natuurhuisje banner 750px
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

NS-wandeling / OV-stapper Texel | Dag 2: De Koog – De Cocksdorp

NS-wandeling Texel dag 2 van De Koog naar De Cocksdorp

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling20 km

Wat voor soort wandeling?NS-wandeling (oud)

Startplaats of station van deze wandelingDe Koog (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 83/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Hoogtepunt van deze onweerstaanbare NS-wandeling is natuurgebied De Slufter. Deze brede duinvallei – boordevol avontuurlijke kreken en geulen – staat in open verbinding met de Noordzee. Ook de rest van de wandeling is niet te versmaden: eindeloze duinen en de immense zandvlakte van de kop van Texel.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste NS-routes >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Azuurblauwe luchten

Kies voor beide NS-wandelingen op Texel mooie dagen uit, dan komt het eiland het beste tot z’n recht. Vandaag word ik getrakteerd op azuurblauwe luchten boven zonovergoten duinen en stranden. Kijk, dat noem ik nou boffen.

Tweedaagse NS-wandeling

Dit is de beschrijving van dag 2 van de tweedaagse NS-wandeling Texel. Dag 1 heb ik ook beschreven:

NS-wandeling Texel dag 1 >>

NS-wandeling Texel dag 2 van De Koog naar De Cocksdorp

De Koog: levendig dorp

Startpunt van de wandeling is het bijzonder levendige dorp De Koog, dat in de zomer platgelopen wordt door toeristen. De Dorpsstraat is een aaneenschakeling van souvenirwinkels en horecatentjes. Je moet ervan houden...

Noordpunt van Texel

Moeilijk te geloven: tot de 16de eeuw was De Koog het meest noordelijke puntje van Texel. Dus het hele gebied dat je vandaag gaat verkennen, lag toen nog in zee. In het noorden lag tussen Vlieland en Texel wel het eilandje Eierlandse Duinen, dat in 1630 via een stuifdijk bij Texel werd gevoegd.

NS-wandeling Texel dag 2 van De Koog naar De Cocksdorp

Uitzicht op de Bertusnol

Eerst wandel je een stuk door beboste duinen richting strand. Vlak voor dat superzalige strand neem je een pad door de duinen. Let op: er zit een lekker strandpaviljoen even van de route af. Een kilometertje gaans kom je langs een lange houten trap die steil tegen een duin ligt. Loop die beslist op: hij leidt naar de hoogste duintop van Texel, de Bertusnol. Fantastisch uitzicht over het complete eiland is je beloning.

Lepelaarskolonie van De Muy

De Bertusnol of Nol van Bertus is vernoemd naar een van de eerste vogelwachters van Staatsbosbeheer. Vanaf dit hoge duin kon hij goed zien of niet een of andere onverlaat stiekem de lepelaarskolonie in natuurreservaat De Muy verstoorde.

NS-wandeling Texel dag 2 van De Koog naar De Cocksdorp

Natuurreservaat De Slufter

Nu we het daar toch over hebben: voorbij de Bertusnol begint het hoogtepunt van dag 2 van deze NS-wandeling. Dwars door De Muy wandel je naar natuurreservaat De Slufter, een brede duinvallei, waar de Noordzee in- en uit kan stromen. Dat is te danken aan een zeer zware storm in 1858 die de duinenrij openbrak.

Prachtige duinvallei

Bij vloed loopt een deel van De Slufter onder water en bij eb stroomt het water door de geulen weer terug naar zee. Bij extreem hoog water staat De Slufter helemaal blank. Vroeger zette Texel alles op alles om het gebied weer van de zee af te sluiten. Gelukkig heeft de natuur de strijd gewonnen, anders hadden we deze prachtige duinvallei niet gehad.

NS-wandeling Texel dag 2 van De Koog naar De Cocksdorp

Populair gebied

Op deze schitterende zomerdag houdt het water zich koest. Ik struin door onafzienbare zandvlaktes, doorsneden door kreken en geulen. Dat struinen doe ik hier bepaald niet in m’n eentje: het is een populair gebied.

Paarse lamsoor & rode zeekraal

Doordat er steeds zout water in- en uitstroomt, is slibvorming en verzilting ontstaan in De Slufter. De zoutminnende begroeiing kleurt in juni paars vanwege de lamsoor en in oktober rood door de zeekraal. Verderop tussen twee duinruggen ligt een zoete natte vallei boordevol orchideeën.

NS-wandeling Texel dag 2 van De Koog naar De Cocksdorp

Eidereend & lepelaar

In De Slufter broeden en foerageren veel vogelsoorten, zoals eidereenden, lepelaars en steltlopers. Ook leuk: in het natuurreservaat spoelen veel fossiele schelpen aan die afkomstig zijn uit het Eemien, de warme periode vóór de laatste ijstijd.

Boswachter spreekt me aan

Via een mul zandpad tegen de duinenrij loop ik kilometers lang langs het bijzondere natuurgebied. In de verte zie ik groepen vogels rondscharrelen. Via een trap klim ik de duinen op en opeens spreekt de boswachter me aan. Of ik zin heb om door zijn telescoop de vogels te bespieden. En óf ik daar zin in heb! Nou! Dacht het wel! Dus!

NS-wandeling Texel dag 2 van De Koog naar De Cocksdorp

Swarovski-telescoop

Op een prachtig uitzichtpunt op de duintop staat zich een groepje te verdringen voor een peperdure Swarovski-telescoop die de groep vogels een paar honderd meter verder 80 maal dichterbij brengt. Als ik eindelijk aan de beurt ben, schrik ik even: mantelmeeuwen, scholeksters en sternen lijken ín de telescoop te zitten, zo dichtbij zijn ze. Loeischerp zie ik een lepelaar een garnaal verschalken. Geweldig! (behalve voor die garnaal).

Druk fietspad

Het vervolg is wat minder: via een druk fietspad aan de andere kant van de duinenrij loop ik verder. Dat is oppassen geblazen, vooral met wielrenners die meer oog hebben voor hun snelheidsmeter dan voor een slome wandelaar.

NS-wandeling Texel dag 2 van De Koog naar De Cocksdorp

Immense zandvlakte

Even verder duik ik godzijdank een slingerend zandpad in. Door de prachtige Eierlandse Duinen, de oudste duinen van het eiland, slinger ik naar het strand. En dat strand is in één woord fenomenaal. Steeds breder wordt het, om ter hoogte van de vuurtoren te eindigen in een immense zandvlakte. Pleinvrees moet je niet hebben.

NS-wandeling Texel dag 2 van De Koog naar De Cocksdorp

Kerktorentje van De Cocksdorp

Bij die markante rode vuurtoren zou je de Texelhopper kunnen charteren (de bus naar de boot). Maar dat zou ik niet doen, want dan mis je het laatste prachtige stuk. Door bloemrijke en ruige duinen loop je naar de waddenkust. En over een lange grasdijk zo recht als een liniaal wandel je naar het pittoreske kerktorentje van De Cocksdorp terwijl schaapjes op de dijk slaperig naar je knipogen. Ook dag 2 van deze NS-wandeling is super!

NS-wandeling Texel dag 2 van De Koog naar De Cocksdorp

Snel prachtig wandelen? Alle NS-routes >>

Update: NS-wandeling = OV-stapper

NS heeft deze wandeling uit de collectie gehaald. Gelukkig heeft Wandelnet hem omgedoopt tot OV-stapper. En deze wandelorganisatie onderhoudt de route en de routebeschrijving. Geweldig!

 

 

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

Tags: NS-wandelingen, 20-25 km, Texel, OV-stappers

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>