natuurhuisje banner 750px
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

NS-wandeling Helderse Duinen | Den Helder-Zuid – Den Helder

NS-wandeling Helderse Duinen | Den Helder-Zuid – Den Helder

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling16 km

Wat voor soort wandeling?NS-wandeling

Startplaats of station van deze wandelingDen Helder-Zuid (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 69/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Deze NS-wandeling is niet mooi maar toch leuk om te doen. Hij voert je door bossen en duinen, en je gaat flink uitwaaien langs de zee met zicht op Texel. Twee forten, musea en een hoge vuurtoren vind je op je pad. Tegen het eind kom je over het interessante marineterrein van Den Helder.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste NS-routes >>

De mooiste vakantiehuisjes van Nederland op Interhome.nl

Rommelig gebied

Het liefst loop ik alleen maar supermooie routes door adembenemende natuur. Maar sommige routes zullen er niet snel vandoor gaan met de schoonheidsprijs. De NS-wandeling Helderse Duinen is er zo eentje. Je loopt grotendeels door een rommelig gebied. En als het om je heen al mooi is, dan nog wordt je uitzicht danig verpest door lelijke gebouwen, wegen en andere horizonvervuiling.

Afwisselende tocht

Toch beleef ik vandaag plezier aan deze wandeling die de NS in 2019 aan z’n collectie heeft toegevoegd. Reden is dat hij nogal wat afwisseling biedt. En het traject langs de kust is zonder meer leuk, al veegt de straffe wind me bijna van de dijk.

NS-wandeling Helderse Duinen | Den Helder-Zuid – Den Helder

Kunstproject De Nollen

Je start bij het wat deprimerende station van Den Helder-Zuid en loopt direct een kunstwerk binnen, dat luistert naar de naam De Nollen. In dit gebied kwamen van nature al ‘nollen’ voor: door wind en water opgeworpen duintjes. Kunstenaar Rudi van de Wint voegde kunstwerken toe. Gigantische beeldhouwwerken, maar ook schilderwerken en bouwkunst. Kunstproject De Nollen kreeg zoveel aandacht dat toenmalig koningin Beatrix een privé-bezoek bracht.

Helderse & Donkere Duinen

Na omzwervingen over niet al te spannende bedrijventerreinen en nieuwbouwwijken beland je in de Helderse Duinen, een combinatie van bossen, lage duinen en heldere meertjes. Je wandelt over slingerpaadjes door de Donkere Duinen, die vandaag met dat grauwe weer extra donker zijn. Deze duinen hebben trouwens deels de beschermde Natura 2000-status, al zijn ze een stuk minder fraai dan bijvoorbeeld de duinen bij Bergen of Santpoort.

NS-wandeling Helderse Duinen | Den Helder-Zuid – Den Helder

Den Helder: Gibraltar van het Noorden

Dan komt Fort Kijkduin in zicht dat pontificaal op een duintop troont, met uitzicht op de eindeloze zee. Het fort is aangelegd door niemand minder dan Napoleon Bonaparte. Die zag dat Den Helder op een bijzonder strategisch punt gelegen was. Om die reden werd Den Helder in die tijd ook wel het ‘Gibraltar van het Noorden’ genoemd.

Wandelen tussen de vissen

Napoleon legde hier rond 1811 een grote marinehaven aan, omgeven door de nodige forten. Niet alleen Fort Kijkduin, maar ook de nabijgelegen forten Erfprins, Dirksz Admiraal en Oostoever, die samen deel uitmaakten van de Stelling van Den Helder. Je kunt Fort Kijkduin bezoeken, evenals het Noordzeeaquarium. Dat is aangelegd in het onderaards gangenstelsel van het fort waardoor je als het ware tussen de vissen wandelt.

NS-wandeling Helderse Duinen | Den Helder-Zuid – Den Helder

Storm aan Zee

Zelf doe ik dat niet. Ik voel me meer als een vis in het water in de aanpalende strandtent Storm aan Zee, waar ze overigens prima zelfgebakken appeltaart serveren. Hier bereid ik me geestelijk voor op een bijzonder winderig traject over de zeedijk.

Vuurtoren Lange Jaap

Want op de dijk, zo merk ik even later, heeft de wind vrij spel. Als het stormt, word je echt van je wandelsokken geblazen. Vandaag worstel ik me door windkracht 7 te midden van krijsende zeemeeuwen. En als beloning krijg ik ver zicht over de grauwe zee. Ook Lange Jaap kijkt hier uit over het klotsende water. Deze vuurtoren deed dienst tot 1877. De 63 meter hoge gietijzeren bouwwerk was destijds de hoogste toren van Europa. En heette in de volksmond al snel ‘Lange Jaap’.

NS-wandeling Helderse Duinen | Den Helder-Zuid – Den Helder

Texel en De Razende Bol

Verderop krijg ik waddeneiland Texel in het vizier. Het lijkt op zwemafstand te liggen, maar op m’n gps zie ik dat ik dan toch nog 2.7 kilometer de schoolslag moet beoefenen. Voor Maarten van der Weijden ongetwijfeld een peulenschil, maar ik laat die beker vandaag aan mij voorbijgaan. Links van Texel ligt overigens nog De Razende Bol, de grootste zandplaat van Europa. Een eldorado voor vogels en zeehonden.

Fort Erfprins & Nieuwe Haven

De route voert langs het Napoleontische Fort Erfprins, een van de grootste forten van Nederland. En dan komt Den Helder in zicht op deze afwisselende tocht. Je verlaat de zeedijk en wandelt de bekende Nieuwe Haven op: de grootste marinehaven van Nederland, waar vroeger marineschepen werden gebouwd.

NS-wandeling Helderse Duinen | Den Helder-Zuid – Den Helder

Marinemuseum

Liefhebbers van moderne jachten en historische marineschepen komen hier goed aan hun trekken. Je kunt het Marinemuseum bezoeken, een onderzeeboot van binnen bekijken of gewoon rondlopen en je ogen uitkijken. Dat laatste doe ik.

NS-wandeling Helderse Duinen | Den Helder-Zuid – Den Helder

Vermomd als tropisch eiland

En zo zie ik bijvoorbeeld de mijnenveger Abraham Crijnssen uit 1936 aan de kade liggen. Die heeft een heroïsche geschiedenis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het schip gestationeerd in voormalig Oost-Indië. Het ontsnapte aan de oorlogszuchtige Japanners door het te vermommen als... tropisch eiland. In een kalm tempo voeren ze zo naar de westkust van Australië. Briljant. Met een grijns op m’n gezicht loop ik naar het station.

Snel prachtig wandelen? Alle NS-routes >>

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

Tags: NS-wandelingen, 15-20 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>