leuke wandeling vanuit het dorpje Ilpendam in het Noord-Hollandse Waterland. Waterig is deze route zeker. Eerst loop je over een modderige grasdijk langs de Purmerringvaart. Na een bonte verzameling paadjes door het natte Purmerbos wandel je langs een brede vaart weer terug. Daartussen krijg je mooie zichten op oud-Holland polderlandschap.

Aan de wandel

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Grasdijk door de polder
  • Mooie uitzichten
  • Pittoresk dorpje
  • Purmerringvaart
  • Horizonvervuiling
  • Paden kunnen heel modderig zijn
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Ilpendam & Purmermeer

De wandeling start in het dorpje Ilpendam, dat er schattig bijligt met z’n dijkhuisjes en Hervormde Kerk die stamt uit 1408. Ilpendam is in de 12de eeuw ontstaan toen ze een dam aanlegden in het verdwenen veenriviertje De Ilp. Het Purmermeer – een binnenzee – werd in de 17de eeuw drooggemalen, en vormt nu de polder waar je op deze route omheen loopt.

Rondwandeling Ilpendam | Purmerringvaart & Purmerbos

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Frans Bromet

We wandelen door de aangename straatjes van Ilpendam en komen een vriendelijke grijze man met een hond tegen in wie we de cameraman/interviewer Frans Bromet herkennen. Later komen we erachter dat het voormalig gemeentehuis van Ilpendam de Bromet Film School huisvest, vandaar.

Idyllisch plaatje

Mooie plaatjes kun je hier zeker schieten. En misschien wel het meest idyllische plaatje op de fraaie ophaalbrug over de Purmerringvaart waar we nu overheen stappen. Vanaf de brug zie je de houten huisjes van Ilpendam bevallig tegen de vaart aanschurken.

Rondwandeling Ilpendam | Purmerringvaart & Purmerbos

Slot Ilpenstein

Kijk je vanaf de brug de polder in, dan heb je nu vrij zicht. Maar hier – ter hoogte van de grote boerderij – stond eeuwenlang het enorme Slot Ilpenstein, met bijbehorende torens en een slotgracht. Een van de kasteelheren was Frans Banning Cocq, die als kapitein van de Amsterdamse schutterij door Rembrandt op de Nachtwacht werd vereeuwigd. Het kasteel werd in 1872 gesloopt.

Rondwandeling Ilpendam | Purmerringvaart & Purmerbos

Langs de Purmerringvaart

Even later zwoegen we door modderig grasland. We klimmen een hekje over en volgen een kilometerslang traject langs de Purmerringvaart, die is ontstaan na de inpoldering. Gelukkig maar dat we onze hoge waterdichte schoenen hebben aangetrokken, want het is hier flink nat en modderig.

Rondwandeling Ilpendam | Purmerringvaart & Purmerbos

Horizonvervuiling

Mooi is het ook, al krijg je wel wat horizonvervuiling cadeau: de drukke N235 in de verte, een batterij elektriciteitsmasten en aardig wat rommelige bebouwing. Dat is helaas onvermijdelijk in dit gebied.

Rondwandeling Ilpendam | Purmerringvaart & Purmerbos

Heerlijk rustig

Waar het op deze wandelbare zondag in de duinen en op de Veluwe stervensdruk zal zijn, is het hier lekker rustig. We komen langs de ringvaart helemaal niemand tegen. Let vlak voor Purmerend nog even op het prachtige rietveld langs het Purmerbos. Wij zien er talloze zwanen, ganzen en andere watervogels fourageren.

Rondwandeling Ilpendam | Purmerringvaart & Purmerbos

Verpurmerending van Komrij

Dan wandelen we Purmerend binnen. We vermoeden dat dit niet het fraaiste gedeelte van deze stad is, die vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw een gigantische groeispurt doormaakte. We wandelen door nieuwbouwwijken, waarvoor schrijver Gerrit Komrij ooit het woord ‘verpurmerending’ bedacht. Die gaat volgens hem in Nederland “traag, maar onstuitbaar voort. Winkelpromenades, sierbestratingen, woonerven en Keulse minipotten.” Gelukkig zagen we ook lieflijke sneeuwklokjes uit de sierbestrating schieten.

Rondwandeling Ilpendam | Purmerringvaart & Purmerbos

Ecologisch woonproject Goedegemeent

We komen ook door het ecologische woonproject Goedemeent, dat routemaker Alex Buis ‘fraai’ noemt. We zijn het niet zomaar met hem eens. Discussiërend over schoonheid en architectuur wandelen we het Purmerbos binnen over talloze kronkelpaadjes en laantjes. Bos is een groot woord, het is meer een stadspark. Erg modderig ook. Maar aangenaam wandelen is het wel, al delen we dat genoegen met nogal wat dagjesmensen en hondenbezitters.

Rondwandeling Ilpendam | Purmerringvaart & Purmerbos

Strandwandeling

Dan wandelen we het bos weer uit, en krijgen we de ervaring die Alex Buis zó mooi beschrijft dat ik het hem niet kan verbeteren: “Het mooist ervaar je de polder in contrast met een bos. Zoals je in de duinen even wilt genieten van een weidse blik op de zee, zo word je na intieme kronkelpaadjes in het Purmerbos opeens verrast door een blik op de weilanden van de Purmer. Het voetpad op de grens tussen bos en open land heeft wel iets van een strandwandeling.”

Rondwandeling Ilpendam | Purmerringvaart & Purmerbos

Ilpendam aan Zee

Over het strand lopen we dus langzaam terug richting Ilpendam. Af en toe banjeren we door modderpartijen of maken we een slinger door het bos. Dan volgt nog een landelijk asfaltweggetje langs een handvol klokgevel- en stolpboerderijen en krijgen we de laatste prachtige uitzichten op Ilpendam aan Zee.

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
rondwandeling ilpendam-10
rondwandeling ilpendam-11
rondwandeling ilpendam-12
rondwandeling ilpendam-13
rondwandeling ilpendam-14
rondwandeling ilpendam-15
rondwandeling ilpendam-16
rondwandeling ilpendam-17
rondwandeling ilpendam-18
rondwandeling ilpendam-19
rondwandeling ilpendam-20
rondwandeling ilpendam-21
rondwandeling ilpendam-22
rondwandeling ilpendam-23
rondwandeling ilpendam-24
rondwandeling ilpendam-25
rondwandeling ilpendam-26
rondwandeling ilpendam-27
rondwandeling ilpendam-28
rondwandeling ilpendam-29
rondwandeling ilpendam-30
rondwandeling ilpendam-31
rondwandeling ilpendam-32
rondwandeling ilpendam-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy