OV-stapper Muiderslot: van Naarden-Bussum naar Weesp OV-stapper Muiderslot: van Naarden-Bussum naar Weesp
Noord-Holland – OV-stapper – 16km

OV-stapper Muiderslot: van Naarden-Bussum naar Weesp

OV-stapper Muiderslot: van Naarden-Bussum naar Weesp OV-stapper Muiderslot: van Naarden-Bussum naar Weesp
Noord-Holland – OV-stapper – 16km

OV-stapper Muiderslot: van Naarden-Bussum naar Weesp

Dit is een van de vele oude NS-wandelingen die zijn geadopteerd door Wandelnet en zijn omgedoopt tot OV-stapper. Een mooie tocht door heerlijke plaatsjes als Naarden, Muiderslot en Weesp. Je loopt kilometers over een grasdijk met weids uitzicht op het Gooimeer. Vermoeid? Ga dan voor Pampus liggen!

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Historische plaatsjes
  • Middeleeuws Muiderslot
  • Hollandse Waterlinie
  • Weidse uitzichten
  • Eilandje Pampus
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Zuiderzeepad & Waterliniepad

Met de routebeschrijving in de hand en de markeringen onderweg is de wandeling goed te doen. De route volgt namelijk grotendeels het Zuiderzeepad en het Waterliniepad, en die zijn beide redelijk gemarkeerd. Maar neem voor de zekerheid ook de reacties van wandelaars mee, te vinden op Wandelzoekpagina.nl. De reactie van veelwandelaar Leon Mosselman, is leuk. Ga die zeker even lezen.

Twijfelpuntjes & richtinggevoel

Zelf werd ik door twijfels bevangen rond het golfterrein. Met de aanwijzingen van medewandelaars en m'n smartphone in de aanslag kwam ik er makkelijk uit. En ik ben niet gezegend met een enorm richtinggevoel. Bijna altijd loop ik juist straal de verkeerde kant uit. Iets wat ik heb leren gebruiken: ik heb het gevoel dat ik naar links moet, dus is het naar rechts. Succes verzekerd.

OV-stapper Muiderslot | Wandeltocht Naarden-Bussum - Weesp

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Naarden

Na een paar kilometer kom je al door het mooie Naarden, echt een heerlijk vestingstadje om doorheen te banjeren. Naarden heeft een unieke, nog bijna gave, stervormige omwalling.

Moordende Spanjaarden

Naarden was in de late Middeleeuwen een belangrijke plaats in het Gooi door de haven en de productie van textiel. In de 16e eeuw verzandde de haven en was de concurrentie van andere steden groot. In 1572 werd Naarden door de Spanjaarden verwoest en werd de bevolking uitgemoord. Later liet Willem III de vesting vergroten. Hierbij ontstonden de dubbele grachtenring en de verdedigingswerken.

OV-stapper Muiderslot | Wandeltocht Naarden-Bussum - Weesp

Hollandse Waterlinie

Naarden ging deel uitmaken van de Hollandse Waterlinie, een verdedigingsgordel rond Holland. Het gebied rond de stad werd afgegraven en kon bij gevaar onder water worden gezet. In het Vesting Museum (slogan: 'Het leukste museum op de Wallen') krijg je hierover meer informatie. Zie www.vestingmuseum.nl voor openingstijden.

Het Arsenaal

Let in Naarden even op het prachtige Arsenaal, in 1688 gebouwd als voorraadhuis voor wapens. In 1954 woedde er een grote brand, waarna restauratie volgde. Tot 1987 had Het Arsenaal een militaire bestemming. Zes jaar later werd het complex ingericht als Design Centre, met als stralend wit middelpunt: Jan des Bouvrie. Is die vette Maserati voor de deur van onze Jan? En als Jan dit leest: mag ik daar een keertje een proefrit in maken?

OV-stapper Muiderslot | Wandeltocht Naarden-Bussum - Weesp

Muiderberg

Als je niet oppast, wandel je zo Muiderberg voorbij. Maakt niet uit want bar veel is er niet te beleven. Werp wel even een blik op die schitterende villa op de dijk die majesteitelijk uitkijkt over het Gooimeer. Villa Flevorama uit 1885 is een rijksmonument in eclectische bouwstijl. Gerard Reve logeerde er regelmatig, ongetwijfeld samen met Matroos Vos.

Gooise Stoomtram

Muiderberg ligt op de resten van een stuwwal uit de IJstijd, een uitloper van het Gooi. Dit verklaart de zanderige bodem en de plotselinge aanwezigheid van bos. Na 1880 raakte Muiderberg in trek als badplaats. De exploitant van de kersverse Gooise Stoomtram kreeg dollartekens in z'n ogen en maakte direct een aftakking van de lijn Amsterdam-Hilversum naar het dorp.

OV-stapper Muiderslot | Wandeltocht Naarden-Bussum - Weesp

Toerisme

Zo werd in Muiderberg, nog voor Zandvoort, de kiem gelegd voor het toerisme in eigen land. Vele Amsterdammers kwamen hier voor vakantie of een dagje uit. Hotels, pensions en strandpaviljoens schoten als paddenstoelen uit de grond. Na de afsluiting van de Zuiderzee kwam in de loop van de jaren dertig van de vorige eeuw de klad in de bedrijvigheid.

Muiderslot & Pampus

Dan komt het hoogtepunt van de wandeling in zicht: Muiderslot. Je ziet het indrukwekkende kasteel al van verre liggen tussen de weilanden. Het werd rond 1280 in opdracht van graaf Floris V gebouwd. Je kunt het Muiderslot bezoeken, het is een rijksmuseum.

OV-stapper Muiderslot | Wandeltocht Naarden-Bussum - Weesp

Edele messteken

Wrang is dat Floris V er na een valkenjacht door de deelnemende edellieden Gijsbrecht IV van Amstel en Herman van Woerden gevangen werd gezet. Het volk trok naar het kasteel om Floris te bevrijden. Bij een ontsnappingspoging uit het kasteel werd hij, door onder anderen Gerard van Velsen, gedood met 22 messteken. Geen half werk dus.

Muiderkring

De meubels, gebruiksvoorwerpen en schilderijen die in het kasteel zijn te bezichtigen, stammen uit de 17e eeuw. In die periode leefde de schrijver Pieter Corneliszoon Hooft in het kasteel. Hij verzamelde andere kunstenaars om zich heen, de Muiderkring genaamd.

OV-stapper Muiderslot | Wandeltocht Naarden-Bussum - Weesp

Klaveren Aas & Pruimentijd

Nog even twee onzinnige weetjes:

  • Buiten het kasteel is een pruimenboomgaard, die ook al bestond in de tijd van Hooft. Een beroemde uitdrukking van Pieter Corneliszoon tegen de andere leden van de Muiderkring: "Tot ziens in de pruimentijd".
  • Het Muiderslot staat afgebeeld op de Klaveren Aas van het standaard kaartspel dat in Nederland gebruikt wordt.

Pampus

Recht voor Muiden ligt het eiland Pampus, bekend van de uitdrukking ‘voor Pampus liggen’. Het was vroeger een ondiepte in de Zuiderzee. Als de VOC-schepen naar Amsterdam voeren, werd hier bij eb de toegang tot het IJ geblokkeerd en moesten ze wachten tot het vloed werd.

OV-stapper Muiderslot | Wandeltocht Naarden-Bussum - Weesp

Weesp

Weesp is ontstaan als dijkdorp aan de Vecht. De stad was gelegen aan een belangrijke handelsroute met Vlaanderen. De goede kwaliteit van het Vechtwater leidde tot de ontwikkeling van verschillende industrieën, zoals bierbrouwerijen.

Drinkwater voor Amsterdam

De molens in de omgeving zorgden voor de grondstoffen van de brouwerijen en de brandewijnstokerijen. Nog in de 19e eeuw vertrokken vanuit Weesp dagelijks schepen met drinkwater voor Amsterdam.

OV-stapper Muiderslot | Wandeltocht Naarden-Bussum - Weesp

Indrukwekkend fort

Elke keer als ik door Weesp wandel, verbaas ik me er weer over hoe leuk dit kleine stadje eigenlijk is. Mooie grachtjes, historische pandjes, een indrukwekkend fort en pittoreske kerkjes. Je voelt je echt buiten, terwijl je in een kwartiertje treinen in Amsterdam CS bent.

Stadsrechten voor Weesp

Het grondgebied rond Weesp werd al vóór onze jaartelling bewoond. Vanwege de strategische ligging aan de Vecht op de grens van Utrecht en Holland verwierf Weesp in 1355 stadsrechten en het stadje groeide uit tot handels- en bestuurscentrum van de streek.

OV-stapper Muiderslot | Wandeltocht Naarden-Bussum - Weesp

Vestingstadje

Om Amsterdam te beschermen, werden van Weesp en Naarden in 1672 vestingsteden gemaakt met grachten, schansen en een fort. De productie van porselein, jenever en cacao was belangrijk voor Weesp. Het centrum is een beschermd stadsgezicht.

Bekaf na 20 kilometer? Plof dan neer in een van de bruine kroegjes of (bij mooi weer) op een terrasje aan de haven. Gegarandeerd snoeihard genieten.

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

ns wandeling muiderslot 0259 bewerkt-1
ns wandeling muiderslot 0263 bewerkt-1
ns wandeling muiderslot 0269 bewerkt-1
ns wandeling muiderslot 0274 bewerkt-1
ns wandeling muiderslot 0279 bewerkt-1
ns wandeling muiderslot 0283 bewerkt-1
ns wandeling muiderslot 0285 bewerkt-1
ns wandeling muiderslot 0294 bewerkt-1
ns wandeling muiderslot 0298 bewerkt-1
ns wandeling muiderslot 0313 bewerkt-1
ns wandeling muiderslot 0320 bewerkt-1
ns wandeling muiderslot 0323 bewerkt-1
ns wandeling muiderslot 0342 bewerkt-1
ns wandeling muiderslot 0344 bewerkt-1
ns wandeling muiderslot 0349 bewerkt-1
ns wandeling muiderslot 0354 bewerkt-1
ns wandeling muiderslot 0358 bewerkt-1
ns wandeling muiderslot 0362 bewerkt-1
ns wandeling muiderslot 0368 bewerkt-1
ns wandeling muiderslot 0375a bewerkt-1
ns wandeling muiderslot 0377 bewerkt-1
ns wandeling muiderslot 0387 bewerkt-1
ns wandeling muiderslot 0389 bewerkt-1
ns wandeling muiderslot 0395 bewerkt-1
ns wandeling muiderslot 0403

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy