De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Rondwandeling door de Waterleidingduinen | Op Pad & SNP

Rondwandeling door de Waterleidingduinen | Op Pad & SNP Route App

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling17 km

Wat voor soort wandeling?SNP Route app

Startplaats of station van deze wandelingVogelenzang (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 85/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk het wandelkaartje

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Een wonderschoon sneeuwlandschap tref ik vandaag in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Maar ook als Koning Winter ver te zoeken is, is het hier schitterend wandelen. Deze Op Pad-route voert door golvend duinlandschap en langs kanalen met kristalhelder water. Je hebt 100% garantie om reeën en damherten in de ogen te kijken. Topwandeling!

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Drukte in de duinen

Op deze doordeweekse dag staat het grote parkeerterrein bij duiningang Oase hutjemutje vol. Tel de corona-lockdown op bij een wonderschone witte wereld en je hebt gegarandeerd drukte in populaire wandelgebieden zoals de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Kleine paadjes

Gelukkig vervliegt het wandel-, hardloop- en zelfs langlaufpubliek snel in dit ruime gebied. En deze Op Pad-wandeling kiest niet de drukke hoofdroutes, maar zoekt vooral de kleine paadjes op.

Rondwandeling door de Waterleidingduinen | Op Pad & SNP Route App

Van het zuiverste water

De Amsterdamse Waterleidingduinen tussen Zandvoort en Noordwijk zijn ingericht voor de winning van drinkwater. Al sinds 1853 zuiveren ze hier met het duinzand bijna tweederde van het Amsterdamse leidingwater. En zuiver is het water zeker, Nederland staat wereldwijd bekend om z’n uitstekende drinkwaterkwaliteit.

Rondwandeling door de Waterleidingduinen | Op Pad & SNP Route App

Dicht bij damherten

Tegelijk zijn de Waterleidingduinen een populaire wandelbestemming. Omdat het hier zo schitterend is door de combinatie van golvend duinlandschap en de nabijheid van strand en zee. Maar vooral ook vanwege iets unieks: je kunt hier heel dicht bij damherten, reeën en vossen komen. Hier leeft ook de grootste damhertenpopulatie van Nederland.

Rondwandeling door de Waterleidingduinen | Op Pad & SNP Route App

Winters Bob Ross-schilderij

En dus krijg ik de groepjes herten en reeën al snel in het vizier in dit winterse Bob Ross-schilderij. Met de hoefjes diep in de sneeuw knabbelen ze aan het spaarzame groen terwijl ze me met een half reebruin oog in de gaten houden. Dichterbij dan een meter of twintig laten ze me niet komen, dan huppelen ze er als een haas vandoor.

Rondwandeling door de Waterleidingduinen | Op Pad & SNP Route App Rondwandeling door de Waterleidingduinen | Op Pad & SNP Route App

Sluwe vossen

Vossen kun je hier trouwens ook tegenkomen. Die schuilen nu waarschijnlijk voor de barre kou. In de zomer eten ze als je niet oppast sluw het kaas van je boterham.

Hordes natuurfotografen & andere vogels

Al dat wild trekt ook hordes natuurfotografen. Nog nooit heb ik zoveel camera’s met gigantische lenzen gezien als juist hier. Behalve wild vind je hier ook veel vogelsoorten die je als fotograaf graag wilt schieten. De lijst telt meer dan honderd verschillende soorten, zoals kleine plevier, roodborsttapuit, braamsluiper, blauwborst, rietzanger en dodaars.

Rondwandeling door de Waterleidingduinen | Op Pad & SNP Route App Rondwandeling door de Waterleidingduinen | Op Pad & SNP Route App

Russische toendra

De wandeling voert intussen al slingerend door een weids, open duinlandschap. Zo in de sneeuw lijkt het net een eindeloze Russische toendra, met moeizaam groeiende dwergstruiken en groepjes grazende damherten in de verte. Schitterend!

Rondwandeling door de Waterleidingduinen | Op Pad & SNP Route App

Langs kristalhelder water

Dan haakt de Op Pad-route aan op een van de vele kanalen en meertjes met kristalhelder water die dit gebied rijk is. Hier infiltreren ze voorgezuiverd water uit het Lekkanaal bij Nieuwegein. Het duinzand zuivert het water op een natuurlijke manier, een proces dat drie maanden duurt. Daarna stroomt het water nog naar een zuiveringsinstallatie op Leiduin.

Zwanen in onze gemeentepils

Verderop zie ik twee zwanen dobberen in onze gemeentepils. En twee hertjes drinken van het water dat straks uit de Amsterdamse kranen stroomt. Leuk idee.

Rondwandeling door de Waterleidingduinen | Op Pad & SNP Route App Rondwandeling door de Waterleidingduinen | Op Pad & SNP Route App

Waterrijke wandeling

De route hopt van het ene kanaal naar het andere, het is een waterrijke wandeling. Je komt ook langs tal van glasheldere meertjes die vandaag dichtgevroren zijn. Een troepje meerkoeten staat te vernikkelen op het zwarte ijs terwijl ze met elkaar bekvechten om de beste plekjes.

Rondwandeling door de Waterleidingduinen | Op Pad & SNP Route App Rondwandeling door de Waterleidingduinen | Op Pad & SNP Route App

Fraaie beukenlaan

De zon staat al laag als ik terugloop richting duiningang Oase over een fraaie beukenlaan. Hertjes knipogen naar me in het laatste zonlicht. Een fitte zeventiger zoeft op langlaufski’s tussen eeuwenoude beuken. Wát een wandeling!

Rondwandeling door de Waterleidingduinen | Op Pad & SNP Route App

 

Wandelen met de SNP Route app

Dit is een van de twintig wandelingen die je kunt doen met de nieuwe gratis app SNP Route van SNP Natuurreizen. De routes zijn uitgezet door de wandelexperts van het bekende tijdschrift Op Pad.

Steeds meer routes

Mooi is dat er steeds meer routes bijkomen door heel Nederland. De app zelf is ook nog in ontwikkeling en kent nog wat verbeterpunten. Om er eentje te noemen: elke keer als je hem opent, moet je een popup wegklikken die wil dat je je geluid aanzet. Omdat je die app honderden keren opent, is dat nogal een 'dingetje'.

Op de site Oppad.nl vind je informatie over alle routes en de gratis app.

Naar Oppad.nl >>

 

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: rondwandelingen, 15-20 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>