OV-stapper Muiderslot | Wandeltocht Naarden-Bussum - Weesp

Aan de wandel?
16 km
OV-stapper / NS-wandeling
Naarden-Bussum (station)
Frankwandelt-rating: 70/100
Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste NS-routes >>

Zuiderzeepad & Waterliniepad
Met de routebeschrijving in de hand en de markeringen onderweg is de wandeling goed te doen. De route volgt namelijk grotendeels het Zuiderzeepad en het Waterliniepad, en die zijn beide redelijk gemarkeerd. Maar neem voor de zekerheid ook de reacties van wandelaars mee, te vinden op Wandelzoekpagina.nl. De reactie van veelwandelaar Leon Mosselman, is leuk. Ga die zeker even lezen.
Twijfelpuntjes & richtinggevoel
Zelf werd ik door twijfels bevangen rond het golfterrein. Met de aanwijzingen van medewandelaars en m'n smartphone in de aanslag kwam ik er makkelijk uit. En ik ben niet gezegend met een enorm richtinggevoel. Bijna altijd loop ik juist straal de verkeerde kant uit. Iets wat ik heb leren gebruiken: ik heb het gevoel dat ik naar links moet, dus is het naar rechts. Succes verzekerd.

Naarden
Na een paar kilometer kom je al door het mooie Naarden, echt een heerlijk vestingstadje om doorheen te banjeren. Naarden heeft een unieke, nog bijna gave, stervormige omwalling.
Moordende Spanjaarden
Naarden was in de late Middeleeuwen een belangrijke plaats in het Gooi door de haven en de productie van textiel. In de 16e eeuw verzandde de haven en was de concurrentie van andere steden groot. In 1572 werd Naarden door de Spanjaarden verwoest en werd de bevolking uitgemoord. Later liet Willem III de vesting vergroten. Hierbij ontstonden de dubbele grachtenring en de verdedigingswerken.

Hollandse Waterlinie
Naarden ging deel uitmaken van de Hollandse Waterlinie, een verdedigingsgordel rond Holland. Het gebied rond de stad werd afgegraven en kon bij gevaar onder water worden gezet. In het Vesting Museum (slogan: 'Het leukste museum op de Wallen') krijg je hierover meer informatie. Zie www.vestingmuseum.nl voor openingstijden.
Het Arsenaal
Let in Naarden even op het prachtige Arsenaal, in 1688 gebouwd als voorraadhuis voor wapens. In 1954 woedde er een grote brand, waarna restauratie volgde. Tot 1987 had Het Arsenaal een militaire bestemming. Zes jaar later werd het complex ingericht als Design Centre, met als stralend wit middelpunt: Jan des Bouvrie. Is die vette Maserati voor de deur van onze Jan? En als Jan dit leest: mag ik daar een keertje een proefrit in maken?

Muiderberg
Als je niet oppast, wandel je zo Muiderberg voorbij. Maakt niet uit want bar veel is er niet te beleven. Werp wel even een blik op die schitterende villa op de dijk die majesteitelijk uitkijkt over het Gooimeer. Villa Flevorama uit 1885 is een rijksmonument in eclectische bouwstijl. Gerard Reve logeerde er regelmatig, ongetwijfeld samen met Matroos Vos.
Gooise Stoomtram
Muiderberg ligt op de resten van een stuwwal uit de IJstijd, een uitloper van het Gooi. Dit verklaart de zanderige bodem en de plotselinge aanwezigheid van bos. Na 1880 raakte Muiderberg in trek als badplaats. De exploitant van de kersverse Gooise Stoomtram kreeg dollartekens in z'n ogen en maakte direct een aftakking van de lijn Amsterdam-Hilversum naar het dorp.

Toerisme
Zo werd in Muiderberg, nog voor Zandvoort, de kiem gelegd voor het toerisme in eigen land. Vele Amsterdammers kwamen hier voor vakantie of een dagje uit. Hotels, pensions en strandpaviljoens schoten als paddenstoelen uit de grond. Na de afsluiting van de Zuiderzee kwam in de loop van de jaren dertig van de vorige eeuw de klad in de bedrijvigheid.
Muiderslot & Pampus
Dan komt het hoogtepunt van de wandeling in zicht: Muiderslot. Je ziet het indrukwekkende kasteel al van verre liggen tussen de weilanden. Het werd rond 1280 in opdracht van graaf Floris V gebouwd. Je kunt het Muiderslot bezoeken, het is een rijksmuseum.

Edele messteken
Wrang is dat Floris V er na een valkenjacht door de deelnemende edellieden Gijsbrecht IV van Amstel en Herman van Woerden gevangen werd gezet. Het volk trok naar het kasteel om Floris te bevrijden. Bij een ontsnappingspoging uit het kasteel werd hij, door onder anderen Gerard van Velsen, gedood met 22 messteken. Geen half werk dus.
Muiderkring
De meubels, gebruiksvoorwerpen en schilderijen die in het kasteel zijn te bezichtigen, stammen uit de 17e eeuw. In die periode leefde de schrijver Pieter Corneliszoon Hooft in het kasteel. Hij verzamelde andere kunstenaars om zich heen, de Muiderkring genaamd.

Klaveren Aas & Pruimentijd
Nog even twee onzinnige weetjes:
- Buiten het kasteel is een pruimenboomgaard, die ook al bestond in de tijd van Hooft. Een beroemde uitdrukking van Pieter Corneliszoon tegen de andere leden van de Muiderkring: "Tot ziens in de pruimentijd".
- Het Muiderslot staat afgebeeld op de Klaveren Aas van het standaard kaartspel dat in Nederland gebruikt wordt.
Pampus
Recht voor Muiden ligt het eiland Pampus, bekend van de uitdrukking ‘voor Pampus liggen’. Het was vroeger een ondiepte in de Zuiderzee. Als de VOC-schepen naar Amsterdam voeren, werd hier bij eb de toegang tot het IJ geblokkeerd en moesten ze wachten tot het vloed werd.

Weesp
Weesp is ontstaan als dijkdorp aan de Vecht. De stad was gelegen aan een belangrijke handelsroute met Vlaanderen. De goede kwaliteit van het Vechtwater leidde tot de ontwikkeling van verschillende industrieën, zoals bierbrouwerijen.
Drinkwater voor Amsterdam
De molens in de omgeving zorgden voor de grondstoffen van de brouwerijen en de brandewijnstokerijen. Nog in de 19e eeuw vertrokken vanuit Weesp dagelijks schepen met drinkwater voor Amsterdam.

Indrukwekkend fort
Elke keer als ik door Weesp wandel, verbaas ik me er weer over hoe leuk dit kleine stadje eigenlijk is. Mooie grachtjes, historische pandjes, een indrukwekkend fort en pittoreske kerkjes. Je voelt je echt buiten, terwijl je in een kwartiertje treinen in Amsterdam CS bent.
Stadsrechten voor Weesp
Het grondgebied rond Weesp werd al vóór onze jaartelling bewoond. Vanwege de strategische ligging aan de Vecht op de grens van Utrecht en Holland verwierf Weesp in 1355 stadsrechten en het stadje groeide uit tot handels- en bestuurscentrum van de streek.

Vestingstadje
Om Amsterdam te beschermen, werden van Weesp en Naarden in 1672 vestingsteden gemaakt met grachten, schansen en een fort. De productie van porselein, jenever en cacao was belangrijk voor Weesp. Het centrum is een beschermd stadsgezicht.
Bekaf na 20 kilometer? Plof dan neer in een van de bruine kroegjes of (bij mooi weer) op een terrasje aan de haven. Gegarandeerd snoeihard genieten.
Snel prachtig wandelen? Alle NS-routes >>
Update: NS-wandeling = OV-stapper
Mooiste huisjes middenin de natuur
Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!
Foto’s van deze wandeling
De beste camera’s en verrekijkers!
Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.
Tags: NS-wandelingen, 15-20 km, 20-25 km, OV-stappers