natuurhuisje banner 750px
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

OV-stapper Amsterdamse Bos | Amsterdam CS - Amstelveen

OV-stapper Amsterdamse Bos | Amsterdam CS - Amstelveen

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling18 km

Wat voor soort wandeling?OV-stapper

Startplaats of station van deze wandelingAmsterdam CS (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 83/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Deze bijzondere wandeling brengt je van hartje Mokum naar het Amsterdamse Bos. Je wandelt van druk naar rustig, van stad naar natuur. Via Dam, Rokin en grachtengordel loop je het Vondelpark in. Een jaagpad brengt je langzaam de stad uit. In het Amsterdamse Bos wacht een juweeltje: 400 Japanse kersenbomen. Toppertje!

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste NS-routes >>

De mooiste vakantiehuisjes van Nederland op Interhome.nl

Wandeling voor Amsterdammers

Deze oude NS-wandeling Amsterdamse Bos uit 1994, omgedoopt tot OV-stapper, stond al een tijd op mijn bucketlist. Vanaf mijn huis in Amsterdam kan ik direct op pad. Echt een wandeling voor Amsterdammers dus. Maar anderen mogen hem ook best lopen hoor 😁

Uitgestorven Mokum

Vandaag, begin april 2020, is de invloed van COVID-19 overal voelbaar. Op het Centraal Station – normaal gesproken een opgejaagde drukte – is het zowat uitgestorven. In de Warmoesstraat kan ik m’n medemens op de vingers van één hand tellen. Op De Dam heeft een eenzaam ‘living statue’ als publiek een zwerm duiven. En in de Kalverstraat – waar je normaal gesproken over hoofden kunt lopen – kun je een kanon afschieten.

OV-stapper Amsterdamse Bos | Amsterdam CS - Amstelveen

Ogen tekort

Voor iemand die op z’n rust gesteld is, is dit effect van het coronavirus welkom. Maar unheimisch is het wel. Als normale tijden zijn weergekeerd, zijn de eerste kilometers van deze OV-stapper natuurlijk wel heel druk. Tegelijk is er zoveel te zien in de Amsterdamse binnenstad dat je ogen tekort komt. Neem zeker even de tijd om rond te kijken in het historisch interessante gebied rond Warmoesstraat en Oude Kerk.

Amsterdam Museum & Begijnhof

Vlak voorbij de Kalverstraat vind je het interessante Amsterdam Museum en het verstilde Begijnhof, beide een bezoekje waard. Een mooi stukje van de grachtengordel brengt je op de Weteringschans. Even later wandel je het altijd leuke Vondelpark binnen.

OV-stapper Amsterdamse Bos | Amsterdam CS - Amstelveen

Romantische landschapsstijl

Alleen hier al kun je makkelijk een paar uur doorbrengen zonder je te vervelen. Het park is aangelegd in 1867 in de bekende romantische landschapsstijl: kronkelige lanen, grillig gevormde vijvers en bosschages. Initiatief tot de aanleg kwam van een groep Amsterdamse notabelen.

Enorm bedrag: 83.000 gulden

Met het voor die tijd enorme bedrag van 83.000 gulden kochten ze 12 hectare drassige grond net buiten de Leidsepoort. Dat het drassig is, merken we nu nog vaak: in natte periodes lopen sommige delen flink onder water. Let op de kapitale villa’s die het park omgeven.

OV-stapper Amsterdamse Bos | Amsterdam CS - Amstelveen

Vondelpark uit z’n voegen

Op zonnige dagen barst het Vondelpark zo ongeveer uit z’n voegen. Het lijkt of de complete goegemeente aangevuld met eindeloze stromen toeristen zich er verzamelt om te picknicken, te joggen, te skaten, te frisbeeën, te flaneren. Kortom: het leven te vieren. Nu heerst er coronarust.

De stad uit

Bij de Amstelveense weg verlaat je het park weer. En langs de Sloterkade wandel je stap voor stap de stad uit. Het water wordt breder, de weg verandert in een jaagpad dat hier en daar zelfs onverhard is. Leuk!

OV-stapper Amsterdamse Bos | Amsterdam CS - Amstelveen

Cruiseschip & klapschaats

Je zou hier ook in een dorp kunnen lopen, zo rustig is het. Ware het niet dat aan de overkant van het ruime water het markante Olympisch Stadion verrijst. En aan deze oever loop je bijna op tegen een reusachtig glazen gebouw: het voormalig hoofdkantoor van de ING. Dat kreeg vele toepasselijke bijnamen: cruiseschip, schoen, klapschaats, strijkijzer en kruimeldief.

Amsterdamse Bos: groene long

De OV-stapper neemt je mee het Amsterdamse Bos in, de groene long van Mokum, drie keer zo groot als Central Park in New York. De eerste ideeën voor dit park zijn van de bekende veldbioloog Jac. P. Thijsse. Al in 1908 bepleit hij de aanleg van wandelroutes buiten de stad, omdat Amsterdam leed aan een groot gebrek aan groen. Daardoor ontstond volgens Thijsse ‘een vreugdeloos en moedeloos slag van mensen’. Zijn remedie: ‘veel en goed wandelen’. Een man naar mijn hart.

OV-stapper Amsterdamse Bos | Amsterdam CS - Amstelveen

Boschplan: werkverschaffingsproject

Pas 20 jaar later werd Thijsse’s idee uitgewerkt in een ‘Boschplan’. In 1934 begonnen ze met de aanleg. Juist in die tijd was er een economische crisis met een enorme werkloosheid. Het Boschplan bleek uitermate geschikt als werkverschaffingsproject. Vele arbeiders gingen met aan de slag, vaak alleen met een schop als werkgerij. Als eerste groeven ze de roeibaan uit. Pas rond 1970 was het Bosplan volledig afgerond.

Kronkelpaadjes & beukenlanen

Hier en daar heb je echt het gevoel in het bos te lopen, soms over kronkelpaadjes, dan weer over een mooie laan met hoge beuken. Rond ‘De Heuvel’ glooit het alsof je op de Utrechtse Heuvelrug loopt. Maar de 16 meter hoge Heuvel is niet opgestuwd door schuivende gletsjers in een verre ijstijd. Hij is aangelegd met puin uit de stad en grond die vrijkwam bij het uitgraven van de Bosbaan.

OV-stapper Amsterdamse Bos | Amsterdam CS - Amstelveen

Bloesempark: 400 kersenbomen

Dan kom je bij nog iets heerlijks: het Bloesempark met 400 kersenbomen. Deze Japanse sierkersen – Prunis Yedoensi – zijn in het jaar 2000 geschonken door de Japan Women’s Club. Fun fact: 200 bomen hebben een Japanse vrouwennaam, 200 bomen hebben een Nederlandse vrouwennaam. En dus staan Truus en Miep schouder aan schouder met Tosha en Miyuki.

Prachtige bloesems

Rond eind maart kun je hier volop genieten van de volop bloeiende bomen. Hun roze en witte bloesems geven deze parel van het Bos een magische uitstraling. Als er nauwelijks wind is, kunnen de bomen meerdere weken in bloei staan.

OV-stapper Amsterdamse Bos | Amsterdam CS - Amstelveen

Wandelbrug van bamboe

En dan is de koek nog niet op, want vlak na het Bloesempark kom je over een wandelbrug van 175 meter die deels uit bamboe is gebouwd. Het is de eerste keer dat bamboe zo is toegepast in Europa. Helaas wordt de bamboebrug (april 2020) gerenoveerd en is hij tijdelijk vervangen door een gewone loopbrug.

Je wandelt inmiddels door het Oeverlandenreservaat, met een rijke flora en fauna. De ringslang wordt hier regelmatig gespot en de grote lijster zingt z’n hoogste lied.

OV-stapper Amsterdamse Bos | Amsterdam CS - Amstelveen

Aanrader voor eind maart, begin april

Ik ben inmiddels uitgezongen en loop door een mooi villawijkje naar busstation Amstelveen. Echt een aanrader, deze OV-stapper. Maar in coronatijden kun je hem in het weekend beter mijden: Vondelpark en Bloesempark kunnen druk zijn. Zet hem alvast op je bucketlist voor eind maart, begin april volgend jaar.

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

Tags: NS-wandelingen, 15-20 km, OV-stappers

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>