Rondwandeling door de havens van Amsterdam Rondwandeling door de havens van Amsterdam
Noord-Holland – havenwandeling – 12km

Rondwandeling door de havens van Amsterdam

Rondwandeling door de havens van Amsterdam Rondwandeling door de havens van Amsterdam
Noord-Holland – havenwandeling – 12km

Rondwandeling door de havens van Amsterdam

Waar ooit roemruchte bedrijven als NDSM, KNSM, Stork en Werkspoor hun thuishaven hadden, verrijst nu een compleet nieuwe stad. Deze Amsterdamse havenwandeling voert je door een gebied ‘in transitie’. Langs hippe plekken vol creatieve bedrijfjes, maar ook langs kades waar je nog stookolie opsnuift terwijl je luistert naar het schuren van schepen tegen de wal. Twee keer vaar je met het pontje. Doen!

Aan de wandel
Wandelkaart route

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Twee keer varen met het pontje
  • Het historische NDSM-terrein
  • EYE en A’DAM Toren met schommels
  • Hippe plekken vol creatieve bedrijfjes
  • Het Kan Niet Slechter Meer-eiland
  • Oosterdok met Scheepvaartmuseum en Nemo
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Pontje naar de NDSM

Achter Amsterdam CS pak je het veerpontje naar het historische NDSM-terrein, en dat vaartochtje brengt je direct in de havenstemming. Wij halen vrachtschip Amazone langs stuurboord in terwijl we zicht hebben op de vele gebouwen die verrijzen langs de IJ-oevers.

Rondwandeling door de havens van Amsterdam

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Miljoenengebouw

Aan bakboord domineert het gigantische Pontsteigergebouw de oevers. Het staat ook bekend als Miljoenengebouw vanwege de miljoenenappartementen van horecatycoon Won Yip. Op de 25ste etage vind je zijn penthouse van 1440 vierkante meter dat 16 miljoen euro heeft gekost – het grootste en duurste appartement van Nederland.

Rondwandeling door de havens van Amsterdam

Bruisende broedplaats

Als onze pont in de NDSM-haven de trossen losgooit, belanden we in een andere wereld. Waren de IJ-oevers in de vorige eeuw nog bruisende haven- en industriegebieden, na 1970 kwam daar de klad in, zo vertelt de leuke wandelgids. “In de lege bedrijfsgebouwen vestigden zich stadsnomaden, kunstenaars en allerlei kleine bedrijfjes. Zo werden de oude havengebieden een broedplaats voor alternatief Amsterdam.”

Wandelen in Havensteden op Bol.com >>

Rondwandeling door de havens van Amsterdam

Kraanspoor

Die broedplaats is het nog steeds, ontdekken we later. Maar eerst nemen we een kijkje bij een opvallende verschijning: Kraanspoor. Op het 270 meter lange betonnen bouwwerk stonden vroeger enorme kranen die ze inzetten bij de bouw van onder meer mammoettankers.

Zweven boven het IJ

Sinds 2007 is Kraanspoor getransformeerd van een vervallen ruïne tot het boegbeeld van de herontwikkeling van dit gebied. Dankzij architect Trude Hooykaas die op het idee kwam om de oude kraanbaan te bedekken met een langgerekt kantoorgebouw van glas dat lijkt te zweven boven het IJ. Tal van creatieve en mediabedrijven hebben hier een unieke werkplek gevonden.

Rondwandeling door de havens van Amsterdam

Circulaire economie

We wandelen langs kades waar oude schepen en zelfs een duikboot deinen op het IJ. Langs een enorme hijskraan waarin drie luxe hotelkamers zijn gebouwd. En langs een hele reeks ‘proeftuinen’ waar het nieuwe toverwoord van deze tijd rondwaart: ‘circulaire economie’.

Rondwandeling door de havens van Amsterdam

Graffiti-museum

Op het NDSM-terrein kun je met gemak een hele middag zoetbrengen. Wij nemen ons dat voor, waarbij we zeker een bezoekje brengen aan STRAAT, het nieuwe museum voor street art en graffiti. Buiten vinden we tal van voorproefjes, de graffiti-artists hebben zich bepaald niet ingehouden.

Rondwandeling door de havens van Amsterdam Rondwandeling door de havens van Amsterdam

NDSM-loods & EYE filmmuseum

In de NDSM-loods bewonderen we de imposante staal- en hijsconstructies en de grote plaatwals. Tegenwoordig is het een plek voor manifestaties en feesten. Wij vieren ons eigen feestje, met Holtkamp-taartjes in het restaurant van filmmuseum EYE.

Rondwandeling door de havens van Amsterdam Rondwandeling door de havens van Amsterdam

Schommelen op grote hoogte

We wandelen langs A’DAM Toren, het voormalige Shell-gebouw, waar mensen met gevaar voor eigen leven schommelen buiten de grenzen van de 80 meter hoge toren. Uit je comfort-zone treden laten we met plezier aan anderen over.

Rondwandeling door de havens van Amsterdam

Smederij, Gieterij, Koperslagerij

Even later kruisen we het Noord-Hollands Kanaal via de krappe Willemssluis. En we belanden in een totaal andere buurt. Verrijzen op het NDSM-terrein en rond EYE onbetaalbare appartementen, hier vind je veel sociale woningbouw. Een onverhard oeverpaadje voert ons langs straten met namen die herinneren aan de tijd dat hier fabrieksarbeiders woonden: Smederij, Gieterij, Koperslagerij.

Rondwandeling door de havens van Amsterdam

Oostblok aan het IJ

De wijk waar je langsloopt, is van later datum, ontworpen door de beroemde architect Rem Koolhaas in opdracht van wethouder Jan Schaefer (die van ‘in gelul kun je niet wonen’). Helaas met vuilgevoelige gevels, waardoor de wijk zelfs op zonnige dagen grauw oogt. Reden voor de bijnaam ‘Oostblok aan het IJ’. Toch hebben de bewoners fraai zicht op het weidse water.

Rondwandeling door de havens van Amsterdam

Hipste plek van Noord

Een potpourri van creatieve wildgroei vind je even verder. Bij het bijzondere gebouw van Hoogtij Amsterdam – “waar events, smaak, cultuur en liefde op grote hoogte samenkomen” – bereik je je tweede pontje. Kijk voor je die pakt nog even om je heen: hier vind je misschien wel de hipste plek van Amsterdam-Noord, met het bekende restaurant De Goudfazant, bioscoop FC Hyena en het hoofdkantoor van de trendy e-bikes-fabriek VanMoof.

Rondwandeling door de havens van Amsterdam

Kan Niet Slechter Meer

Alweer een leuk vaartochtje brengt je naar de kop van het KNSM-eiland. Ook al zo’n roemrucht gebied uit de havengeschiedenis van Amsterdam. De letters staan voor Koninklijke Nederlandse Stoomboot Maatschappij. Ooit een grote rederij met 100 zeeschepen. ‘Kan Niet Slechter Meer’, grapten werknemers cynisch, toen het bedrijf in het slop raakte en uiteindelijk het loodje legde.

Rondwandeling door de havens van Amsterdam

Krakers en stadsnomaden

Jarenlang was dit een desolaat gebied, met lege kades en roestige havensporen. Alternativo's, krakers en stadsnomaden trokken in de vervallen pakhuizen. Dankzij een plan van – alweer – stedenbouwkundige Rem Koolhaas kreeg het gebied nieuwe wind in de zeilen. Gevolg: de bijzondere woningbouw waar we nu van genieten.

Rondwandeling door de havens van Amsterdam

Van Gendt-hallen

De havenwandeling voert door Oostenburg, met de voormalige Van Gendt-hallen van de Koninklijke Nederlandsche Fabriek van Werktuigen en Spoorwegmaterieel, het latere Werkspoor. Nu stampt Amsterdam ook hier een volledige nieuwe wijk uit de grond. De hallen gaan ruimte bieden aan “een dynamische mix van startups, bedrijven, winkels, horeca, sport en cultuur”.

Marineterrein en Scheepvaartmuseum

Langs Marineterrein, Scheepvaartmuseum, Museumhaven Amsterdam en wetenschapsmuseum Nemo wandel je weer terug naar het station. Mocht je tijd over hebben, wandel dan zeker ook even het Marineterrein op, ook al zo’n creatieve hotspot in de voormalige havens van Amsterdam.

Rondwandeling door de havens van Amsterdam

Wandelgids 'Wandelen in Havensteden'

De wandelgids waarin deze wandeling beschreven staat, is onmisbaar: Wandelen in Havensteden van Hans & Kees Volkers. De gids bevat veel toegankelijk geschreven achtergrondinformatie en allerlei leuke weetjes over wat je onderweg allemaal tegenkomt. Ontdek al wandelend negen historische wandelsteden!

Meer info over deze gids >>

Deze gids op Bol.com >>

Gidswandelingen op Frankwandelt

De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.

 

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T5, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
havenwandeling-amsterdam-10
havenwandeling-amsterdam-11
havenwandeling-amsterdam-12
havenwandeling-amsterdam-13
havenwandeling-amsterdam-14
havenwandeling-amsterdam-15
havenwandeling-amsterdam-16
havenwandeling-amsterdam-17
havenwandeling-amsterdam-18
havenwandeling-amsterdam-19
havenwandeling-amsterdam-20
havenwandeling-amsterdam-21
havenwandeling-amsterdam-22
havenwandeling-amsterdam-23
havenwandeling-amsterdam-24
havenwandeling-amsterdam-25
havenwandeling-amsterdam-26
havenwandeling-amsterdam-27
havenwandeling-amsterdam-28
havenwandeling-amsterdam-29
havenwandeling-amsterdam-30
havenwandeling-amsterdam-31
havenwandeling-amsterdam-32
havenwandeling-amsterdam-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy