De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

OV-stapper Texel | Dag 1: Veerboot – De Koog

NS-wandeling / OV-stapper Texel | Dag 1: Veerboot – De Koog

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling23 km

Wat voor soort wandeling?OV-stapper / NS-wandeling

Startplaats of station van deze wandeling’t Horntje (veerboot)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 90/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Deze OV-stapper (=oude NS-wandeling) is een van de mooiste duin- en strandwandelingen van Nederland. Nergens anders vind je deze unieke combinatie: afwisselende duinen, glooiende heide, bossen, eindeloze zandstranden en lekkere terrasjes. Overgoten met een zalig eilandgevoel. Frankwandelt-rating: AAA+!

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste NS-routes >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Texelhopper-stress

Let even op: het hele openbaar vervoer-systeem op Texel is recent op de schop gegaan. De buschauffeurs van de ‘Texelhoppers’ raken flink in de stress van alle vragen die ze erover krijgen van passagiers. En het is inderdaad afgrijselijk ingewikkeld geworden. Maar laat je niet afschrikken: het staat redelijk beschreven in de routebeschrijving.

Tweedaagse OV-stapper

Dit is de beschrijving van dag 1 van de tweedaagse OV-stapper Texel. Dag 2 heb ik ook beschreven:

OV-stapper Texel dag 2 >>

NS-wandeling / OV-stapper Texel | Dag 1: Veerboot – De Koog

Opgetogen boottochtje

Zo’n boottochtje van Den Helder naar Texel, al duurt het maar 20 minuutjes, is een prachtige start van deze superwandeling. Van de opgetogen sfeer aan boord van de veerboot krijg ik echt een vakantiegevoel (zo’n kriebel ter hoogte van m’n zonnevlecht). Meeuwen cirkelen krijsend om onze hoofden op pak-afstand, iedereen heeft z’n camera in de aanslag.

De Mokbaai

Je stapt de veerpont af en binnen een paar honderd meter wordt de wandeling al mooi: via slingerpaadjes loop je over de dijk met uitzicht op de Mokbaai. Die dankt haar naam aan een diepe geul midden in die baai: de Mok. De geul staat in directe verbinding met het Marsdiep, een zeestraat tussen Den Helder en Texel die Noordzee en Waddenzee verbindt. In de verte zie je het prachtige ranke kerktorentje van het pittoreske dorpje Den Hoorn.

NS-wandeling / OV-stapper Texel | Dag 1: Veerboot – De Koog

Zeldzaam natuurgebied

De Mokbaai is uniek vanwege haar kwelders: stukken land die direct aan zee grenzen. Bij vloed worden ze overspoeld met zeewater. Doordat er alleen zoutminnende planten groeien, is hier een zeldzaam natuurgebied ontstaan. Bij eb scharrelen duizenden vogels rond: steltlopers, tureluurs, lepelaars, zilvermeeuwen, aalscholvers en grauwe ganzen. In één woord schitterend.

Grootste waddeneiland

Texel is het grootste Nederlandse waddeneiland, 20 kilometer lang, 8 kilometer breed. In 1415 heeft Texel stadsrechten gekregen, het eiland telt bijna 14.000 inwoners. Al tijdens het Mesolithicum (8000-4500 v. Chr.) leefden er mensen op het eiland. Overigens: je mag zowel Tessel als Teksel zeggen, al vind ik dat laatste altijd heel stom klinken.

NS-wandeling / OV-stapper Texel | Dag 1: Veerboot – De Koog

Zinderend zandvlakte

Na een kilometer of 5 openen de duinen zich voor een (bij eb) bijzonder breed strand. Hoe vaak ik er ook geweest ben, elke keer sta ik weer versteld van de enorme breedte en uitgestrektheid van waddenstranden. Nu, op een snikhete zondag middenin de zomer, is het strand bijna verlaten. Kilometerslang loop ik vrijwel in m’n uppie over zinderende zandvlakte. Super!

Blote billen & kroketten

Verderop, bij strandpaviljoen Paal 9, wordt het drukker. Schrik niet van onbedekte billen/borsten/geslachtsdelen: je wandelt over een naaktstrand. De kroketten bij Paal 9 smaken er niet minder om.

NS-wandeling / OV-stapper Texel | Dag 1: Veerboot – De Koog

Het Geheim van Texel

En weer gaat het de duinen in, met een afwisseling van zacht glooiende open vlaktes en dichte bossen. Die bossen luisteren naar de mysterieuze naam ‘Het Geheim’, wat zeker bijdraagt aan het wandelgenot, ook al heb ik geen flauw idee wat er nou zo geheim is.

Heide staat in bloei!

Met elke stap wordt het landschap mooier. Opeens wandel ik over uitgestrekte heidevelden die nu (3 augustus 2015) al een beetje bloeien. Ik wist niet dat Texel ook rijk was aan heide, maar het ene na het andere heideveld ligt aan m’n wandelschoenen. Jammer dat ze nog niet vol in bloei staan. En zo valt er altijd nog wel wat te wensen.

NS-wandeling / OV-stapper Texel | Dag 1: Veerboot – De Koog

Kamperfoelie-bos

Verderop duik ik het bos weer in, wat voor verkoeling zorgt op deze snoeihete dag. Dan loop ik opeens door – ik had het nog nooit eerder gezien – een bos bezaaid met bloeiende kamperfoelie zo ver m’n oog reikt. Prachtig gezicht.

Bleekersvallei

Verderop, in de Bleekersvallei, kom je opnieuw door heidevelden. Hoe de vallei aan die naam komt? Vrouwen deden hier vroeger de was in het glasheldere water van de duinbeekjes. Ze legden het textiel in de vallei te drogen en te bleken in de zon: de Bleekersvallei.

NS-wandeling / OV-stapper Texel | Dag 1: Veerboot – De Koog

Ambachtelijk ijs

Alsof de routemaker er zelf geen genoeg van kon krijgen, volgt nog een heerlijke strandwandeling, die eindigt bij een strandpaviljoen waar ze ambachtelijk ijs verkopen. Dat had ik aan het eind van deze lange wandeling wel verdiend, vond ik zelf. Supertocht al met al, zeker voor herhaling vatbaar in de heideperiode (half augustus – begin september).

Snel prachtig wandelen? Alle NS-routes >>

Update: NS-wandeling = OV-stapper

NS heeft deze wandeling uit de collectie gehaald. Gelukkig heeft Wandelnet hem omgedoopt tot OV-stapper. En deze wandelorganisatie onderhoudt de route en de routebeschrijving. Geweldig!

 

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: NS-wandelingen, 20-25 km, Texel, OV-stappers

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>