Een wonderschoon sneeuwlandschap tref ik vandaag in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Maar ook als Koning Winter ver te zoeken is, is het hier schitterend wandelen. Deze Op Pad-route voert door golvend duinlandschap en langs kanalen met kristalhelder water. Je hebt 100% garantie om reeën en damherten in de ogen te kijken. Topwandeling!
Op deze doordeweekse dag staat het grote parkeerterrein bij duiningang Oase hutjemutje vol. Tel de corona-lockdown op bij een wonderschone witte wereld en je hebt gegarandeerd drukte in populaire wandelgebieden zoals de Amsterdamse Waterleidingduinen.
Gelukkig vervliegt het wandel-, hardloop- en zelfs langlaufpubliek snel in dit ruime gebied. En deze Op Pad-wandeling kiest niet de drukke hoofdroutes, maar zoekt vooral de kleine paadjes op.
De Amsterdamse Waterleidingduinen tussen Zandvoort en Noordwijk zijn ingericht voor de winning van drinkwater. Al sinds 1853 zuiveren ze hier met het duinzand bijna tweederde van het Amsterdamse leidingwater. En zuiver is het water zeker, Nederland staat wereldwijd bekend om z’n uitstekende drinkwaterkwaliteit.
Tegelijk zijn de Waterleidingduinen een populaire wandelbestemming. Omdat het hier zo schitterend is door de combinatie van golvend duinlandschap en de nabijheid van strand en zee. Maar vooral ook vanwege iets unieks: je kunt hier heel dicht bij damherten, reeën en vossen komen. Hier leeft ook de grootste damhertenpopulatie van Nederland.
En dus krijg ik de groepjes herten en reeën al snel in het vizier in dit winterse Bob Ross-schilderij. Met de hoefjes diep in de sneeuw knabbelen ze aan het spaarzame groen terwijl ze me met een half reebruin oog in de gaten houden. Dichterbij dan een meter of twintig laten ze me niet komen, dan huppelen ze er als een haas vandoor.
Vossen kun je hier trouwens ook tegenkomen. Die schuilen nu waarschijnlijk voor de barre kou. In de zomer eten ze als je niet oppast sluw het kaas van je boterham.
Al dat wild trekt ook hordes natuurfotografen. Nog nooit heb ik zoveel camera’s met gigantische lenzen gezien als juist hier. Behalve wild vind je hier ook veel vogelsoorten die je als fotograaf graag wilt schieten. De lijst telt meer dan honderd verschillende soorten, zoals kleine plevier, roodborsttapuit, braamsluiper, blauwborst, rietzanger en dodaars.
De wandeling voert intussen al slingerend door een weids, open duinlandschap. Zo in de sneeuw lijkt het net een eindeloze Russische toendra, met moeizaam groeiende dwergstruiken en groepjes grazende damherten in de verte. Schitterend!
Dan haakt de Op Pad-route aan op een van de vele kanalen en meertjes met kristalhelder water die dit gebied rijk is. Hier infiltreren ze voorgezuiverd water uit het Lekkanaal bij Nieuwegein. Het duinzand zuivert het water op een natuurlijke manier, een proces dat drie maanden duurt. Daarna stroomt het water nog naar een zuiveringsinstallatie op Leiduin.
Verderop zie ik twee zwanen dobberen in onze gemeentepils. En twee hertjes drinken van het water dat straks uit de Amsterdamse kranen stroomt. Leuk idee.
De route hopt van het ene kanaal naar het andere, het is een waterrijke wandeling. Je komt ook langs tal van glasheldere meertjes die vandaag dichtgevroren zijn. Een troepje meerkoeten staat te vernikkelen op het zwarte ijs terwijl ze met elkaar bekvechten om de beste plekjes.
De zon staat al laag als ik terugloop richting duiningang Oase over een fraaie beukenlaan. Hertjes knipogen naar me in het laatste zonlicht. Een fitte zeventiger zoeft op langlaufski’s tussen eeuwenoude beuken. Wát een wandeling!
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.