Rondwandeling door de Duinen van Six | Op Pad & SNP

De mooiste actieve vakanties van ANWB

Rondwandeling door de Duinen van Six | Op Pad & SNP Route app

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling14 km

Wat voor soort wandeling?SNP Route app

Startplaats of station van deze wandelingEgmond a/d Hoef (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 83/100

Download de routebeschrijvingNaar de routebeschrijving

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Prachtige natuurwandeling door de Wimmenummer duinen, ook wel bekend als de Duinen van Six. Je vindt hier een ‘zeedorpenlandschap’: een combinatie van door mensen aangelegde en beheerde landjes en wilde duinnatuur. Voor je het brede strand opgaat, wandel je kilometerslang over een van de mooiste duinpaadjes van Nederland.

Heerlijkheid van Wimmenum

De Duinen van Six vormen sowieso een bijzonder fraai duingebied. De Heerlijkheid van Wimmenum, zoals de officiële naam luidt, was tot 1992 het laatste particuliere duinbezit in Nederland. Sinds de tijd van Napoleon behoorde de Heerlijkheid toe aan de familie Six.

Rijk door lakens

Dat was in de 17e eeuw een van de belangrijkste regentenfamilies van Amsterdam. De adelijke familie was zeer vermogend geworden door de lakenhandel, leverde veel bestuurders van de stad en verzamelde een uitgebreide kunstcollectie. En ze bezat dus ook de duinen waar deze wandeling doorheen voert.

Rondwandeling door de Duinen van Six | Op Pad & SNP Route app

Schotse Hooglanders

Op deze doordeweekse dag ben ik de trotse duinbezitter, samen met spaarzame andere wandelaars, een handvol Shetland pony’s en flink wat loeiende Schotse Hooglanders. Al grazend houden ze de duinen open. Prachtige dieren, die Hooglanders, maar ik blijf op afstand want zij hebben vervaarlijke horens en ik niet.

Rondwandeling door de Duinen van Six | Op Pad & SNP Route app De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Uitgestrekte bollenvelden

De eerste kilometers scheert het smalle slingerpaadje langs de binnenduinrand. Af en toe schemert de polder tussen de bomen door. De akkers liggen er nu in de winter kaal bij. Maar vanaf april wacht je een ware kleurexplosie van uitbundig bloeiende bollenvelden. In het voorjaar zie je uitgestrekte velden met narcissen, blauwe druifjes, hyacinten en tulpen. In de zomer is het de beurt om te shinen voor de lelies, orchideeën, gladiolen en zonnebloemen.

Drakentanden van de Atlantikwall

Verderop kom je langs restanten van de Atlantikwall, een verdedigingslinie die de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog hebben aangelegd. Die reikte van Noorwegen tot de Spaanse grens, 5000 kilometer lang. Je ziet een veld met ‘drakentanden’, bedoeld om pantservoertuigen tegen te houden.

Rondwandeling door de Duinen van Six | Op Pad & SNP Route app

Uitzichtspunt

De Op Pad-route kronkelt nu het open duingebied in, pal langs een uitzichtspunt dat je zeker even moet beklimmen. Doe je dat, dan zie je de zee deinen in de vage verte. En daarvoor de golvende Duinen van Six waar de route doorheen voert, bijna geheel over onverharde, soms vermoeiend mulle paden.

Rondwandeling door de Duinen van Six | Op Pad & SNP Route app

Particulier jachtterein

Tot 1992 was dit particulier jachtterrein van de familie Six. Daardoor zijn de Duinen van Six gevrijwaard gebleven van bebossing met naaldbomen, zoals in de omringende duingebieden. Ze hebben hun weidse, veelzijdige en ruige karakter weten te behouden.

Blonde duinen

De duinen bij Egmond verschillen van die ten noorden van Bergen aan Zee. Ze zijn ‘blonder’ doordat het zand meer kalk bevat. Daardoor verschilt ook de vegetatie, met veel blauwe zeedistel, duindoorn en dauwbraam. Bijzonder zijn ook de glasheldere duinpoelen waar je langskomt. Hier huizen de rugstreeppad en verschillende soorten salamanders. Nu zie ik alleen twee nuffige zwanen dobberen.

Rondwandeling door de Duinen van Six | Op Pad & SNP Route app

Schitterend duinpaadje

Dan volgt de route kilometerslang een smal zandig paadje tussen duinmeertjes en hoge duintoppen. Een van de mooiste duinpaadjes die ik ken, door een gebied met een ongeschonden duinmorfologie. Je ziet fraaie voorbeelden van loopduinen, grote platte bergen die door stuifzand zijn gevormd. En paraboolduinen: zandruggen in een halvemaanvorm die zijn gekneed door het samenspel van wind en vegetatie.

Rondwandeling door de Duinen van Six | Op Pad & SNP Route app

Breed strand

Het paadje mondt uit in een open zandvlakte en na een klim kijk je plots uit over het brede strand en de eindeloze zee. Je wandelt een paar fraaie kilometers langs het strand, begeleid door gekrijs van zeemeeuwen en koddige capriolen van strandlopertjes. Buiten coronatijden kun je ook neerstrijken op een zalig terras van een van strandtenten.

Rondwandeling door de Duinen van Six | Op Pad & SNP Route app Rondwandeling door de Duinen van Six | Op Pad & SNP Route app Rondwandeling door de Duinen van Six | Op Pad & SNP Route app

Koloniehuis voor bleekneusjes

Vlak voor Egmond aan Zee klim je de strandopgang op. Je wandelt pal langs het karakteristieke Koloniehuis. Dat is in het begin van de 20ste eeuw gebouwd voor de opvang van ‘bleekneusjes’. Deze verzwakte kinderen uit arme gezinnen konden hier aansterken onder een strak regime van rust, reinheid en regelmaat. Dikke pap, gekookte melk met vellen, stapels boterhammen en veel buitenspelen in de gezonde zeelucht.

Rondwandeling door de Duinen van Six | Op Pad & SNP Route app

Akkertjes & vakantiehuisjes

Van buitenspelen en zeelucht heb ik inmiddels ook rode koontjes gekregen. Het pad slingert ondertussen langs een verzameling rommelige akkertjes met vervallen tuinhuisjes. Hier verbouwen Egmondse dorpelingen van oudsher hun groenten. Verderop zigzag je terug naar het beginpunt door een gebied met vakantiehuisjes uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Schitterende tocht!

Rondwandeling door de Duinen van Six | Op Pad & SNP Route app

 

Wandelen met de SNP Route app

Dit is een van de twintig wandelingen die je kunt doen met de nieuwe gratis app SNP Route van SNP Natuurreizen. De routes zijn uitgezet door de wandelexperts van het bekende tijdschrift Op Pad.

Steeds meer routes

Mooi is dat er steeds meer routes bijkomen door heel Nederland. De app zelf is ook nog in ontwikkeling en kent nog wat verbeterpunten. Om er eentje te noemen: elke keer als je hem opent, moet je een popup wegklikken die wil dat je je geluid aanzet. Omdat je die app honderden keren opent, is dat nogal een 'dingetje'.

Op de site Oppad.nl vind je informatie over alle routes en de gratis app.

Naar Oppad.nl >>

 

 

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Nikon Z7 II, een fullframe systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

wandelroute duinen van six-10
wandelroute duinen van six-11
wandelroute duinen van six-12
wandelroute duinen van six-13
wandelroute duinen van six-14
wandelroute duinen van six-15
wandelroute duinen van six-16
wandelroute duinen van six-17
wandelroute duinen van six-18
wandelroute duinen van six-19
wandelroute duinen van six-20
wandelroute duinen van six-21
wandelroute duinen van six-22
wandelroute duinen van six-23
wandelroute duinen van six-24
wandelroute duinen van six-25
wandelroute duinen van six-26
wandelroute duinen van six-27
wandelroute duinen van six-28
wandelroute duinen van six-29
wandelroute duinen van six-30
wandelroute duinen van six-31
wandelroute duinen van six-32
wandelroute duinen van six-33

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkers De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland De 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

rondwandelingen, 10-15 km

  • Hits: 3840

Copyright © 2021 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy