Rondwandeling Amsterdam-Noord | Amsterdam door! Gijs & Floor Rondwandeling Amsterdam-Noord | Amsterdam door! Gijs & Floor
Noord-Holland – rondwandeling – 15km

Rondwandeling Amsterdam-Noord | Amsterdam door! Gijs & Floor

Rondwandeling Amsterdam-Noord | Amsterdam door! Gijs & Floor Rondwandeling Amsterdam-Noord | Amsterdam door! Gijs & Floor
Noord-Holland – rondwandeling – 15km

Rondwandeling Amsterdam-Noord | Amsterdam door! Gijs & Floor

Bijzonder leuke wandeling door Amsterdam-Noord uit het wandelboek ‘Amsterdam door! Gijs & Floor’. Vanaf de Dam wandel (en vaar) je naar Noord, waar je tal van bekende en onbekende highlights aandoet. Schilderachtige geveltjes van het opgeslokte dorpje Buiksloot, pittoreske kerkjes en de hippe buurt rond de Nieuwendammerham. Vergeet niet te schommelen bij Muziekgebouw aan ‘t IJ.

Aan de wandel
Wandelkaart route

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Schilderachtig dorpje
  • Pittoreske kerkjes
  • Schommelen aan ‘t IJ
  • Dorpsgevoel
  • Onbekende plekken ontdekken
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Toeristisch armageddon

Vanaf de Dam in Amsterdam wandelen we over het Damrak. Vóór corona een toeristisch armageddon, en met z’n potpourri van fastfoodtentjes, vage wisselkantoren en blowende jongeren begint het daar inmiddels weer trekken van te krijgen.

100.000 gedroogde tulpenblaadjes

Het leed is gelukkig snel geleden, want we lopen het Centraal Station in. Daar duiken we ondergronds om op aanraden van Gijs & Floor een kijkje te nemen bij het ruim tien meter lange kunstwerk Palepai van Jennifer Tee. Ze verwerkte 100.000 gedroogde tulpenblaadjes tot een compositie die doet denken aan de geweven kleden uit Sumatra. Prachtig!

Rondwandeling Amsterdam-Noord | Amsterdam door! Gijs & Floor

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Verborgen parels

Het is een van de vele verborgen pareltjes die de routemakers ons vandaag voorschotelen. Met de veerpont (vergeet je mondkapje niet) varen we het IJ over. Omdat het regent slaan we van de route af naar filmmuseum Eye, waar je koffie kunt drinken met riant uitzicht op het IJ. Als troost voor de regen trakteren we onszelf op een zalige citroenmeringue van patisserie Holtkamp. De calorieën wandelen we er vandaag wel weer af.

Misdadigers & hippe jongelui

Voldaan en inmiddels vergezeld van een mager zonnetje wandelen we langs de Tolhuistuin. Daar kon je vroeger opgehangen misdadigers bekijken, nu hangen er vooral hippe jongelui rond. Al snel wandelen we de drukte uit langs het Noordhollandsch Kanaal dat we kilometers lang volgen. Leuk om te bedenken dat hier in 1824 de eerste trekschuit passeerde, getrokken door acht paarden. Minder leuk dat Boom 7, een gezonde iep van 80 jaar, moet wijken voor een fietsbrug. De buurt is een petitie gestart met als motto ‘Kappen met kappen’.

Rondwandeling Amsterdam-Noord | Amsterdam door! Gijs & Floor

Pittoresk Buiksloot

Aan de overkant van het kanaal doemen pittoreske houten huisjes op. Het zijn de restanten van het dorpje Buiksloot, dat door de stad is opgeslokt maar nog steeds een dorps karakter heeft. Heerlijk om door het dorpje te wandelen en je te verlustigen aan de schilderachtige geveltjes.

Rondwandeling Amsterdam-Noord | Amsterdam door! Gijs & Floor Rondwandeling Amsterdam-Noord | Amsterdam door! Gijs & Floor

Meer dorpse sferen

Verderop wandelen we het gelijknamige tuindorp Buiksloot in, gebouwd in het interbellum om de arbeiders uit de industrie en scheepsbouw van Amsterdam-Noord dicht bij hun werk te kunnen huisvesten. Ook hier treffen we dorpse sferen. We krijgen in de Amelandstraat zelfs een plak krentenbrood aangeboden door nieuwe bewoners die vandaag hun buurtgenoten trakteren.

Ontmoetingsplaats van Shinkichi Tajiri

De route voert door het Plan van Gool, met strak vormgegeven flats uit de jaren zestig van de vorige eeuw, verbonden door gekke luchtbruggen. En we beklimmen het grote witte kunstwerk ‘Ontmoetingsplaats’ van de wereldberoemde kunstenaar Shinkichi Tajiri. Een ontmoetingsplaats is het zeker, maar vooral voor hangjongeren, die in de ‘zitzak’ van het kunstwerk soms een kampvuurtje stoken.

Rondwandeling Amsterdam-Noord | Amsterdam door! Gijs & Floor

Meerpadkerkje

De route voert langs het pittoreske houten Meerpadkerkje uit 1843, een rijksmonument. En door het Vliegenbos, het oudste stadsbos van Amsterdam, waar je ijsvogels en groene spechten kunt spotten.

Rondwandeling Amsterdam-Noord | Amsterdam door! Gijs & Floor

Volkstuinpark Buitenzorg

Dan wandelen we langs nog iets bijzonders: Buitenzorg, het oudste tuincomplex van Amsterdam. Beroemd omdat schrijver Simon Vinkenoog hier jarenlang een huisje had. Buitenzorg is nog steeds gehuld in ‘zijn’ hippie-sfeer. We nemen een kijkje binnen het hek, zien mini-tempels en utopische tuinhuisjes. Maar het voelt toch wat als pottenkijken, dus we gaan snel weer verder.

Rondwandeling Amsterdam-Noord | Amsterdam door! Gijs & Floor

Onbekende plekken ontdekken

En zo wandelen we langs een hele serie ons onbekende plekken die het toch waard zijn om bekeken te worden. Gijs & Floor weten ze niet alleen voor ons op te sporen, maar vertellen er ook met smaak over. En met kennis: Floor van Spaendonck is historicus en directeur van een platform voor architectuur en design, Gijs Stork is kunsthistoricus. Beiden zijn ook Amsterdammers in hart en nieren.

Rondwandeling Amsterdam-Noord | Amsterdam door! Gijs & Floor

Nog een vaartochtje

Op een van de hipste plekken van Amsterdam, vlakbij buurt-strand De VerbroederIJ en restaurant De Goudfazant, pakken we het pontje naar het Java-eiland. Die pontvaartjes brengen nog meer variatie in de wandeling.

Rondwandeling Amsterdam-Noord | Amsterdam door! Gijs & Floor

Schommelen aan ‘t IJ

Ook aan de andere kant van het IJ valt genoeg te beleven voor we weer aanbelanden op de Dam. Een antieke brandweerkazerne, een buurtgalerie, grachtenpandjes en gekke modepoppen op het Java-eiland. Voor ons het absolute hoogtepunt: de grote schommels bij Muziekgebouw aan ‘t IJ. Lekker schommelen als een kind, uitkijken over het weidse IJ en nagenieten van deze prachtige tocht. We gaan er zeker meer doen.

Rondwandeling Amsterdam-Noord | Amsterdam door! Gijs & Floor

Wandelgids ‘Amsterdam Door!’ van Gijs & Floor

Dit is een van de wandelingen uit de prachtige wandelgids ‘Amsterdam Door!’ van Gijs & Floor. De gids bevat negen rondwandelingen, allemaal startend op de Dam. Een wandelboek waar het plezier van afspat

Bekijk mijn recensie >>

Deze gids op Bol.com >>

Gidswandelingen op Frankwandelt

De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.

 

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
rondwandeling amsterdam noord gijs floor-10
rondwandeling amsterdam noord gijs floor-11
rondwandeling amsterdam noord gijs floor-13
rondwandeling amsterdam noord gijs floor-14
rondwandeling amsterdam noord gijs floor-15
rondwandeling amsterdam noord gijs floor-16
rondwandeling amsterdam noord gijs floor-17
rondwandeling amsterdam noord gijs floor-18
rondwandeling amsterdam noord gijs floor-19
rondwandeling amsterdam noord gijs floor-20
rondwandeling amsterdam noord gijs floor-21
rondwandeling amsterdam noord gijs floor-22
rondwandeling amsterdam noord gijs floor-23
rondwandeling amsterdam noord gijs floor-24
rondwandeling amsterdam noord gijs floor-25
rondwandeling amsterdam noord gijs floor-26
rondwandeling amsterdam noord gijs floor-27
rondwandeling amsterdam noord gijs floor-28
rondwandeling amsterdam noord gijs floor-29
rondwandeling amsterdam noord gijs floor-30
rondwandeling amsterdam noord gijs floor-31
rondwandeling amsterdam noord gijs floor-32
rondwandeling amsterdam noord gijs floor-33a
rondwandeling amsterdam noord gijs floor-35

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy