Black Friday & Manic Monday bij CameraNU.nl
Black Friday & Manic Monday bij CameraNU.nl

NS-wandeling Noord-Hollands Duinreservaat | Castricum - Egmond

Noord-Hollands Duinreservaat | NS-wandeling Castricum Deze wandeltocht van Castricum naar Egmond aan Zee is een echte klassieker. Een aangename wandeltocht boordevol afwisseling. Gevarieerde bossen, weids duinlandschap, meertjes, flink wat hoogteverschillen, terras van Johanna’s Hof op de juiste plek, strand en zee als sluitstuk. Aanrader!

Johanna’s Hof & De Hoep

Johanna’s Hof is beroemd om z’n pannenkoeken, maar lekkere broodjes hebben ze ook tegenwoordig. Zondag kan het op het enorme terras druk zijn met kinderen. Tegenover Johanna’s Hof zit trouwens Bezoekerscentrum De Hoep, waar je veel informatie kunt krijgen over het duingebied.

Noord-Hollands Duinreservaat | NS-wandeling Castricum

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling15 km

Wat voor soort wandeling?NS-wandelingen

Startplaats of station van deze wandelingCastricum (station)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Binnenduinbos

Je loopt over de mooie Oude Schulpweg. In vroeger jaren trokken hier de schelpvissers hun karren voort. Langs voormalig duinbouwland ga je verder. Na een infiltratieveld voor drinkwater vervolg je het Duin- en Polderpad door afwisselend binnenduinbos.

Hoge grasduinen & strandtentjes

Na pannenkoekenrestaurant Johanna’s Hof verandert het landschap abrupt. Een prachtige route slingert over hoge grasduinen en door diepe dalen naar het strand bij Egmond aan Zee. Daar lonken strandtentjes voor een welverdiend drankje.

Oude Schulpweg

De Oude Schulpweg houdt de herinnering levend aan de schelpvisserij. Vooral in de 17e en 18e eeuw werd langs het Noordzeestrand op lege schalen van weekdieren ‘gevist’. De Oude Schulpweg is één van de wegen waarlangs de schelpvissers hun beladen karren moeizaam voorttrokken naar de dorpen achter de duinen.

Metselmateriaal

Bij Castricum werden de schelpen overgeladen op schepen en via de Schulpvaart vervoerd naar Akersloot of verder. In Akersloot gingen de schelpen de kalkovens in. De kalk werd gebruikt als metselmateriaal.

Boerderij de Brabantse Landbouw

Tussen de Johanna’s weg en de Bredeweg zie je links een open terrein. Het is voormalig bouwland, dat behoorde tot de verderop gelegen boerderij de Brabantse Landbouw. Op de wallen rond het perceel staan veel meidoornstruiken. Dit zijn restanten van de meidoornhaag die destijds dienst deed als vee-kering.

  Beste deals voor Black Friday & Cyber Monday bij CameraNU.nl

Laatste duinboerderij

Vooral in de eerste helft van de 19e eeuw werden pogingen ondernomen de uitgestrekte duinvalleien geschikt te maken voor de landbouw. Zonder veel succes. De bodem bleek onvruchtbaar en de grondwaterstand schommelde te veel. In 1917 werd de Brabantse Landbouw als laatste duinboerderij opgeheven en zijn de terreinen aan de natuur teruggegeven.

Zeedorpenlandschap

In De Egmonden, ruim een kilometer onder Egmond aan Zee, kom je ook nog langs het ‘zeedorpenlandschap’. Hier zie je voormalige duinakkers waarop de tuinders vooral duinpiepers teelden, maar ook bonen en groenten. De Egmonders gebruikten de landjes ook voor het bleken en boeten van hun visnetten. De tuinders bemestten de schrale grond met van alles en nog wat. Onder andere met – hou je vast – beer: menselijke uitwerpselen a.k.a. stront.

PWN herstelt natuur

In de jaren zeventig van de vorige eeuw pakte de laatste tuinder, Swaan, z’n biezen. De landjes werden aan hun lot overgelaten. PWN, de beheerder van het gebied is nu van plan om de natuur hier te herstellen, maar met behoud van de cultuurhistorische waarde. Goed plan!

Bos & duin

Sinds de 19e eeuw is in de duinen veel bos aangeplant, aanvankelijk om de duinen vast te leggen. In 1824 probeerde koning Willem I de duinen bij Bakkum in een parkbos om te zetten en grond te ontginnen voor landbouw.

Werkverschaffing

In de tweede helft van de vorige eeuw werd grove den aangeplant voor de houtproductie. Deze boom bleek echter slecht bestand tegen de zeewind. In de jaren dertig van de vorige eeuw probeerde men het opnieuw met zwarte dennen. Hiervoor werden werklozen ingezet in werkverschaffingsprojecten. Hoewel de zwarte den beter gedijde, bleef de productie tegenvallen. Na 1950 is geen nieuw bos meer aangeplant.

Middenduinen

Vanaf de Van Oldenborghweg tot aan Egmond wandel je door de weidse en heuvelachtige middenduinen. Het duinlandschap is schaars begroeid met grassen, mossen, korstmossen en dwergstruiken. De zeewind geeft bomen geen kans. Vrijstaande struiken zijn door de wind ‘geschoren’.

In de luwte kunnen zich struwelen ontwikkelen: kruipwilg, liguster, duindoorn en kardinaalsmuts. In het vogelbroedgebied broeden onder meer patrijs, roodborsttapuit, graspieper en nachtegaal.

Egmond in zicht

Moeders mooiste is Egmond zeker niet. Het zeedorp wordt overspoeld door toeristen, en er is te veel lelijke nieuwbouw. Toch heeft Egmond wel wat, en dat heeft voornamelijk met de nabijheid van strand en zee te maken. Maar ook de historie is interessant.

Zeevisserij

De ontstaansgeschiedenis van Egmond heeft alles te maken met het ontstaan van de jonge duinen in de middeleeuwen. De hoge en brede duinen die toen ontstonden, vormden een barrière voor de bewoners van de strandwallen meer landinwaarts, die van de zeevisserij leefden.

Abdij van Egmond

In 977 kreeg een aantal boeren van de abdij in Egmond toestemming om aan de kust een nieuw bestaan als visser op te bouwen. Zij visten met platte schepen, die vanaf het strand te water werden gelaten. Vanaf 1850 kwamen grotere schepen in de vaart en concentreerde de visvangst zich in grotere plaatsen met een haven. De visserij met scheepjes vanaf het strand ging ter ziele.

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 

Tags: NS-wandelingen, 15-20 km, 10-15 km, Noord-Hollands Duinreservaat, duinwandelingen

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!