natuurhuisje banner 750px
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

NS-wandeling Muiderslot | Wandeltocht van Naarden-Bussum naar Weesp

NS-wandeling Muiderslot Een oude NS-wandeling lopen is avontuurlijk. Klopt de routebeschrijving nog? Deze mooie NS-wandeling Muiderslot komt door prachtige plaatsjes als Naarden, Muiderslot en Weesp. En je loopt kilometers over een grasdijk met weids uitzicht op het Gooimeer. Vermoeid? Ga dan voor Pampus liggen!

Snel prachtig wandelen? Bekijk de 7 mooiste NS-routes >>

Oude NS-wandelingen

Dit is een van de negentig oude NS-wandelingen die nog te vinden zijn op Wandelzoekpagina.nl. Vaak zijn ze nog goed te lopen, zeker met het commentaar van wandelaars dat erbij staat. Er zitten juweeltjes bij, zoals Posbank, Geuldal en Bomendijk. Misschien een uitdaging aan de professionele routebeschrijvers om van de allermooiste wandeltochten een Groene Wissel of Trage Tocht te maken? Ik roep maar iets...

NS-wandeling Muiderslot

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling20 km

Wat voor soort wandeling?NS-wandeling (oud)

Startplaats of station van deze wandelingNaarden-Bussum (station)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 70/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Zuiderzeepad & Waterliniepad

Met de routebeschrijving in de hand en de markeringen onderweg is de wandeling goed te doen. De route volgt namelijk grotendeels het Zuiderzeepad en het Waterliniepad, en die zijn beide redelijk gemarkeerd. Maar neem voor de zekerheid ook de reacties van wandelaars mee, te vinden op Wandelzoekpagina.nl. De reactie van veelwandelaar Leon Mosselman, is leuk. Ga die zeker even lezen.

Twijfelpuntjes & richtinggevoel

Zelf werd ik door twijfels bevangen rond het golfterrein. Met de aanwijzingen van medewandelaars en m'n smartphone in de aanslag kwam ik er makkelijk uit. En ik ben niet gezegend met een enorm richtinggevoel. Bijna altijd loop ik juist straal de verkeerde kant uit. Iets wat ik heb leren gebruiken: ik heb het gevoel dat ik naar links moet, dus is het naar rechts. Succes verzekerd.

Naarden

Na een paar kilometer kom je al door het mooie Naarden, echt een heerlijk vestingstadje om doorheen te banjeren. Naarden heeft een unieke, nog bijna gave, stervormige omwalling.

Mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Moordende Spanjaarden

Naarden was in de late Middeleeuwen een belangrijke plaats in het Gooi door de haven en de productie van textiel. In de 16e eeuw verzandde de haven en was de concurrentie van andere steden groot. In 1572 werd Naarden door de Spanjaarden verwoest en werd de bevolking uitgemoord. Later liet Willem III de vesting vergroten. Hierbij ontstonden de dubbele grachtenring en de verdedigingswerken.

Hollandse Waterlinie

Naarden ging deel uitmaken van de Hollandse Waterlinie, een verdedigingsgordel rond Holland. Het gebied rond de stad werd afgegraven en kon bij gevaar onder water worden gezet. In het Vesting Museum (slogan: 'Het leukste museum op de Wallen') krijg je hierover meer informatie. Zie www.vestingmuseum.nl voor openingstijden.

Het Arsenaal

Let in Naarden even op het prachtige Arsenaal, in 1688 gebouwd als voorraadhuis voor wapens. In 1954 woedde er een grote brand, waarna restauratie volgde. Tot 1987 had Het Arsenaal een militaire bestemming. Zes jaar later werd het complex ingericht als Design Centre, met als stralend wit middelpunt: Jan des Bouvrie. Is die vette Maserati voor de deur van onze Jan? En als Jan dit leest: mag ik daar een keertje een proefrit in maken?

Muiderberg

Als je niet oppast, wandel je zo Muiderberg voorbij. Maakt niet uit want bar veel is er niet te beleven. Werp wel even een blik op die schitterende villa op de dijk die majesteitelijk uitkijkt over het Gooimeer. Villa Flevorama uit 1885 is een rijksmonument in eclectische bouwstijl. Gerard Reve logeerde er regelmatig, ongetwijfeld samen met Matroos Vos.

Gooise Stoomtram

Muiderberg ligt op de resten van een stuwwal uit de IJstijd, een uitloper van het Gooi. Dit verklaart de zanderige bodem en de plotselinge aanwezigheid van bos. Na 1880 raakte Muiderberg in trek als badplaats. De exploitant van de kersverse Gooise Stoomtram kreeg dollartekens in z'n ogen en maakte direct een aftakking van de lijn Amsterdam-Hilversum naar het dorp.

Toerisme

Zo werd in Muiderberg, nog voor Zandvoort, de kiem gelegd voor het toerisme in eigen land. Vele Amsterdammers kwamen hier voor vakantie of een dagje uit. Hotels, pensions en strandpaviljoens schoten als paddenstoelen uit de grond. Na de afsluiting van de Zuiderzee kwam in de loop van de jaren dertig van de vorige eeuw de klad in de bedrijvigheid.

Muiderslot & Pampus

Dan komt het hoogtepunt van de wandeling in zicht: Muiderslot. Je ziet het indrukwekkende kasteel al van verre liggen tussen de weilanden. Het werd rond 1280 in opdracht van graaf Floris V gebouwd. Je kunt het Muiderslot bezoeken, het is een rijksmuseum.

Edele messteken

Wrang is dat Floris V er na een valkenjacht door de deelnemende edellieden Gijsbrecht IV van Amstel en Herman van Woerden gevangen werd gezet. Het volk trok naar het kasteel om Floris te bevrijden. Bij een ontsnappingspoging uit het kasteel werd hij, door onder anderen Gerard van Velsen, gedood met 22 messteken. Geen half werk dus.

Muiderkring

De meubels, gebruiksvoorwerpen en schilderijen die in het kasteel zijn te bezichtigen, stammen uit de 17e eeuw. In die periode leefde de schrijver Pieter Corneliszoon Hooft in het kasteel. Hij verzamelde andere kunstenaars om zich heen, de Muiderkring genaamd.

Klaveren Aas & Pruimentijd

Nog even twee onzinnige weetjes:

  • Buiten het kasteel is een pruimenboomgaard, die ook al bestond in de tijd van Hooft. Een beroemde uitdrukking van Pieter Corneliszoon tegen de andere leden van de Muiderkring: "Tot ziens in de pruimentijd".
  • Het Muiderslot staat afgebeeld op de Klaveren Aas van het standaard kaartspel dat in Nederland gebruikt wordt.

Pampus

Recht voor Muiden ligt het eiland Pampus, bekend van de uitdrukking ‘voor Pampus liggen’. Het was vroeger een ondiepte in de Zuiderzee. Als de VOC-schepen naar Amsterdam voeren, werd hier bij eb de toegang tot het IJ geblokkeerd en moesten ze wachten tot het vloed werd.

Weesp

Weesp is ontstaan als dijkdorp aan de Vecht. De stad was gelegen aan een belangrijke handelsroute met Vlaanderen. De goede kwaliteit van het Vechtwater leidde tot de ontwikkeling van verschillende industrieën, zoals bierbrouwerijen.

Drinkwater voor Amsterdam

De molens in de omgeving zorgden voor de grondstoffen van de brouwerijen en de brandewijnstokerijen. Nog in de 19e eeuw vertrokken vanuit Weesp dagelijks schepen met drinkwater voor Amsterdam.

Indrukwekkend fort

Elke keer als ik door Weesp wandel, verbaas ik me er weer over hoe leuk dit kleine stadje eigenlijk is. Mooie grachtjes, historische pandjes, een indrukwekkend fort en pittoreske kerkjes. Je voelt je echt buiten, terwijl je in een kwartiertje treinen in Amsterdam CS bent.

Stadsrechten voor Weesp

Het grondgebied rond Weesp werd al vóór onze jaartelling bewoond. Vanwege de strategische ligging aan de Vecht op de grens van Utrecht en Holland verwierf Weesp in 1355 stadsrechten en het stadje groeide uit tot handels- en bestuurscentrum van de streek.

Vestingstadje

Om Amsterdam te beschermen, werden van Weesp en Naarden in 1672 vestingsteden gemaakt met grachten, schansen en een fort. De productie van porselein, jenever en cacao was belangrijk voor Weesp. Het centrum is een beschermd stadsgezicht.

Bekaf na 20 kilometer? Plof dan neer in een van de bruine kroegjes of (bij mooi weer) op een terrasje aan de haven. Gegarandeerd snoeihard genieten.

Snel prachtig wandelen? Bekijk alle NS-routes >>

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

Tags: NS-wandelingen, 15-20 km, 20-25 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>