Rondwandeling Amsterdamse Bos Zuid | Weg van de Buis Rondwandeling Amsterdamse Bos Zuid | Weg van de Buis
Noord-Holland – rondwandeling – 15km

Rondwandeling Amsterdamse Bos Zuid | Weg van de Buis

Rondwandeling Amsterdamse Bos Zuid | Weg van de Buis Rondwandeling Amsterdamse Bos Zuid | Weg van de Buis
Noord-Holland – rondwandeling – 15km

Rondwandeling Amsterdamse Bos Zuid | Weg van de Buis

Heerlijke wandelroute door het Amsterdamse Bos. Je wandelt grotendeels door de rustige delen van deze groene long van Amsterdam. Slingerpaadjes, idyllische brugjes, statige beukenlanen en het ruige veengebied rond de Amstelveense Poel staan op het program. Begin april is het Bloesempark een aanrader.

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Amsterdamse Bos
  • Slingerpaadjes en beukenlanen
  • Fraai heempark
  • Bloesempark met 400 kersenbomen
  • Ruig veengebied
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Ook mooi: rondwandeling Amsterdamse Bos Noord >>

Driegangendiner met koffie toe

Routemaker Alex Buis omschrijft zijn wandeling door het zuidelijk deel van het Bos zo: “Deze wandeling is een driegangendiner met koffie toe. Als voorgerecht wandelt u door het Broersepark. Dan wordt het hoofdgerecht geserveerd dat bestaat uit een flink stuk door het Amsterdamse Bos. (...) Via een majestueuze beukenlaan en het Bloesempark met Japanse kersenbomen komt u dan bij het dessert en hoogtepunt van de tocht: het veengebied rondom de Amstelveense Poel met als toef slagroom de mooie kerk van Bovenkerk ernaast. Koffie kunt u dan drinken in het Oude Dorp van Amstelveen.”

Bijzondere wandeling

Een leuke beschrijving die ik hem niet kan verbeteren, dus dat probeer ik ook niet. Wij pakken in deze coronatijden de fiets en beginnen iets verder op de route dan het Amstelveense busstation, het echte startpunt van deze bijzondere route. En bewandelen het Broersepark – Alex’ voorgerecht – dus helemaal aan het eind.

Rondwandeling Amsterdamse Bos Zuid | Weg van de Buis

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Groene long van Amsterdam

Al snel wandelen we het Amsterdamse Bos binnen, dat ook wel bekend staat als ‘de groene long van Amsterdam’. Het is een fors bos: drie keer zo groot als Central Park in New York. Zullen ze in de VS niet leuk vinden.

‘Veel en goed wandelen’

De bekende veldbioloog Jac. P. Thijsse is een van de grondleggers van het Amsterdamse Bos. In zijn ogen leed Amsterdam aan een groot gebrek aan groen. Daardoor ontstond volgens hem ‘een vreugdeloos en moedeloos slag van mensen’. Zijn remedie: ‘veel en goed wandelen’. Een aangenaam medicijn.

Rondwandeling Amsterdamse Bos Zuid | Weg van de Buis

Bosplan: werkverschaffingsproject

Pas in 1934 werd Thijsse’s idee uitgewerkt in een ‘Bosplan’. Juist in die tijd was er een economische crisis met een enorme werkloosheid. Het Bosplan bleek uitermate geschikt als werkverschaffingsproject.

Roeibaan uitgraven met een schop

Veel werkloze arbeiders gingen aan de slag, vaak met alleen een schop als werkgerei. Ze begonnen met het uitgraven van de roeibaan: de Bosbaan. Pas rond 1970 was het Bosplan volledig afgerond. Als jongetje ging ik er vaak heen met vriendjes, en dan zei ik tegen m’n moeder: “We gaan naar Bosplan.” Dat vond ik toen helemaal niet gek klinken.

Rondwandeling Amsterdamse Bos Zuid | Weg van de Buis

Kronkelpaadjes & beukenlanen

En nu voelt het bijna 90 jaar oude Bosplan ook als een echt bos. We lopen over kronkelpaadjes omzoomd door tapijten van bloeiende daslook. En even later over een prachtige laan met hoge beuken. Bij ‘De Heuvel’ glooit het alsof je op de Utrechtse Heuvelrug loopt. Maar de 16 meter hoge Heuvel is niet opgestuwd door schuivende gletsjers uit de ijstijd. Hij is aangelegd met puin uit de stad en grond die vrijkwam bij het uitgraven van de Bosbaan.

Rondwandeling Amsterdamse Bos Zuid | Weg van de Buis

Geitenboerderij & noodlandingsbaan

We komen langs de Geitenboerderij, een leuke uitspanning met geinige geitjes, kranige hanen en een loeiende koe met hooi op z’n snuit. Dan duiken we de snelweg onderdoor en we komen in een nog rustiger deel van het bos. Hier vind je geen kanovijvers en kiosken. Wel een festivalterrein dat ooit bedoeld was als noodlandingsbaan voor Schiphol.

Rondwandeling Amsterdamse Bos Zuid | Weg van de Buis

Bloesempark: 400 kersenbomen

Verderop wandelen we door het mooie Bloesempark. Hier staan 400 Japanse kersenbomen die in het jaar 2000 geschonken zijn door de Japan Women’s Club. Rond eind maart kun je hier genieten van de volop bloeiende bomen. Hun roze en witte bloesems geven deze ‘Parel van het Bos’ een magische uitstraling. Nu, half april, zijn ze helaas uitgebloeid.

Rondwandeling Amsterdamse Bos Zuid | Weg van de Buis

Amstelveense Poel: ruig veengebied

Een van de hoogtepunten van deze tocht krijgen we dan nog: het ruige veengebied rond het weidse water van de Amstelveense Poel, die ontstaan is in de 19de eeuw. We volgen het fraaie wandelpad helemaal langs het water. Het kerkje van Bovenkerk piept parmantig uit boven het gouden riet.

Rondwandeling Amsterdamse Bos Zuid | Weg van de Buis

Keuterboertjes & ringslangen

Hier op het veen bewerkten keuterboertjes vroeger het land. Ze gebruikten dit gebied voor tuinbouw, hakhout en moswinning, als hooiland of om riet te snijden. Nu groeien op deze arme grond bijzondere orchideeën en de vleesetende zonnedauw. Rond de oevers leven veel (ongevaarlijke) ringslangen.

Rondwandeling Amsterdamse Bos Zuid | Weg van de Buis Rondwandeling Amsterdamse Bos Zuid | Weg van de Buis

Broersepark

Via het oude dorp van Amstelveen komen we dan bij het heerlijke voorgerecht: het Broersepark, met bloeiende fruitbomen, een spiegelende vijver en een idyllisch bruggetje. Supertocht al met al!

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X100V, een premium compactcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Compactcamera's.
rondwandeling amsterdamse bos zuid-10
rondwandeling amsterdamse bos zuid-11
rondwandeling amsterdamse bos zuid-12
rondwandeling amsterdamse bos zuid-13
rondwandeling amsterdamse bos zuid-14
rondwandeling amsterdamse bos zuid-15
rondwandeling amsterdamse bos zuid-16
rondwandeling amsterdamse bos zuid-17
rondwandeling amsterdamse bos zuid-18
rondwandeling amsterdamse bos zuid-19
rondwandeling amsterdamse bos zuid-20
rondwandeling amsterdamse bos zuid-21
rondwandeling amsterdamse bos zuid-22
rondwandeling amsterdamse bos zuid-23
rondwandeling amsterdamse bos zuid-24
rondwandeling amsterdamse bos zuid-25
rondwandeling amsterdamse bos zuid-26
rondwandeling amsterdamse bos zuid-27
rondwandeling amsterdamse bos zuid-28
rondwandeling amsterdamse bos zuid-29
rondwandeling amsterdamse bos zuid-30
rondwandeling amsterdamse bos zuid-31
rondwandeling amsterdamse bos zuid-32
rondwandeling amsterdamse bos zuid-33
rondwandeling amsterdamse bos zuid-34
rondwandeling amsterdamse bos zuid-35
rondwandeling amsterdamse bos zuid-36
rondwandeling amsterdamse bos zuid-37

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy