Rondwandeling Amsterdamse Bos Zuid | Weg van de Buis

Aan de wandel?
15 km
Rondwandeling
Amstelveen (busstation)
Frankwandelt-rating: 80/100

Driegangendiner met koffie toe
Routemaker Alex Buis omschrijft zijn wandeling door het zuidelijk deel van het Bos zo: “Deze wandeling is een driegangendiner met koffie toe. Als voorgerecht wandelt u door het Broersepark. Dan wordt het hoofdgerecht geserveerd dat bestaat uit een flink stuk door het Amsterdamse Bos. (...) Via een majestueuze beukenlaan en het Bloesempark met Japanse kersenbomen komt u dan bij het dessert en hoogtepunt van de tocht: het veengebied rondom de Amstelveense Poel met als toef slagroom de mooie kerk van Bovenkerk ernaast. Koffie kunt u dan drinken in het Oude Dorp van Amstelveen.”
Bijzondere wandeling
Een leuke beschrijving die ik hem niet kan verbeteren, dus dat probeer ik ook niet. Wij pakken in deze coronatijden de fiets en beginnen iets verder op de route dan het Amstelveense busstation, het echte startpunt van deze bijzondere route. En bewandelen het Broersepark – Alex’ voorgerecht – dus helemaal aan het eind.

Groene long van Amsterdam
Al snel wandelen we het Amsterdamse Bos binnen, dat ook wel bekend staat als ‘de groene long van Amsterdam’. Het is een fors bos: drie keer zo groot als Central Park in New York. Zullen ze in de VS niet leuk vinden.
‘Veel en goed wandelen’
De bekende veldbioloog Jac. P. Thijsse is een van de grondleggers van het Amsterdamse Bos. In zijn ogen leed Amsterdam aan een groot gebrek aan groen. Daardoor ontstond volgens hem ‘een vreugdeloos en moedeloos slag van mensen’. Zijn remedie: ‘veel en goed wandelen’. Een aangenaam medicijn.
Bosplan: werkverschaffingsproject
Pas in 1934 werd Thijsse’s idee uitgewerkt in een ‘Bosplan’. Juist in die tijd was er een economische crisis met een enorme werkloosheid. Het Bosplan bleek uitermate geschikt als werkverschaffingsproject.
Roeibaan uitgraven met een schop
Veel werkloze arbeiders gingen aan de slag, vaak met alleen een schop als werkgerei. Ze begonnen met het uitgraven van de roeibaan: de Bosbaan. Pas rond 1970 was het Bosplan volledig afgerond. Als jongetje ging ik er vaak heen met vriendjes, en dan zei ik tegen m’n moeder: “We gaan naar Bosplan.” Dat vond ik toen helemaal niet gek klinken.

Kronkelpaadjes & beukenlanen
En nu voelt het bijna 90 jaar oude Bosplan ook als een echt bos. We lopen over kronkelpaadjes omzoomd door tapijten van bloeiende daslook. En even later over een prachtige laan met hoge beuken. Bij ‘De Heuvel’ glooit het alsof je op de Utrechtse Heuvelrug loopt. Maar de 16 meter hoge Heuvel is niet opgestuwd door schuivende gletsjers uit de ijstijd. Hij is aangelegd met puin uit de stad en grond die vrijkwam bij het uitgraven van de Bosbaan.

Geitenboerderij & noodlandingsbaan
We komen langs de Geitenboerderij, een leuke uitspanning met geinige geitjes, kranige hanen en een loeiende koe met hooi op z’n snuit. Dan duiken we de snelweg onderdoor en we komen in een nog rustiger deel van het bos. Hier vind je geen kanovijvers en kiosken. Wel een festivalterrein dat ooit bedoeld was als noodlandingsbaan voor Schiphol.

Bloesempark: 400 kersenbomen
Verderop wandelen we door het mooie Bloesempark. Hier staan 400 Japanse kersenbomen die in het jaar 2000 geschonken zijn door de Japan Women’s Club. Rond eind maart kun je hier genieten van de volop bloeiende bomen. Hun roze en witte bloesems geven deze ‘Parel van het Bos’ een magische uitstraling. Nu, half april, zijn ze helaas uitgebloeid.

Amstelveense Poel: ruig veengebied
Een van de hoogtepunten van deze tocht krijgen we dan nog: het ruige veengebied rond het weidse water van de Amstelveense Poel, die ontstaan is in de 19de eeuw. We volgen het fraaie wandelpad helemaal langs het water. Het kerkje van Bovenkerk piept parmantig uit boven het gouden riet.

Keuterboertjes & ringslangen
Hier op het veen bewerkten keuterboertjes vroeger het land. Ze gebruikten dit gebied voor tuinbouw, hakhout en moswinning, als hooiland of om riet te snijden. Nu groeien op deze arme grond bijzondere orchideeën en de vleesetende zonnedauw. Rond de oevers leven veel (ongevaarlijke) ringslangen.


Broersepark
Via het oude dorp van Amstelveen komen we dan bij het heerlijke voorgerecht: het Broersepark, met bloeiende fruitbomen, een spiegelende vijver en een idyllisch bruggetje. Supertocht al met al!
Plan je wandelvakantie bij SNP voor 2021
Vakantieplannen maken
Uiteraard houdt SNP zich aan het advies om tot medio maart 2021 niet naar het buitenland op vakantie te gaan. Maar plannen maken voor daarna mag natuurlijk wel. Dat kan zonder zorgen: je mag bij SNP tot 30 dagen voor vertrek je reis kosteloos omboeken of annuleren. En ze vragen géén aanbetaling. Zo kun jij met een goed gevoel nu al je vakantie voor 2021 boeken.
Foto’s van deze wandeling
Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X100V, een premium compactcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Compactcamera's.
De beste camera’s en verrekijkers!
Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.
Tags: rondwandelingen, 15-20 km, 10-15 km, Weg van de Buis