Palingroute: rondwandeling vanuit Monnickendam Palingroute: rondwandeling vanuit Monnickendam
Noord-Holland – rondwandeling – 15km

Palingroute: rondwandeling vanuit Monnickendam

Palingroute: rondwandeling vanuit Monnickendam Palingroute: rondwandeling vanuit Monnickendam
Noord-Holland – rondwandeling – 15km

Palingroute: rondwandeling vanuit Monnickendam

Alleen al het historische stadje Monnickendam is een reden om deze wandeling te doen. De prachtige oude panden en het levendige vissershaventje laten tijden van weleer herleven. Ander hoogtepunt: de weidse Gouwzee die grossiert in vergezichten. De saaie tocht door de polder snoept weer punten af. En bij harde wind vind je bar weinig beschutting.

Aan de wandel

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Historisch havenstadje
  • Levendige vissershaven
  • Weidse water van de Gouwzee
  • Prachtige vergezichten
  • Ook saaie kilometers
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Herberg De Waegh

Vandaag is die wind niet alleen keihard, maar ook steenkoud. Een ijzige noordooster die dankbaar maakt voor onze warme kledingkeuze van vanochtend. Maar eerst drinken we behaaglijk warm koffie in De Waegh, gevestigd in misschien wel het mooiste historische pand van Monnickendam.

Palingroute: rondwandeling vanuit Monnickendam

Ploeterende monniken

Het stadje dankt z’n bestaan aan het geploeter van Norbertijner monniken, die hier vele eeuwen geleden de Gouwzee afdamden. Sinds de 13de eeuw ontstond een nederzetting van vissers, boeren en ambachtslui, die woonden en werkten op terpen. Door z’n strategische ligging aan de Zuiderzee groeide Monnickendam uit tot een handelshaven van betekenis.

Palingroute: rondwandeling vanuit Monnickendam

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Oudste carillon van NL

Vanaf het terras kijk je mooi uit over de binnenhaven, de sluis, en de oude binnenstad van Monnickendam. De route vervolgt door die binnenstad, waarbij je het ene na het andere 17de eeuwse pandje kunt bewonderen. Fraai is ook De Speeltoren: de stadhuistoren uit de 14de eeuw waar je het oudste met de hand bespeelbare carillon van Nederland vindt. Het heeft ook een museum, gewijd aan de geschiedenis van Monnickendam.

Palingroute: rondwandeling vanuit Monnickendam Palingroute: rondwandeling vanuit Monnickendam

Clogs and cheese

Een onaangename kilometer langs een drukke weg en verkeersknooppunten leidt ons het Zuiderzeestadje uit, polder Katwoude in. Een oude veenpolder waar ze schermen met alle ‘clogs and cheese’ die ze hier ambachtelijk (maar wel in het Engels) produceren. Mooie maar wat vervallen stolpboerderijen zijn lichtpuntjes op een verder nogal taai traject waarbij een ijzige noordooster de tranen uit onze ogen blaast.

Palingroute: rondwandeling vanuit Monnickendam

Een woud & heer Kat

Polder Katwoude schijnt ooit een moeraswoud te zijn geweest dat in bezit was van de heer Kat. Nu treffen we er een eindeloze grasvlakte doorsneden door sloten en een asfaltweggetje, de Lage Dijk, waarover onze stappen gaan. Even verder klimmen we een graspad op langs de rietgekraagde Purmervaart, wat voor aangenamer uitzichten zorgt.

Palingroute: rondwandeling vanuit Monnickendam

Hotel Volendam

We koersen af op Hotel Volendam, dat in onze fantasie uitgroeit tot een idyllisch hotelletje waar ze ons met open armen ontvangen en in de watten leggen. Helaas, het blijkt een joekel van een Van der Valk-hotel te zijn. Geen idylle, wel een warme CV, gastvrije ontvangst en best lekkere koffie.

De eerste kieviten

Opgewarmd wandelen we oostwaarts, waarbij de wind nu ons linkeroor afvriest. Links een vrij drukke weg, rechts de polder, waar de eerste kieviten van het jaar ons met indrukwekkende duikvluchten proberen te verjagen. We koersen af op Volendam. Ook al zo’n fraai plaatsje aan de voormalige Zuiderzee waarvan we helaas alleen de minder aanlokkelijke buitenwijken zien.

Palingroute: rondwandeling vanuit Monnickendam

Zicht over de Gouwzee

Bij De Kathammer, een achtkante poldermolen uit 1650, klimmen we de Hoge Dijk op. Op het graspad met vele overstapjes krijgen we onze eerste schitterende uitzichten over de Gouwzee, onderdeel van natuurgebied het Markermeer. In de verte rijst schiereiland Marken op uit het water.

Palingroute: rondwandeling vanuit Monnickendam Palingroute: rondwandeling vanuit Monnickendam

Palingrokerijen

In vroeger tijden visten ze hier flink op paling, vandaar de naam van deze wandeling. Paling vangen ze nog steeds, maar die vangst is slechts een fractie van wat het ooit was. Reden: een vangstbeperking die is ingesteld om de jonge aaltjes te beschermen. De ambachtelijke palingrokerijen die je op de route vindt, duiden op het roemrijke vissersverleden van Monnickendam.

Palingroute: rondwandeling vanuit Monnickendam

Zuiderzee-concert

We zien een historische viskotter over de Gouwzee glijden. Ontelbare masten in de verte verkondigen dat we de haven van Monnickendam weer naderen. Die haven ligt tegenwoordig trouwens vol plezierjachten, de vissersvloot van weleer is flink uitgedund. Even later worden we getrakteerd op een concert dat je als stedeling nooit hoort: de gierende wind laat het zeildoek van de schepen onrustig klapperen onder begeleiding van de masten die op hoge toon fluiten.

Palingroute: rondwandeling vanuit Monnickendam

Dankbaarheid & Gulden Belofte

Wandelend langs de kade bewonderen we een dozijn oude tjalken met illustere namen als Vrouwe Francina, Dankbaarheid en Gulden Belofte. Vissen doen ze allang niet meer, ze zijn tegenwoordig te huur voor een zeilweekend of een dagje teambuilding. We ademen nog even de eeuwen historie van het Zuiderzee-stadje in en via een mooie route wandelen we weer terug naar de parkeerplaats.

Palingroute: rondwandeling vanuit Monnickendam

 

Wandelgids 'Waterland & Zaanstreek'

Dit is een van de wandelingen uit de fraaie wandelgids 'Waterland & Zaanstreek' van uitgeverij Elmar.

De lekker beknopte gids biedt 15 wandelingen die veel over gras gaan. En die de handige wandelnetwerken gebruiken, waarbij je via paaltjes van knooppunt naar knooppunt wandelt. Echt een aanrader!

Bekijk deze wandelgids >>

 

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Nikon Z7 II, een fullframe systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
palingroute monnickendam-10
palingroute monnickendam-11
palingroute monnickendam-12
palingroute monnickendam-13
palingroute monnickendam-14
palingroute monnickendam-15
palingroute monnickendam-16
palingroute monnickendam-17
palingroute monnickendam-18
palingroute monnickendam-19
palingroute monnickendam-20
palingroute monnickendam-21
palingroute monnickendam-22
palingroute monnickendam-23
palingroute monnickendam-24
palingroute monnickendam-25
palingroute monnickendam-26
palingroute monnickendam-27
palingroute monnickendam-28
palingroute monnickendam-29
palingroute monnickendam-30
palingroute monnickendam-31
palingroute monnickendam-32
palingroute monnickendam-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy