Oppad-wandeling door de Duinen van Six Oppad-wandeling door de Duinen van Six
Noord-Holland – rondwandeling – 14km

Oppad-wandeling door de Duinen van Six

Oppad-wandeling door de Duinen van Six Oppad-wandeling door de Duinen van Six
Noord-Holland – rondwandeling – 14km

Oppad-wandeling door de Duinen van Six

Prachtige natuurwandeling door de Wimmenummer duinen, ook wel bekend als de Duinen van Six. Je vindt hier een ‘zeedorpenlandschap’: een combinatie van door mensen aangelegde en beheerde landjes en wilde duinnatuur. Voor je het brede strand opgaat, wandel je kilometerslang over een van de mooiste duinpaadjes van Nederland.

Aan de wandel

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Stil en uitgestrekt duingebied
  • Mooie vogelrijke meertjes
  • Bloeiende bollenvelden
  • Uitzichtspunten
  • Heerlijke duinpaadjes
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Heerlijkheid van Wimmenum

De Duinen van Six vormen sowieso een bijzonder fraai duingebied. De Heerlijkheid van Wimmenum, zoals de officiële naam luidt, was tot 1992 het laatste particuliere duinbezit in Nederland. Sinds de tijd van Napoleon behoorde de Heerlijkheid toe aan de familie Six.

Rijk door lakens

Dat was in de 17e eeuw een van de belangrijkste regentenfamilies van Amsterdam. De adelijke familie was zeer vermogend geworden door de lakenhandel, leverde veel bestuurders van de stad en verzamelde een uitgebreide kunstcollectie. En ze bezat dus ook de duinen waar deze wandeling doorheen voert.

Rondwandeling door de Duinen van Six | Op Pad & SNP Route app

Schotse Hooglanders

Op deze doordeweekse dag ben ik de trotse duinbezitter, samen met spaarzame andere wandelaars, een handvol Shetland pony’s en flink wat loeiende Schotse Hooglanders. Al grazend houden ze de duinen open. Prachtige dieren, die Hooglanders, maar ik blijf op afstand want zij hebben vervaarlijke horens en ik niet.

Rondwandeling door de Duinen van Six | Op Pad & SNP Route app

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Uitgestrekte bollenvelden

De eerste kilometers scheert het smalle slingerpaadje langs de binnenduinrand. Af en toe schemert de polder tussen de bomen door. De akkers liggen er nu in de winter kaal bij. Maar vanaf april wacht je een ware kleurexplosie van uitbundig bloeiende bollenvelden. In het voorjaar zie je uitgestrekte velden met narcissen, blauwe druifjes, hyacinten en tulpen. In de zomer is het de beurt om te shinen voor de lelies, orchideeën, gladiolen en zonnebloemen.

Drakentanden van de Atlantikwall

Verderop kom je langs restanten van de Atlantikwall, een verdedigingslinie die de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog hebben aangelegd. Die reikte van Noorwegen tot de Spaanse grens, 5000 kilometer lang. Je ziet een veld met ‘drakentanden’, bedoeld om pantservoertuigen tegen te houden.

Rondwandeling door de Duinen van Six | Op Pad & SNP Route app

Uitzichtspunt

De Op Pad-route kronkelt nu het open duingebied in, pal langs een uitzichtspunt dat je zeker even moet beklimmen. Doe je dat, dan zie je de zee deinen in de vage verte. En daarvoor de golvende Duinen van Six waar de route doorheen voert, bijna geheel over onverharde, soms vermoeiend mulle paden.

Rondwandeling door de Duinen van Six | Op Pad & SNP Route app

Particulier jachtterein

Tot 1992 was dit particulier jachtterrein van de familie Six. Daardoor zijn de Duinen van Six gevrijwaard gebleven van bebossing met naaldbomen, zoals in de omringende duingebieden. Ze hebben hun weidse, veelzijdige en ruige karakter weten te behouden.

Blonde duinen

De duinen bij Egmond verschillen van die ten noorden van Bergen aan Zee. Ze zijn ‘blonder’ doordat het zand meer kalk bevat. Daardoor verschilt ook de vegetatie, met veel blauwe zeedistel, duindoorn en dauwbraam. Bijzonder zijn ook de glasheldere duinpoelen waar je langskomt. Hier huizen de rugstreeppad en verschillende soorten salamanders. Nu zie ik alleen twee nuffige zwanen dobberen.

Rondwandeling door de Duinen van Six | Op Pad & SNP Route app

Schitterend duinpaadje

Dan volgt de route kilometerslang een smal zandig paadje tussen duinmeertjes en hoge duintoppen. Een van de mooiste duinpaadjes die ik ken, door een gebied met een ongeschonden duinmorfologie. Je ziet fraaie voorbeelden van loopduinen, grote platte bergen die door stuifzand zijn gevormd. En paraboolduinen: zandruggen in een halvemaanvorm die zijn gekneed door het samenspel van wind en vegetatie.

Rondwandeling door de Duinen van Six | Op Pad & SNP Route app

Breed strand

Het paadje mondt uit in een open zandvlakte en na een klim kijk je plots uit over het brede strand en de eindeloze zee. Je wandelt een paar fraaie kilometers langs het strand, begeleid door gekrijs van zeemeeuwen en koddige capriolen van strandlopertjes. Buiten coronatijden kun je ook neerstrijken op een zalig terras van een van strandtenten.

Rondwandeling door de Duinen van Six | Op Pad & SNP Route app Rondwandeling door de Duinen van Six | Op Pad & SNP Route app Rondwandeling door de Duinen van Six | Op Pad & SNP Route app

Koloniehuis voor bleekneusjes

Vlak voor Egmond aan Zee klim je de strandopgang op. Je wandelt pal langs het karakteristieke Koloniehuis. Dat is in het begin van de 20ste eeuw gebouwd voor de opvang van ‘bleekneusjes’. Deze verzwakte kinderen uit arme gezinnen konden hier aansterken onder een strak regime van rust, reinheid en regelmaat. Dikke pap, gekookte melk met vellen, stapels boterhammen en veel buitenspelen in de gezonde zeelucht.

Rondwandeling door de Duinen van Six | Op Pad & SNP Route app

Akkertjes & vakantiehuisjes

Van buitenspelen en zeelucht heb ik inmiddels ook rode koontjes gekregen. Het pad slingert ondertussen langs een verzameling rommelige akkertjes met vervallen tuinhuisjes. Hier verbouwen Egmondse dorpelingen van oudsher hun groenten. Verderop zigzag je terug naar het beginpunt door een gebied met vakantiehuisjes uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Schitterende tocht!

Rondwandeling door de Duinen van Six | Op Pad & SNP Route app

 

Wandelen met de SNP Reis App

Deze Oppad-wandeling kun je doen met de gratis SNP Reis App van SNP Natuurreizen (die overigens ook heerlijke wandelreizen aanbiedt). Met deze handige app kun je ruim 40 wandelingen van Oppad.nl lopen.

Informatie over de app >>

Alle routes van Oppad >>

Alle wandelreizen van SNP >>

 

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Nikon Z7 II, een fullframe systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
wandelroute duinen van six-10
wandelroute duinen van six-11
wandelroute duinen van six-12
wandelroute duinen van six-13
wandelroute duinen van six-14
wandelroute duinen van six-15
wandelroute duinen van six-16
wandelroute duinen van six-17
wandelroute duinen van six-18
wandelroute duinen van six-19
wandelroute duinen van six-20
wandelroute duinen van six-21
wandelroute duinen van six-22
wandelroute duinen van six-23
wandelroute duinen van six-24
wandelroute duinen van six-25
wandelroute duinen van six-26
wandelroute duinen van six-27
wandelroute duinen van six-28
wandelroute duinen van six-29
wandelroute duinen van six-30
wandelroute duinen van six-31
wandelroute duinen van six-32
wandelroute duinen van six-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy