Paaltjeswandeling Crailo: Goois Natuurreservaat & Bikbergen Paaltjeswandeling Crailo: Goois Natuurreservaat & Bikbergen
Noord-Holland – rondwandeling – 7km

Paaltjeswandeling Crailo: Goois Natuurreservaat & Bikbergen

Paaltjeswandeling Crailo: Goois Natuurreservaat & Bikbergen Paaltjeswandeling Crailo: Goois Natuurreservaat & Bikbergen
Noord-Holland – rondwandeling – 7km

Paaltjeswandeling Crailo: Goois Natuurreservaat & Bikbergen

Dat paaltjeswandelingen niet suf hoeven zijn, bewijst deze afwisselende wandeltocht over de landgoederen IJzeren Veld, Bikbergen en Crailo. Deze landgoedbossen ten oosten van Bussum zijn schitterend. Zware beuken, holle paden en open akkers ontmoet je op je wandeling. De route over onverharde slingerpaadjes is gemarkeerd met genummerde palen met rode pijl.

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Mooie landgoederen
  • Statige landhuizen
  • Paaltjeswandeling
  • Beukenlanen van 200 jaar
  • Lekkere slingerpaadjes
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Beukenlanen van 200 jaar

Het landgoedkarakter van dit gebied is te herkennen aan de 200 jaar oude beukenlanen. Spechten zijn er dol op en hameren zich een ongeluk op de oude stammen. Verlaten spechtengaten vinden snel nieuwe bewoners: vleermuizen.

Charmant landgoed IJzeren Veld

De wandeling begint op landgoed IJzeren Veld. Merkwaardige naam, waarvan niemand de herkomst kent. Het is een bescheiden maar charmant landgoed met avontuurlijke kronkelpaadjes. De vier oude beuken dichtbij de Langerhuizenweg zijn de enige bomen in IJzeren Veld die de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd.

Paaltjeswandeling Crailo | Goois Natuurreservaat & Bikbergen

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Landgoed Bikbergen

Het aanpalende Bikbergen biedt zeer afwisselend bos met oude beukenlanen en een akker uit de middeleeuwen. Ook de fraai gelegen, statige villa’s in de bosranden maken deze wandeling aantrekkelijk. Twee percelen Douglassparren zijn in 1933 geplant. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de boswachter deze bomen weten te behoeden voor de noodkachels van de Gooise bewoners.

Oude beukenlanen

Je wandelt over beukenlanen die al in 1820 zijn aangelegd en die leeftijd is de bomen aan te zien. Dit soortenrijke bos is de woonplaats voor vele vogelsoorten en vleermuizen. Het gebied heeft een open karakter door de ruime lanen en de open akkers.

Paaltjeswandeling Crailo | Goois Natuurreservaat & Bikbergen

Kalkzandsteen

Let bij dagrecreatieterrein "De Steen" op de kalkzandsteenformatie. Bij de ontginning in de jaren vijftig werd de bodem diep omgespit door Amsterdamse werklozen. Ze kwamen daarbij een forse steen tegen. "Graaf maar uit," zei de boswachter. Toen hij een dag later terug kwam, was de kalkzandsteen grotendeels blootgelegd en zo ligt hij er nog steeds

Landgoed Crailo

Crailo is als landgoedbos aangelegd, onder andere door J.D. Zocher jr. (die samen met zijn zoon het Vondelpark ontwierp). De oude beukenlanen, kronkelende paden, akkers en de vele doorkijkjes zijn hiervoor kenmerkend. Hoogste punt is de Trapjesberg.

Paaltjeswandeling Crailo | Goois Natuurreservaat & Bikbergen

Crailo = Kraaienbos

Crailo betekent letterlijk ‘Kraaienbos’ maar of dat ook werkelijk de oorsprong is van deze naam is moeilijk te achterhalen. Voor de aankoop van het voormalige landgoed werd in 1939 de destijds formidabele som van 218.000 gulden neergeteld. Dit bedrag was zo hoog omdat het gebied in handen was van speculanten die er een villawijk wilden aanleggen.

Startpunt wandeling

Startpunt van deze prachtige wandeling is dagrecreatieterrein De Steen, Crailoseweg, Huizen, naast revalidatiecentrum De Trappenberg.

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

landgoed ijzeren veld-10
landgoed ijzeren veld-11
landgoed ijzeren veld-12
landgoed ijzeren veld-13
landgoed ijzeren veld-14
landgoed ijzeren veld-15
landgoed ijzeren veld-16
landgoed ijzeren veld-17
landgoed ijzeren veld-18
landgoed ijzeren veld-19
landgoed ijzeren veld-20
landgoed ijzeren veld-21
landgoed ijzeren veld-22
landgoed ijzeren veld-23
landgoed ijzeren veld-24
landgoed ijzeren veld-25
landgoed ijzeren veld-26
landgoed ijzeren veld-27

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy