NS-wandeling Noordhollands Duinreservaat: van Castricum naar Egmond NS-wandeling Noordhollands Duinreservaat: van Castricum naar Egmond
Noord-Holland – NS-wandeling – 15km

NS-wandeling Noordhollands Duinreservaat: van Castricum naar Egmond

NS-wandeling Noordhollands Duinreservaat: van Castricum naar Egmond NS-wandeling Noordhollands Duinreservaat: van Castricum naar Egmond
Noord-Holland – NS-wandeling – 15km

NS-wandeling Noordhollands Duinreservaat: van Castricum naar Egmond

Een echte klassieker is deze NS-wandeltocht van Castricum naar Egmond aan Zee. Hij zit boordevol afwisseling: gevarieerde bossen, weids duinlandschap, meertjes, flink wat hoogteverschillen, mulle zandpaadjes, terras van Johanna’s Hof op de juiste plek, strand en zee als sluitstuk.

Aan de wandel
Wandelkaart route

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Schitterende duinen
  • Fraaie duinmeertjes
  • Lekker terras onderweg
  • Zeedorpenlandschap
  • Breed strand
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Loop ‘m ook eens andersom!

Deze fraaie NS-wandeling heb ik talloze malen gedaan. Leuk is om hem dan eens andersom te lopen. Van Egmond aan Zee naar Castricum dus. Wordt-ie nog mooier van!

Alleen maar voordelen

Voordelen zijn legio. Ten eerste kun je direct aan de koffie bij een van de gezellige strandtenten met uitzicht op zee. Ten tweede: je kunt in Castricum op de trein springen, en hoeft niet – moe van het wandelen – met de bus van Egmond naar Alkmaar. En je hebt aan het eind geen zicht op de niet al te mooie flats van Egmond aan Zee. De beschrijving hieronder is gebaseerd op de wandeling van Castricum naar Egmond.

NS-wandeling Castricum

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Binnenduinbos

Na bloembollenvelden en een natuurgebied bij Castricum wandel je de binnenduinen in. Je loopt over de mooie Oude Schulpweg. In vroeger jaren trokken hier de schelpvissers hun karren voort. Langs voormalig duinbouwland ga je verder. Je passeert een infiltratieveld voor drinkwater en vervolgt het Duin- en Polderpad door afwisselend binnenduinbos.

NS-wandeling Castricum NS-wandeling Castricum

Oude Schulpweg

De Oude Schulpweg heet het heerlijke schelppaadje waar je nu over wandelt. Het houdt de herinnering levend aan de schelpvisserij. Vooral in de 17e en 18e eeuw werd langs het Noordzeestrand op lege schalen van weekdieren ‘gevist’. De Oude Schulpweg is één van de wegen waarlangs de schelpvissers hun beladen karren moeizaam voorttrokken naar de dorpen achter de duinen.

NS-wandeling Castricum

Metselmateriaal

Bij Castricum werden de schelpen overgeladen op schepen en via de Schulpvaart vervoerd naar Akersloot. Daar gingen de schelpen de kalkovens in. De kalk gebruikten ze als metselmateriaal.

Boerderij de Brabantse Landbouw

Tussen de Johanna’s weg en de Bredeweg zie je links een open terrein. Het is voormalig bouwland, dat behoorde tot de verderop gelegen boerderij de Brabantse Landbouw. Op de wallen rond het perceel staan veel meidoornstruiken. Dit zijn restanten van de meidoornhaag die destijds dienst deed als vee-kering.

NS-wandeling Castricum

Johanna’s Hof & De Hoep

Na een kilometer of vijf nodigt Johanna’s Hof uit tot een lekkere tussenstop. Het restaurant is beroemd om z’n pannenkoeken. Zondag kan het op het enorme terras druk zijn met kinderen. Tegenover Johanna’s Hof zit Bezoekerscentrum De Hoep, waar je veel informatie kunt krijgen over het duingebied.

NS-wandeling Castricum

Hoge grasduinen, diepe dalen

Voorbij Johanna’s Hof verandert het landschap abrupt. Een prachtige route slingert over hoge grasduinen en door diepe dalen. Het duinlandschap is schaars begroeid met grassen, mossen, korstmossen en dwergstruiken. De zeewind geeft bomen geen kans. Vrijstaande struiken zijn door de wind ‘geschoren’.

NS-wandeling Castricum

Zeedorpenlandschap

In De Egmonden, ruim een kilometer onder Egmond aan Zee, kom je langs het ‘zeedorpenlandschap’. Hier zie je voormalige duinakkers waarop de tuinders vooral duinpiepers teelden, maar ook bonen en groenten. De Egmonders gebruikten de landjes ook voor het bleken en boeten van hun visnetten. De tuinders bemestten de schrale grond met van alles en nog wat. Onder andere met – hou je vast – beer: menselijke uitwerpselen.

NS-wandeling Castricum

Egmond in zicht

Dan komt Egmond aan Zee in zicht. Moeders mooiste is dit zeedorp niet. Het wordt overspoeld door toeristen en er is te veel nieuwbouw. Toch heeft Egmond wel wat, en dat heeft voornamelijk met de nabijheid van strand en zee te maken. Langs het brede strand vind je terrassen met weids uitzicht over de zee.

NS-wandeling Castricum NS-wandeling Castricum

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
ns-wandeling-castricum-010
ns-wandeling-castricum-011
ns-wandeling-castricum-012
ns-wandeling-castricum-013
ns-wandeling-castricum-014
ns-wandeling-castricum-015
ns-wandeling-castricum-016
ns-wandeling-castricum-017
ns-wandeling-castricum-018
ns-wandeling-castricum-019
ns-wandeling-castricum-020
ns-wandeling-castricum-021
ns-wandeling-castricum-022
ns-wandeling-castricum-023
ns-wandeling-castricum-024
ns-wandeling-castricum-025
ns-wandeling-castricum-026
ns-wandeling-castricum-027
ns-wandeling-castricum-028
ns-wandeling-castricum-029

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy