Paaltjeswandeling Goois Natuurreservaat | IJzeren Veld, Bikbergen en Crailo

Paaltjeswandeling IJzeren Veld, Bikbergen, Crailo

Dat paaltjeswandelingen niet suf hoeven zijn, bewijst deze afwisselende wandeltocht over de landgoederen IJzeren Veld, Bikbergen en Crailo. Deze landgoedbossen ten oosten van Bussum zijn schitterend. Zware beuken, holle paden en open akkers ontmoet je op je wandeling. De route over onverharde slingerpaadjes is gemarkeerd met genummerde palen met rode pijl.

Beukenlanen van 200 jaar

Het landgoedkarakter van dit gebied is te herkennen aan de 200 jaar oude beukenlanen. Spechten zijn er dol op en hameren zich een ongeluk op de oude stammen. Verlaten spechtengaten vinden snel nieuwe bewoners: vleermuizen.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

  Paaltjeswandeling IJzeren Veld, Bikbergen, Crailo
 

Aan de wandel?

  Afstand van deze wandeling10 km
  Wat voor soort wandeling?Paaltjeswandeling
  Startplaats of station van deze wandelingCrailo
  Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 72/100
  Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling
  Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

De wandeling begint op landgoed IJzeren Veld. Merkwaardige naam, waarvan niemand de herkomst kent. Het is een bescheiden maar charmant landgoed met avontuurlijke kronkelpaadjes. De vier oude beuken dichtbij de Langerhuizenweg zijn de enige bomen in IJzeren Veld die de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd.

Landgoed Bikbergen

Het aanpalende Bikbergen biedt zeer afwisselend bos met oude beukenlanen en een akker uit de middeleeuwen. Ook de fraai gelegen, statige villa’s in de bosranden maken deze wandeling aantrekkelijk. Twee percelen Douglassparren zijn in 1933 geplant. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de boswachter deze bomen weten te behoeden voor de noodkachels van de Gooise bewoners.

Oude beukenlanen

Je wandelt over beukenlanen die al in 1820 zijn aangelegd en die leeftijd is de bomen aan te zien. Dit soortenrijke bos is de woonplaats voor vele vogelsoorten en vleermuizen. Het gebied heeft een open karakter door de ruime lanen en de open akkers.

Kalkzandsteen

Let bij dagrecreatieterrein "De Steen" op de kalkzandsteenformatie. Bij de ontginning in de jaren vijftig werd de bodem diep omgespit door Amsterdamse werklozen. Ze kwamen daarbij een forse steen tegen. "Graaf maar uit," zei de boswachter. Toen hij een dag later terug kwam, was de kalkzandsteen grotendeels blootgelegd en zo ligt hij er nog steeds

Landgoed Crailo

Crailo is als landgoedbos aangelegd, onder andere door J.D. Zocher jr. (die samen met zijn zoon het Vondelpark ontwierp). De oude beukenlanen, kronkelende paden, akkers en de vele doorkijkjes zijn hiervoor kenmerkend. Hoogste punt is de Trapjesberg.

Crailo = Kraaienbos

Crailo betekent letterlijk ‘Kraaienbos’ maar of dat ook werkelijk de oorsprong is van deze naam is moeilijk te achterhalen. Voor de aankoop van het voormalige landgoed werd in 1939 de destijds formidabele som van 218.000 gulden neergeteld. Dit bedrag was zo hoog omdat het gebied in handen was van speculanten die er een villawijk wilden aanleggen.

Startpunt wandeling

Startpunt van deze prachtige wandeling is dagrecreatieterrein De Steen, Crailoseweg, Huizen, naast revalidatiecentrum De Trappenberg. Overigens zou de wandeling 7 kilometer zijn, maar dat lijkt me onzin: reken op zo'n 10 kilometer.

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!