NS-wandeling Westerborkpad | Wandeltocht vanuit Amsterdam Centraal Station

NS-wandeling door Amsterdam over het Westerborkpad

Op deze indrukwekkende NS-wandeling loop je over het Westerborkpad. Je volgt het spoor van vele Joodse stadsgenoten die in de oorlog van de Hollandsche Schouwburg via station Amsterdam Muiderpoort naar kamp Westerbork zijn weggevoerd. Onderweg veel Joodse geschiedenis: het Anne Frank Huis, het Joods Historisch Museum, het Spiegelmonument van Jan Wolkers en de Hollandsche Schouwburg. Daarnaast wandel je natuurlijk over Mokums beroemde grachten en pleinen, en door de Jordaan.

Hortus Botanicus

De wandeling telt slechts 11 kilometer, maar trek er toch flink tijd voor uit. Je komt langs nogal wat musea en bijvoorbeeld de Hortus Botanicus die een bezoekje meer dan waard zijn. Wil je het Anne Frank Huis bezoeken, bereid je dan voor op lange rijen. Of kijk op de prachtige website voor een indruk.

Wat is er zo interessant aan deze wandeling?

Westerbork

NS-wandeling door Amsterdam over het WesterborkpadIn 2008 volgde Jan Dokter het spoor van zijn familieleden, die in 1943 per trein van Amsterdam naar kamp Westerbork in Drenthe werden afgevoerd en niet terugkeerden. Hij liep in vier aaneengesloten dagen van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam naar voormalig kamp Westerbork.

Dicht langs het spoor

Zijn initiatief legde de basis voor het Westerborkpad, een 336 kilometer lange route van Amsterdam naar Herinneringscentrum Kamp Westerbork zo dicht mogelijk langs het spoor.

Herinneringscentrum

Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog vluchtten steeds meer Duitse Joden voor de naziterreur de grens met Nederland over. De Nederlandse regering wilde in die tijd op goede voet blijven met Duitsland, en sloot op 15 december 1938 de grens (enkele weken na de Kristallnacht van 11 november 1938). De regering bestempelde de vluchtelingen tot ongewenste vreemdelingen. In februari 1939 besloot ze tot de bouw van een groot kamp voor deze vluchtelingen.

Deportatie naar Auschwitz

In 1942 wijzigde de functie van het kamp en vertrok de eerste deportatietrein naar vernietigingskampen als Auschwitz en later ook Sobibor. In totaal zijn 107.000 Joden uit Nederland gedeporteerd. Circa 102.000 kwamen niet terug. Ook bijvoorbeeld Roma en Sinti kwamen als gevolg van de rassenleer in Westerbork terecht.

Meer lezen?


Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.

Bekijk een filmpje van deze wandeling

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpeditiesFOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!