Een echte klassieker is deze NS-wandeltocht van Castricum naar Egmond aan Zee. Hij zit boordevol afwisseling: gevarieerde bossen, weids duinlandschap, meertjes, flink wat hoogteverschillen, mulle zandpaadjes, terras van Johanna’s Hof op de juiste plek, strand en zee als sluitstuk.
Deze fraaie NS-wandeling heb ik talloze malen gedaan. Leuk is om hem dan eens andersom te lopen. Van Egmond aan Zee naar Castricum dus. Wordt-ie nog mooier van!
Voordelen zijn legio. Ten eerste kun je direct aan de koffie bij een van de gezellige strandtenten met uitzicht op zee. Ten tweede: je kunt in Castricum op de trein springen, en hoeft niet – moe van het wandelen – met de bus van Egmond naar Alkmaar. En je hebt aan het eind geen zicht op de niet al te mooie flats van Egmond aan Zee. De beschrijving hieronder is gebaseerd op de wandeling van Castricum naar Egmond.
Na bloembollenvelden en een natuurgebied bij Castricum wandel je de binnenduinen in. Je loopt over de mooie Oude Schulpweg. In vroeger jaren trokken hier de schelpvissers hun karren voort. Langs voormalig duinbouwland ga je verder. Je passeert een infiltratieveld voor drinkwater en vervolgt het Duin- en Polderpad door afwisselend binnenduinbos.
De Oude Schulpweg heet het heerlijke schelppaadje waar je nu over wandelt. Het houdt de herinnering levend aan de schelpvisserij. Vooral in de 17e en 18e eeuw werd langs het Noordzeestrand op lege schalen van weekdieren ‘gevist’. De Oude Schulpweg is één van de wegen waarlangs de schelpvissers hun beladen karren moeizaam voorttrokken naar de dorpen achter de duinen.
Bij Castricum werden de schelpen overgeladen op schepen en via de Schulpvaart vervoerd naar Akersloot. Daar gingen de schelpen de kalkovens in. De kalk gebruikten ze als metselmateriaal.
Tussen de Johanna’s weg en de Bredeweg zie je links een open terrein. Het is voormalig bouwland, dat behoorde tot de verderop gelegen boerderij de Brabantse Landbouw. Op de wallen rond het perceel staan veel meidoornstruiken. Dit zijn restanten van de meidoornhaag die destijds dienst deed als vee-kering.
Na een kilometer of vijf nodigt Johanna’s Hof uit tot een lekkere tussenstop. Het restaurant is beroemd om z’n pannenkoeken. Zondag kan het op het enorme terras druk zijn met kinderen. Tegenover Johanna’s Hof zit Bezoekerscentrum De Hoep, waar je veel informatie kunt krijgen over het duingebied.
Voorbij Johanna’s Hof verandert het landschap abrupt. Een prachtige route slingert over hoge grasduinen en door diepe dalen. Het duinlandschap is schaars begroeid met grassen, mossen, korstmossen en dwergstruiken. De zeewind geeft bomen geen kans. Vrijstaande struiken zijn door de wind ‘geschoren’.
In De Egmonden, ruim een kilometer onder Egmond aan Zee, kom je langs het ‘zeedorpenlandschap’. Hier zie je voormalige duinakkers waarop de tuinders vooral duinpiepers teelden, maar ook bonen en groenten. De Egmonders gebruikten de landjes ook voor het bleken en boeten van hun visnetten. De tuinders bemestten de schrale grond met van alles en nog wat. Onder andere met – hou je vast – beer: menselijke uitwerpselen.
Dan komt Egmond aan Zee in zicht. Moeders mooiste is dit zeedorp niet. Het wordt overspoeld door toeristen en er is te veel nieuwbouw. Toch heeft Egmond wel wat, en dat heeft voornamelijk met de nabijheid van strand en zee te maken. Langs het brede strand vind je terrassen met weids uitzicht over de zee.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.