NS-wandeling Santpoort-Noord | Kennemerduinen, strand & Parnassia

Kennemerduinen, NS-wandeling van Santpoort naar Overveen

De NS-wandeling door Duin en Kruidberg, Midden-Herenduin en de Kennemerduinen is een klassieker. Ik loop hem al bijna twintig jaar. De wandelroute combineert een pracht van een duingebied met de geneugten van het strand. Het is een stevige wandeling, vooral vanwege de klimmetjes (mét uitzicht).

Strandtent Parnassia

De moeite is het meer dan waard. Trek er een mooie dag voor uit en plof halverwege neer bij Parnassia voor een drankje of hapje (aardig wat biologische en streekproducten).

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Kennemerduinen, NS-wandeling van Santpoort naar Overveen

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling15 km

Wat voor soort wandeling?NS-wandeling

Startplaats of station van deze wandelingCastricum

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Variatie aan landschappen

Het aardige van deze wandeling is de variatie aan landschappen: prachtige bossen, mooie en hoge duinen en een stil, breed strand. De wandeling zal daardoor niet snel vervelen.

Bruid van Haarlem

Af en toe klim je naar een duintop en kun je van het weidse uitzicht genieten. Let even extra op vlak voor het Vogelmeer. Daar kijk je na een flinke klim uit op de zogeheten ‘Bruid van Haarlem’. Dit duingebied is vernoemd naar het wilgenroosje, waarvan de zaadpluizen doen denken aan een bruidsluier.

Aardkundig monument

Dit duin is zo bijzonder dat het tot ‘aardkundig monument’ is gebombardeerd, waardoor het extra beschermde status heeft gekregen. In 2003 is dit u-vormige duin aan de windkant ontdaan van alle begroeiing. Hierdoor krijgt de wind weer greep op het kale zand. Het stuivende duin ‘wandelt’ met de wind mee, en verplaatst zich tot vijf meter per jaar.

Landgoed Midden Herenduin

Pony's en Schotse hooglanders begrazen het voormalige landgoed Midden Herenduin. Met hun gegraas en geknabbel brengen ze langs vaste tredpaadjes dynamiek in het gebied. De hoeven maken het zand los en dat kan het begin zijn van een verstuivingsplek. Sommige planten hebben hier profijt van.

IJsvogel & dodaars

In de zomer ziet het Midden-Herenduin paars van het slangekruid. Ook het gele duinkruiskruid is talrijk. De dodaars broedt hier en in de winter heb je kans een ijsvogel te spotten.

Tankgracht uit de Tweede Wereldoorlog

De bunkers uit de oorlog zijn nu nuttig als slaapvertrek van vleermuizen. Let ook even op de verstilde gracht, een zogeheten tankgracht uit de Tweede Wereldoorlog. Van een vogelaar hoorde ik dat hier ook regelmatig ijsvogeltjes zitten.

Duin & Kruidberg

De imposante kastanje- en beukenlanen verklappen de historie van Duin en Kruidberg. Ooit werd het voormalige landgoed bewoond door rijke kooplui. Nu heeft de natuur er grotendeels weer bezit van genomen.

Vleermuizen in de ijskelder

Zo overwinteren er vleermuizen in de voormalige ijskelder en leveren de bomenlanen en bermen in het voorjaar een bloemenzee op van stinsenplanten: een groep planten die alleen voorkomt op oude landgoederen, boerenhoven, pastorietuinen, voormalige stadswallen en dergelijke.

Strand

Na een flink stuk door de duinen klim je door rul zand naar de strandopgang. Door de weidse openheid van strand en zee verandert het karakter van de wandeling opeens radicaal. Je kijkt zowel richting Zandvoort als richting de Hoogovens in IJmuiden.

Naaktstrand bij Kattendel

Het strand is rond strandopgang Kattendel nog lekker rustig. Dat komt doordat je er niet met auto of trein kunt komen, maar aangewezen bent op wandelen of fietsen. Het eerste stuk is naaktstrand, mocht dat jouw ding zijn.

Parnassia: lekkere strandtent

Richting Parnassia wordt het iets drukker met badgasten, hondenuitlaters en vliegeraars. Dat Parnassia is een lekkere plek om even iets te nuttigen. Bij mooi weer kun je op het terras van het uitzicht op de zee genieten. Zonnige zondagen kunnen erg druk zijn met krijsende kinderen en hapgrage honden.

Vogelmeer

Na al die openheid voelen de Kennemerduinen richting Overveen plots stil en intiem. Dit duingebied heeft weer een andere karakter dan de duinen vóór Parnassia. Je komt hier onder meer langs het idyllische Vogelmeer, een eldorado voor vogels en vogelaars.

Schitterend Vogelmeer

Dat Vogelmeer met z’n twee eilandjes is echt een van de mooiste duinmeertjes die ik ken. Het oogt alsof het daar al ligt sinds de laatste ijstijd. Niets is minder waar: het is in de jaren vijftig van de vorige eeuw gegraven.

Plevieren en futen

Op de zanderige oevers broeden onder andere grauwe ganzen, kievieten, kleine plevieren en drie soorten futen. Het ijsvogeltje en de roerdomp worden er regelmatig gesignaleerd in de oevervegetatie. ’s Winters is het Vogelmeer geliefd bij doortrekkers als tafel- en kuifeenden.

Hotel Bleecker in BloemendaalMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een hotelletje in de buurt en je hebt een superweekendje. Mijn tip: Hotel Bleecker in Bloemendaal

Hotel Bleecker in hartje Bloemendaal is een prachtig klein boutiquehotel in het gezellige centrum en toch op loopafstand van de duinen. Krijgt van 425 gasten op Trivago.nl een 8,7. “Leuk hotel, prima uitvalsbasis voor een fiets- of wandeltocht in de prachtige Kennemerduinen.”

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.


Cameranu: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera's en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Bekijk een filmpje van deze wandeling

Tags: NS-wandelingen, 15-20 km, 10-15 km, Kennemerduinen

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!