Schoonheid en lelijkheid lopen op de Amsterdamse Wallen dwars door elkaar heen. Over de fraaie grachtenpanden en plekken vol historie hangen soms penetrante wietwalmen. De treurigheid van raamprostitutie schurkt aan tegen de oudste kerk van de stad. Boeiende tocht, een aanrader. Stel je wel in op toeristische drukte.
Dit is een van de 52 wandelingen uit de wandelgids ‘Elke week Amsterdam Door!’ van Gijs & Floor (bekijk op Bol.com). Een rondje over de Burgwallen, waar ook gewoon mensen wonen. Vandaar de titel die Gijs en Floor ‘m hebben gegeven: ‘Wonen op de Wallen’ (nr. 2 uit hun gids).
Voor wie met de gids op pad gaat: ik start bij punt H, de Sint Nicolaaskerk, tegenover Amsterdam CS. Een fraaie rooms-katholieke kerk uit 1887 die officieel de H. Nicolaas binnen de Veste heet. Loop hem even binnen en geniet van de hoge gebrandschilderde ramen. Gijs en Floor tippen de zondag, want dan is er een Spaanstalige mis. “Je waant je in Spanje of Zuid-Amerika.”
Je bevindt je hier aan het randje van de Amsterdamse Burgwallen, kortweg Wallen, walletjes of rosse buurt. Die loop je in via de Zeedijk, een nauwe straat vol toko’s, winkeltjes en roemruchte (homo)cafés als The Queens Head en ‘t Mandje van de kleurrijke Bet van Beeren. Je wandelt hier in hartje Chinatown. Op de Zeedijk vind je ook Chinees restaurant Nam Kee, bekend van de roman ‘De oesters van Nam Kee’. Let op de straatnaambordjes die zowel in het Nederlands als in het Chinees zijn.
Door nauwe straten gevuld met toeristen bereik je de Montelbaanstoren, die vandaag fraai oplicht in de lage najaarszon. Waar Gijs en Floor me iets leren wat ik nog niet wist: de toren is vernoemd naar het kasteel dat de Hertog van Alva bij de toren wilde laten bouwen: Monte Albano. Het kasteel kwam er niet, maar de toren ging al snel ‘Monte-Albaens-tooren’ heten, dat verbasterde tot Montelbaanstoren. Z’n bijnaam is trouwens Malle Jaap, omdat de klokken vroeger soms spontaan begonnen te luiden.
De Waag op de Nieuwmarkt is het volgende hoogtepunt. Maar om die te bereiken heb je wel Google Maps nodig, want met de aanwijzingen van Gijs en Floor kom je er niet. Geen probleem, de routemakers maken veel goed met hun verhalen over wat je allemaal tegenkomt. Zelf had ik nooit goed gekeken naar de torens van de Waag. Dat blijken gildetorens te zijn. Leuk om op zoek te gaan naar de Metselaarsgildetoren, herkenbaar aan de bouwinstrumenten en de meesterproeven boven de poort.
Via omzwervingen over grachten en door menig nauw steegje beland je op het terrein van de Universiteit van Amsterdam in de Oudemanhuispoort. Daar staan sinds jaar en dag vele boekenkraampjes. Maar deze maandag staat er slechts een enkel eenzaam kraampje.
Langs het fraaie Huis aan de Drie Grachten en de Sleutelbrug, vernoemd naar een brouwerij die hier stond, wandel je de Nes in. Deze bochtige straat was rond 1500 het domein van kloosters, waardoor ze het gebied ook wel ‘Gebed zonder End’ noemden. Later werd het een uitgaanscentrum met bordelen en cafés. Nu vind je hier veel theaters, zoals De Brakke Grond.
Mooiste gebouw van de Wallen moet je dan nog krijgen: de Oude Kerk. Hij stamt uit 1306 en is daarmee het oudste gebouw van Amsterdam. De kerk staat ook in de top 100 van de Nederlandse rijksmonumenten. Hier wandel je over de beroemde/beruchte Oudezijds Voorburgwal, echt in het hart van de Wallen. Het wemelt in deze buurt van de seksshops, raamprostituees, peepshows, bordelen, coffeeshops en sekspaleizen als Casa Rosso.
Om de hoek ligt dan alweer de Sint Nicolaaskerk, waar sinds 5 december 2021 een reliek van de heilige Nicolaas ligt – een stukje Sinterklaas dus.
Over Sinterklaas gesproken: deze wandelgids is een mooi hebbeding voor wie van korte stadswandelingen houdt. Een fijn (Sint)cadeautje dus. Alle 52 wandelingen zijn rond vijf kilometer. Extra leuk: Gijs en Floor geven veel tips voor uitspanningen en interessante plekken die je onderweg tegenkomt, zoals cafeetjes, musea, boekhandels, een goede viswinkel.
Deze korte wandeling telt maar vier kilometer. Reken er toch zo’n twee uur voor, er is zoveel om even bij stil te staan, ik heb slechts een selectie genoemd. Bezoek je ook een museum als Ons' Lieve Heer op Solder (waar je langskomt), dan ben je nog langer onderweg.
De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.