NS-wandeling Texel | Dag 1: Veerboot – De Koog

NS-wandeling Texel dag 1: van de veerboot naar De Koog

Deze lange tocht over waddeneiland Texel is een van de mooiste duin- en strandwandelingen die je kunt maken in Nederland. Nergens anders vind je deze unieke combinatie: afwisselende duinen, glooiende heidevelden (ze stonden net in bloei!), bossen, eindeloze zandstranden en lekkere terrasjes. En dat alles overgoten met een zalig eilandgevoel dat je al overvalt als je op de veerboot stapt in Den Helder. Frankwandelt-rating AAA+.

UPDATE: NS-wandeling = OV-stapper

De NS heeft deze mooie tocht uit de collectie geschrapt. Gelukkig heeft Wandelnet hem geadopteerd en omgedoopt tot OV-stapper. Super!

 

Texelhopper-stress

Let even op: het hele openbaar vervoer-systeem op Texel is recent op de schop gegaan. De buschauffeurs van de ‘Texelhoppers’ raken flink in de stress van alle vragen die ze erover krijgen van passagiers. En het is inderdaad afgrijselijk ingewikkeld geworden. Maar laat je niet afschrikken: het staat redelijk beschreven in de routebeschrijving van de NS.

Tweedaagse NS-wandeling

Dit is de beschrijving van dag 1 van de tweedaagse NS-wandeling Texel. Dag 2 heb ik ook beschreven:

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

  NS-wandeling Texel dag 1: van de veerboot naar De Koog
 

Aan de wandel?

  Afstand van deze wandeling23 km
  Wat voor soort wandeling?NS-wandeling
  Startplaats of station van deze wandeling’t Horntje
  Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 90/100
  Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling
  Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Zo’n boottochtje van Den Helder naar Texel, al duurt het maar 20 minuutjes, is een prachtige start van deze superwandeling. Van de opgetogen sfeer aan boord van de veerboot krijg ik echt een vakantiegevoel (zo’n kriebel ter hoogte van m’n zonnevlecht). Meeuwen cirkelen krijsend om onze hoofden op pak-afstand, iedereen heeft z’n camera in de aanslag.

De Mokbaai

Je stapt de veerpont af en binnen een paar honderd meter wordt de wandeling al mooi: via slingerpaadjes loop je over de dijk met uitzicht op de Mokbaai. Die dankt haar naam aan een diepe geul midden in die baai: de Mok. De geul staat in directe verbinding met het Marsdiep, een zeestraat tussen Den Helder en Texel die Noordzee en Waddenzee verbindt. In de verte zie je het prachtige ranke kerktorentje van het pittoreske dorpje Den Hoorn.

Zeldzaam natuurgebied

De Mokbaai is uniek vanwege haar kwelders: stukken land die direct aan zee grenzen. Bij vloed worden ze overspoeld met zeewater. Doordat er alleen zoutminnende planten groeien, is hier een zeldzaam natuurgebied ontstaan. Bij eb scharrelen duizenden vogels rond: steltlopers, tureluurs, lepelaars, zilvermeeuwen, aalscholvers en grauwe ganzen. In één woord schitterend.

Grootste waddeneiland

Texel is het grootste Nederlandse waddeneiland, 20 kilometer lang, 8 kilometer breed. In 1415 heeft Texel stadsrechten gekregen, het eiland telt bijna 14.000 inwoners. Al tijdens het Mesolithicum (8000-4500 v. Chr.) leefden er mensen op het eiland. Overigens: je mag zowel Tessel als Teksel zeggen, al vind ik dat laatste altijd heel stom klinken.

Zinderend zandvlakte

Na een kilometer of 5 openen de duinen zich voor een (bij eb) bijzonder breed strand. Hoe vaak ik er ook geweest ben, elke keer sta ik weer versteld van de enorme breedte en uitgestrektheid van waddenstranden. Nu, op een snikhete zondag middenin de zomer, is het strand bijna verlaten. Kilometerslang loop ik vrijwel in m’n uppie over zinderende zandvlakte. Super!

Blote billen & kroketten

Verderop, bij strandpaviljoen Paal 12, wordt het drukker. Schrik niet van onbedekte billen/borsten/geslachtsdelen: je wandelt over een naaktstrand. De kroketten bij Paal 12 smaken er niet minder om.

Het Geheim van Texel

En weer gaat het de duinen in, met een afwisseling van zacht glooiende open vlaktes en dichte bossen. Die bossen luisteren naar de mysterieuze naam ‘Het Geheim’, wat zeker bijdraagt aan het wandelgenot, ook al heb ik geen flauw idee wat er nou zo geheim is.

Heide staat in bloei!

Met elke stap wordt het landschap mooier. Opeens wandel ik over uitgestrekte heidevelden die nu (3 augustus 2015) al een beetje bloeien. Ik wist niet dat Texel ook rijk was aan heide, maar het ene na het andere heideveld ligt aan m’n wandelschoenen. Jammer dat ze nog niet vol in bloei staan. En zo valt er altijd nog wel wat te wensen.

Kamperfoelie-bos

Verderop duik ik het bos weer in, wat voor verkoeling zorgt op deze snoeihete dag. Dan loop ik opeens door – ik had het nog nooit eerder gezien – een bos bezaaid met bloeiende kamperfoelie zo ver m’n oog reikt. Prachtig gezicht.

Bleekersvallei

Verderop, in de Bleekersvallei, kom je opnieuw door heidevelden. Hoe de vallei aan die naam komt? Vrouwen deden hier vroeger de was in het glasheldere water van de duinbeekjes. Ze legden het textiel in de vallei te drogen en te bleken in de zon: de Bleekersvallei.

Ambachtelijk ijs

Alsof de routemaker er zelf geen genoeg van kon krijgen, volgt nog een heerlijke strandwandeling, die eindigt bij een strandpaviljoen waar ze ambachtelijk ijs verkopen. Dat had ik aan het eind van deze lange wandeling wel verdiend, vond ik zelf. Supertocht al met al, zeker voor herhaling vatbaar in de heideperiode (half augustus – half september).

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Tags: NS-wandelingen, 20-25 km, Texel, OV-stappers

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpeditiesFOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!